3 - 07 - 2023
سایهروشن هوش مصنوعی!
«برد اسمیت»: هوش مصنوعی تهدیدی برای نسل بشر نیست
علی حسینی- هوش مصنوعی به عنوان یکی از فناوریهای پیشرفته و نوین، در سالهای اخیر به شدت به توجه عمومی پیوسته است. با پیشرفت تکنولوژی و تواناییهای هوش مصنوعی، برخی افراد نگران شدهاند که آیا هوش مصنوعی ممکن است به تهدیدی برای بشر تبدیل شود؟ اگرچه هوش مصنوعی پتانسیلهای فراوانی را در حوزههای مختلف از جمله پزشکی، روباتیک، خودروهای خودران و… دارد، اما ادعای تهدید آن برای بشر در حال حاضر بسیار غیرواقعبینانه است که بر اساس برنامهریزی و آموزشهایی که به آن داده میشود عمل میکند. برای اینکه هوش مصنوعی به تهدیدی برای بشر تبدیل شود، نیاز به هدفگذاری و قصد خاصی است که در حال حاضر وجود ندارد.علاوهبر این، تمامی تحقیقات و پیشرفتهای انجام شده در حوزه هوش مصنوعی، به منظور بهبود شرایط زندگی بشر است. هدف اصلی هوش مصنوعی افزایش کارایی و کمک به انسانها در برخورد با چالشهای روزمره است. بنابراین ادعای تهدید هوش مصنوعی برای بشر، با بررسی واقعیتها و نتایج عملکرد آن در حال حاضر قابلقبول نیست. هوش مصنوعی به عنوان یک فناوری پیشرفته، قابلیتهای بسیاری را در حوزههای مختلف دارد و بهبود شرایط زندگی بشر را هدف قرار داده است. با استفاده از سیاستها و قوانین مناسب، میتوان از هوش مصنوعی بهرهبرداری و از فواید آن به نحو احسن استفاده کرد.
هوش مصنوعی تهدیدی برای نسل بشر نیست
رییس «مایکروسافت» در جدیدترین مصاحبه خود عنوان کرده که هوش مصنوعی تهدیدی برای بشر نیست. «برد اسمیت» در مصاحبه با «یورونیوز» گفت که معتقد است هوش مصنوعی برای بشر تهدید محسوب نمیشود؛ بااینحال، انسان باید کنترل سیستمهای امنیتی لازم را در دست داشته باشد. اسمیت گفت: «به ترمزهای امنیتی نیاز داریم تا تضمین کنند که هوش مصنوعی تحت کنترل انسان باقی میماند.» اسمیت معتقد است که انسان توانایی کنترل هوش مصنوعی را دارد و باید همینحالا دستبهکار شود. بهگفته اسمیت، سیستمهای امنیتی چندلایه را باید توسعه دهیم تا هوش مصنوعی را همواره تحتکنترل نگه داریم: «بهنظرم اگر این کار را بهخوبی انجام دهیم، خواهیم فهمید که هوش مصنوعی خطر وجودی نیست.» برد اسمیت این گفتهها را در سفر به اروپا مطرح کرد. اتحادیه اروپا برای اولینبار در دنیا لایحه هوش مصنوعی را معرفی کرده است و موسسههای مختلف اروپایی هماکنون در حال بحث درباره این موضوع مهم هستند. لایحه هوش مصنوعی اوایل ماه جاری میلادی به تایید اولیه پارلمان اروپا رسید. «اسمیت» میگوید: مایکروسافت از قوانین اتحادیه اروپا منتفع شده است، اما وقتی بحث به مدیریت در سطح جهان میرسد، به همکاری بزرگتری نیاز است تا مطمئن شویم که هوش مصنوعی از کنترل خارج نمیشود. مدیرعامل مایکروسافت معتقد است که دولتها باید گردهم بیایند و در این زمینه قانونگذاری کنند.
«مایکروسافت» اقدامات اروپا برای کنترل هوش مصنوعی را تحسین میکند
همچنین بهدنبال آغاز گفتوگوها میان موسسات اروپایی درباره قانونگذاری در این اتحادیه پیرامون هوش مصنوعی، اسمیت میگوید: اقدامات اتحادیه اروپا در زمینه قانونگذاری برای هوش مصنوعی از نظر مایکروسافت شایسته تحسین بوده است. بااینحال، در مقیاس جهانی همکاریهای بیشتری باید شکل بگیرد تا این فناوری از کنترل خارج نشود. رییس مایکروسافت میگوید: «واقعگرایانه و در واقع ضروری است که بهدنبال سطح گستردهای از همکاریهای بینالمللی برای قانونگذاری در زمینه هوش مصنوعی باشیم. دولتها باید گردهم بیایند و فکر میکنم کلید این کار متمرکز شدن است. نباید سعی کنیم ۱۰۰ کار مختلف را با هم انجام دهیم؛ باید ۸ یا ۱۰ کار را که مهمتر هستند، انجام دهیم، آنها را اولویتبندی کنیم، یک قالب الگویی بسازیم و بعد اقدامات لازم را بسط دهیم.» برد اسمیت معتقد است که با این سازوکار، دولتها میتوانند متمرکز شوند و همکاری داشته باشند. آمریکا و اروپا در ماه می از برنامههایی برای تبعیت از یک مجموعه اصول رفتاری مشخص در حوزه هوش مصنوعی خبر دادند که میتواند گامی مهم در بحث همکاریهای بینالمللی باشد. اسمیت خواستار مشارکت دیگر کشورها در این همکاریها شده است و باور دارد در آینده این مشارکتها احتمالا اجباری خواهند شد.
چرا قوانین اتحادیه اروپا بسیار مهم است؟
اتحادیه اروپا بازیگر بزرگی در توسعه پیشرفته هوش مصنوعی نیست. این نقش را آمریکا و چین بر عهده دارند، اما بروکسل اغلب نقش تعیینکننده روند را با مقرراتی ایفا میکند که تمایل دارند به استانداردهای جهانی تبدیل شوند و در تلاش برای هدف قرار دادن قدرت شرکتهای بزرگ فناوری، به یک پیشگام تبدیل شده است. کارشناسان میگویند بزرگی بازار واحد اتحادیه اروپا با ۴۵۰ میلیون مصرفکننده، رعایت این قوانین را برای شرکتها آسانتر از توسعه محصولات مختلف برای مناطق مختلف میکند، اما این قوانین سرکوبکننده نیستند و با وضع قوانین مشترک برای هوش مصنوعی، بروکسل همچنین در تلاش است تا با ایجاد اعتماد در بین کاربران، بازار را توسعه دهد.
«کریس شریشاک» تکنسین و کارشناس ارشد در مرکز شورای ایرلند گفت: «واقعیت این است که این مقررات قابل اجرا هستند و اینکه شرکتها مسوول شناخته شوند، بسیار مهم است، زیرا کشورهایی مانند ایالاتمتحده، سنگاپور و بریتانیا به ندرت «راهنما و توصیههایی» ارائه کردهاند. او گفت: «کشورهای دیگر ممکن است در نظر داشته باشند که قوانین اتحادیه اروپا را تطبیق دهند و کپی کنند.»
بنابراین ممکن است سالها طول بکشد تا قوانین بهطور کامل اجرایی شوند. انتظار میرود قوانین تا پایان سال جاری تایید نهایی شوند و پس از آن یک دوره مهلت برای سازگاری شرکتها و سازمانها که اغلب حدود دو سال است، در نظر گرفته شود. «براندو بنیفی» یکی از اعضای ایتالیایی پارلمان اروپا که کار روی قانون هوش مصنوعی را رهبری میکند، گفت که آنها برای تصویب سریعتر قوانین برای فناوریهای در حال تکامل سریع مانند هوش مصنوعی مولد تلاش خواهند کرد. برای پر کردن شکاف قبل از اجرایی شدن این قانون، اروپا و ایالاتمتحده در حال تنظیم آییننامه رفتار داوطلبانه هستند که مقامات قول داده بودند در پایان ماه می طی چند هفته تدوین شود و میتواند به سایر کشورهای همفکر گسترش یابد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد