4 - 01 - 2025
روی مدار معاملات کالا
گروه بورس- در هفتههای اخیر، بورس کالای ایران شاهد تحولات مهمی در زمینههای مختلف معاملاتی بوده است. بازار بورس کالا که به عنوان یک بستر شفاف و کارآمد برای مبادلات کالاهای مختلف در کشور شناخته میشود، در این مدت گامهای قابل توجهی در جهت بهینهسازی فرآیندهای معاملاتی و توسعه انواع ابزارهای مالی برداشته است. این تغییرات نهتنها موجب جذب سرمایهگذاران و افزایش مشارکت در معاملات شده بلکه به واسطه اقدامات جدید توانسته است تحولی در شفافیت و سرعت انجام معاملات به وجود آورد.
یکی از این اقدامات مهم، اجرای مدل جدید حراج همزمان در بورس کالا بود که به درخواست کارگزاران و به منظور بهبود فرآیندهای معاملاتی و کاهش زمان انجام معاملات، از روزهای آتی در بورس کالا آغاز میشود. این مدل که الگوبرداری شده از حراجهای بینالمللی است، به طور قابل توجهی میتواند کارایی معاملات را افزایش دهد و بهبود تجربه کاربران را به دنبال داشته باشد. در این روش خریداران به جای اینکه به صورت فردی و مرحله به مرحله قیمتگذاری کنند، میتوانند در یک فرآیند همزمان با دیگر خریداران رقابت کرده و بهترین قیمت ممکن را انتخاب کنند که این امر موجب تسریع در انجام معاملات و کاهش زمان انتظار برای تکمیل فرآیندها میشود.
همزمان با این تغییرات، بورس کالا نیز در عرصه صندوقهای سرمایهگذاری گامهای جدیدی برداشته است. پذیرهنویسی صندوق سرمایهگذاری «قیراط»، یکی از صندوقهای مبتنی بر طلا، توانست در مدت زمان کوتاهی توجه بسیاری از سرمایهگذاران را جلب کند و موفقیت چشمگیری را به ثبت برساند. این صندوق که به عنوان یکی از جدیدترین ابزارهای مالی بورس کالا شناخته میشود، علاوه بر کاهش ریسک سرمایهگذاری، امکان دسترسی به بازار طلا را برای عموم مردم فراهم آورده است. این روند نشاندهنده توجه فزاینده به بازارهای کالایی و تنوع ابزارهای مالی در بورس کالای ایران است که به نوبه خود به شفافیت و سلامت بیشتر بازار کمک میکند.
در کنار این تحولات در حوزه ابزارهای مالی و فرآیندهای معاملاتی، بورس کالای ایران در زمینه عرضه کالاهای فیزیکی نیز روند رو به رشدی را تجربه کرده است. به عنوان مثال، در هفتههای گذشته معامله ۴۰دستگاه کامیون کشنده فاو و
۵۰دستگاه کامیونت فورس در تالار خودرو بورس کالا به عنوان نمادهای موفق عرضه خودروهای سنگین به شمار میروند که نشاندهنده رونق این بخش از بازار است. با توجه به ظرفیتهای بالای تولیدی و صنعتی کشور، این معاملات میتواند بستری مناسب برای توسعه و افزایش تولیدات داخلی باشد.
آمارهای معاملاتی بورس کالا در هفتههای اخیر نشان میدهد که حجم و ارزش معاملات، به ویژه در بازارهای فیزیکی، روند صعودی قابل توجهی داشته است، در حالی که صنایع مختلف از جمله فولاد، مس، پتروشیمی و سیمان بخش عمدهای از معاملات را تشکیل میدهند. آمارها نشان میدهد که شرکتهای بزرگی چون فولاد مبارکه، ملی صنایع مس ایران و پالایش نفت اصفهان در صدر جدول معاملات بورس کالا قرار دارند. این روند حاکی از آن است که بورس کالا به عنوان یک نهاد اقتصادی کلیدی توانسته نقشی تاثیرگذار در تسهیل فرآیند مبادلات صنعتی و معدنی ایفا کند.
پیشرفتهایی که در زمینه ابزارهای نوین مالی و پذیرش مدلهای جدید معاملاتی نظیر حراج همزمان در بورس کالا صورت گرفته، باعث شده این بورس علاوه بر پاسخگویی به نیازهای داخلی، به عنوان یک مدل پیشرفته و قابل اتکا برای سایر بازارهای مالی و کالایی در سطح منطقه و حتی بینالمللی شناخته شود.
در مجموع، تحولات اخیر بورس کالای ایران از نظر ساختاری و محتوایی، نهتنها باعث افزایش حجم و ارزش معاملات شده، بلکه زمینهساز پیشرفتهای بیشتری در این بازار برای سرمایهگذاران، کارگزاران و تولیدکنندگان نیز خواهد بود. در این راستا، به نظر میرسد بورس کالا میتواند با بهرهگیری از مدلهای پیشرفته معاملاتی و ایجاد ابزارهای مالی متنوع، آیندهای روشنتر و پویاتر را برای فعالان اقتصادی و صنایع مختلف کشور رقم بزند.
بهینهسازی فرآیندهای معاملاتی بورس کالا با حراج همزمان
حراج همزمان مدل جدیدی از حراج حضوری در بورس کالای ایران است که به درخواست کارگزاران از روزهای آتی اجرا میشود. هدف از اجرای این مدل حراج حضوری، بهبود و بهینهسازی فرآیندهای معاملات بوده که مهمترین مزیت این نوع معامله، کاهش زمان انجام معاملات است.
حمیدرضا رحمنی، مدیر عملیات بازار فیزیکی بورس کالای ایران گفت: با توجه به رشد حجم معاملات و افزایش تعداد عرضهها در تالارهای معاملاتی بورس کالا و با توجه به درخواستهای کارگزاران به منظور بهبود فرآیندهای معاملاتی و کاهش زمان انجام معاملات، با الگوبرداری از حراجهای متداول در دنیا روش حراج همزمان معرفی شد.
وی گفت: نکته حائزاهمیت درخصوص فرآیند تخصیص این است که قیمت خریدشده توسط هر مشتری براساس کمترین قیمت رقابتی آن مشتری که قابلیت برنده شدن در فرآیند حراج را دارد، خواهد بود. در انتهای حراج نیز میزان کالای تخصیصیافته به هر تقاضا به همراه تمامی قیمتهای متقاضیان برای طرفین معامله مانند رویههای فعلی نمایش داده میشود.
این روش در کنار دو روش فعلی امکان گسترش و توسعه بیشتر بازارهای فیزیکی بورسکالا را در آینده فراهم خواهد کرد. در این روش خریداران قیمتهای مدنظر خود را به صورت تحلیلی و بر مبنای دادههای تاریخی مانند عرضه و تقاضای گذشته، روند قیمت و همچنین دادههای فعلی مانند عرضه و تقاضای فعلی، ضرورت خرید محصول برای خریدار، ریسک قیمت خرید و… تعیین میکنند.
«قیراط» روی تابلوی بورس کالا
مدیریت بازار مشتقه و ابزارهای نوین مالی بورس کالای ایران از پذیرهنویسی هجدهمین صندوق سرمایهگذاری پشتوانه طلا و بیستمین صندوق کالایی بورس کالا با نماد «قیراط» از روز چهارشنبه ۱۲دیماه خبر داد.
پذیرهنویسی اولیه واحدهای سرمایهگذاری صندوق سرمایهگذاری پشتوانه طلای دماوند (قیراط) که تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار و براساس مقررات، اساسنامه و امیدنامه خود فعالیت خواهد کرد، از روز چهارشنبه ۱۲دیماه به مدت چهار روز کاری آغاز شد.
هدف از تشکیل این صندوق جمعآوری سرمایه از سرمایهگذاران و اختصاص آنها به خرید اوراق بهادار مبتنی بر فلز طلا به منظور کاهش ریسک سرمایهگذاری، بهرهگیری از صرفهجوییهای ناشی از مقیاس و تامین منافع برای سرمایهگذاران است.
پذیرهنویسی «قیراط» با موفقیت انجام شد
پذیرهنویسی هجدهمین صندوق سرمایهگذاری پشتوانه طلا و بیستمین صندوق کالایی بورس کالا با نماد «قیراط» که از روز ۱۲دی به مدت چهار روز کاری آغاز شده بود، با جذب ۴۹۰میلیارد تومان با موفقیت به اتمام رسید.
پذیرهنویسی هجدهمین صندوق سرمایهگذاری پشتوانه طلا با نماد «قیراط» با استقبال بالای سرمایهگذاران و با جذب ۴هزار و ۹۰۰میلیارد ریال سرمایه عموم مردم در همان دقایق ابتدایی پذیرهنویسی با موفقیت به اتمام رسید.
شروع معاملات ثانویه صندوق سرمایهگذاری طلای «درخشان»
از روز سهشنبه ۱۱دیماه معاملات ثانویه صندوق سرمایهگذاری در اوراق بهادار مبتنی بر طلای درخشان آبان با نماد «درخشان» آغاز شد.
به این ترتیب معاملات ثانویه صندوق سرمایهگذاری در اوراق بهادار مبتنی بر طلای درخشان آبان در نماد معاملاتی «درخشان» از روز سهشنبه ۱۱دیماه از ساعت ١١:٣٠ تا ساعت ۱۵ آغاز شد.
معامله ۴۰ دستگاه کامیون کشنده فاو در بورس کالا
سهشنبه ۱۱دیماه ۴۰دستگاه کامیون کشنده فاو متعلق به سیباموتور در تالار خودروی بورس کالای ایران عرضه شد که مورد معامله قرار گرفت.
۴۰دستگاه کامیون کشنده FAW J۶P-۴۶۰ متعلق به شرکت سیباموتور در تالار خودروی بورس کالای ایران عرضه شد که ۲۰۰دستگاه تقاضا برای آن ثبت و در نتیجه با قیمت ۴میلیارد و ۹۳۷میلیون و ۲۵۰هزار تومان معامله شد.
گفتنی است قیمت نهایی کامیون کشنده فاو رنگ سفید مدل ۱۴۰۳ علاوه بر قیمت کشف شده، ۱۰درصد مالیات بر ارزشافزوده و هزینههای جانبی جمعا به مبلغ ۲۹میلیون و ۳۹۹هزار تومان شامل مالیات، عوارض شمارهگذاری، هوشمندسازی کارت سوخت، بیمه شخص ثالث و… است.
معامله ۵۰ دستگاه کامیونت فورس در بورس کالا
چهارشنبه ۱۲دیماه ۵۰دستگاه کامیونت فورس متعلق به بهمندیزل در تالار خودروی بورس کالای ایران عرضه شد که مورد معامله قرار گرفت.
جزئیات معامله کامیونت FORCE کابین بدون خواب شش تن بدون کاربری: عرضه:۲۰دستگاه، تقاضا: ۷۸دستگاه، قیمت معاملهشده: یک میلیارد و ۸۱۱میلیون و ۸۷۵هزار تومان
جزئیات معامله کامیونت FORCE 8/3 تن: عرضه: ۳۰دستگاه، تقاضا: ۴۵دستگاه، قیمت معاملهشده: ۹۴۵میلیون و ۷۳۳هزار تومان
برترینهای هفته در بورس کالا
آمار معاملات بازار فیزیکی بورس کالای ایران نشان میدهد در هفته منتهی به ۱۴دیماه بالغ بر ۲میلیون و ۴۸۹هزار تن انواع کالا و محصول به ارزش بیش از ۳۴هزار میلیارد تومان معامله شد، همچنین ارزش معاملات ۱۰شرکت برتر به بیش از ۱۴هزار میلیارد تومان رسید.
برترینهای بورس کالای ایران در هفته منتهی به ۱۴دیماه براساس ارزش فروش شرکتها در بازار فیزیکی به شرح زیر است:
فولاد مبارکه اصفهان با معامله ۶۸هزار و ۵۰تن انواع ورق به ارزش ۳هزار و ۱۰۲میلیارد تومان در رتبه نخست ایستاد.
ملی صنایع مس ایران با فروش ۵هزار و ۴۳۹ انواع انواع مس، سولفور مولیبدن و کنسانتره فلزات گرانبها به ارزش ۲هزار و ۵۹۸میلیارد تومان دوم شد.
شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با فروش ۲۳۰هزار تن آهن اسفنجی، شمش بلوم، کنسانتره و گندله سنگآهن به ارزش هزار و ۴۹۵میلیارد تومان در جایگاه سوم ایستاد.
پالایش نفت اصفهان با فروش ۵۵هزار و ۲۵تن گوگرد، لوبکات و وکیوم باتوم به ارزش هزار و ۳۹۳میلیارد تومان رتبه چهارم را به خود اختصاص داد. فولاد خوزستان با فروش ۴۲هزار و ۲۲۰تن آرگون، تختال و شمش به ارزش هزار و ۱۰۸میلیارد تومان رتبه پنجم را به خود اختصاص داد.
پالایش نفت بندرعباس با فروش ۴۰هزار تن وکیوم باتوم به ارزش هزار و ۴۳میلیارد تومان تومان ششم شد.
معدنی و صنعتی گهرزمین با معامله ۲۰۰هزار تن کنسانتره و گندله سنگآهن به ارزش ۹۶۲میلیارد تومان هفتم شد. پتروشیمی تندگویان ۱۳هزار و ۶۶تن مواد پلیمری به ارزش ۸۲۴میلیارد تومان فروخت و هشتم شد.
ذوبآهن اصفهان با معامله ۳۰هزار و ۹۹۳تن انواع محصولات فولادی به ارزش ۸۰۰میلیارد تومان نهم شد و صنایع تولیدی دنیای مس کاشان با فروش هزار تن مس مفتول و سیم و مفتول مسی به ارزش ۶۹۳میلیارد تومان رتبه دهم را به خود اختصاص داد.
روز به روز با بورس کالا
آمار معاملات در بورس کالا در هفته اخیر با توجه به روند رو به رشد شاخصهای اقتصادی و تولیدی، قابل قبول و حائزاهمیت بوده است. در ادامه به بررسی روز به روز بورس کالا در هفته گذشته خواهیم پرداخت.
شنبه؛ روز درخشان تالار کیش
در روز شنبه تالار محصولات صنعتی و معدنی بیش از ۸۵هزار تن محصول شامل ۴۷هزار و ۷۰۰تن ورق، ۱۹هزار و ۵۵۰تن شمش، ۱۲هزار و ۱۹۹تن میلگرد و ۳هزار و ۳۲۹تن تیرآهن معامله شد.
در تالار پتروشیمی و فرآوردههای نفتی ۱۰هزار و ۱۶۰تن محصول شامل ۷هزار و ۴۱۱تن مواد پلیمری و ۲هزار و ۷۲۴تن قیر و ۲۵تن گوگرد کلوخه دادوستد شد. تالار صادراتی کیش میزبان معامله ۳۰۷هزار و ۸۵۰تن قیر و گندله سنگآهن بود. در تالار سیمان ۴هزار و ۸۶۵تن سیمان فروش رفت. تالار حراج باز نیز میزبان معامله ۸۷۹تن مواد پلیمری بود. در تالار فرعی هم هزار و ۶۲تن محصول داد و ستد شد.
یکشنبه شلوغ بورس کالا
روز یکشنبه، تالار محصولات صنعتی و معدنی بیش از ۲۶۹هزار و ۴۲۵تن محصول شامل ۱۹۵هزار تن گندله سنگآهن، ۶۳هزار تن آهن اسفنجی، ۵هزار و ۶۰۰تن شمش، ۲هزار و ۵۰۰تن ورق، هزار و ۴۲۵تن اکسید آلومینیوم و هزار و ۹۰۰تن کک دادوستد شد.
در تالار پتروشیمی و فرآوردههای نفتی ۵۵هزار و ۳۹۸تن محصول معامله شد. در این تالار ۴۱هزار تن لوب کات، ۵هزار و ۳۶۰تن مواد پلیمری، ۸هزار و ۹۳تن قیر، ۸۷۶تن اسلاک واکس و ۶۹تن پارافین فروش رفت.
تالار حراج باز نیز میزبان معامله ۴۴۳هزار تن محصول بود. در این تالار ۲۸۰هزار تن کنسانتره سنگآهن، ۱۳۲هزار تن وکیوم باتوم، ۲۵هزار تن سنگآهن، ۳هزار تن سولفات سدیم و ۳هزار تن مس کاتد فروخته شد. تالار صادراتی کیش میزبان معامله ۵هزار و ۵۰۰تن قیر بود.
در تالار سیمان ۷۸۰هزار و ۲۰۰تن سیمان فروش رفت. در تالار فرعی هم هزار و ۱۲۷تن محصول داد و ستد شد. تالار خودرو نیز شاهد معامله ۴۰دستگاه کامیون کشنده بایک بود.
دوشنبه؛ کمفروغ اما قابل قبول
روز دوشنبه تالار محصولات صنعتی و معدنی ۱۶۹هزار و ۶۰۵تن انواع محصول شامل ۱۲۱هزار و ۶۰۰تن شمش، ۲۵هزار تن گندله سنگآهن، هزار و ۵تن مس مفتول و ۲۲هزار تن ورق دادوستد شد. در تالار پتروشیمی و فرآوردههای نفتی ۳۰هزار و ۲۳۳تن محصول فروش رفت. تالار حراج باز نیز میزبان معامله ۵۰۰تن مس کاتد بود. تالار صادراتی کیش دادوستد ۹۰هزار و ۷۰۳تن قیر و ضایعات نرمه گندله را ثبت کرد. در تالار سیمان ۲۱۲هزار و ۴۸۲تن سیمان فروش رفت، همچنین ۷هزار و ۴۵۵تن محصول در تالار فرعی فروخته شد.
سهشنبه فولادی
در تالار محصولات صنعتی و معدنی ۱۳۸هزار و ۱۰تن محصول دادوستد شد. در این تالار ۱۰۰هزار تن گندله سنگآهن، ۲۱هزار و ۱۰۰تن ورق، ۵هزار و ۶۱تن تیرآهن، ۲هزار و ۵۵۹تن ناودانی، ۵هزار تن شمش چدن، هزار و ۹۰۰تن مس کمعیار، هزار و ۳۵۰تن نبشی، ۷۰۰تن بیلت، ۳۰۰تن ریل آهن و ۴۰تن شمش آلیاژ به فروش رفت.
در تالار پتروشیمی و فرآوردههای نفتی ۷۱هزار و ۱۱تن محصول فروخته شد. این محصولات شامل ۶۹هزار و ۷۶۴تن محصولات پلیمری، هزار و ۱۷۹تن قیر، ۴۸تن اسلاک واکس و ۲۰تن گوگرد کلوخه بود. تالار حراج باز میزبان معامله ۳۴هزار و ۲۳۳تن محصول بود. در این تالار ۳۱هزار و ۷۰۰تن تختال، ۲هزار و ۱۶تن استارین منومر، ۵۱۷تن دی اتیل هگزانول دادوستد شد.
تالار صادراتی کیش میزبان معامله بالغ بر ۴۱هزار تن قیر و روغن پایه بود. در تالار سیمان ۹۸هزار و ۳۲۵تن سیمان فروش رفت. در تالار فرعی ۱۳هزار و ۶۵۲تن محصول داد و ستد شد. در روز سهشنبه همچنین ۴۰دستگاه کامیون کشنده فاو در تالار خودرو به فروش رفت.
افت فاحش معاملات در چهارشنبه
طی روز چهارشنبه در تالار محصولات صنعتی و معدنی ۵۲ هزار و ۴۵۴تن محصول دادوستد شد. در این تالار ۴۱هزار و ۱۰۹تن میلگرد، ۱۱هزار و ۵۰تن ورق و ۲۹۵تن سیم و مفتول مسی به فروش رفت. در تالار پتروشیمی و فرآوردههای نفتی ۲۰هزار و ۹۸۴تن محصول فروخته شد. این محصولات شامل ۲۰هزار و ۷۵۴تن محصولات پلیمری، ۱۳۰تن اسلاک واکس و ۱۰۰تن قیر بود. تالار حراج باز میزبان معامله ۲هزار و ۴۲۵تن محصولات پلیمری بود. تالار صادراتی کیش میزبان معامله ۷۹هزار و ۲۸۰تن قیر بود. در تالار سیمان ۸هزار و ۴۴۰تن سیمان فروش رفت. در تالار فرعی ۱۳۵تن محصول داد و ستد شد. در تالار خودرو ۵۰عدد کامیونت به فروش رفت.
بورس کالا به عنوان یکی از ارکان مهم بازارهای مالی و اقتصادی کشور، تاثیرات قابل توجهی بر تحلیل بنیادی نمادهای بورسی فعال در این بازار دارد. قیمتهای کالاها، نوسانات بازار، تقاضا و عرضه و توانمندی شرکتها در مدیریت این عوامل، همگی میتوانند بر وضعیت مالی و عملکرد شرکتها تاثیرگذار باشند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد