13 - 07 - 2022
رونمایی از آمار تازه کمبود برق
«جهان صنعت»- مقامات وزارت نیرو میگویند، تراز تولید و مصرف برق در کشور ۱۰ هزار مگاوات است. این آمار را بارها تکرار کردهاند. اما به تازگی پیام باقری عضو سندیکای تولیدکنندگان برق با اعلام افزایش روزافزون قطعیها در سالهای آینده گفته که میزان ناترازی برق ۱۵ هزار مگاوات است.
این فعال صنعت برق در گفت وگویی با ایلنا با اشاره به اینکه ناترازی در تولید برق سال به سال افزایش خواهد یافت،گفته است: کشور سالانه ۵ تا ۶ درصد افزایش نرخ تقاضا دارد و تا زمانی که تولید افزایش نیابد هر سال بدتر از سال گذشته خواهد شد. از سویی توسعه صنعت برق در سالهای اخیر با مشکلاتی روبهرو بوده و نتوانسته است کسری خود را جبران کند و در این رابطه اجرای محدودیتهای فراوان در احداث نیروگاههای تولید برق از موانع توسعه این بخش بوده است.
وی با بیان اینکه سرمایهگذاری در توسعه نیروگاههای تولید برق آنقدر موانع و محدودیت دارد که هیچ سرمایهگذاری رغبت به سرمایهگذاری در این حوزه ندارد، افزود: کسری و فاصله قابلتوجهی در افزایش ظرفیتهای تولید برق و احداث نیروگاه با برنامههای توسعه کشور وجود دارد، در حالی که طبق پیشبینیها برای پوشش نرخ تقاضای سالانه حداقل باید ۵ هزار مگاوات برق به تولیدات نیروگاههای کشور اضافه میشد.
عضو سندیکای تولیدکنندگان برق تاکید کرد: در سال ۱۴۰۱ ناترازی در بخش تولید برق نیروگاههای کشور بالغ بر ۱۵ هزار مگاوات است و یکی از روشهایی که تاکنون برای جبران آن به کار رفته مدیریت کانونهای مصرف برق خانگی و صنعتی در سال گذشته و صنعتی در امسال است.
به گفته باقری این ناترازی و تصمیم به قطعی برق آسیبهایی به صنایع وارد میکند و در واقع با تصمیم به عدم قطع مصارف خانگی بار این قطعی بر دوش صنایع بزرگ افتاد و برنامه کاهش و قطعی مصرف به صاحبان صنایع داده شده که حتما تاثیراتی در میزان تولیدات، تعطیلیهای موقت و یا دائم خطوط تولید خواهد داشت.
سالبهسال دریغ از پارسال
عضو سندیکای تولیدکنندگان برق با بیان اینکه ناترازی در تولید برق سالبهسال افزایش خواهد داشت، گفت: کشور سالانه ۵ تا ۶ درصد افزایش نرخ تقاضا دارد و تا زمانی که تولید افزایش نیابد هر سال بدتر از سال گذشته خواهد شد. از سویی راهکارهای به کار برده شده در راستای مدیریت مصرف برق عمدتا ناظر بر حوزه مصرف است و باید این فرآیند با بهینهسازی شبکه توزیع برق و تغییر کانونهای غیرمولد به کانونهای مولد یا فرهنگسازی رفتار مصرفکنندگان اصلاح شود. در بخش تولید هم به منابع و سرمایهگذاری نیاز داریم به طوری که برای احداث ۱۰۰۰ مگاوات برق به نیروگاههای جدید با سرمایه ۸۰۰ میلیون دلار تا یک میلیارد دلار نقدینگی نیاز است.
او تاکید کرد: سبد تولید برق کشور سبد نامتوازنی است و باید روی منابع تجدیدپذیر تمرکز کرد. در کشور ما به صورت بالقوه امکان ایجاد ۱۰۰ هزار مگاوات نیروگاههای خورشیدی وجود دارد ولی در حال حاضر مجموع نیروگاههای بادی و خورشیدی ما ۱۰۰۰ مگاوات است که باید توسعه یابد. در همین راستا دولت و وزارت نیرو باید از فرآیند تصدیگری حوزه صنعت برق خارج شوند. این درخواست ناظر بر قوانین مطرح کشور با اشاره به اصل ۴۴ قانون اساسی است که در آن تاکید شده دولت باید نگاه حمایتی داشته باشد نه نگاه تصدیگری.
به گفته وی تا زمانی که دولت تصدیگری دارد و با بخش خصوصی رقابت میکند تمایلی برای سرمایهگذاری ندارد و از سویی دولت منابعی برای سرمایهگذاریهای جدید در این حوزه ندارد.
باید فکر اساسی کرد
در همین رابطه مجید دبیریان عضو سندیکای شرکتهای تولیدکننده برق گفت: بخش خصوصی هم به ایسنا گفته آماری که صنعت برق منتشر کرده نشان میدهد تقریبا ۹۲ درصد انرژی مورد نیاز کشور را نیروگاههای حرارتی تامین میکنند، در این ۹۲ درصد ۶۰ درصد سهم بخش خصوصی است، لذا باید برای توسعه نیروگاه حرارتی به سراغ بخش خصوصی برویم و در حال حاضر راهی به غیر از این نداریم.
به گفته این فعال صنعت برق میزان تولید بخشهای دیگر عدد کوچکی است که نمیتواند در حال حاضر مشکلی از کشور حل کند و حداقل در کوتاه و میانمدت نمیتوانند راهگشا باشند، شاید در بلندمدت و در جاهایی که احداث نیروگاه اقتصادی نیست و نمیتوان خط انتقال احداث کرد این موضوع کمکرسان باشد ولی در وضعیت فعلی بخش خصوصی با نیروگاه حرارتی برای تولید انرژی برق راهگشا است.
دبیریان با بیان اینکه سال گذشته شاهد این مساله بودیم که اعمال محدودیت در تامین برق موردنیاز صنایع، در قیمت تمام شده محصول اثر گذاشت، نه اینکه خود کارخانه این کار را بکند بلکه کمبود تولید در بازار و نبودن محصول در بازار باعث افزایش قیمت شد، گفت: اینکه شرکتها چقدر ضرر کردند عدد دقیقی ندارد و صنایع باید اعلام کنند.
به گفته وی اینکه صنایع به دنبال تولید و ساخت نیروگاه بروند و بگوییم ناراحت هستیم که آنها رقیب ما شدهاند، اینگونه نیست، به نظر من بازار رقابتی وجود ندارد. آنقدر در این موضوع بازیگر کم است که هر چه اضافه کنیم باز هم به نقطه مطلوب نمیرسیم، چرا که در ابتدای صحبت اشاره کردیم هزینه ساخت ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه در حدود ۵ میلیارد یورو است که اگر اکنون موجود داشته باشیم فارغ از رشد مصرف پنج سال بعد به چیزی که اکنون میخواهیم میرسیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد