14 - 12 - 2022
روند سوال از رییسجمهور اصلاح میشود
اصلاح روند طرح سوال از رییسجمهور دیروز به صحن علنی آمد و کلیاتش با حضور نمایندگانی از شورای نگهبان تصویب شد.امین حسین رحیمی یکی از طراحان این طرح بود که هدف از آن را کارآمدتر شدن طرح سوال از رییسجمهور خواند و گفت: سوال از وزرا و رییسجمهور از ابزارهای نظارتی مجلس هستند. از آنجا که سوال از وزرا بارها و بارها در مجلس انجام شده ضعفهای آن مشخص و بارها اصلاح شده است. اما در خصوص سوال از رییسجمهور چنین اصلاحیهایی صورت نگرفته چون تاکنون انجام نشده بود.وی با اشاره به اینکه سوال از رییسجمهور در روز بررسی آن، جدی گرفته نشد، افزود: این مساله یا به دلیل این بود که نمایندگان پس از سخنان رییسجمهور امکان سخن گفتن نداشتند یا به دلیل اینکه رایگیری پس از آن صورت نمیگرفت. از این رو در این طرح، هر دو این موارد اصلاح شده است.نماینده ملایر با تاکید بر اینکه این طرح به هیچوجه سیاسی نیست، آن را در راستای استفاده از ابزارهای نظارتی خواند و گفت: برای مراعات جایگاه رییسجمهور، ارایه شش کارت زرد به وی در یک دوره، مجلس را منجر به استیضاح رییسجمهور- البته با درخواست دو سوم نمایندگان- عنوان کردهایم. در حالی که وزرا پس از دریافت سه کارت زرد به سوی استیضاح میروند.نورالله حیدری، نماینده اردل و فارسان هم در موافقت با این طرح گفت: برای ملت سوال است که گرانی و تورم و… برای نمایندگانشان اهمیت ندارد که پیگیری نمیکنند؟ پاسخ مثبت است اما مردم شاهد بودند که این مسایل را در سوال از رییسجمهور پرسیدیم اما پاسخی ارایه شد که فایدهای برای کشور نداشت و پاسخدهنده بنایش بر شوخی و مزاح بود. از این رو نباید فکر کرد که اصلاح روند سوال از رییسجمهور یک کار سیاسی است.
وی این طرح را ضمانت تمکین همه رییسجمهورهای آینده به قانون خواند و افزود: این کار نمایندگان تنشآفرینی نیست بلکه برخی اقداماتی که هر روز از سوی دیگران انجام میشود، تنش آفرین است.
حسن نوروزی، نماینده رباط کریم هم در موافقت با این طرح در واکنش به نمایندگان حامی دولت که از رای بالای رییسجمهور یاد کرده و معتقد بودند نباید با طرح سوال از رییسجمهور به رای مردم بیتوجهی کرد، گفت: مگر فقط رییسجمهور کنونی چنین رایی دارد؟ آیا بنیصدر چنین رایی نداشت؟ فراموش کردید که او این رای را چند بار بر سر دیگر مسوولان میکوبید اما بالاخره مجلس اول رای به عدم کفایت سیاسی وی داد؟
وی با تاکید بر اینکه دولت باید در قبال عملکرد خود پاسخگو باشد و این کار به منزله تنشآفرینی نیست، ادامه داد: نمیشود که قوهقضاییه متهمان اختلاس سه هزار میلیاردی را محاکمه کند و دولت همچنان بگوید که این موضوع دروغ است! نمیشود که همه از ۱۱ روز خانهنشینی رییسجمهور گلایه داشته باشند و در عوض ایشان در پیشگاه نمایندگان بگوید «کدام خانهنشینی!» آقایانی که مخالف این طرح هستند بروند به سخنانشان در روزنامههای دوران دولتهای قبل نگاه کنند و ببینند که چرا آن زمان با این کار مخالف نبودند؟!
طبق معمول، نمایندگان حامی دولت و اعضای فراکسیون انقلاب اسلامی مخالف این طرح اصلاحی بودند. از جمله اینکه محمدجواد ابطحی، نماینده خمینیشهر یکی از آنها بود که گفت: در نظامهای ریاستی پارلمانی مثل ایران، رییسجمهور دارای اختیارات و وظایفی است و در مقابل مجلس پاسخگو است اما سوالات نمایندگان اغلب راجع به دیدگاههای رییسجمهور بود نه وظایف و اختیاراتش. کمااینکه ۱۱ روز خانهنشینی و عزل وزیر نشات گرفته از دیدگاههای وی بود و نمیشد درباره آن سوال کرد.
ستار هدایتخواه نیز این طرح را برآمده از نگاهی مقطعی خواند و پرسید: اگر کس دیگری رییسجمهور بود و به گونه دیگری پاسخ نمایندگان را میداد باز هم این طرح ارایه میشد؟ اگر یکی از نمایندگان همین دوره بعدها رییسجمهور شود و مجلسی همچون مجلس ششم تشکیل شود با این مصوبه، کشور به سوی چالش میرود. این نماینده حامی دولت این طرح را حتی نوعی مقابله با توصیههای رهبر معظم انقلاب در تعامل با دولت خواند.
روحالله حسینیان، رییس فراکسیون نمایندگان حامی دولت هم با بیان اینکه ثبات سیاسی زمینه ساز رشد و توسعه اقتصادی است، تصویب طرح اصلاح روند سوال از رییسجمهور را عامل بیثباتی در آینده خواند و گفت: خبرگان قانون اساسی به خوبی فرق میان سوال و استیضاح رییسجمهور را میدانستند که در مواد مختلف قانون به آن اشاره کردهاند. چرا میخواهید با این طرح، سوال بیتنش را به استیضاح پر تنش بکشا نید؟
وی با اشاره به سوابق مطالعات تاریخیاش به عنوان رییس مرکز اسناد انقلاب اسلامی یادآور شد: بعد از سقوط رضا شاه، ۱۶ دولت آمد که میانگین عمر هر یک هفت ماه بود. علت آن موضوع را محققان، بیمسوولیتی مجالس دانستند که بیثباتی در دولت را به وجود میآورد و از آن به عنوان «دوران بحران دموکراسی» از سال ۲۰ تا ۳۰ یاد میکنند. اکنون نیز تنش بین قوه مجریه و مقننه تنشهای اجتماعی بیشتری را در پی دارد.
به گفته وی، هنگامی که همدلی بین دولت و مجلس بیشتر باشد، حتی قطعنامهها علیه ایران هم مشکلآفرین نمیشوند اما در اثر تنشها در اواخر سال گذشته همه چیز در هم پیچید. حال چه لزومی دارد که از هماکنون زمینهساز تنشهای آینده باشیم. چرا سوال ساده از رییسجمهور را تبدیل به مقدمه استیضاح پرتنش کرده و جامعه را برای بیثباتی میخواهید آماده کنید که هر روز برای مردم مشکلآفرینی میکند؟
حسینیان گفت: به عنوان کسی که تجربه تاریخی بیشتری دارد از شما نمایندگان میخواهم بدعتی نگذارید که بستر تنشهای دو قوه باشد و دودش به چشم مردم برود.
گفتنی است، نماینده دولت در این جلسه نیز با این طرح نمایندگان مخالف بود و میگفت که در هیچیک از کشورهای مبتنی بر نظام پارلمانی هم حتی سوال از رییسجمهور به استیضاح نمیانجامد. او معتقد بود که اختلاف میان دو قوه و سوال از او باید به هیات حل اختلاف ارایه شود و نه قوه قضاییه.
ابراهیمی از قیاس میان رییسجمهور و بنیصدر گلایه کرد و افزود: رییسجمهور در تمامی قانونهای اساسی از شان بالایی برخوردار است.
پس از این مذاکرات تریبون در اختیار یکی از طراحان قرار گرفت و غلامرضا مصباحیمقدم طی آن گفت: عزیزان فکر نکنند که این طرح برای مقابله با رییسجمهور در این دوره است. این مشکلی است که باید رفع شود. در دورههای بعد هم ممکن است این مشکل به وجود آید و ضعف آییننامه داخلی مجلس نمایان شود از این رو باید هماکنون آن را اصلاح کرد.به گفته وی، چون تا پایان این دوره از مجلس امکان طرح سوال از رییسجمهور وجود ندارد، نمیتوان آن را سیاسی خواند و بهتر است که مجلس در این زمینه وارد شود.
سپس کلیات این طرح به رای گذاشته شد که به گفته کواکبیان، ۷۰ درصد نمایندگان با آن موافقت کردند.
وزرا و استانداران، طراحان سوال از رییسجمهور را تهدید میکردند
پس از تایید کلیات طرح مورد نظر نمایندگان مجلس شورای اسلامی وارد جزییات شدند و یکی از تبصرههای موجود در این طرح سبب شد تا علی مطهری از تریبون علنی مجلس «درد دل» کند.
در تبصره نخستین ماده از این طرح آمده بود: «پس از ارسال سوالات برای رییسجمهور، امکان کاهش یا افزایش تعداد امضاهای آن وجود ندارد». محمدرضا میرتاجالدینی، معاون پارلمانی دولت این ماده را مغایر با حقوق نمایندگی و حتی اصول مصرح در قانون اساسی میدانست که قطعا از سوی شورای نگهبان رد
خواهد شد.
اما علی مطهری، نماینده تهران که از طراحان اصلی این اصلاحیه بر آییننامه داخلی مجلس بود با اشاره به اینکه «دولت قدرت لابی بسیار قویای دارد» ادامه داد: در دوران ارایه طرح سوال از رییسجمهور شاهد چه فشارهایی به نمایندگان بودیم. وزرا و استانداران راسا به نمایندگان زنگ میزدند و تهدید میکردند که اگر امضایتان را پس نگیرید فلان پروژه حوزه انتخابیهات را میخوابانیم.
وی خطاب به همکارانش در مجلس افزود: شاهدید که در این یکسال چه مصیبتی به مجلس وارد شد؟ اگر قرار باشد تعداد امضاهای طرح سوال از رییسجمهور کاسته شود، دیگر نمیتوان ثباتی در این زمینه ایجاد کرد.
پس از این مذاکرات نمایندگان به حذف این تبصره رای ندادند اما برای کل ماده اول طرح اصلاح روند طرح سوال از رییسجمهور رایگیری نشد تا آن را مصوبه قطعی امروز مجلس بنامیم.
قابل ذکر است با آغاز بررسی سوال یکی از نمایندگان از وزیر اقتصاد، بررسی جزییات این طرح هم به جلسه بعدی موکول شد.
ارتباط ۱۰ نماینده مجلس با اختلاس
در پایان جلسه روز گذشته مجلس محمود احمدی بیغش، نماینده مردم شازند در تذکری شفاهی با بیان اینکه قطعا مجلس عصاره فضایل ملت است، گفت: برای مجلس شورای اسلامی عیب است که در بین حدود ۲۹۰ نفر نماینده، دادستان بگوید که ۱۰ نفر با قضیه فساد مالی ارتباط داشتند و هیچوقت هم اسامی این افراد اعلام نشده این مجلس کجا عصاره فضایل ملت است؟
سیدجلال یحییزاده، نماینده تفت و میبد هم در تذکر دیگری تاکید کرد: هنوز مرحله دوم انتخابات انجام نشده برخی برای انتخابات هیات رییسه مجلس بعد مشغول یارگیری هستند و برخی خواص برای ریاست جمهوری یازدهم خط و نشان میکشند و نامزد تعیین میکنند! مردم هم به ما میگویند «واقعا مشکل ما اینهاست؟ شما نمایندگان چرا برای گرانی کاری نمیکنید؟»
این نماینده اصولگرای مجلس از گرانی زیاد و گلایههای مردم سخن گفت و افزود: از افزایش نرخ میوه و سبزی گرفته تا گوشت و مرغ و وسایل منزل و…. شاهد گرانی در تمامی زمینهها از ۱۰ درصد به بالا هستیم. برای پاسخ به گلایه مردم چه داریم که بگوییم؟ مردم در این شرایط نگران اجرای فاز دوم هدفمندسازی یارانهها و گرانی مضاعف هستند.
شهابالدین صدر، نایب رییس مجلس که ریاست پایان جلسه دیروز خانه ملت را بر عهده داشت در پاسخ به وی گفت: هفته آینده میزبان یکی از وزرای اقتصادی کشور خواهیم بود تا هم درباره بحث فاز دوم هدفمندی توضیح بدهند و هم از وضعیت تورم گزارشی به مجلس ارایه کنند.
نمیتوان در خصوص رفتار غرب تحلیلی داشت
رییس مجلس در نطق صبحگاهی روز گذشته خود به توافقات هستهای اخیر اشاره کرد. وی با اشاره به مذاکرات هستهای اخیر ایران با ۱+۵ در استانبول گفت: به دلیل تغییر رفتارهای غرب پس از مذاکراتشان، هماکنون نمیتوان در اینباره تحلیلی داشت اما همین پارادایم بازگشت به NPT گامی به جلو است و برای ۱+۵ یک فرصت است که به جای مذاکرات بیپایه و اساس، حق رسمی ایران در برخورداری انرژی هستهای را به رسمیت بشناسد.
دبیر پیشین شورای عالی امنیت ملی خطاب به ۱+۵ ادامه داد: اگر زبان زورگویی را به منطق عقلانی باز گردانید، میتوانند با تعامل موثرتری از جانب جمهوری اسلامی روبهرو شوید.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد