21 - 12 - 2022
سایه ایران و بحران اروپا بر کمپ دیوید
گروه بینالملل- اوباما تمام تلاش خود را برای برگزاری آخرین نشست G8 در دوره نخست ریاستجمهوری خود به کار گرفت اما همه چیز آن طور که وی میخواست پیش نرفت. محل برگزاری نشست G8 طی روزهای جمعه، شنبه و نشست ناتو طی روزهای یکشنبه و دوشنبه شیکاگو بود. اوباما برای به وجود آوردن جوی صمیمانهتر آن را به کمپ دیوید در شمال ایالت مریلند منتقل کرد تا با یک تیر دو نشان زده باشد؛ میخواست دل پوتین را هم به دست بیاورد. نشست را به شهری جز شیکاگو منتقل کرد تا رییسجمهور جدید اما کهنه کار روس را از کمپ دیوید راهی خانه کند و خود با تمام احترام راهی شیکاگو شود، نه اینکه همه در شیکاگو بمانند و مقام روسی به تنهایی به کشورش بازگردد. البته این تلاش وی چندان هم نتیجهبخش نبود، ولادیمیر پوتین گفت: مشغول تشکیل دولت جدید است، نمیآید و نخستوزیرش را فرستاد. این نشست از آن جهت برای اوباما دارای اهمیت است که میخواهد بار دیگر شانس خود برای متقاعد کردن سران کشورهای صنعتی به منظور استفاده از ذخایر راهبردی نفت در صورت تاثیر تحریمهای ایران بر بازار پرنوسان انرژی را امتحان کند. زمان زیادی تا اجرایی شدن تحریمهای اتحادیه اروپا علیه بخش انرژی ایران باقی نمانده و اوباما که طی ماههای گذشته ذخایر راهبردی نفت آمریکا را تنها راه فرار از تاثیر تحریم ایران بر بازار نفت میدانسته، حال میخواهد کشورهای شرکتکننده در نشست را نیز با خود همراه کند، امسال سال انتخابات است و وی با همین تلاشها میخواهد یکشبه همه چیز را سر و سامان دهد و بار دیگر بر مسند قدرت تکیه بزند.
نمایندگان هشت کشور صنعتی جهان در حالی شامگاه جمعه نشست کمپ دیوید را آغاز کردند که هر یک با هدفی راهی این نشست شده بودند. چهره جدید این نشست فرانسوا اولاند، رییسجمهور فرانسه است. وی در حالی در این نشست شرکت کرده که تنها تجربه مهمش در دیدار با قدرتهای بزرگ، دیدار چند روز پیشش با آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان است، اما اولاند در این نشست از آن جهت شخصیتی مهم قلمداد میشود که با قرارداد موسوم به «پیمان تثبیت، هماهنگی و هدایت اتحادیه اقتصادی و ارزی اروپا» مخالف است و دیگر اعضای این نشست تمام تلاش خود را برای تحت فشار قرار دادن اولاند به کار خواهند گرفت تا خطری برای توافق مالی اروپایی ایجاد نکند. اولاند مخالف شدید طرح ریاضت اقتصادی مرکل بوده و خواستار بررسی دوباره توافق مالی اروپاست. سیاستهای ریاضتی را همراه با رشد اقتصادی میخواهد، همان راهکاری که آمریکا نیز برای نجات کشورش به دنبال آن است. وی پیش از آغاز نشست با دیوید کامرون، نخستوزیر انگلیس و اوباما دیدار کرد.
نمایندگان کشورهای انگلیس، کانادا، روسیه، فرانسه، آلمان، آمریکا، ایتالیا و ژاپن، هشت کشوری که ۱۵ درصد جمعیت جهان و دو سوم از بازده اقتصادی بینالمللی را در اختیار دارند روز گذشته در کمپ دیوید گردهم آمدند. دستور کار نشست بسیار گسترده است، از امنیت مواد غذایی برای آفریقا گرفته تا اختلاف اتمی با ایران، برنامه خروج از افغانستان، چگونگی برخورد با سوریه و کرهشمالی تا حفاظت از اقلیم همه موضوعات مطرح در این نشست هستند. تام دانیلون، دستیار ارشد اوباما و مشاور امنیت ملی آمریکا روز گذشته با اشاره به بررسی وضعیت نفت در بازارهای جهانی در نشست G8 گفت: این رهبران و ما به طور مداوم وضعیت جهانی نفت را به ویژه در راستای تحریمهای موثری که علیه ایران اعمال شده و تاثیرات آن در بازارهای نفتی تحت نظر داشتهایم و ما به این نظارت ادامه خواهیم داد.
سایه ایران بر نشست کمپ دیوید
اوباما در حالی نشست G8 را آغاز کرد که سناتورهای جمهوریخواه مجلس سنای آمریکا روز پنجشنبه از تصویب تحریمهای جدید علیه ایران جلوگیری کردند. هدف اصلی این طرح تشدید تحریمها در حوزه نفت ایران بود. سناتورهای جمهوریخواه مجلس سنا علت این امر را نیاز به زمان بیشتر برای مطالعه طرح عنوان کردند. آنها میگویند پیشنویس طرح را در آخرین ساعات کاری روز چهارشنبه دریافت کردهاند و برای بررسی آن و حصول اطمینان از اینکه تا چه حد از شدت برخوردار است به زمان نیاز دارند اما چنین اقدامی که خشم سناتورهای دموکرات مجلس را به دنبال داشت، آن هم در آستانه دور دوم مذاکرات بغداد به این سادگی قابل توجیه نیست. سناتورهای آمریکا ترجیح میدهند منتظر نتایج نشست بغداد بمانند و دستکم چند هفتهای تحریمها را به تاخیر بیندازند تا در صورت بینتیجه ماندن این نشست با قدرت و مشروعیت بیشتری به مجلس بازگردند و تحریمها را به تصویب برسانند.
اما رایزنیهای ایران برای کسب نتیجهای مثبت از نشست بغداد که سوم خردادماه با حضور نمایندگان ایران و گروه ۱+۵ برگزار میشود، میتواند تمام این تلاشها را بینتیجه بگذارد. رویترز روز گذشته به نقل از یک دیپلمات غربی از احتمال توافق ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد چارچوبی برای رفع نگرانیهای موجود در خصوص برنامه هستهای ایران خبر داد. براساس گزارش رویترز، این چارچوب میتواند بر قدرت چانهزنی ایران در مذاکرات هفته آتی بیفزاید.
ایران میگوید پیش از اینکه به بازرسان آژانس اجازه دهد تا از منطقه نظامی پارچین بازدید کنند، دستیابی به چنین چارچوبی لازم است.
بنابر این گزارش، دیپلماتهای غربی نزدیک به آژانس میگویند که ایران مشتاق است قبل از مذاکرات بغداد در خصوص یک «رویکرد ساختاریافته» در خصوص نحوه پاسخگویی به سوالات آژانس به توافق دست یابد.
آژانس ضمن استقبال از این امر منتظر است ببیند این توافق در عمل اجرا میشود یا خیر. به گفته این دیپلمات غربی انتظار میرود طی روز دوشنبه توافقاتی میان ایران و آژانس در این زمینه صورت بگیرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد