15 - 01 - 2025
ساعت صفر آتشبس
«جهانصنعت»- در حالی که برخی مقامات و همچنین رسانههای منطقه صحبت از قریبالوقوع بودن آتشبس در نوار غزه میکنند، دونالد ترامپ، رییسجمهور منتخب ایالاتمتحده روز دوشنبه در جریان مصاحبهای تلفنی با شبکه نیوزمکس ادعا کرد که مذاکرات جاری بر سر آزادی گروگانهای اسرائیلی تا آخر این هفته نهایی خواهد شد. به گزارش یورونیوز، ترامپ مدعی شد ما به نهایی شدن توافق بسیار نزدیک هستیم. آنها باید چنین کاری را بکنند وگرنه دردسرهای زیادی برایشان بهوجود خواهد آمد؛ مشکلات زیادی که قبلا هرگز ندیدهاند. آنها این کار را انجام خواهند داد. وی همچنین در ادامه صحبتهای خود افزود: میدانم که دراینباره با یکدیگر دست دادند و اکنون دارند توافقات را نهایی میکنند و شاید تا پایان هفته این کار تمام شود. در چنین شرایطی و در حالی که ترامپ پیش از این تهدید کرده بود که در صورت عدم آزادی گروگانها در منطقه خاورمیانه جهنم به پا میکنم، نشریه اکسیوس هم به نقل برخی منابع مطلع گزارش داده که رژیم صهیونیستی به همراه میانجیگران بر سر پیشنویس طرح آتشبس و آزادی گروگانها به توافق رسیدند و آن را برای حماس فرستادند و اکنون منتظر پاسخ این گروه هستند.
ادعای صهیونیستها در مورد آتشبس
در چنین شرایطی روز گذشته نیز شارین هیکسل، معاون وزیر خارجه رژیم صهیونیستی با بیان اینکه امیدوار هستیم خبرهای خوبی در خصوص مذاکرات آتشبس دریافت کنیم، اعلام کرد: 33گروگان در چارچوب معامله تبادل اسرا با جنبش مقاومت اسلامی حماس آزاد خواهند شد.
در همین رابطه در حالی که معاون وزیر خارجه رژیمصهیونیستی گفته که نمیتوانم جزئیات توافق را اعلام کنم، خبرگزاری ایسنا به نقل از شبکه ۱۲تلویزیون رژیم صهیونیستی روز سه شنبه گزارش داد که دولت اسرائیل در حال بررسی کاهش مراحل معامله احتمالی آتشبس در غزه و تبادل اسرا به دو مرحله به جای سه مرحله است. این رسانه عبری افزود: هیات اسرائیلی و نخستوزیر قطر به همراه نمایندگان طرفهای میانجی شامل مصر و آمریکا منتظر پاسخ نهایی محمد السنوار، درباره تصمیم نهایی درخصوص پیشنویس ارسال شده برای طرفها هستند.
از سوی دیگر اعلام شده که نتانیاهو روز سهشنبه یک جلسه ویژه با کابینه امنیتی خود برگزار کرده است. این موضوع از آنجا حائز اهمیت است که بتسلئیل اسموتریچ، وزیر دارایی و ایتامار بن گویر، وزیر امنیت داخلی که از اعضای تندرو و افراطی کابینه هستند، بهشدت با توافق آتشبس مخالفت کرده و ممکن است با خروج از کابینه نتانیاهو، مقدمات انحلال آن را فراهم کنند.
علاوهبراین گفته میشود که نتانیاهو جلسه پر تنشی با استیو ویتکاف، فرستاده دونالد ترامپ در روز شنبه داشته؛ به طوری که مطابق با گزارش روزنامه تایمز اسرائیل، نماینده ترامپ، نتانیاهو را بهشدت برای تضمین مبادله اسرا تا 20ژانویه، یعنی زمانی که ترامپ رسما وارد کاخ سفید میشود، تحتفشار قرار داده است.
طرح بلینکن برای غزه
در همین راستا اکسیوس گزارش داده که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا که آخرین روزهای خود در دولت را سپری میکند، طرحی برای آینده غزه داده که به گفته برخی منابع ممکن است در دولت ترامپ نیز در دستور کار قرار بگیرد. براساس این گزارش، طرح بلینکن به یک موضوع بسیار بحثبرانگیز در داخل وزارت امور خارجه آمریکا و منبع درگیریهای داخلی شدید تبدیل شده است. برخی از مقامات وزارت خارجه آمریکا نگران بودند این طرح در خدمت منافع بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی باشد و تشکیلات خودگردان فلسطین و محمود عباس را به حاشیه براند. آکسیوس در ماه اکتبر گزارش داد که بلینکن در حال کار بر روی یک طرح پس از جنگ برای غزه براساس ایدههای توسعهیافته توسط تلآویو و امارات متحده عربی است و میخواهد آن را پس از انتخابات ریاستجمهوری ارائه کند.
در همین حال، بلینکن، مشاور و دوست نزدیک خود جیمی روبین را بهعنوان فرد اصلی برای برنامه روز بعد منصوب کرد. چند هفته پیش، روبین برای گفتوگو در مورد این طرح به سرزمینهای اشغالی و کرانه باختری رود اردن سفر کرد. سپس مقامات آمریکایی گفتند مقامات تشکیلات خودگردان فلسطین فهرست بلندبالایی از ملاحظات را در مورد این طرح به روبین ارائه کردند و نشان دادند که از آن حمایت نمیکنند.
مقامات آمریکایی گفتند وزارت امور خارجه آمریکا، کابینه تلآویو، تشکیلات خودگردان فلسطین، امارات متحده عربی، عربستان سعودی و سایر کشورهای عربی را در مورد نکات اصلی این سخنرانی مطلع کرده است.
طرح بلینکن مبتنیبر ایجاد یک مکانیسم حکومتی است که شامل مشارکت جامعه بینالمللی و کشورهای عربی میشود که میتوانند برای تثبیت وضعیت امنیتی و ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه نیرو بفرستند. این سخنرانی خواستار اصلاحات در تشکیلات خودگردان فلسطین خواهد بود و در عین حال روشن میکند که تشکیلات خودگردان باید بخشی از هر دولت آینده در غزه باشد.
در همین حال کابینه رژیم صهیونیستی از کشورهای عربی میخواهد که در غزه پس از جنگ شرکت کنند اما تاکنون با هر طرحی که شامل مشارکت تشکیلات خودگردان فلسطین باشد، موافقت نکرده است.
مراحل تبادل اسرا
کانال ۱۲ عبری گزارش داد اسرائیل کاهش مراحل قرارداد احتمالی با حماس و مختصر کردن آن به دو مرحله به جای سه مرحله را برای تسریع بازگرداندن اسرا بررسی میکند.
وبگاه شبکه ۱۲تلویزیون رژیم صهیونیستی درباره جزئیات قرارداد احتمالی پیش از این نوشته بود: مرحله اول که مرحله انساندوستانه نامیده میشود، ۴۲روز ادامه دارد و انتظار میرود طی آن ۳۳ اسیر اسرائیلی مرده و زنده از جمله زنان، سالمندان و بیماران آزاد شوند و ارتش نیز از بیشتر مناطق تحتکنترل خود در غزه عقبنشینی کند. فهرست اسرا شامل هیچ زندانیای نمیشود که به طور رسمی در اسرائیل بهعنوان متوفی طبقهبندی شدهاند اما برخی در میان آنها وجود دارند که «نگرانی شدیدی در مورد زندگی آنها وجود دارد.»
براساس توافق، آزادی اولین گروه از اسرای صهیونیست در چارچوب مرحله اول در هفتمین روز از برقراری آتشبس انجام میشود.
طبق اعلام این رسانه عبری، رژیم صهیونیستی تعهد داد صدها زندانی فلسطینی را که برخی از آنها دارای محکومتهای سنگین هستند، آزاد کند و طبق گزارشها، در مقابل هر سرباز زن اسرائیلی ۵۰اسیر فلسطینی که ۳۰تن از آنها محکوم به حبس ابد و ۲۰تن دیگر دارای حکمهای حبس طولانی هستند، آزاد خواهد شد، همینطور در مقابل هر شهروند زن یا سالمند اسرائیلی، ۳۰ اسیر کودک، بیمار و زن فلسطینی آزاد خواهند شد.
براساس اعلام این رسانه رژیم صهیونیستی، مرحله دوم که در شانزدهمین روز از توافق آغاز خواهد شد، بر گفتوگوها درباره قراردادی فراگیر شامل تمامی صهیونیستهای بازداشت شده در غزه و آزادی جوانان و سربازهای باقیمانده متمرکز خواهد بود و مرحله سوم و پایانی قرارداد نیز شامل تدابیری بلندمدت از جمله گفتوگوها درباره حاکمیت جایگزین در نوار غزه و طرحهای بازسازی آن است.
تلویزیون رژیم صهیونیستی در ادامه نیز گزارش داد: اسرائیل در چارچوب قراردادی که در حال شکلگیری است، با بازگشت آوارگان به شمال نوار غزه موافقت کرد و این به منزله امتیاز چشمگیری است که حماس در طول مذاکرات علاوهبر موضوع انجام بازرسیهای امنیتی خودروها تنها توسط طرفی بینالمللی و نه نیروهای پیادهنظام، بر آن اصرار داشت. به گزارش ایسنا، این رسانه عبری درباره اختلافنظرها نیز گزارش داد: حماس خواهان عقبنشینی اسرائیل از محور فیلادلفیا در مرزهای میان غزه و مصر و پایبندی آن به برقراری آتشبس دائمی است اما اسرائیل تنها حاضر به قبول آتشبس موقت و عقبنشینی از محور فیلادلفیا به صورت مرحلهای است. اختلاف نظر دیگری نیز در رابطه با عمق منطقه حائل در مرزهای غزه وجود دارد، حماس خواستار بازگشت به شرایطی است که پیش از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ حاکم بود(منطقه حائل با عمقی ۳۰۰ تا ۵۰۰ متری) اما اسرائیل خواهان منطقه حائلی به عمق دو کیلومتر است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد