13 - 10 - 2024
زلنسکی در دوراهی جنگ و صلح
ایلیا حسامی- پنجشنبه هفته گذشته نشریه اشپیگل با استناد به مقامات پنتاگون در گزارشی نوشت: «نشست ناتو درباره کمک به اوکراین برای مقابله با روسیه در میدان جنگ به علت غیبت جو بایدن، رییسجمهور ایالاتمتحده آمریکا به تعویق افتاده است.»
جو بایدن به دلیل وقوع طوفان سهمگین میلتون در ایالاتمتحده آمریکا از حضور در این نشست خودداری کرده است. براساس گزارشها، تمامی کشورهای عضو پیمان ناتو و دیگر متحدان کییف قرار بود در این نشست حاضر شوند اما با توجه به حضور نیافتن جو بایدن، این نشست تشکیل نشد.
در سمتی دیگر، یعنی در مسکو، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین درباره عدم حضور بایدن در این نشست صحبتی نکرد و گفت: «شرایط بد آبوهوایی در قاره آمریکا مسالهای قابل توجه برای ما نیست و ارزیابی لغو این نشست ارتباطی به ما ندارد.»
در همین راستا، ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهور اوکراین پس از لغو شدن دومین نشست اوکراین اعلام کرد که مشغول برنامهریزی برای برگزاری این کنفرانس در ماه نوامبر است. زلنسکی در سخنرانی خود در سفرش به فرانسه در کاخ الیزه گفت: «نشست صلح بعدی باید در ماه نوامبر برگزار شود. این برنامه همچنان روی میز من حضور خواهد داشت. من از تاریخ دقیق آن اطلاعی ندارم اما همه چیز را طبق تصمیمات قبلی آماده خواهیم کرد.»
گفتنی است صحبتهای زلنسکی در حالی صورت گرفت که هفته پیش، دفتر زلنسکی اعلام کرد که این کنفرانس در ماه نوامبر برگزار نمیشود و به جای آن، کنفرانسهایی با موضوع بررسی «فرمول صلح» که از سوی زلنسکی بیان شده است برگزار خواهد شد.
شکستی دیگر برای زلنسکی در لندن
روز پنجشنبه هفته گذشته، ولودیمیر زلنسکی در جریان سفر خود به لندن وارد خانه شماره 10 داونینگ استریت شد و با کییر استارمر، نخستوزیر انگلیس دیداری برای دریافت کمکهای نظامی در طی ماههای آینده داشت.
در این جلسه، استارمر ضمن تکرار حمایت لندن از کییف برای مقابله با روسیه گفت که این کشور به پیروزی اوکراین در برابر روسیه متعهد است. استارمر همچنین ادعا کرد که این مبارزه برای انگلیس و اوکراین اهمیت ویژهای دارد.
لازم به ذکر است زمانی که زلنسکی و استارمر در جلسه بودند، مارک روته، نخستوزیر سابق هلند که به تازگی سکان هدایت ناتو را به دست گرفته است وارد دفتر نخستوزیر انگلیس شد. به نقل از برخی خبرگزاریهای غربی، رییس ارتش، وزیر دفاع و مشاور امنیتی نخستوزیر انگلیس نیز در این جلسه حاضر بودند.
به گفته خبرگزاری رویترز، استارمر در پاسخ به زلنسکی گفت: « از نظر بریتانیا، اوکراین حق دارد در برخی شرایط به روسیه حمله کند اما موضع بریتانیا برای استفاده از موشکهای دوربرد «شدو استورم» برای حمله مستقیم به خاک روسیه همچنان تغییری نکرده است.»
رییسجمهور اوکراین چندین ماه است که تلاش میکند از متحدان غربی خود چراغ سبز استفاده از این موشکها را دریافت کند اما کشورهای غربی به ویژه ایالاتمتحده آمریکا، برای بیشتر نشدن تنش میان روسیه و غرب با خواسته زلنسکی مخالفت میکنند و به اوکراین پاسخ منفی میدهند.
در همین راستا، سخنگوی نخستوزیر انگلیس گفت: « قطعا ما میخواهیم اوکراین در قویترین موقعیت ممکن خود حضور داشته باشد اما در هیچ جنگی با یک نوع سلاح خاص، نتیجه جنگ نشده است بنابراین در رابطه با موشکهای «شدو استورم» موضع بریتانیا هیچگونه تغییری نکرده است.»
کییف منتظر پاسخ پاریس
زلنسکی که از به قدرت رسیدن دونالد ترامپ بیم دارد، در طول سفر 48ساعته خود به پایتختهای اروپایی لندن، پاریس، رم و برلین به دنبال دریافت کمکهای نظامی از سوی متحدان اروپایی اوکراین است.
او در سفر خود به پاریس، در دیداری که با امانوئل مکرون، رییسجمهور فرانسه در روز چهارشنبه هفته گذشته داشت، از یک اردوگاه نظامی در شرق فرانسه که مکان دقیق آن فاش نشد، بازدید کرد. گفتنی است که در این اردوگاه، گروهی از نظامیان اوکراینی در حال آموزش توسط فرانسویها هستند.
در ادامه دیدار زلنسکی و مکرون، رییسجمهور اوکراین طرح پیروزی خود را برای شکست روسیه به همتای فرانسوی خود تحویل داد.
حضور اوکراین در ناتو منجر به جنگجهانی سوم میشود
پیتر سیارتو، وزیر امور خارجه مجارستان روز پنجشنبه گذشته در حاشیه مجمع بینالمللی گاز سنپترزبورگ گفت: « اگر اوکراین تحت شرایط فعلی عضوی از ناتو بشود، این اتفاق میتواند دلیل شروع جنگجهانی سوم باشد. مجارستان همیشه با هر اقدامی که به نوعی تحریکی برای درگیری مستقیم میان روسیه و ناتو باشد، مخالفت کرده است.»
سیارتو در ادامه گفت: « اکثر کشورهای عضو ناتو از عضویت اوکراین در این ائتلاف حمایت نمیکنند و حتی بسیاری از اعضا در گفتوگوهای پنهانی خود نسبت به این موضوع بدبینی و مخالفت خود را اعلام کردهاند.»
او همچنین از کشورهای عضو ناتو به علت بیان نکردن موضع صادقانه خود در قبال پیوستن اوکراین به ناتو انتقاد کرد.
مجارستان باردیگر ارسال هرگونه تسلیحات نظامی به اوکراین را رد کرده و بر پیداش یک راهحل مسالمتآمیز برای پایان یافتن این درگیری تاکید کرد. در ادامه این کشور از تحریمهای اتحادیه اروپا علیه روسیه به شدت انتقاد کرد و تمامی تحریمها و محدودیتهایی که از سوی اتحادیه اروپا برای روسیه صادر شده است را یک شکست توصیف کرد که فقط موجب بدتر شدن بحران انرژی میشود.
خوش بینی نسبت به عضویت در اتحادیه اروپا
بامداد جمعه، زلنسکی در پیام شبانه خود گفت: « در آن زمان که با همه سران کشورهای عضو این پیمان دیدار کردم و بسیاری از سران کشورها هشدار دادند که این فرآیند شش تا هشت سال طول میکشد تا اوکراین از مرحله عضویت در اتحادیه اروپا به مرحله آغاز مذاکرات برای پیوستن به اتحادیه برسد اما اکنون من مطمئن هستم که با پایداری و تلاش همه این مراحل را در زمان بسیار کمتری پشت سر خواهیم گذاشت و سریعتر از آنچه پیشبینی میشود، اوکراین به اتحادیه اروپا خواهد پیوست.»
لازم به ذکر است که اتحادیه اروپا پیشتر، از آمادگی دو کشور اوکراین و مولداوی برای پیوستن به این بلوک خبر داده بود که کمی بعدتر، مجارستان مخالفت خود را با این موضوع اعلام کرد. به نقل از منابع دیپلماتیک، مجارستان به دلیل نگرانیهایی که نسبت به پیوستن اوکراین به این اتحادیه دارد، تهدید کرده که آغاز مذاکرات الحاق را از مسیر خارج میکند. به همین علت، دولت زلنسکی با اصلاح قوانین در تلاش برای جلب رضایت بوداپست است. در همین راستا، کمیسیون اروپا به 27کشور عضو اتحادیه اعلام کرده است که مولداوی و اوکراین معیارهای لازم برای آغاز مذاکرات رسمی الحاق را رعایت کردهاند.
البته باید گفت پیوستن مولداوی و اوکراین به اتحادیه اروپا پس از تهاجم روسیه به اوکراین نسبتبه گذشته پیچیدهتر شده و نباید فراموش کرد که روند الحاق بسیار زمانبر است به خصوص اکنون که قاره سبز درگیر حمایت از کییف در برابر مسکو است. از سوی دیگر بزرگترین نگرانی زلنسکی و دولت او، مساله انتخابات ریاستجمهوری ایالاتمتحده آمریکاست زیرا میتوان گفت با پیروزی دونالد ترامپ از حزب جمهوریخواه، احتمال خروج آمریکا از حامیان اوکراین در برابر روسیه بسیار زیاد است. دونالد ترامپ بارها گفته است که میتواند این جنگ را طی 24ساعت تمام کند اما این موضوعی نیست که زلنسکی بابت آن نگران باشد. علت اصلی نگرانی اوکراین، برنامه دادن بخشی از خاک اوکراین به روسیه برای اتمام یافتن جنگ است؛ برنامهای زلنسکی بارها و بارها مخالفتش را با آن بیان کرده است و آن را بسیار دور از انتظار میداند.
به همین دلیل در حالی که زلنسکی در دیدار با پاپ فرانسیس در واتیکان ابراز امیدواری کرده که جنگ تا سال 2025 خاتمه یابد، روزنامه واشنگتن پست در گزارشی با اشاره به تمایل رییسجمهور اوکراین برای آغاز مذاکرات با روسیه مینویسد: دیپلماتهای غربی در کییف احساس کردهاند که زلنسکی نسبت به آغاز مذاکرات با روسیه مشتاقتر شده حتی در صورتی که نیروهای روسیه بیش از ۲۰درصد قلمروهای اوکراین را تحت کنترل دارند و بعید است بخواهند آنها را به اوکراین بدهند.
این روزنامه آمریکایی در راستای همین موضوع با ذکر مثالی درباره کنفرانس بعدی صلح که البته تاریخ برگزاری آن نامشخص است، میافزاید: «برای مثال، زلنسکی گفته است که روسیه در کنفرانس بعدی صلح حضور خواهد داشت» و این درحالی است که در اولین کنفرانس صلح اوکراین که به میزبانی سوییس برگزار شد، روسیه در آن حضور نداشت و مقامات این کشور چنین رویدادی را پوچ و مردود خوانده بودند.
واشنگتن پست همچنین در رابطه با جایگاه تضعیفشده اوکراین مینویسد: «زلنسکی پیشتر از اهمیت خاتمه جنگ اوکراین با شروط اوکراین سخن میگفت و آن را تبلیغ میکرد اما موضع این کشور طی سال گذشته و با پیشروی روسیه در میدان نبرد بهخصوص منطقه شرقی دونتسک تضعیف شده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد