16 - 11 - 2022
سایه شبهمالیاتی بر تابلوی بورس
به گفته مسوولان، دولت باید برای تامین بودجه جاری خود از درآمدهای مالیاتی استفاده کند و همین باعث نگرانی کارشناسان شده، زیرا معتقدند بورس دوران گذار را طی میکند و نباید با شبه مالیات دچار رکود شود.
بازار سرمایه در چند سال اخیر که توانسته حدود ۵۰ میلیون کد بورسی را جذب کند به شدت تحت تاثیر سیاستهای کلان اقتصادی قرار گرفته و از آنجایی که گرفتار روندی نزولی شده بود، بسیاری از فعالان بازار سرمایه معتقدند که در تدوین قوانین و مقررات باید دقت لازم را داشت تا از این دوران گذار عبور کنیم، با این حال دولت به دلیل مشکلاتی که در زمینه درآمدهای نفتی دارد به مالیات چشم دوخته و علاوه بر اینکه در لایحه مالیات بر عایدی موضوع مالیات بر سهام را مطرح کرده، مساله فشار بر بنگاههای اقتصادی برای اخذ مالیات را بیشتر کرده است.
مسوولان سازمان مالیاتی مدعی هستند که سیاستهای مالیاتی به نفع بنگاههای اقتصادی است، زیرا پیش از این شرکتهایی که صورتهای مالی شفافی نداشتند، بیشترین سود را میبردند و حالا موازنه به نفع بنگاههایی خواهد بود که پیش از این خوداظهاری شفافی داشتهاند.
رئیس مرکز آموزش، پژوهش و برنامهریزی سازمان مالیاتی در گفتوگو با خبرنگار بازار با اشاره به اینکه تغییر بنیادینی که در سازوکارهای مالیاتی قرار است اتفاق بیفتد باید پیش از این اجرا میشد، گفت: در شرایط کنونی مشکلات اقتصادی باعث شده اجرای سازوکارهای جدید مالیاتی چالشبرانگیز جلوه کند، با این حال افزایش سهم مالیات بر درآمد افراد حقیقی که بیشتر روی افراد ثروتمند است، باعث میشود سهم درآمد مالیاتی بنگاههای اقتصادی کاهش پیدا کند.
مهدی موحدی بکنظر با بیان اینکه توسعه پایههای مالیاتی منجر میشود تغییرات سیاستی به نفع بنگاههای اقتصادی اتفاق بیافتد، افزود: هرچند تحقق این مساله نیازمند مصوبات جدید مجلس است، با این حال این رویکرد در حال شکلگیری است.
او با اشاره به اینکه مساله مالیات بر سهام ممکن است بروندادهای مختلفی داشته باشد، اظهار کرد: در شرایط کنونی مالیات بر سود سپردههای بانکی موافق هستم که باید در جمع مالیات بر درآمد فرد لحاظ شود، اما در بحث مالیات بر سهام هرچند به سمت آن حرکت کردهایم، اما از آنجایی که در مالیات بر عایدی به عنوان یک پایه لحاظ نشده، عملا برای اجرای آن موافقتی صورت نگرفته است. با این حال به نظر میرسد در آینده مالیات بر عایدی سهام هم اجرایی شود.
ترس سرمایهگذار از سیاستهای غیرکارشناسی
به گفته رئیس سازمان امور مالیاتی دولت در گام نخست باید بودجه جاری خود را از مالیات به دست آورد و در گام دوم تمام بودجه خود را از طریق مالیات کسب کند و همین نقشه راه باعث شده بسیاری چشمانداز مبهمی را برای بنگاههای حاضر در بورس ببینند.
یک استاد دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار بازار درباره تاثیر سیاستهای مالیات بر روند بازار سرمایه گفت: در شرایط کنونی سرمایه به شدت ترسو شده و تحت تاثیر قوانین و مقرراتی که دولت برای بنگاههای اقتصادی وضع میکند، به شدت واکنش نشان میدهد. حالا با توجه به اینکه سیاستهای مالیاتی میتواند حاشیه سود بنگاههای اقتصادی را تحت تاثیر قرار دهد، لذا به نوعی به خروج سهامداران خرد از بازار دامن میزند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد