11 - 12 - 2022
رییسجمهور را به مجلس احضار کنید
جمعی از نمایندگان مجلس در نامهای به رییس مجلس خواستار دعوت از محمود احمدینژاد به صحن علنی برای توضیح در مورد اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها شدند.
در این نامه آمده است: اجرای قانون هدفمندی یارانهها به دلیل آثار مهم اقتصادی، اجتماعی ، سیاسی و فرهنگی آن، مهمترین و اصلیترین دستور کار دولت و مجلس هشتم بوده و خواهد بود.این نامه به امضای احمد توکلی، غلامرضا مصباحیمقدم، حسین نجابت، الیاس نادران، امینحسین رحیمی، محمدرضا آشتیانی، علیرضا زاکانی، محمد دهقان، جعفر قادری، حمید سعادت، علیرضا مرندی، سیدحسین ذوالانوار، زهره الهیان، پرویز سروری و حسین فدایی رسیده است.در بخش دیگری از این نامه آمده است: با گذشت ۱۵ ماه از اجرای این قانون و فرصت باقیمانده تا پایان خردادماه سالجاری برای آغاز فاز دوم آن «طبق قانون اجازه هزینهکرد بودجه در دو ماه اول سالجاری مصوب ۲۱ اسفندماه ۹۰» فرصت مغتنمی است برای تعامل دولت و مجلس.
در بخش دیگری از این نامه با اشاره به نقاط قوت و ضعف اجرای مرحله اول آمده است: با ارزیابی نقاط قوت و ضعف میتوان چنان تدبیر کرد که اجرای مرحله دوم به نحوی صورت گیرد تا از فشار گرانی بر مردم بکاهد و همچنین امر مغفول حمایت از تولید را جان تازهای ببخشد.
با توجه به مراتب فوق، امضاکنندگان نامه تقاضا کردند به استناد جواز یادشده در بند«۸» ماده «۲۳» و تبصره«یک ماده «۶۴» آییننامه داخلی مجلس، طی روزهای آینده، رییسجمهور و وزرای ذیربط به جلسه علنی رسمی مجلس دعوت شوند تا پس استماع نظرات دولت و نمایندگان، گام دوم اجرای قانون هدفمندی یارانهها با همکاری و هماهنگی کامل
برداشته شود.
در بخش پایانی این نامه آمده است: ناگفته پیداست که لازمه موفقیت این قانون ملی، عزم عمومی، به ویژه تلاش مشترک دولت و مجلس است و اقدامات یکسویه به اجرای آن آسیب میزند.
همچنین روز گذشته علی لاریجانی در جمع خبرنگاران درباره نامه خود به مقام معظم رهبری درخصوص هدفمندی یارانهها تصریح کرد: ما مرحله دوم هدفمندی را هنوز در مجلس تصویب نکردهایم، این موضوع باید از طرف دولت پیشنهاد و در مجلس تصویب شود. نحوه برداشت درآمد و چگونگی اصلاح حاملهای انرژی برای اخذ درآمد و چگونگی پرداخت آن همه نیازمند قانون است.
رییس مجلس یادآور شد: این اشکال وارد است، حتی اگر پولی به حساب افراد ریخته میشود قابلیت برداشت نداشته باشد، بالاخره ما یا این پول را پرداخت کردیم یا نه، اگرچه اسمش را پرداخت مجازی گذاشتهاند اما تا به حال چنین چیزی نداشتهایم!
لاریجانی درباره رد کلیات بودجه در جلسه روز گذشته کمیسیون تلفیق و تصویب مجدد آن در جلسه دیروز این کمیسیون هم گفت که مجموع شرایط کشور اقتضا میکند که لایحه بودجه زودتر به تصویب مجلس برسد.
پس از ۶ پاسخ غیرقانعکننده رییسجمهور، زمینه استیضاح فراهم شود
در جلسه علنی دیروز طرحی برای اصلاح آییننامه داخلی مجلس ارایه شد که هدف از آن اصلاح روند طرح سوال از رییسجمهور بود.
علی مطهری یکی از طراحان این طرح بود که با اشاره به نتایج حاصل از جلسه سوال از رییسجمهور، بر لزوم رایگیری در مورد پاسخهای وی اصرار کرد و گفت: در این طرح زمینه استیضاح رییسجمهور پس از شش بار پاسخ غیرقانعکننده وی فراهم شده البته منوط به امضای دوباره طراحان.
وی به عنوان یکی از طراحان این طرح دوفوریتی بر لزوم اصلاح آییننامه داخلی مجلس تاکید کرد و با بیان اینکه این طرح رفع مشکلات طرح سوال از رییسجمهور را به دنبال دارد، اظهار داشت: تجربه برگزاری طرح سوال از رییسجمهور اگرچه مواهب بسیاری داشت و ظرفیت بالای نظام جمهوری اسلامی در اجرای دموکراسی را به نمایش گذاشت اما آییننامه داخلی موجود مجلس اجازه نمیداد نمایندگان به رییسجمهور در قبال عدم پاسخگویی به سوالات تذکر بدهند.
وی با اشاره به اینکه طرح سوال از رییسجمهور پروسه طولانی دارد و به سختی میتوان رییسجمهور را به مجلس فراخواند، ادامه داد: نمایندگان کنونی مجلس به خوبی متوجه سختی این کار شده و از ابهامات آییننامه نیز اطلاع دارند.
نماینده تهران در برشماری ایرادات آییننامه کنونی مجلس در خصوص طرح سوال از رییسجمهور گفت: متاسفانه در آییننامه کنونی زمان طرح سوال از سوی نمایندگان محدود است و تنها یک نماینده اجازه طرح سوال دارد که عادلانه نیست. مضاف بر اینکه براساس آییننامه کنونی سوالکنندگان فقط یکبار حق اظهارنظر دارند و نمیتوان حین سخنان رییسجمهور به او تذکر داد یا در پایان سخنان وی به او گفت که پاسخهایش قانعکننده نیست.
مطهری افزود: همچنین امکان رایگیری برای پاسخهایی که قانعکننده نبوده نیز وجود ندارد اما در این طرح آمده است که در صورت شش بار رای مجلس به قانعکننده نبودن پاسخهای رییسجمهور، امکان استیضاح وی با رای دوباره دو سوم طراحان امکانپذیر شود.
وی از نمایندگان خواست تا با رای به این طرح، پروسه طرح سوال از رییسجمهور را کامل کنند.
اسدالله عباسی، نماینده رودسر در مخالفت با اظهارات مطهری، این طرح را انتخاباتی خواند و گفت: من به کم و کیف پاسخ رییسجمهور و سوالکنندگان کاری ندارم اما چه ضرورتی دارد که اکنون چنین طرحی را تصویب کنیم؟
وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر در روند طرح سوال از وزرا نیز عدالت اجرا نمیشود و در حق وزرا و زمان پاسخگویی آنها اجحاف میشود، ادامه داد: چرا با انگیزه سیاسی به دنبال احقاق حقوق دیگری هستید؟ این کار چه فوریت و ضرورتی دارد؟ چون شما از سوال از رییسجمهور قانع نشدید؟ آن هم در شرایطی که التهابات مختلفی فراروی ماست؟
به گفته وی، چون رییسجمهور منتخب مردم است، مجلس نمیتواند با آرای خود رای به استیضاح او بدهد یا پنج هفته پشتسر هم او را به مجلس فراخواند و در هفته ششم نیز او را برکنار کرد!
در ادامه محمد دهقان، نماینده چناران هم در موافقت با این طرح با بیان اینکه آییننامه موجود مجلس اشکالات واقعی دارد، افزود: اینکه سوالکنندگان فقط یک ربع فرصت دارند و رییسجمهور ۴۵ دقیقه وقت پاسخگویی دارد و پس از آن هم نتیجهای درباره قانعکننده بودن یا نبودن پاسخها حاصل نمیشود، روال صحیحی نیست.
وی با بیان اینکه سوال از رییسجمهور و ناکارآمدی آییننامه برای نمایندگان مجلس هشتم ملموس شده است، ادامه داد: از این رو این نمایندگان بهتر میتوانند به اصلاح آییننامه بپردازند و نباید این کار را به مجلس نهم واگذار کنیم.
به گفته وی، تخلفات رییسجمهور پس از هربار رایگیری باید به قوه قضاییه و دیوان عدالت اداری ارجاع شود تا ضمانت اجرای قوانین لحاظ شود.
غلامرضا مصباحیمقدم دیگر نماینده تهران در مقام موافقت با این طرح گفت: اگرچه برای اولینبار آییننامه مجلس در اجرای طرح سوال از رییسجمهور اجرایی شد اما تجربه اخیر ضعف قانون را نشان داد البته این ضعف صرفا ناظر به این دوره مجلس و ریاست جمهوری نیست.
این نماینده مجالس هفتم و هشتم با بیان اینکه طی سالها تجربه سوال از وزرا این را تجربه کردیم که آییننامه باید در این زمینه اصلاح شود، افزود: تا پیش از اصلاح آییننامه در مجلس هشتم، سوال از وزرا خاصیتی نداشت اما پس از آنکه تصویب کردیم سه پاسخ غیرقابل قبول وزرا زمینه استیضاح آنها را فراهم میکند، در نحوه پاسخگویی هم اصلاح به عمل آمد.
مصباحیمقدم که از طراحان سوال از رییسجمهور بود در مورد نحوه برگزاری آن جلسه و ضعفهای موجود در آییننامه مجلس گفت: در آن جلسه توهین سخیفی به مجلس شد. امکان ایراد گرفتن به رییسجمهور و پاسخهایش هم وجود نداشت.
وی در واکنش به مخالفان این طرح که معتقد بودند اصلاح آییننامه به این روش نوعی سیاسیکاری برای مقابله با دولت است، افزود: بسیار بعید است که تا پایان این دوره از مجلس و حتی این دوره از دولت باز هم امکان سوال از رییسجمهور فراهم باشد. پس نگویید این طرح برای این مجلس است. اما باید جلوی این روال گرفته شود تا بار دیگر این مساله تکرار نشود.
گفتنی است پس از سخنان وی، محمدرضا باهنر که ریاست جلسه را در غیاب لاریجانی بر عهده داشت، برای این طرح رایگیری کرد و دوفوریت آن به تصویب نمایندگان رسید.
این مصوبه در حالی از منظر نمایندگان گذشت که اعضای فراکسیون انقلاب اسلامی در تذکراتی اعلام میکردند که این طرح، انتخاباتی و نوعی تبلیغ برای انتخابات دور دوم مجلس است. اما مصطفی کواکبیان، نماینده سمنان و از طراحان این طرح و طرح سوال از رییسجمهور در تذکر دیگری به اظهارات آنها واکنش نشان داد و این اتهام را بیاساس خواند.
حمایت از تولید داخلی با شعار فراهم نمیشود
به دنبال بررسی طرح حمایت از تولیدات داخلی در صحن علنی مجلس شورای اسلامی نمایندگان موافق کلیات طرح حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تامین نیازهای کشور معتقدند که حمایت از تولید داخلی با شعار فراهم نمیشود.
سیروس برنا، نماینده مردم بروجن در مجلس شورای اسلامی طی سخنانی به عنوان اولین موافق کلیات طرح یکفوریتی اصلاح قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تامین نیازهای کشور و تقویت آنها در امر صادرات، با ذکر این نکته که وظیفه اصلی و اساسی مجلس زمینهسازی، بسترسازی و ریلگذاری برای افزایش شتاب روند توسعه کشور در زمینههای مختلف است، قانونگذاری را یکی از ابزارهای مهم مجلس در این زمینه دانست و تصریح کرد: باید به مسایلی مانند افزایش صادرات، تقویت و بهبود وضعیت دریافتها و پرداختها و استفاده از منابع داخلی در راستای حمایت از تولید ملی توجه شود.
این نماینده مجلس در بخش دیگری از سخنانش اساسیترین هدف طرح یادشده را رونق بخشیدن و روان کردن و رفع موانع در کشور و ایجاد زمینههای نرمافزاری و رونق نیروهای مولد اقتصادی دانست و تصریح کرد: این طرح راههای فرار از عمل به قانون قبلی را میبندد و زمینههای تقویت نرمافزاری در کشور را فراهم میکند و مواد جدید و قابل اعتنایی در این طرح آورده شده است.
در ادامه این جلسه جعفر قادری، نماینده مردم شیراز در خانه ملت نیز طی سخنانی به عنوان دومین و آخرین موافق گفت: کدام کشور در شرایط تحریم، بازار داخلی خود را در اختیار کشورهای خارجی قرار میدهد؟ کدام عقل اقتصادی میگوید که بازار داخلی در اختیار کالاهای خارجی قرار گیرد؟
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس یادآور شد: وقتی شرایط نابرابر است، باید از تولید داخلی حمایت کنیم و این حمایت با شعار فراهم نمیشود و نمیتوانیم با شعار دادن از ایجاد اشتغال و تولید ملی حمایت کنیم.
سیدابراهیم ابراهیمی، معاون امور تقنینی دولت با قرار گرفتن پشت تریبون ضمن اعلام موافقت قوه مجریه با کلیات طرح یادشده گفت: دولت در بررسی جزییات پیشنهاداتی دارد و امیدواریم نمایندگان این پیشنهادات را مورد توجه قرار دهند.
وی با بیان اینکه این طرح همه مشکلات جهان اسلام را برطرف نخواهد کرد، گفت: این طرح برخی از مشکلات کشور را حل میکند.علاوه بر این نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تقاضای استرداد لایحه تجارت به دولت مخالفت کردند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد