17 - 11 - 2020
سرنوشت تاریک توافق صلح آمریکا با طالبان در سایه شکست ترامپ
بسیاری از مقامات افغانستان نگران آن هستند که ترامپ پیش از پایان دوره زمامداری فرمان خروج سربازان آمریکایی را صادر کند. ناتو نیز بر سیاست عقبنشینی هماهنگشده و طبق برنامه نیروهای خود از افغانستان تاکید دارد.
زمانی که دونالد ترامپ از آغاز روند عقبنشینی نیروهای نظامی آمریکا از افغانستان سخن گفت، از پیروزی خود در انتخابات آمریکا اطمینان خاطر داشت. از این رو در توافق صلح دوحه، از آغاز عقبنشینی سربازان آمریکایی از فوریه سال آینده سخن رفته بود. شکست دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا میتواند بر توافق صلح آمریکا با طالبان در افغانستان تاثیر بگذارد. حتی برخی از متحدان آمریکا در پیمان دفاعی آتلانتیک شمالی نسبت به خروج یکجانبه آمریکا از افغانستان هشدار دادهاند. رنگین دادفر سپنتا مشاور امنیت ملی افغانستان با اشاره به افزایش خشونت در افغانستان نسبت به خروج سربازان آمریکایی از خاک آن کشور ابراز نگرانی کرده است.
سپنتا گفته است از زمان توافق صلح آمریکا و طالبان در دوحه، میزان خشونت و شمار حملات در افغانستان افزایش یافته است. اکنون برخی از مسوولان افغانستان نگران آن هستند که ترامپ پیش از واگذاری قدرت به دولت جدید آن کشور، به خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان اقدام کند.
مشاور امنیت ملی افغانستان حتی از دولت جدید آمریکا درخواست کرده توافق صلح آمریکا و طالبان را مجددا در دستور بررسی قرار دهد. طالبان اعلام کرده آنچه بین نمایندگان این کشور و آمریکا امضا شده، توافق صلح نبوده بلکه پذیرش شکست و تسلیم آمریکا در برابر طالبان بوده است.
ینس استولتنبرگ دبیر کل ناتو نیز تاکید کرده خروج نیروهای نظامی کشورهای عضو این پیمان از خاک افغانستان باید هماهنگشده صورت گیرد. دبیر کل ناتو حتی بر اجرای پیششرطهایی از سوی طالبان تاکید کرده است. ناتو ۱۲ هزار سرباز در افغانستان دارد.
از سوی دیگر ژان-ایو لو دریان وزیر خارجه فرانسه اعلام کرده در شرایط کنونی خروج نیروهای نظامی از خاک افغانستان خطاست. او نسبت به تصمیم آمریکا مبنی بر عقبنشینی نیروهای خود از خاک افغانستان هشدار داده است. لو دریان تاکید کرده در نخستین دیدار خود با وزیر خارجه آمریکا این موضوع را به اطلاع او خواهد رساند.
تجهیز تروریستها به ابزار مدرن نظامی
شماری از مقامات دولتی افغانستان با نگرانی از تجهیز گروه طالبان به ابزار مدرن نظامی و جاسوسی از جمله پهپاد و دوربین دید در شب میگویند دستیابی به این تجهیزات و افزایش خشونتها و حملات این گروه با پیمان صلح آمریکا و طالبان مرتبط است.
طالبان با استفاده از دهها هزار نیروی آموزشدیده در مدارس مذهبی و اردوگاههای نظامی و تجهیزات مدرن به حملات خود ادامه میدهد. نقیبالله فائق، استاندار فاریاب افغانستان به طلوعنیوز افغانستان گفت: طالبان با پهپادهای جاسوسی و سلاحهای دید در شب پایگاهها و مواضع نیروهای دولتی را هدف قرار میدهد. فایق افزود: طالبان به سلاحهای مدرنی دست یافتهاند که با استفاده از آن نظامیان داخل تانکها را هدف قرار میدهند و این تجهیزات در اختیار چند کشور محدود است. وی اضافه کرد: هماکنون طالبان به سلاحهایی مجهز هستند که نیروهای امنیتی افغان از آن بیبهرهاند.
اگرچه نیروهای امنیتی افغانستان تاکنون توانستهاند شماری از پهپادها و تجهیزات اطلاعاتی طالبان را منهدم یا توقیف کنند اما شواهد و اظهارات مقامهای محلی نشان میدهد که در استانهای فاریاب، قندوز و پکتیا طالبان به این تجهیزات دسترسی دارند و از آنها برای شناسایی مراکز نظامی دولتی و کشتار نیروهای امنیتی استفاده میکنند.
خبرگزاری آوا افغانستان در ادامه با طرح این پرسش که چرا نیروهای آمریکایی و خارجی مستقر در افغانستان با تجهیزات پیشرفته با پهپادهای طالبان برخورد نمیکنند، نوشت دستیابی طالبان به تسلیحات مدرن بیارتباط با توافقنامه طالبان و آمریکا نیست.
این خبرگزاری در ادامه با اشاره به سخنان مکمستر مشاور سابق امنیت ملی کاخ سفید نوشت آمریکا با طالبان علیه دولت منتخب افغانستان همدست شده و این تنها پیامد صلحی بود که ترامپ با طالبان منعقد کرد. آوا به نقل از شماری از ناظران نوشت ممکن است آمریکا به صورت مستقیم اقدام به تجهیز و تامین تسلیحات فوقپیشرفته و امکانات اطلاعاتی مدرن برای طالبان کرده باشد. به گفته کارشناسان، زلمای خلیلزاد مذاکرهکننده ارشد آمریکا همواره حملات طالبان را توجیه و از آنها دفاع کرده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد