19 - 12 - 2022
رکورد مصرف گاز در کشور شکسته شد
معاون وزیر نفت: مصرف گاز ایران برابر کل اتحادیه اروپاست
مردمان مصرفگرایی هستیم. فرقی هم نمیکند چه چیزی و چگونه. ما مصرف میکنیم تا در هر چه که عقب ماندهایم در این یک مورد سرآمد باشیم. مصرف گاز ما ایرانیها سه برابر کل اروپاست. معنای این جمله ساده این است که اگر مصرف انرژی همه اروپاییها مثل روسها که سرمای منفی ۲۰ درجه را هم تجربه میکنند و کشورهای اسکاندیناوی که دست کمی از آن ندارند را جمع کنیم هنوز به ایران و ایرانی نمیرسند!
آنها که سینه برای هدفمندی یارانهها ستبر میکردند و هر روز در پیشبینیهایشان از کاهش مصرف خبر میدادند حالا به خوبی فهمیدهاند که رفتار ما مصرفکنندگان چندان تحلیلپذیر نیست. قیمت گاز چند برابر شده است. مردم هم به سختی آن را میپردازند اما هنوز بیشترین مصرف گاز کشور در اختیار مشترکین خانگی است. شاید بعدها تحلیلگران بتوانند بفهمند چرا هر چه کالایی گرانتر میشود اشتیاق ما برای مصرفش هم افزایش مییابد. تا امروز که کسی نتوانسته راز این رفتار عجیب ما را کشف کند.
دیروز معاون وزیر نفت با اعلام اینکه رکورد مصرف گاز در سال ۹۱ روز پنجشنبه گذشته شکسته شد مصرف گاز در ایران را بسیار بالا دانست و گفت: مصرف گاز در ایران معادل مصرف گاز مردم کل اروپاست.
جواد اوجی با اظهار اینکه مصرف انرژی در تمامی بخشهای ایران چهار برابر رندوم جهانی است، گفت: سرانه انرژی مردم ایران ۱۵ تا ۱۸ برابر ژاپنیها و ۱۰ برابر مردم اروپاست. وی با اشاره به اینکه صنعت در ایران پیشرفته نیست که بگوییم مصرف گاز بالا به دلیل استفاده در صنعت است، گفت: بیشترین مصرف گاز در حال حاضر مربوط به بخش خانگی است.
وی با اشاره به اینکه روز گذشته مصرف گاز به ۴۸۰ میلیون مترمکعب رسید، گفت: این در حالی است که ۳۴۵ تا ۳۵۰ میلیون مترمکعب آن توسط بخش خانگی مصرف شده است. وی پیشبینی کرد که در ماههای دی و بهمن پیک مصرف (اوج مصرف) به ۵۸۰ تا ۶۰۰ میلیون مترمکعب نیز برسد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران دلیل مصرف بیرویه گاز در کشور را عدم اطلاع رسانی مناسب دانست و گفت: برای کاهش مصرف باید فرهنگ سازی انجام شود که این کار بر عهده شرکت ملی گاز و سایر نهادهاست.
اوجی با بیان اینکه راهکارهای کاهش مصرف گاز راحت است، گفت: استفاده از لباس گرم، وسایل گرمایشی استاندارد، استفاده از شیشههای دوجداره، روشن نکردن وسایل گرمایشی در محیطهای غیرقابل استفاده، تنظیم دمای محیط داخل بر روی ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتیگراد، پوشاندن دریچه کولر و درزهای پنجره و درها، استفاده از شیر ترموستات برای پکیجها و استفاده از دماسنج از جمله مواردی است که میتوان مصرف گاز را در فصل سرد کاهش داد.
به گفته وی، با انجام این راهکارها میتوان حداقل ۲۵ تا ۳۵ درصد مصرف گاز در بخش خانگی را کاهش داد. وی با اشاره به اینکه قیمت ارزان گاز یکی از دلایل افزایش مصرف آن است، گفت: در حال حاضر هر مترمکعب گاز ۷۰ تومان بوده و این در حالی است که نرخ صادرات گاز در حال حاضر ۲۰ برابر این قیمت محاسبه میشود.
عدم اجازه ورود وسایل گرمایشی غیراستاندارد توسط گمرک
معاون وزیر نفت با تاکید بر اینکه بسیاری از وسایل گرمایشی عرضه شده در کشور استانداردهای مناسب را ندارند، گفت: طبق برنامهریزی صورت گرفته توسط وزارت صنعت، معدن، تجارت و سازمان استاندارد در سالهای آینده دیگر شاهد این وسایل گرمایشی غیراستاندارد نخواهیم بود. بر همین اساس از این پس گمرک از ورود وسایل غیر استاندارد جلوگیری خواهد کرد. همچنین از سازندگان وسایل گرمایشی که کالاهای خود را مطابق با استانداردهای روز تولید کنند با وامهای ویژه از سوی دولت حمایت خواهیم کرد.
به گفته وی، همچنین شرکت ملی گاز پیشنهادهایی به نظام مهندسی ساختمان مبنی بر عایق کاری ساختمانها و استفاده از شیشههای دو جداره برای کاهش مصرف گاز ارایه کرده است.
تشکیل ستاد ویژه سوخت
اوجی با اشاره به اینکه از اوایل امسال جلسات سوخترسانی به مشترکین شرکت ملی گاز با حضور تمامی سازمانها و شرکتهای مرتبط تشکیل شده است، گفت: بر همین اساس با بررسی چالشهای سالهای پیش سعی شد راهکارهایی برای عدم تکرار آنها در سالجاری اندیشیده شود. همچنین تاکنون شش میلیارد لیتر سوخت مایع مورد نیاز نیروگاهها و صنایع عمده ذخیره شده است.
وی با اشاره به اینکه امسال برخی از فازهای پارسجنوبی به افزایش ظرفیت رسیدهاند، گفت: پالایشگاههای فجر جم و بید بلند۱ نیز ظرفیت خود را افزایش دادهاند. همچنین با تکمیل خط لوله لوشان- رشت امکان گازرسانی به شهرهای شمالی و شرقی کشور فراهم شد.
برداشت از اولین مخزن ذخیرهسازی در زمستان
معاون وزیر نفت از برداشت گاز از اولین مخزن ذخیرهسازی کشور در زمستان امسال خبر داد و گفت: طی هفت ماه گذشته با تزریق گاز به میدان سراجه قم ۷۰۰ میلیون مترمکعب گاز ذخیره شده است که امسال میتوانیم در اوج سرما از این ذخیره گاز استفاده کنیم.
به گفته وی، مخزن شوریجه میدان خانگیران با ۸۰ درصد پیشرفت نیز به عنوان دومین مخزن ذخیرهسازی کشور بهمن امسال به بهرهبرداری میرسد.
اوجی با بیان اینکه با سرمایهگذاری در میادین مشترک و غیرمشترک گازی امکان تولید ۶۵ میلیون مترمکعب گاز شیرین و ترش فراهم شده است، گفت: این حجم از گاز با فراورش در ۱۳ پالایاشگاه گازی از طریق ۱۰ خط سراسری مورد استفاده قرار میگیرد.
برخورداری ۶۷ میلیون ایرانی از گاز
این مقام مسوول با اظهار اینکه در حال حاضر شرکت ملی گاز بیش از ۱۹ میلیون مشترک دارد، گفت: هماکنون ۶۷ میلیون ایرانی از نعمت گاز بهرهمندند، از این تعداد ۹۵ درصد خانوارهای شهری و ۵۵ درصد خانوار روستایی است.
به طور کلی ۷۵ درصد از خانوار ایرانی از نعمت گاز برخوردار شدهاند. براساس گزارش ایسنا، به گفته وی در حال حاضر ۵۰ هزار واحد صنعتی خوراک سوخت خود را از طریق گاز تامین میکنند. همچنین سوخت مورد نیاز ۶۵ نیروگاه برقی کشور نیز از طریق گاز تامین میشود.
اوجی که در یک برنامه تلویزیونی سخن میگفت با اشاره به اینکه مصرف گاز در صنعت رشد خوبی داشته است، اظهار کرد: سه سال پیش مصرف گاز در صنایع عمده حدود ۵۵ تا ۶۰ میلیون مترمکعب بود اما در حال حاضر این رقم به ۹۱ میلیون مترمکعب در روز رسیده است.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر روزانه ۱۹ میلیون مترمکعب گاز به جایگاههای CNG عرضه میشود یادآور شد که این رقم معادل ۱۹میلیون لیتر بنزین در روز است و این موضوع توانسته به کاهش مصرف بنزین کمک کند.
به گفته مدیر عامل شرکت گاز ایران، ۷۵ تا ۸۰ درصد گاز مصرف شده توسط بخش خانگی است.
کنترل ساختمانهای دولتی توسط بازرسان گاز
معاون وزیر نفت با اعلام اینکه بازرسان شرکت ملی گاز در استانها به طور دایم ساختمانهای دولتی را کنترل میکنند، گفت: ساختمانهای دولتی باید یک ساعت قبل از شروع کار سیستم گرمایی خود را روشن و یک ساعت قبل از پایان کار وسایل گرمایشی را خاموش کنند. همچنین سازمانها و نهادهای دولتی در روزهای تعطیل باید سیستمهای گرمایشی خود را کاملا خاموش نگه دارند در غیر این صورت تیمهای بازرسی شرکتهای گاز استانی با نهادها و سازمانهای دولتی متخلف برخورد خواهد کرد و ۴۸ ساعت گاز آنها را میکند.
به گفته اوجی، در صورت رعایت نکات گفته شده توسط نهادها و سازمانهای دولتی امکان کاهش روزانه ۳۰ تا ۳۵ میلیون مترمکعب گاز در روز وجود دارد.
وی همچنین از مدارس و بیمارستانها نیز درخواست کرد که در مصرف گاز به گونهای عمل کنند که برای آنها مشکلی پیش نیاید.
مدیر عامل شرکت ملی گاز همچنین یادآور شد که شرکتها، نهادها و سازمانهای دولتی بالاترین نرخ گاز بها را (هر مترمکعب ۱۰۰ تومان) میپردازند.
دو برابر شدن تولید گاز تا
۲ سال آینده
معاون وزیر نفت با اشاره به برنامههای وزارت نفت مبنی بر توسعه میدانهای مشترک و غیرمشترک گازی گفت: ظرف دو سال آینده تولید گاز کشور دو برابر خواهد شد. به طوری که تولید از ۶۰۰ تا ۶۵۰ میلیون مترمکعب به ۲/۱ تا ۴/۱ میلیارد مترمکعب خواهد رسید.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد