15 - 11 - 2022
سرپرستی کودکان بدسرپرست به بهزیستی واگذار میشود
جامعه- قانون مربوط به حمایت از کودکان بیسرپرست سرانجام پس از ۳۸ سال تغییر کرد و اواخر بهمنماه سال قبل به تصویب رسید؛ قانونی که با اجرایی شدنش باب بسیاری از سوءاستفادههای جنسی و جسمی از کودکان بیسرپرست و بدسرپرست بسته خواهد شد؛ کودکانی که به منبع درآمد خانواده تبدیل شده و مورد سوءاستفاده پدر یا مادر قرار میگیرند با اجرای قانون حمایت از حقوق کودکان بیسرپرست و بدسرپرست، حق سرپرستی این کودکان از خانوادهشان گرفته میشود.
محمد نفریه در گفتوگو با ایسنا ادامه داد: در حال حاضر کودکانی که با سوءاستفاده خانوادهها با عنوان ظاهری اشتغال و باطنی تکدیگری فعالیت میکنند و اینگونه منبع درآمدی برای خانواده خود هستند، پس از جذب در مراکز سازمان بهزیستی به این علت که حکم نگهداری آنها به سازمان بهزیستی واگذار نمیشود، پدران و مادرانشان حکم ترخیصشان را از قوهقضاییه دریافت میکنند و بدینترتیب مجددا کودک را مورد سوءاستفاده قرار میدهند.
وی با بیان اینکه بر اساس پیشبینیهای قانون یادشده حق سرپرستی کودکان از خانوادههایی که کودک خود را مدام مورد سوءاستفاده قرار میدهند، گرفته شود، اظهار کرد: عنوان این موضوع «خلع ید پدران و مادرانی است که از کودک سوءاستفاده میکنند» که جزیی از لایحه حمایت از حقوق کودکان بیسرپرست و بدسرپرست است.
نفریه به اجرایی نشدن این موضوع تا زمان تصویب کامل لایحه حمایت از حقوق کودکان بیسرپرست و بدسرپرست اشاره کرد و گفت: با قانون شدن این لایحه در آینده میتوانیم پدران و مادران بیصلاحیت را خلع ید کرده و کودکان را به صورت دایمی در مراکز سازمان بهزیستی نگهداری کنیم.
کودکان خیابانی اتباع بیگانه
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی با بیان اینکه ۷۰ درصد کودکان خیابانی در بعضی از شهرهای کشور از جمله تهران اتباع بیگانهاند، اظهار کرد: در شهرهایی همچون خراسان رضوی، سیستان و بلوچستان، فارس و مرکزی نیز وضع به همین شکل است و ۷۰ درصد کودکان خیابانی اتباع بیگانه با ملیتهای
مختلف هستند.
نفریه ادامه داد: در کل کشور نیز ۳۰ تا ۷۰ درصد کودکان خیابانی
اتباع بیگانهاند.
محمد نفریه همچنین با اشاره به ایجاد مراکز خدمات روزانه ویژه کودکان خیابانی گفت: این طرح در استانهای تهران، خراسان رضوی، فارس، همدان و خوزستان به مرحله اجرا درآمده است، اظهار کرد: در استان تهران سه مرکز و جمعا در کل کشور ۱۰ مرکز در این زمینه راهاندازی شده است و تا پایان امسال این طرح به صورت ملی اجرا میشود.
وی با بیان اینکه کارکرد این مراکز همانند مراکز کاهش آسیب است، تصریح کرد: در این مراکز یک وعده غذای گرم، خدمات آموزشی و سوادآموزی، حرفهآموزی، خدمات مددکاری، روانشناسی و پزشکی به کودکان خیابانی ارایه میشود.
نفریه هدف از راهاندازی مراکز خدمات روزانه به کودکان خیابانی را کاهش حضور کودکان در خیابانها دانست و عنوان کرد: موضوع کودکان خیابانی یک آسیب اجتماعی است و میخواهیم با جذب این کودکان از طریق آنها به خانوادهشان نفوذ کرده و با آموزش مهارتهای زندگی، سبب تغییر در سبک زندگی آنها شویم.
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی با اشاره به اینکه این کودکان از طریق اورژانسهای اجتماعی، گشتهای نیرویانتظامی و شهرداریها به مراکز سازمان بهزیستی معرفی میشوند، اظهار کرد: طبق قانون نمیتوانیم کودکانی که دارای پدر و مادر هستند در مراکز بهزیستی نگهداری کنیم زیرا پدران و مادران آنها با دریافت حکم ترخیص از قوهقضاییه، کودک را از مراکز سازمان بهزیستی خارج میکنند و مورد سوءاستفاده مجدد قرار میدهند.
وی یادآور شد: چون نمیتوانیم نسبت به این گونه کودکان با وجود کم بودن اختیارات به دلیل محدودیتهای قانونی بیتفاوت باشیم این مراکز را برای ارایه خدمات به این دسته از کودکان راهاندازی کردهایم.
نفریه همچنین به استقرار پایگاههای خدمات اجتماعی در مناطقی که بیشترین کودکان خیابانی را به شهرهای بزرگ کشور میفرستند، اشاره و بیان کرد: شهر، مناطق و محله استانهایی که بیشترین کودکان خیابانی را به شهرهای بزرگ کشور میفرستند، شناسایی شده و پایگاههای خدمات اجتماعی را در این مناطق مستقر کردهایم و ۱۶ پایگاه خدمات اجتماعی در کشور نیز در حال اضافه شدن هستند.
نفریه کودکان خیابانی در کشور را به سه دسته تقسیم و عنوان کرد: دسته اول کودکانی هستند که پدر، مادر یا سرپرست موثر ندارند و زمانی که جذب مراکز سازمان بهزیستی میشوند، در مراکز بلندمدت و میانمدت نگهداری شده و هیچ کدام از آنها بازگشت به خیابان نخواهند داشت.
به گفته وی، دسته دوم گروهی از کودکان هستند که به دلیل نبود پدر، مادر یا از کارافتادگی سرپرست خانوار، برای اشتغال در خیابان ظاهر میشوند. قسمت عمده این دسته تحت پوشش حمایتهای اجتماعی سازمان بهزیستی قرار میگیرند و اکثریت آنها بازگشت به خیابان نخواهند داشت زیرا تحصیلات، خانواده و هزینههای جاری آنها تحت حمایتهای اجتماعی سازمان بهزیستی قرار میگیرد.
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی در مورد دسته سوم که مشکل اساسی کودکان خیابانی در این دسته نمایان میشود، گفت: این دسته خود به دو گروه تقسیم شده و گروه اول آنهایی هستند که پدر و مادر دارند ولی مورد سوءاستفاده قرار گرفته و به مفر درآمد خانواده تبدیل شدهاند.
وی ادامه داد: این گروه از کودکان زمانی که جذب مراکز سازمان بهزیستی میشوند، به این علت که حکم نگهداری آنها به سازمان بهزیستی داده نمیشود، پدران و مادرانشان حکم ترخیصشان را از قوهقضاییه میگیرند و مجددا مورد سوءاستفاده قرار میدهند.
نفریه در پایان خاطرنشان کرد: گروه دیگر کودکان خیابانی اتباع بیگانهاند و مشکلات اساسی که به صورت عینی در مورد کودکان خیابانی مطرح میشود، بیشتر در مورد آنهاست و باید برنامهریزیهای لازم بهطور جدی برای ساماندهی این دسته لحاظ شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد