22 - 09 - 2022
سرعتگیرهای بورس
«جهانصنعت»- ریزشهای بورس ادامهدار شده و روز گذشته هم شاخص کل بیش از ۱۱ هزار واحد دیگر افت را تجربه کرد. این در حالی است که دو نرخ آزاد و نیمایی دلار چند روزی است در سطوحی قرار گرفته که معمولا بورس را با واکنش مثبت روبهرو میکرد. از سوی دیگر ارزش بازار و قیمت سهمها نیز به سطح ارزندگی رسیده است. با این حال اما بورس هیچ واکنشی نسبت به این متغیرهای اثرگذار نشان نمیدهد. کارشناسان بازار سرمایه ریشههای این بیحسی را در نااطمینانی اقتصادی میدانند که در اثر سیاستهای ضد و نقیض و آزمون و خطای دولت و همچنین اقتصاد رو به رکود جهانی شکل گرفته است و بر همین اساس عنوان میکنند مادامی که این نااطمینانی به اطمینان خاطر معاملهگران بدل نشود، وضعیت بورس به همین منوال ادامه خواهد یافت.
نااطمینانی نسبت به سیاستهای اقتصادی
بهمن فلاح کارشناس بازار سرمایه گفت: با توجه به خروج نقدینگی و نزولی بودن ارزش معاملات، روند کاهشی بازار سرمایه طبیعی است. وی افزود: از سوی دیگر زمزمههای افزایش نرخ بهره بانکی به گوش میرسد و دراینبین برخی بانکها بهصورت غیرقانونی نرخ بهره را افزایش دادهاند. فلاح تصریح کرد: تمام این مواد نمایانگر تشدید سیاست انقباضی دولت است. وی اظهار کرد: از طرف دیگر، نزولی شدن قیمت کامودیتی با تاخیر در اعلام نتیجه مذاکرات برجام منجر به بیشتر شدن ابهامات و نااطمینانیها شده است.
بیحسی بازار به متغیرها
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه در نتیجه این عوامل در کوتاهمدت نباید انتظار رشد بورس را داشت اظهار کرد: گواه این موضوع عدم استقبال از سهمها با گزارشها و P/E خوب است. باید گفت این سهام همچنان منفی به کار خود ادامه میدهد. فلاح بیان کرد: بهعلاوه تمام این موارد، بازار سهام به افزایش نرخ دلار نیما به بالایی ۲۷ هزار تومان هم واکنش مثبتی نشان نداده است. پس باید هرچه زودتر سایه ابهامات و عدم قطعیت از سر بازار سرمایه افکنده شود.
اثر بااهمیت سیاستهای بانک مرکزی بر بورس
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: در این میان موضع بانک مرکزی در قبال سیاست پولی و مقابله با رقابت سودی که میان بانکها ایجاد شده ضروری است. فلاح ادامه داد: اگر بانکها تا ۲۴ درصد سوددهی داشته باشند بازار سهام با بازدهی اوراق ۲۳ درصد جذابیتی نخواهد داشت چراکه بازار پولی بدون ریسک است، ولی در بازار سهام ریسکهای سیستماتیک همچنان وجود دارد. تنها در شرایطی بورس رونق میگیرد که بازار پولی کشور سروسامان گرفته باشد. این فعال بازار سرمایه با اشاره به سکوت رییس سازمان بورس عنوان کرد: انتظار فعالان از رییس سازمان بورس شکستن سکوت فعلی است. باید گفتوگوهای دوطرفه با فعالان شروع و از ریاستجمهور برای بازدید مجدد از تالار بورس درخواست شود. همچنین ۱۰ فرمان رییسجمهور نیاز به پیگیری دارد که این امر را باید رییس سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان متولی بورس انجام دهد. فلاح با اشاره به تعطیلیهای هفته بعد ادامه داد: با توجه به شرایط فعلی کشور و سفر رییسجمهور به نیویورک به نظر نمیرسد اتفاق خاصی در معاملات سهام فردا رخ دهد و بازار سرمایه با روند فعلی به کار خود ادامه میدهد.
سردرگمی در بازار کامودیتیها
علی بخشنده دیگر کارشناس بازار سرمایه به سردرگمی در بازار کامودیتیها و اثر آن بر رفتار معاملهگران اشاره و اظهار کرد: در شرایط فعلی اعمال دوباره محدودیتهای قوی در چین تقاضا را در بازار کامودیتی کم کرده است اما بر اثر جنگ روسیه بازار کامودیتیها چند ماهی میشود که دچار پیچیدگی و پیشبینیناپذیری شده است. وی افزود: برجام و جنگ اروپا هم بیتاثیر نبود و بازار کامودیتی را به تاثیرپذیری از مباحث سیاسی منجر کرده است. اقدامات چین در تایوان هم تا حدودی در بازار کامودیتیها تاثیرگذار بود که تمام این عوامل در کنار هم منجر به پیشبینیناپذیری این بازار شده است. بخشنده اظهار کرد: به دلیل انتشار لحظهای اخبار غیرسیستماتیک و تغییرات مداوم قیمتها در بازار کامودیتی، هیچکس اتفاقات این بازار را نمیتواند پیشبینی کند. وی بیان کرد: از سوی دیگر تمام کامودیتیها روند رو به بالا نداشتهاند؛ نفت که یکی از نمادهای تاثیرگذار بازار کامودیتی شناخته میشود، در نوسانی میان ۸۰ تا ۱۰۰ دلاری به سر میبرد. باید گفت بازار کامودیتی نیز جهت خود را مشخص نکرده است. با توجه به بحث قطع گاز روسیه که تاثیر زیادی بر مشتقات نفتی داشته باید منتظر تصمیمات این کشور ماند. باوجود افزایشی بودن قیمت گاز موجودی انبار ایونتورایی آمریکا وارد بازار میشود. بخشنده با تاکید بر ریسکهای غیرسیستماتیک در گفتوگو با بورسنیوز، عنوان کرد: این دست ریسکها باعث شده که تمام اقدامات در این حوزه چه از منظر افزایش یا کاهش نرخ بهره یا دیگر آمارهای اقتصادی برروی بازار کامودیتیها تاثیر گذارد. با وجود افزایش استخراج نفت در آمریکا شاهد هستیم، قیمت نفت بالا میرود. در چنین شرایطی فدرال رزرو با افزایش نرخ بهره باعث شده به صورت مقطعی شاخصها کمی نزولی شود. گزارشگران اما در گزارشات خود به آن چندان اهمیتی نمیدهند. باید گفت تنها در صورت بهبود شرایط سیاسی تحلیلگران میتوانند بازار کامودیتی را تحلیل کنند. وی افزود: قطع گاز در اروپا منجر به ریزش بورسهای اروپایی شد و نرخ یورو بعد از ۲۰ سال به زیر قیمت دلار رسید که این دست ریسکها ژئوپلیتیک هستند و برای تحلیل نمیتوان فقط عاملهای اقتصادی را در نظر گرفت. ریسکهای سیاسی نیز در حال جهت دادن به بازار کامودیتی است و تاثیر شاخصهای اقتصادی را کمرنگ میکند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد