26 - 11 - 2022
سخن اسراییل از زبان کنگره
آرزو فرشید - این روزها شاهد موضعگیریهای متناقضی از سوی مقامات آمریکا در رابطه با کشورمان هستیم که شاید بتوان آن را به شکاف میان کاخ سفید و کنگره تعبیر کرد؛ شکافی که دلیلش اظهارات و موضعگیری مقامات صهیونیست یا هر چه که باشد اگر به تشدید تحریمها منجر شود، قطعا به سود مردم ایران نخواهد بود.
این اتفاق در شرایطی در حال به وقوع پیوستن است که پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ایران و پیروزی حسن روحانی که در عرصه سیاست خارجی کشور نام شناخته شدهای بود، امید به بهبود روابط ایران و کشورهای غربی به ویژه آمریکا شکل گرفت. این امیدواری با حذف تحریم تجهیزات پزشکی از سوی دولت آمریکا و نامه نمایندگان کنگره بیشتر شد اما در همان مقطع هم اظهارات تند بنیامین نتانیاهو و مقامات رژیم صهیونیستی علیه دولت مستقر نشده روحانی بسیار به چشم میآمد. با احتمال افزایش تحریمها به نظر میرسد که نقش لابیهای این کشور در کنگره آمریکا قابل انکار نیست.
روزنامه آمریکایی لسآنجلس تایمز در همین رابطه نوشته است که یکی از دستیاران ارشد کنگره آمریکا اعلام کرده اگر چه دولت اوباما به برگزاری مذاکرات با ایران در طول چند ماه آینده متعهد و با وضع تحریمهای جدید مخالف است اما کنگره هیچ گاه این مدت طولانی را منتظر نمیماند تا شاهد این باشد که ایران رویکرد خود را تغییر میدهد.
در این گزارش خوانده میشود که جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا به همراه سایر مقامات آمریکایی به مقامات کنگره تاکید دارند که تصویب تحریمهای جدید علیه ایران را تا قبل از شروع مذاکرات بینالمللی هستهای به تاخیر بیندازند؛ این مقامات هشدار دادهاند که تصویب تحریمهای جدید میتواند منجر به ناخشنودی رهبران جدید که به دیپلماسی تمایل دارند، شود.
فرصت را به افراطیون ندهیم
در همین خصوص محمدجواد حقشناس، کارشناس علوم سیاسی در گفتوگویی با «جهان صنعت» در رابطه با موضعگیریهای متناقض آمریکا نسبت به ایران گفت: در آمریکا نیز مانند دیگر کشورها نظریات سیاسی متفاوتی متناسب با خاستگاههای حزبی، لابیها و نگرش به منافع ملی و … وجود دارد. در این کشور با توجه به دوگانگی که بین دموکراتها و جمهوریخواهان و نفوذ این دو جناح در کاخ سفید، مجلس نمایندگان و سنا وجود دارد، شاهد سیاستهایی با تفاوتهای جدی و بعضا قابل
ملاحظه هستیم.
وی با اشاره به انتخابات ریاستجمهوری و مشارکت گسترده مردم اظهار کرد: در این انتخابات اکثریت قابل توجهی از ایرانیان در یک رقابت سیاسی خارج از پیشبینیهای شناخته شده به کسی رای دادند که نگاه مبنی بر اعتدال و توجه به منافع متقابل و به دور از هیاهو در عرصه سیاست خارجی دارد. این موضوع طبیعتا فضای مورد پیگیری را در سیاست خارجی آمریکا تحت تاثیر قرار میدهد.
حقشناس در ادامه به نامه نمایندگان کنگره آمریکا به اوباما اشاره کرد و افزود: تقریبا یکسوم از اعضای کنگره که متشکل از هر دو گروه دموکرات و جمهوریخواه هستند به رییسجمهور این کشور توصیه کردند که فرصت مذاکره را از دست ندهد، این یک گام مثبت به سوی گفتوگو است.
وی تاکید کرد: این نگرش به کنگره محدود نیست و برخی از سیاستمداران آمریکا مانند مشاور سابق امنیت ملی این کشور نیز در خصوص نگاههای یک جانبه و افراطی نتانیاهو به رهبران این کشور هشدار دادند. مجموعه این روند در کنار مباحث انتخابات ایران به یک نگاه جدی تبدیل شده است.
این کارشناس مسایل سیاسی اظهار کرد: انتظار میرود که بخشی از مسوولان سیاسی کشور به این اقدام قابل توجه نمایندگان کنگره پاسخ مثبت دهند. اگر چه سخنگوی وزارت امورخارجه کشورمان به طور مشروط و محدود از این موضوع استقبال کرد اما این کافی نیست و حداقل انتظار این بود که در مجلس نیز بازخورد مناسبی در این خصوص میدیدیم بنابراین به نظر بنده پیش از آنکه مناسبات دولت روحانی و اوباما عملیاتی شود بهتر است به جای اینکه فضا در اختیار نیروهای افراطی دو کشور قرار گیرد، توسط نمایندگان مجلس و نخبگان سیاسی دانشگاهی و سیاستمداران سابق مهیا شود و به سمتی برود که نیروهای میانهرو و خردگرا بر اساس منافع ملی دو کشور و بر پایه اعتمادسازی عمل کنند.
وی با توجه به بررسی تشدید تحریم در کنگره آمریکا و تناقض این موضوع با ادعای بهبود روابط توضیح داد: همان طور که گفتم آن نامه را یکسوم از نمایندگان امضا کردند و دوسوم دیگر همراهی نکرده بودند. مساله همین است که ما باید از عملکرد گروهی که مخالف افزایش تحریمها هستند استقبال کنیم تا از طریق این مجموعه موافق به نتیجه مطلوب دست یابیم.
حقشناس در رابطه با نقش لابی صهیونیستی در تصمیمات آمریکا گفت: فکر میکنم لابی صهیونیستی هیچگاه از پیگیری رفتارهای تشدیدکننده همراه با خشونت خود دست نخواهد کشید و فضا را به سمت تقابل و تنش
هدایت میکند.
وی افزود: کشورهایی هستند که از بهبود روابط ایران و آمریکا سود نمیبرند. لابی صهیونیستی به ویژه گروه تندرو حاکم در اسراییل همچنین بخشی از کشورهای عربی مثل عربستان و امارات متحده عربی و گروههای تندرو سلفی در منطقه از این دستهاند که منافع خود را در تنش دایمی میان ایران و
آمریکا میبینند.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: در بلندمدت این مساله میتواند به کشورهایی مثل روسیه و چین نیز سرایت کند. علیالقاعده اگر سیاستهای ما در قالب برنامه بلندمدت، براساس منافع ملی و به دور از دخالت این کشورها تنظیم شود میتوانیم راهبرد و تاکتیکهای مناسبی را توسط دیپلماتهای هوشمند و پرسابقه اتخاذ کنیم.
به رفتار آمریکا خوشبین نیستیم
عوض حیدرپور، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی نیز در این رابطه گفت: در حال حاضر سه مساله متناقض در رفتار آمریکاییها وجود دارد؛ اول اینکه کنگره آمریکا هنوز گزارش سالانه در خصوص تحریمهای ایران را به اوباما ارایه نکرده و دست نگه داشته است و موضوع دوم تشدید تحریمهاست که در حال بررسی در این کنگره است اما مساله دیگر حذف تحریمهای دارویی است.
نماینده مردم شهرضا در مجلس ادامه داد: قدر مسلم ما نسبت به رفتار آمریکاییها خوشبینی لازم را نداریم و به نظر نمیرسد که قصد آمریکا بر داشتن فشارهای فعلی از دوش مردم ایران باشد.
وی در پاسخ به این سوال که چه کسی در آمریکا تصمیمگیرنده اصلی است، اظهار کرد: شناختی که ما از روابط خارجی آمریکا داریم نشان میدهد که تاثیرگذار اصلی در سیاستهای این کشور لابی صهیونیستی است.
حیدرپور تصریح کرد: لابی صهیونیستی پیشنهادات خود را به نمایندگان کنگره میدهد و این پیشنهادات پس از اینکه توسطه کنگره به شکل قانون درآمد به دست رییس جمهور رسیده و
امضا میشود.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی افزود: بنابراین اگر قرار باشد تغییری در روابط ایران و آمریکا صورت گیرد و مذاکرهای انجام شود باید از طریق کنگره وارد عمل شویم به همین خاطر بود که صحبت و نامهنگاری با اوباما که آقای احمدینژاد انجام داد، بینتیجه بود.
وی همچنین در مورد اظهارات اخیر رژیم صهیونیستی مبنی بر اینکه روحانی گرگی در لباس میش است و موضع ایران در دولت وی تغییری نخواهد داشت، گفت: اسراییلیها حرف زیاد میزنند اما تنها حرف درستشان همین بود که گفتند روحانی متعلق به نظام جمهوری اسلامی است. ما نیز دلمان قرص است که روحانی از بنیانگذاران جمهوری اسلامی است و ریشه در عمق نظام دارد.
حیدرپور افزود: تهدیداتی که در مورد حمله نظامی میکنند نیز از نظر ما طبل تو خالی است که نباید به آن اهمیت داد اما اینکه آمریکاییها از این رژیم پشتیبانی میکنند موضوعی است که باعث میشود ما به آمریکا بیاعتماد شویم.
این نماینده مجلس تصریح کرد: تا آمریکا موضع گیری دقیق و صریحی در این رابطه نداشته باشد و دیدگاههایش را تغییر ندهد نمیشود وارد صحبت مستقیم شد اما به نظر بنده اگر آنها صادقانه به میدان آیند و قصد داشته باشند جفاهایی را که تاکنون در حق ملت ایران داشتهاند رفع کنند، مقام معظم رهبری نیز اجازه مذاکره مستقیم را خواهند داد ولی متاسفانه آمریکا همیشه با یک دوگانگی و رفتار متناقض عمل کرده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد