22 - 07 - 2024
سرخی بورس در پایان تیرماه
«جهانصنعت»- در آخرین روز معاملاتی تیرماه شاخصهای بورس تهران ریزش کردند. در معاملات روز یکشنبه 31تیرماه 1403، شاخص کل بورس تهران 20هزار و 222واحد نسبت به روز کاری گذشته پایینتر ایستاد و به سطح 2میلیون و 172هزار و 190واحد رسید. شاخص کل هموزن بورس نیز با ریزش 7هزار و 806واحدی در رقم 693هزار و 986واحدی ایستاد. شاخص کل فرابورس 273واحد افت کرد و به رقم 22هزار و 296واحد رسید. همچنین شاخص هموزن فرابورس با کاهش 2هزار و 32واحد به سطح 121هزار و 342واحد رسید.
افزایش خروج پول حقیقی از بورس
روز یکشنبه خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی برای نهمین روز متوالی منفی شد و 228میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد که نسبت به روز شنبه 10درصد افزایش یافته است. دیروز نماد وبملت بیشترین خروج پول حقیقی را داشت که ارزش آن 22میلیارد تومان بود. پس از وبملت، نمادهای تاپیکو، شپدیس، شستا و تاصیکو بیشترین خروج پول حقیقی را داشتند. در سوی دیگر، بیشترین ورود پول حقیقی به نمادهای شفام، شدوص، نوری، خنصیر و خپویش تعلق داشت.
نمادهای اثرگذار بر شاخص کل
دیروز نمادهای شپنا، تاپیکو و شستا نمادهای قرمزپوش بورس بودند که بیشترین اثر را در افت شاخص کل بورس داشتند. در سوی دیگر نمادهای نوری، شپدیس و حفاری از نمادهای سبز بودند که اثر مثبت بر شاخص داشتند.
در فرابورس نیز نمادهای آریا، فغدیر و هرمز بیشترین اثر کاهنده را بر شاخص داشتند و نمادهای تجلی، دماوند و رنیک نمادهایی بودند که اثر افزایشی بر شاخص کل فرابورس داشتند. در بین نمادهای پرتراکنش بورس دیروز، نماد شستا بیشترین تراکنش را داشت و شبندر و وبمیت در رتبههای بعدی بیشترین تراکنش قرار گرفتند. در فرابورس نیز معین، شفام و زملارد بیشترین تراکنش را داشتند.
ارزش معاملات سهام
دیروز ارزش معاملات کل بازار سهام به 10هزار و 226میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه 3هزار و 598میلیارد تومان بود که 35درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز تشکیل میدهد. ارزش معاملات خرد نیز با افزایش 6درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم 2هزار و 943میلیارد تومان رسید.
پرمعاملهترین سهمها
در معاملات دیروز نماد شستا بیشترین ارزش معاملات بازار سهام را به خود اختصاص داد که ارزش معاملات آن 57میلیارد تومان بود. پس از شستا، تاصیکو بیشترین ارزش معاملات را داشت و شفام رتبه سوم بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص داد و پس از آن، دو نماد وبملت و تاپیکو در رتبههای بعدی بیشترین ارزش معاملات قرار گرفتند. حجم معاملات نیز سهام شستا با تعداد 502میلیون و 711هزار و 111سهم در صدر قرار گرفت. زملارد در رتبه دوم بیشترین حجم معاملات بازار قرار گرفت و رتبه سوم به وبملت تعلق داشت. دو نماد شگستر و خزامیا نیز در رتبههای بعدی بیشترین حجم معاملات بازار قرار داشتند.
صفهای خرید و فروش بورس
در معاملات یکشنبه، 24نماد صف خرید داشتند و 115نماد با صف فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صفهای خرید با رشد 88درصدی نسبت به روز کاری قبل به 216میلیارد تومان افزایش یافت و مجموع ارزش صفهای فروش نیز با افزایش 68درصدی به رقم هزار و 76میلیارد تومان رسید.
تحلیل بازار یکشنبه
رالی معاملات بورس دیروز در حالی شروع شد که سهمهای بزرگ خودرویی در آن غایب بودند. با وجود این، صورتهای مالی شرکتها ارقام خوشبینانهای نشان ندادند و این موضوع، شاخصهای بورسی را با سقوط نسبتا سنگینی همراه کرد. فصل مجامع شرکتهای بورسی از راه رسید و بازار سهام این روزها در غیاب سهمهای بزرگ حجم بالایی را ثبت نمیکند. این موضوع ارزش معاملات را پایینتر از سههمت ثبت کرد. از طرفی گزارشهای سالانه شرکتها نیز نتوانست سهامداران را به آینده سهم خوشبین کند و فشار فروش در بازار بالا رفت.
بورس در یک نگاه
معاملات دیروز سهام در خلاف جهت کندل معاملاتی روز گذشتهاش بسته شد و در پایان بورس دیروز، شاخص کل با کاهش 20هزار و 221واحدی که معادل 92/0درصد این شاخص است، روبهرو شد.
بر این اساس، شاخص کل در پایان معاملات دیروز در سطح دومیلیون و 172هزار واحدی ایستاد. در طرف دیگر، قیمت معاملات سهمهای کوچک بازار سهام نیز کاهش شدیدی یافت، به طوری که شاخص هموزن بازار در پایان بورس دیروز هفتهزار و 807واحد که معادل 11/1درصد این شاخص است، کاهش ارتفاع داد و به سطح 693هزار واحد رسید. به این ترتیب مهمترین تراز فعلی شاخص هموزن از دست رفت.
گفتنی است تابلوی بورس اوراق بهادار تهران در روز گذشته، حجم معاملات را 5/5میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی) را دوهزار و 974میلیارد تومان نشان میداد. همچنین باید گفت در بورس دیروز گروه استخراج نفت و گاز بیش از سایر رقبا افزایش قیمت پیدا کرد.
ورود و خروج پول حقیقی
تراز پول حقیقی در سهام، مانند روز معاملاتی گذشتهاش، دیروز منفی بود. بهطوری که در پایان بورس دیروز حدود 275پول حقیقی از بازار سهام خارج شد. موضوع دیگری که باید بازگو کرد اینکه تا لحظه تنظیم این گزارش حدود 59میلیارد تومان پول حقیقی از صندوقهای درآمد ثابت خارج شده است.
بیشترین ارزش معاملات
در جریان معاملات دیروز سه سهم شستا، تاصیکو و شفام بیشترین ارزش معاملات و سهمهای شستا، زملارد و وبملت بهترتیب بیشترین حجم معاملات را ثبت کردند. همچنین سهم فارس نیز بیشترین ارزش بازار را در اختیار خود گرفت.
ورود پول هوشمند
بیشترین خالص خرید حقیقی نیز به سهمهای شفام، شدوص و نوری تعلق گرفت. همچنین در جریان معاملات دیروز سهمهای انتخاب، پکرمان و غدیس ورود پول هوشمند داشتند. در سوی دیگر، فیلترهای بورسی نشان میدهند پول هوشمند از نمادهای حکشتی، کاما و سامان خارج شده است.
شایان ذکر است، بیشترین سرانه خرید حقیقی در سهمهای فبستم، سدشت و رنیک رقم خورد. همچنین دیران در جریان معاملات دیروز بیشترین فشار تقاضا را ثبت کرد. در مقابل، بیشترین فشار عرضه نیز در نماد ثباغ بود.
سهامداران منتظر چه سیگنالی هستند؟
کارشناسان معتقدند فعلا دولت چهاردهم مستقر نشده است، به همین دلیل سهامداران منتظر اجرای وعدههای مطرحشده در زمان مناظره انتخاباتی هستند. بعد از افزایش ارزش معاملات در دو روز ابتدایی هفته، شاهد کاهش ارزش معاملات بودیم. تب و تاب معاملات کمی افت پیدا کرد. در مجموع به نظر نمیرسد این روند ترس تداوم زیادی داشته باشد و به مرور شاهد برطرف شدن تفکرات منفی گذشته در بین سهامداران و معاملهگران خواهیم بود.
بورس نتوانست رشد کوتاهمدت پس از انتخابات را تجربه کند. البته پیش از انتخابات کمی به هوای همین موضوع نمادها رشد کردند، اما ورود پولی سنگین و مداومی را رقم نزده است. از طرف دیگر پول شارژشده داخل بازاری نیز به سراغ نمادهای اهرمی رفت. بعد از هیجان معاملات روند متعادلتری پیدا کرد. در مجموع با کاهش ارزش معاملات مجددا شاهد معاملات ضعیفتری هستیم، چراکه در حال حاضر بورس منتظر دولت چهاردهم است. باید در تصمیمگیریها این دو اصل را رعایت کند. اولا تصمیمات اقتصادی و عادلانه و دوما کارشناسیشده باشند. شهیر محمدنیا کارشناس ارشد بازار سرمایه با اشاره به اینکه در حال حاضر بازار در کف ارزندهای قرار دارد، گفت: دولت چهاردهم در بیانیه خود به تاثیر منفی نوسانات اقتصادی، چالش تحریمها و افایتیاف پرداخته است. به همین دلیل پیشبینی میشود با استقرار دولت چهاردهم سرمایهگذاران تردید را کنار بگذارند. او با بیان اینکه هماکنون پولهای بزرگی در بورس پارک شدهاند، افزود: این پولها منتظر سیگنال ورود هستند. بهطور قطع سرمایهگذاریهای ۴ یا ۵ساله در بازار سهام میتواند درآمد خوبی را عاید سهامداران کند. محمدنیا با تاکید بر اینکه نگاه دولت چهاردهم رفع تحریمها و توسعه روابط بینالمللی است، اظهار کرد: به همین دلیل پیشبینی میشود فشار از روی شرکتها برداشته شود. این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه در حال حاضر بازار سهام متعادل دنبال میشود، گفت: سهامداران منتظر اجرای وعدههای رییسجمهور منتخب هستند. در شرایط کنونی اصلاح عواملی مانند قیمتگذاری دستوری میتواند جان تازهای به بازار سهام ببخشد. معمولا معاملهگران روزانه، نقش مهمی در ایجاد حرکتها و روندها خصوصا در شروع دارند. آنها به سرمایهگذاران چشمانداز را نشان میدهند. در حال حاضر بورسیها از خرید و پیشنهاد خرید میترسند. مطمئنا زمانی که کابینه مستقر و برنامهها اجرایی شود برخی فرصت خرید را از دست خواهند داد.
بازار منتظر اصلاح سیاستهای مالی
اصلاح سیاستهایی که درآمدهای شرکتها را هدف قرار دادند و از طرف دیگر هزینههای آنها را به شدت متورم کرد. باید در دستور کار دولت چهاردهم قرار بگیرند. در نتیجه این سیاستها حاشیه سود شرکتهای فعال در صنایع مختلف و کسبوکارها فصل به فصل و سال به سال افزایش پیدا میکند. با تحقق سیاستهای غیرمداخلهگرایانه و همچنین اعتمادساز، تولید، سرمایهگذاری و بورس که دماسنج بخش شفاف اقتصاد است جان میگیرد و بخشهای دلالی و رانتی در رکود فرو میرود. حسن کاظمزاده گفت: ارزش معاملات بورس با ۳۷۰۰میلیارد تومان تقریبا شرایط بدون تحول خاصی نسبت به گذشته ادامه پیدا کرده است. البته نمادهای کوچک و متوسط زیادی هفته گذشته بازده ۱۰درصد و بیشتر دادند. اما برخلاف آن موج اولیه حرکت سنگین به سمت صندوقهای اهرمی و سایر نمادهای پرتراکنش بود. اکثر این نمادهایی که بازده خوب و بالا در هفته گذشته دادند، چندان مورد توجه معاملهگران روزانه نبودند. او تاکید کرد: مدیران سرمایهگذاری نهادهای مالی در مدت اخیر رویکرد ریسکگریزانهای داشتند. خصوصا در دو یا سه هفته گذشته، پولی که در صندوقهای آنها آمده، عمدتا تبدیل به سهام نشده است. آنها در ظاهر ممکن است بهانههای دیگری برای عدم خرید سهام بیاورند، اما فعلا ترجیح دادهاند نقد باشند.
کاظمزاده تصریح کرد: در گذشته وقتی پول کوتاهمدتی وارد بازار میشد. درگیر سهام میشد و خوب اثر سریع روی رشد قیمت نمادها میگذاشت. اما در حال حاضر این ریسکگریزی مدیران سرمایهگذاری باعث شده، رشد قیمت در نمادهای صندوقها اتفاق بیفتد. بعد از مدتی با فروکش کردن هیجان، با ضرر خارج شوند. او معتقد است که برای اینکه بورس بتواند حرکت بزرگ خودش را شروع کند نیاز است تا تحولات بنیادی در صورتهای مالی شرکتها دیده شود. این موضوع زمانبر خواهد بود، اما در حال حاضر به خاطر شرایط کلی هنوز تاثیر تحولات در صورتهای مالی دیده نمیشود. به همین دلیل برای کسانی که دنبال تشکیل پرتفوی بلندمدت هستند، هفتههای آتی زمان مناسبی خواهد بود. عدهای دیگر معتقدند فعلا در بازار خبری نیست، چراکه به اعتقاد مدیران سرمایهگذاری، بورس به بازاری بیثمر تبدیل شود. انتقاد دیگر به مدیران صندوقها، خرید تعداد نماد محدودی است که به واسطه فرار از ریسک نقدشوندگی این کار را میکنند. مادامی که ریسکگریزی مدیران سرمایهگذاری باعث ضرر سهامداران و نهاد مالی خودشان نشود، این روحیه تداوم پیدا میکند. از طرف دیگر در بازارهای موازی نوسانات ادامه دارد. به طوری که با خبر پیروزی پزشکیان، طلا و ارز منفی شدند. شدت منفی اولیه به قدری بود که عدهای به هوای گرفتن نوسان در سمت خریدار حاضر شدند. به نظر میرسد هنوز طلا و ارز برای پیدا کردن تعادل جدید کار داشته باشند. فارغ از اینکه آیا سیاستهای پزشکیان خواهد توانست سمت عرضه ارز را تقویت یا سمت تقاضا را تضعیف کند. فعلا در کوتاهمدت چشمانداز گشایشی باعث فروشنده بودن بسیاری در بازار ارز و طلا خواهد شد، اما باید توجه داشت که افزایش متوسط نرخ نیما در تیر و مرداد میتواند به نفع نمادهای بزرگ پتروشیمی و صادراتی شود. در مجموع گزارشها باعث خواهد شد تفاوت بازده نمادها در ۱۰روز آتی قابل توجه باشد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد