18 - 12 - 2022
سایه ادغام یا تعطیلی بر سر بزرگترین سازمان بیمهگر
در حالی که مدیرعامل صندوق بیمه خدماتدرمانی از ادغام تمامی صندوقهای بیمهای در سازمان بیمه خدماتدرمانی به منظور تشکیل سازمان بیمه سلامت خبر میدهد، معاون رفاه اجتماعی وزیر کار و رفاه اجتماعی از تعطیلی صندوق بیمه خدماتدرمانی و ایجاد سازمان بیمه سلامت در چارچوب فیزیکی این سازمان سخن میگوید.
براساس ماده «۳۸» قانون برنامه پنجم توسعه کشور، دولت مکلف بود سازوکارهای لازم برای بیمه همگانی و اجباری پایه سلامت و تشکیل سازمان بیمه سلامت را تا پایان سال اول برنامه تعیین و تا پایان اسفندماه ۹۰ ابلاغ کند.
اساسنامه سازمان بیمه سلامت سرانجام در حالی در اواخر مردادماه امسال از سوی هیات دولت به وزارت کار و رفاه اجتماعی ابلاغ شده که اساسنامه یادشده در بخشهایی دارای ابهاماتی است.
محمدباقر هداوند، مدیرعامل صندوق بیمه خدماتدرمانی در زمینه ادغام صندوقهای بیمهای و تشکیل سازمان بیمه سلامت در گفتوگو با ایسنا عنوان کرد: طبق بند «ب» ماده «۳۸» برنامه پنجم توسعه، تمام صندوقهای بیمهای در سازمان بیمه خدماتدرمانی ادغام و سازمان بیمه سلامت تشکیل میشود.
در انتظار ادغام
مدیرعامل صندوق بیمه خدماتدرمانی افزود: اساسنامه بیمه سلامت به تصویب شورای نگهبان رسیده و در انتظار ادغام صندوقهای بیمهای هستیم و پس از ادغام، کارمان را شروع میکنیم. بنابر اظهارات هداوند با استقرار سازمان بیمه سلامت و تجمیع بیمهها، یکسانسازی خدمات و رفع همپوشانی بیمهها محقق میشود و کاستیها در نظام بیمه درمانی کشور رفع شده به سمت بیمه ایدهآل حرکت میکنیم.
مدیرعامل صندوق بیمه خدماتدرمانی در ادامه تاکید کرد: در حال حاضر صندوقهای بیمهای خدمات متنوعی را ارایه میدهند و هر صندوق قوانین خاص خود را دارد اما با یکسانسازی خدمات، بسته پایه بیمه سلامت برای آحاد مردم تدوین و اجرا شده و باید گفت مهمترین حسن سازمان بیمه سلامت، یکسانسازی خدمات است.
هداوند در ادامه تاکید کرد: ضمن اینکه با استقرار این سازمان، تجمیع منابع اتفاق میافتد و در راستای تجمیع منابع، سیاستگذاری یکسان برای هزینهکردها رخ میدهد.
وی همچنین عنوان کرد: در حال حاضر تعداد دفاتر بیمه پایه صادر شده، بیش از جمعیت کشور است و با تشکیل سازمان بیمه سلامت و رفع همپوشانیها از پرت هزینهها در سازمانهای بیمهای جلوگیری میشود و میتوان تصمیمات خوبی برای بیمه شدهها اتخاذ کرد.
مدیرعامل صندوق بیمه خدماتدرمانی در ادامه تاکید کرد: متن قانون در زمینه تشکیل سازمان بیمه سلامت صراحت داشته و عنوان میکند از تجمیع سازمانهای بیمهای در سازمان بیمه خدماتدرمانی، سازمان بیمه سلامت ایجاد میشود که با توجه به اینکه سازمان بیمه خدماتدرمانی در حال حاضر زیرمجموعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است، نکته مبهمی در جایگاه سازمان بیمه سلامت وجود ندارد.
مدیرعامل صندوق بیمه خدماتدرمانی در حالی این اظهارات را عنوان میکند که سیدعبدالله عمادی، معاون رفاه اجتماعی وزارت کار و رفاه اجتماعی در این رابطه گفت: با تشکیل سازمان بیمه سلامت، صندوق بیمه خدماتدرمانی تعطیل و تمام صندوقهای بیمهای در «سازمان بیمه سلامت» ادغام میشوند و سازمان بیمه سلامت در چارچوب فیزیکی صندوق بیمه خدماتدرمانی شکل میگیرد.
از ادغامها مستثنا
وی در رابطه با وضعیت صندوق تامین اجتماعی در صورت تشکیل سازمان بیمه سلامت نیز عنوان کرد: مراکز ملکی صندوق تامین اجتماعی از ادغامها مستثنا هستند اما صندوق تامین اجتماعی هم مانند سایر صندوقها در رابطه با «خرید خدمت» ادغام میشود که شیوهنامه این امر پس از ابلاغ اساسنامه سازمان بیمه سلامت تدوین میشود. معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تاکید کرد: طبق قانون تولیت سازمان بیمه سلامت برعهده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی خواهد بود.
بنابر اظهارات عمادی، این در حالی است که با تشکیل سازمان بیمه سلامت تغییری در ساختار سازمان تامین اجتماعی ایجاد نمیشود.
معاون رفاه اجتماعی وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی در ادامه تاکید کرد: سازمان تامین اجتماعی در زمینه ارایه خدماتدرمانی به بیمهشدگان خود سازمان موفقی بوده است و به همین دلیل با تشکیل سازمان بیمه سلامت تغییری در ساختار سازمان تامین اجتماعی ایجاد نمیشود و تنها به تدریج بخش درمان غیرمستقیم این سازمان به سازمان بیمه سلامت میپیوندد.
تفکیک خدمات به دو بخش
عمادی در ادامه با تفکیک خدمات سازمان تامین اجتماعی به دو بخش «خرید خدمت» و «فروش خدمت» تصریح کرد: در بخش فروش خدمت و مراکز ملکی تحت پوشش تامین اجتماعی، قانونگذار حق تصمیمگیری ندارد چراکه این مراکز متعلق به مجموعه کارگران و بیمهشدگان سازمان تامین اجتماعی است.
به گفته وی، لازم است خرید خدمت طبق قانون برنامه پنجم توسعه توسط سازمان بیمه سلامت انجام شود و به این ترتیب بخش خرید خدمت سازمان تامین اجتماعی نیز با سازمان بیمه سلامت ادغام میشود چراکه این امر بیشتر به نفع مردم است و با یک سازمان بیمهای در خصوص دفترچههای بیمهای و خدماتدرمانی در تماس باشند. در عین حال سعید مرتضوی، مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی نیز پیش از این در گفتوگویی با ایسنا سازمان متبوعش را از ادغامها مستثنا دانسته و گفته بود: تامین اجتماعی از ادغامها مستثناست.
وی تاکید کرده بود: در اساسنامه سازمان بیمه سلامت به تبصره «۴» بند «ب» ماده «۳۸» قانون برنامه پنجم اشاره شده که صندوق تامین اجتماعی از این ادغام مستثناست.
در این میان مرضیه وحید دستجردی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز تامین اجتماعی را جزیی از سازمانهای بیمهای که برای تشکیل سازمان بیمه سلامت ادغام خواهند شد، دانسته و عنوان کرد: سازمان بیمه سلامت کشور با ادغام چهار یا پنج بیمه پایه کشور از جمله سازمان بیمه خدماتدرمانی، تامین اجتماعی، نیروهای مسلح، عشایر و روستاییان تشکیل میشود.
به گفته وی، تعیین محل تشکیل این سازمان به دولت واگذار شده و هر تصمیمی که دولت اتخاذ کند، وزارت بهداشت هم از آن تبعیت میکند.
حذف تعدد دفترچهها
صرفنظر از ابهامات ذکر شده پیرامون سازمان بیمه سلامت، قانونگذار از تشکیل این سازمان اهدافی را دنبال میکند که یکی از آنها حذف تعدد دفترچههای درمانی و برخورداری آحاد مردم از بیمههای درمانی است چراکه تعدد دفترچههای درمانی برخی از مردم باعث شده که ۱۰ درصد افراد جامعه تحت پوشش هیچ نوع بیمهای قرار نداشته باشند. براساس آمارها کمتر از ۶۸ میلیون نفر از پوشش بیمهای برخوردارند این در حالی است که در حال حاضر ۸۰ میلیون دفترچه بیمه صادر شده است و تعداد آنها بسیار بیشتر از جمعیت تحت پوشش بیمه است به همین دلیل این موضوع باعث شده تا یک دهک از افراد جامعه پوشش بیمهای نداشته باشند.
این در حالی است که با ایجاد سازمان بیمه سلامت، مشکلاتی که به دلیل فعالیت سازمانهای بیمهگر متفاوت در کشور ایجاد شده همچون همپوشانی بیمهها، چندگانگی در مراکز ارایهکننده خدمات درمانی، تفاوت در نوع خدمات و فرانشیز پرداختی رفع میشود چراکه مقرر شده است به استثنای سازمان تامین اجتماعی حدود ۱۷ سازمان بیمهگر به طور کامل تحت پوشش سازمان بیمه سلامت قرار گیرند و به این ترتیب فقط یک نوع دفترچه درمانی در اختیار تمامی بیمهشدگان قرار گرفته و خدمات ارایهشده به دارندگان این دفترچهها نیز یکسان میشود. هرچند اساسنامه سازمان بیمه سلامت با تاخیری شش ماهه ابلاغ شد انتظار میرود با رفع ابهامات یادشده و با تشکیل هرچه زودتر این سازمان مشکلات یادشده نیز رفع شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد