18 - 12 - 2022
ستاد هدفمندی همکاری نمیکند
موافقت همه نهادها برای بهبود اوضاع جایگاهداران بجز ستاد هدفمندی اخذ شده است. وزیر نفت از ابتدای سال پنج نامه به دولت و ستاد هدفمندی داده ولی هیچگونه همیاری از سوی ستاد هدفمندی با جایگاهداران صورت نگرفته است. این را رییس انجمن CNG کشور میگوید.
به گفته او در حال حاضر کارمزد جایگاههای CNG اعلام نشده و با وجود اینکه این کارمزد و هزینه تمامشده برای هر متر مکعب بیش از ۸۰ تومان است اما مشاهده میشود در جایگاهها گاز CNG همواره با قیمت ۴۰ تومان محاسبه میشود.
اردشیر دادرس در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: یکی دیگر از مشکلات موجود در CNG که مشاهده میشود اختلاف کنترل میترینگ است که با شرکت ملی گاز است به گونهای که اکثر جایگاهداران از ۲ تا ۱۰ درصد اختلاف در قبوض گاز خود مشاهده میکنند، یعنی اگر جایگاهداری ۷۴ میلیون گاز فروخته باشد برای او حدود ۸۰ میلیون تومان قبض صادر میشود.
وی افزود: این اختلاف کنترل میترینگ به دلیل آن است که ارزش حرارتی گاز در نقاط کشور متفاوت بوده و این ارزش حرارتی دارای چگالی یا دانسته نسبی است که شهر به شهر و جایگاه به جایگاه متفاوت بوده و باید به صورت مجزا در قبوض گاز نوشته و محاسبه شود اما این در حالی است که متاسفانه در شرکت ملی گاز این موارد رعایت نمیشود.
دادرس با بیان اینکه ایران جایگاه اول در جهان را از نظر تبدیل خودروهای دوگانهسوز دارد، تصریح کرد: در حال حاضر سه میلیون و یکصد هزار خودرو مجاز دوگانهسوز و حدود ۵۰۰ هزار خودروی استاندارد اما غیرمجاز (تبدیل کارگاهی خارج از شبکه) در کشور وجود داشته و ایران از نظر توسعه کمی ناوگان گازسوز رتبه اول در جهان را از آن خود کرده است همچنین از نظر تعداد جایگاههای CNG با ۱۹۶۰ جایگاه رتبه چهارم جهان و از نظر نسبت تعداد جایگاهها به خودرو (استاندارد جهانی برای هر هزار خودرو را یک جایگاه CNG تعیین کرده است) مقام یازدهم دنیا را داریم و این نشان میدهد که باید بیش از پیش در این زمینه توجه و سرمایهگذاری کنیم، چراکه با وجود بیش از سه میلیون و ۵۰۰ هزار خودرو، باید ۳۵۰۰ جایگاه در کشور داشته باشیم و این در حالی است که ۱۹۶۰ جایگاه در کشور داریم.
رییس انجمن CNG کشور با بیان اینکه بخشخصوصی باید برای توسعه جایگاههای CNG در کشور حضور پررنگی داشته باشد، تصریح کرد: از آنجایی که حدود ۷۰ درصد از تجهیزات فنی جایگاههای CNG از جمله کالاهای وارداتی به شمار رفته و تمامی قطعات و تعمیر و نگهداری جایگاههای CNG در حال حاضر بیش از سه برابر قیمت گذشته خرید و فروش میشوند هزینههای سنگینی به جایگاهداران تحمیل شده و بخشخصوصی نیز با توجه به این مشکلات و مسایلی مانند نوسانات نرخ ارز که در افزایش قیمتها بیتاثیر نبوده استقبال چندانی در این صنعت نمیکنند.
دادرس ادامه داد: با توجه به اینکه براساس محاسبات سازمان حمایت نیز که تنها بخش دولتی را محاسبه کرده و سرمایهگذاری بخشخصوصی را در نظر نگرفته بود، هزینه تمام شده برای تولید هر متر مکعب گاز را بیش از ۶۵ تومان اعلام کرد اگر کارمزدهای جدید اعلام نشود و بخش دولتی نیز همکاری خود را بیش از پیش ادامه ندهد، شاهد خواهیم بود که بخشخصوصی روز به روز استقبال کمتری در این عرصه و صنعت خواهد کرد. همان طور که در گذشته شاهد بودیم ۱۰ درصد از صنعت CNG توسط بخشخصوصی اداره میشد اما هماکنون شاهدیم که با وجود این مشکلات این استقبال و حضور به کمتر از سه درصد رسیده است و در واقع دیگر بخشخصوصی تمایلی برای مشارکت در این صنعت ندارد.
رییس انجمن CNG کشور با اشاره به ضرورت تعیین تسهیلات و بستههای حمایتی از سوی دولت برای افزایش استقبال بخشخصوصی در صنعت CNG عنوان کرد: این در حالی است که هماکنون وعده تعریف بستههای حمایتی بخش دولتی به بستههای ریاضت اقتصادی تبدیل شده و در واقع با این وضعیت اقتصادی سرمایهگذاری برای جایگاهداران در این صنعت هیچ گونه توجیه اقتصادی ندارد چراکه اگر بخشخصوصی تسهیلات بانکی در اختیار نداشته باشد، در زمینه کاربری تجاری واگذاری به آن صورت نپذیرفته باشد و وعدههایی مانند اعطای کارمزد ویژه برای خرید کمپسرو و … را نیز برای آنها محقق نکنند، دیگر چه اقبالی برای مشارکت آنها در این عرصه وجود خواهد داشت.
وی در ادامه در مورد کیفیت CNG در کشور خاطرنشان کرد: در حال حاضر کیفیت گاز در ۹۰ درصد موارد در کشور مناسب و استاندارد بوده اما نکتهای که وجود دارد این است که باید جایگاهها هر یک به صورت جداگانه بررسی شوند و این میطلبد که شرکت گاز از میترینگهای جرمی در هر یک از جایگاهها استفاده کرده تا بتوانیم خدمات بهتری را به مردم ارایه دهیم.
دادرس ادامه داد: همچنین یکی دیگر از نکات مهم در توجه به کیفیت این خودروها این است که در حال حاضر یک میلیون و ۵۰۰ هزار خودرو دوگانهسوز در کشور وجود دارد که باوجود گذشته دو سال و نیم از گاز سوز شدن آنها هنوز تست بازرسی سیلندر برای آنها صورت نگرفته و باتوجه به اینکه براساس مصوبه هیات وزیران، وزارت کشور متولی تست و بازرسی آنهاست، این وزارتخانه هیچ متولی برای این کار در نظر نگرفته است و این میتواند هشدار خطرناکی برای خودروهایCNG در کشور باشد، چراکه سبب میشود این خودروها پس از گذشت زمان و با از بین رفتن استانداردهای آنها هنگام سوختگیری در جایگاههای CNG منفجر شوند.
رییس انجمن CNG کشور با اشاره به کیفیت بالا و بهرهگیری از استانداردهای بینالمللی در دوگانهسوز کردن خودروها عنوان کرد: در یکی از مشکلات مشکلات CNG در کشور این است که براساس محاسبات در رسیدن به شعاع رسیدن به یک جایگاه در تهران حدود ۱۳ کیلومتر بوده و صفهای جایگاهها از ۲۵ تا ۳۰ دقیقه به حدود ۵۰ دقیقه رسیده است و این نشان میدهد که یک تاکسی در شهر تهران با ۱۲ ساعت کار حدود سه ساعت کار غیر مفید خواهد داشت و وقت خود را در رسیدن و توقف در این جایگاه از دست میدهد.
دادرس در پایان با بیان اینکه در سال گذشته حدود ۲۰۰ جایگاه CNG و ۷۶ هزار تبدیل خودرو صورت گرفت، عنوان کرد: این در حالی است که در شش ماهه اول سال تنها ۸۰ جایگاه ساخته شده و براساس محاسبات ۱۲۰ درصد رشد منفی در تبدیل خودروها و ۲۲۰ درصد رشد منفی در جایگاهسازی داشتهایم که نشاندهنده توان ناکافی بخش دولتی و بیاقبالی بخشخصوصی نسبت به مشارکت در این صنعت در کشور است.
وی با اشاره به رشد منفی ۱۲۰ درصدی در تبدیل خودرو و رشد منفی ۲۲۰ درصدی در ساخت جایگاههای CNG در کشور گفت: کارمزد پایین CNG، افزایش سه برابری قیمت قطعات، اختلاف کنترل میترینگ ۲ تا ۱۰ درصدی جایگاهداران با شرکت ملی گاز و تعمیر و نگهداری جایگاههایCNG، نوسانات نرخ ارز و عدم تعریف تسهیلات و بستههای حمایتی از سوی بخش دولتی سبب کاهش استقبال بخشخصوصی در توسعه صنعت CNG در کشور شده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد