14 - 07 - 2017
ستیزه گری عربستان
گروه نفت و انرژی- انتشار آمار تولید نفت عربستان نشان میدهد این کشور توافق اوپک برای کاهش سقف تولید را نقض کرده است، در پی انتشار این خبر قیمت نفت دیروز در بازارهای جهانی با کاهش مواجه شد.
عربستان سعودی به اوپک اعلام کرد که در ماه ژوئن تولید نفت خود را ۱۹۰هزار بشکه در روز افزایش داده و به تولید ۰۷/۱۰ میلیون بشکه در روز رسیده است، این بالاتر از سقف تولید توافق شده ۰۵۸/۱۰ میلیون بشکه در روز است که در سال گذشته تعیین شده بود. این در حالی است که تولید این کشور در ماه می ۸۸/۹ میلیون بشکه بود.
هرچند با این افزایش تولید، عربستان سعودی برای اولین ماه از سقف تولید تعیین شده کمی فراتر رفت اما متوسط تولید ۲۰۱۷ آن همچنان پایینتر از مقدار هدف قرار دارد.
چرخش موضع عربستان در فروش نفت به خریداران آسیایی
از سویی شرکت آرامکوی عربستان سعودی نیاز نفتخام مشتریانش در هند و آسیای جنوب شرقی و همچنین چهار خریدار آسیای شمالی را در ماه آگوست به طور کامل تامین میکند.
این تصمیم نشان میدهد عربستان سعودی که بزرگترین صادرکننده نفت جهان است، قصد دارد سهم بازارش در آسیا را که قویترین رشد تقاضا را در میان سایر مناطق جهان دارد، حفظ کند.
عربستان سعودی در راستای اجرای توافق کاهش تولید کشورهای عضو و غیرعضو اوپک، صادرات نفت به اروپا و آمریکا را کاهش داده است.
یک منبع آگاه به رویترز گفت: در ماه آگوست هیچ کاهش عرضهای حتی برای گریدهای سنگینتری مانند عرب مدیوم و نفت سنگین وجود ندارد. حداقل یک خریدار آسیای شمالی نیز نفت «عرب هوی» مورد تقاضایش را به طور کامل دریافت خواهد کرد. عرضه کامل نفتخام از سوی عربستان در ماه آگوست برخلاف اقدام این کشور در کاهش عرضه به این خریداران در نیمه اول سال میلادی جاری است.
آرامکوی عربستان تولید نفت سنگین ارزانتر را برای عمل به سهمیه کاهش تولید تعیین شده از سوی اوپک کاهش داده است.
این شرکت نفت «عرب هوی» را در ماه آگوست با کمترین تخفیف در بیش از سه سال گذشته میفروشد.
کاهش تولید اوپک قیمتهای نفت سنگین ترش خاورمیانه یا گریدهای حاوی سولفور بالا را افزایش داده و پالایشگاههای آسیایی را واداشته به دنبال جایگزینهایی از روسیه، آفریقا و آمریکا باشند.
هند هفته گذشته نخستین محموله نفت از آمریکا را خریداری کرد و پالایشگاههای هندی قصد دارند نفت بیشتری از این کشور خریداری کنند. عربستان سعودی همچنان به فروش نفت سبک بیشتر به ژاپن ادامه میدهد.
براساس گزارش رویترز، عربستان سعودی سهم بازارش در ژاپن که بزرگترین بازار آسیایی این کشور به شمار میرود را در نیمه نخست سالجاری افزایش داد. واردات نفت عربستان سعودی به ژاپن در فاصله ژانویه تا ژوئن به ۳/۱ میلیون بشکه در روز رسید که ۷/۷ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد داشت.
با این اقدام عربستان، قیمت نفت دیروز در بازارهای جهانی افت کرد، به طوری که قیمت نفتخام تگزاس غرب WTI برای تحویل در ماه آگوست با ۴۶/۰ دلار کاهش به ۹۳/۴۳ دلار برای هر بشکه رسید و نفتخام برنت دریای شمال برای تحویل در ماه سپتامبر با ۴۸/۰ دلار کاهش به ۴۰/۴۶ دلار برای هر بشکه رسید.
بازار نفت در شرایطی بحرانی قرار دارد و نگرانیها از اینکه افزایش ذخایر جهانی نفت ممکن است باعث بیاثر شدن محدودیت اعمال شده با اوپک و سایر تولیدکنندههای مهم شود، در حال افزایش است. ذخایر نفتخام آمریکا بیش از ۱۰۰ میلیون بشکه بالاتر از میانگین پنج ساله خود باقی مانده است و حتی با قیمتهای ۴۰ تا ۵۰ دلاری هم ظرفیت تولید نفت شیل آمریکا میتواند افزایش پیدا کند. همچنین افزایش تولیدات لیبی و نیجریه هم بحرانی بودن این شرایط را تشدید میکند.
در چنین شرایطی حتی ممکن است قیمت نفت به کمتر از ۴۰ دلار هم تنزل کند مگر اینکه کاهش مداومی در مقدار ذخایر نفتی و تعداد چاههای فعال ایجاد شود. طبق تحقیقی که توسط بلومبرگ انجام شد ذخایر نفتخام آمریکا هفته گذشته ۸۵/۲ میلیون بشکه کاهش یافت.
افزایش تولید ماهانه اوپک
براساس این گزارش طبق آمار منابع ثانویه، تولید نفت اوپک با افزایش تولید اعضایی که از مشارکت در توافق کاهش تولید معاف شدهاند در ژوئن بیش از ۳۰۰ هزار بشکه در روز افزایش یافت.
سازمان کشورهای صادرکننده نفت اوپک موافقت کرده است برای حذف مازاد عرضه و حمایت از قیمتها، تولیدش را حدود ۲/۱ میلیون بشکه در روز از ژانویه سال جاری تا مارس سال آینده کاهش دهد. روسیه و ۱۰ تولیدکننده غیراوپک موافقت کردند تولیدشان را حداکثر نیم میلیون بشکه در روز کاهش دهند.
طبق ارزیابی منابع ثانویه اوپک که این سازمان از آنها برای رصد تولید خود استفاده میکند، با در نظر گرفتن نیجریه و لیبی که از توافق کاهش تولید معاف شدهاند، تولید ۱۳ عضو اوپک در ژوئن به حدود ۴۷/۳۲ میلیون بشکه در روز افزایش یافت. میزان تولید ژوئن ۳۳۰ هزار بشکه در روز بالاتر از رقم تولید ماه می بود که از سوی اوپک منتشر شده بود.
افزایش تولید نیجریه و لیبی که تولیدشان به دلیل مناقشات داخلی محدود شده بود، قیمتهای نفت را تحت فشار قرار داده است.
افزایش تولید این کشورها موجب شده صحبتهای بیشتری در میان تولیدکنندگان برای درخواست از لیبی و نیجریه برای پیوستن به توافق کاهش تولید مطرح شود.
براساس اطلاعات منابع ثانویه، تولید ۱۱ کشور عضو اوپک که در توافق کاهش تولید مشارکت دارند به ۸۴۰/۲۹ میلیون بشکه در روز طی ماه ژوئن رسید. این رقم به معنای پایبندی ۹۷ درصدی به توافق کاهش تولید در ماه ژوئن است و نسبت به ماه می که میزان پایبندی بالای صددرصد بود، کمتر شده است.
گزارش بازار نفت ماهانه اوپک که شامل ارزیابی تولید ژوئن برمبنای آمار منابع ثانویه است، روز جاری منتشر میشود. این آمار ممکن است پیش از انتشار تحت بازبینی قرار گیرد زیرا برآوردهای منابع ثانویه بیشتری به آن اضافه میشود.
اوپک از دو آمار برای مونیتور تولید خود استفاده میکند که یکی آمار فراهم شدن از سوی هر کشور و دیگری آمار منابع ثانویه شامل رسانههای صنعتی است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد