10 - 07 - 2023
سایه جنگ اوکراین بر سر نشست ناتو
نشریه پولیتیکو در مطلبی با اشاره به نشست پیش روی ناتو در لیتوانی نوشت: بسیاری از رهبران غربی نسبت به طولانی شدن حمایت از کییف و هزینههایی که این جنگ بر آنها تحمیل کرده نگران هستند. طبق گزارش این نشریه، در حالی که نشست پیش روی ناتو در پایتخت لیتوانی قرار است با محوریت تداوم حمایتها از اوکراین برگزار شود، اما همچنان سوالات بسیاری در ذهن رهبران غربی بر سر مدت و هزینه حمایت از کییف بدون پاسخ مانده است.
این نشریه مینویسد: اگرچه سفر جو بایدن به اروپا که قرار است از ۱۱ ژوئیه (۲۰ تیر) آغاز شود تازگی ندارد، اما نشست ناتو در سایه جنگ اوکراین با محوریت تداوم کمک به کییف وضعیتی بنبستگونه را ایجاد کرده است. براساس این گزارش، بایدن در سفر به اروپا برای شرکت در نشست ناتو در لیتوانی تنها چندصد کیلومتر دورتر از میدان جنگ در اوکراین همچنان بر حمایت غرب از اوکراین پافشاری میکند و تسلیح کییف را برای پیشرفت واقعی در دستور کار دارد.
جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید هم روز جمعه در اظهاراتی به نقل از بایدن گفت: ما تا زمانی که لازم باشد از اوکراین حمایت میکنیم و هر مقدار تسلیحات که نیاز باشد در اختیارشان میگذاریم. وی سپس افزود: ما معتقدیم که توانستهایم پاسخی هماهنگ و پویا در پاسخ به تجاوز روسیه داشته باشیم.
این نشریه در ادامه خاطرنشان میکند که همزمان با اظهارات آمریکاییها بسیاری از متحدان نگران هستند که تا چه مدت و به چه قیمتی میتوانند از کییف حمایت کنند، به ویژه آنکه صدای مخالف جمهوریخواهان شناختهشده کنگره و نامزدهای جمهوریخواه ریاستجمهوری در حمایت مالی از اوکراین به نگرانیها در اروپا درصورت پیروزی این حزب در آمریکا دامن زده است. ضمن آنکه اختلافات در نشست ناتو از همین حالا بر سر عضویت اوکراین در این سازمان نظامی هم بالا گرفته است.
به همه این نگرانیها باید روند کند و نهچندان قدرتمند کییف در جنگ با روسیه را هم اضافه کرد که با وجود تسلیحات و کمکهای ارسالی غرب تاکنون نتوانسته انتظارات اروپا و آمریکا را برآورده کند. ضمن آنکه بسیاری از سربازان ارشد اوکراینی پس از ۱۸ ماه درگیری بسیار خسته و ناتوان شدهاند.
این نشریه در پایان نتیجهگیری کرده است که شاید از بیم همین نگرانیهای موجود از آینده سیاست داخلی آمریکا، ولودیمیر زلنسکی رییسجمهوری اوکراین سعی خواهد کرد در نشست پیش روی ناتو در لیتوانی وعده کمکهای نظامی بیشتر را از متحدان غربی خود بگیرد.
از سوی دیگر در حالی جنگ اوکراین به یکی از چالشهای اساسی ناتو تبدیل شده که امانوئل ماکرون متوجه شده که نفوذ کشورهای شرق اروپا در داخل ناتو در حال بیشتر شدن است و برای همین، لفاظیهای خود را در قبال این ائتلاف تغییر داده تا با این کشورها همسو شود.
طبق گزارشی که بلومبرگ در این خصوص منتشر کرده، امانوئل ماکرون رییسجمهوری فرانسه اخیرا مسیر عضویت اوکراین در ناتو را نیز مورد حمایت قرار داده است. پیش از آغاز درگیری اوکراین، ماکرون یکی از بدگمانترین سران اروپایی به ناتو بود. او اعلام کرده بود که این ائتلاف در سال ۲۰۱۹ دچار «مرگ مغزی» شده و در دور نخست ریاستجمهوریاش بارها خواستار ایجاد یک ارتش راستین اروپایی مستقل از آمریکا شده بود.
ماکرون حتی در نخستین سال درگیری اوکراین با ولادیمیر پوتین همتای روس خود تماسش را حفظ کرد و از دیگر سران کشورهای اروپایی که خواهان نابود کردن روسیه بودند، فاصله گرفت.
اما از آن زمان لفاظیهای او تغییر کرد و در می ۲۰۲۳، ماکرون از سران ناتو خواست تا به کییف پیشنهاد عضویت کامل در این ائتلاف را بدهند و این را هم به صورت واضح اعلام کرد که اتحادیه اروپا و ناتو باید همکاری نظامی خود را هرچه سریعتر توسعه دهند.
بلومبرگ همچنین از قول یکی از دیپلماتها از شرق اروپا گزارش کرد، این تغییر رویکرد از سوی ماکرون حسابشده است. همسو شدن فرانسه با لهستان و کشورهای حوزه بالتیک که سرسختترین حامیان اوکراین به شمار میروند، به پر شدن شکاف ایجادشده از سوی اولاف شولتس صدراعظم آلمان که محتاطترین رویکرد را داشته، کمک میکند.
یکی از دیپلماتهای فرانسوی درباره این رویکرد ماکرون میگوید، رییسجمهوری متوجه شده که باید طرف کدام جهت را بگیرد. این روزنامه همچنین مدعی شد، رییسجمهوری فرانسه برای متقاعد کردن کشورهای شرقی عضو ناتو باید به گفتههایش عمل کند. اگرچه پاریس یکی از نخستین اعضای ناتو بود که برای کییف خودروهای مسلح تامین کرد، اما احتمالا باید فراتر از سه درصد از تولید ناخالص داخلی خود برای این کشور درگیر جنگ هزینه کند.
مقامهای فرانسوی که خواستند نامشان فاش نشود نیز به بلومبرگ گفتند، دولت پاریس در حال بررسی این مساله است که چطور میتواند تسلیحات هستهای خود را در تضمین امنیتی اوکراین به کار بگیرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد