18 - 06 - 2023
سرگیجه شاخص
بورس به وضوح دچار سردرگمی است. این بلاتکلیفی البته از سایر بازارها سرایت کرده و همچنان همه چیز در حالتی از تعلیق قرار دارد. روز گذشته نیز در حالی که بازار در نیمه نخست خوب پیش میرفت در نیمه دوم فشار عرضهها بیشتر شد.
شاخص کل بورس دیروز با رشد حداقلی ۷۰۲ واحدی یک نوسان حداقلی مثبت را تجربه کرد.
نمادهای وبملت، کچاد، بوعلی بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص کل داشته و نمادهای تاپیکو، فملی و شپنا بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص کل از خود بر جای گذاشتند.
ارزش معاملات خرد به عدد ۷۸۳/۷ میلیارد تومان رسید. ارزش صفهای خرید ۸۷۱ میلیارد تومان است که نسبت به میانگین هفتگی ۲۲۳ میلیارد تومان افزایش داشته است. از سوی دیگر ارزش صفهای فروش با کاهش ۱۷۵ میلیارد تومانی نسبت به میانگین هفتگی در محدوده ۲۶۷ میلیارد تومان قرار داشت.
ارزش معاملات خرد عدد ۷۸۳/۷ میلیارد تومان را به ثبت رساند که نسبت به میانگین هفتگی، ۷ درصد و نسبت به میانگین ماهانه ۲۸ درصد کاهش داشته است.
همانطور که روزنامه «جهانصنعت» در شماره شنبه پیشبینی کرده بود بیشترین ارزش معاملات را گروه بانکی با ثبت رقم ۸۳۷ میلیارد تومان (۳/۱ برابر میانگین هفتگی) به خود اختصاص داده است. پس از آن گروههای خودرویی با ارزش معاملات ۷۲۸ میلیارد تومان (۷/۰ برابر میانگین هفتگی) و انبوهسازی با ارزش معاملات ۶۴۹ میلیارد تومان (۳/۱ برابر میانگین هفتگی) قرار دارند.
از سوی دیگر معاملات بورس دیروز نشان داد، بازار سرمایه با پیروی از حرکت دو روز انتهایی هفته گذشته در جای خود ثابت ماند. این رفتار نشان داد فعالان بازار سهام همچنان به معاملات میدان فردوسی چشم دوختهاند.
برخی کارشناسان بازار سرمایه این روند صعودی بیجان شاخص کل را صرفا پولبکی به سطح ۲/۲ میلیون واحد میدانند و در ادامه راه مسیر نزولی را برای بورس پیشبینی میکنند و در عین حال برخی دیگر نظری متفاوت دارند.
در هر حال بازار سرمایه در فاز اصلاحی قرار دارد و مشخص نبودن نتیجه مذاکرات مهمترین ابهامی است که پیش پای خریداران قرار گرفته و ریسک معاملات را بالا برده است. تایید توافق خرید سهام ریالی مانند گروه خودرو و بانکی را جذاب میکند و شکست توافق استقبال از سهام دلاری مانند گروههای پتروپالایشی را افزایش میدهد. ولی بررسی شاخص گروههای مختلف در این بازه اصلاحی بازار سرمایه نشان میدهد که گروه بانکی مهمترین حامی بازار سرمایه در این مدت بوده که در روزهای سخت به کمک بازار سرمایه آمده و مانع از سقوط سنگینتر در بازار سهام شده است.
محمد غفوری کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه در تحلیلی که از وضعیت بازار بورس ارائه داد، تشریح کرد: بازار سرمایه بعد از یک دوره رونق شش ماهه با توجه به عقبماندگی نسبت به بازارهای موازی که شاهد یک رشد دستجمعی در بازار بودیم، چند روزی است که وارد فضای اصلاحی شده است.
غفوری میگوید: بسیاری از سرمایهگذاران با توجه به اتفاقات تلخ گذشته، از وضعیت موجود و چشمانداز آتی بازار سرمایه نگران هستند و وضعیت فعلی را به گذشته تشبیه میکنند.
این کارشناس بازار سرمایه همچنین اظهار داشت: از طرفی این روزها خبر از گشایشهای ارزی و بهبود روابط سیاسی در منطقه به گوش میرسد که باعث شده سرمایهگذاران مقداری محافظهکار عمل کنند، در نتیجه اقبال خرید قوی در بازار دیده نمیشود اما بررسیها نشان میدهد هر دو این اتفاقات برای چشمانداز آتی بازار سرمایه مثبت ارزیابی شود.
غفوری نیز گفت: اصلاح و جابهجا شدن در یک روند صعودی بیشتر به نفع بازار است حتی با احتمالات گشایش ارزی و بهبود روابط سیاسی با توجه به رشد نقدینگی و به تبع آن انتظارات تورمی موجود در سطح جامعه، شاهد افت سنگینی در قیمت ارز نخواهیم بود. از طرفی قیمت دلار موثر بازار اختلاف بالایی با قیمت بازار آزاد دارد. واکنش به این مهم بیشتر در بازار سرمایه کوتاهمدتی خواهد بود و در بلندمدت به نفع بازار است.
غفوری با بررسی پارامترهای تاثیرگذار بر بازار سرمایه مطرح کرد: این پارامترها نشان میدهد چشمانداز بازار سرمایه در وضعیت مثبت و متعادلی قرار دارد و نباید سرمایهگذاران در این روزها احساس نگرانی داشته باشند.
سرگیجه بازارها با نوسان روزانه دلار
اگرچه بخشی از فعالان و کارشناسان بازار سهام اعتقاد دارند که بورس تهران توجهی به دلار بازار آزاد ندارد و مسیر خود را با دلار مرکز مبادله مشخص میکند، مسیر بورس تهران در هفتهای که سپری شد نشان داد دلار فردوسی برای بورس تهران از اهمیت بالایی برخوردار است و میتواند تاثیر زیادی بر روند آن بگذارد. کاهش نرخ اسکناس آمریکایی در ابتدای هفته و کاهش آن از بالای کانال ۵۰ هزار تومان تا زیر مرز ۴۷ هزار تومان باعث شد که بازار سرمایه کاهشهای روزانه نسبتا سنگینی را تجربه کند و فارغ از گروههای دلاری و ریالی، تمامی صنایع را یکدست سرخپوش کند و در ادامه نیز با برگشت دوباره آن به مرز ۵۰ هزار تومان شاهد بازگشت رنگ سبز به معاملات اکثر گروهها بودیم.
بخشی از کارشناسان این ادعا را مطرح میکنند که بورس تهران پس از روند صعودی و نزولی قدرتمندی که از ابتدای اسفند سال گذشته تا پایان اردیبهشت سال جاری تجربه کرد، اکنون در محدودهای نزدیک به میانگین ارزندگی خود قرار دارد و همین موضوع باعث شده است تا نگاه خود را به نرخ دلار بدوزد و با توجه به نوسانات آن حرکت کند. از آنجا که همواره بخشی از مسیر بورس به واسطه انتظارات تورمی بوده و بخش دیگر آن به رشد اقتصادی توجه میکند، دلایل متعددی میتواند بر صعود و نزول و شدت آن اثرگذار باشد.
بنابراین با توجه به اینکه همچنان نمیتوان چشمانداز مثبت قدرتمندی برای وضعیت اقتصادی کشور و همچنین تحول چشمگیر در شرایط عملیاتی و سودآوری شرکتها متصور بود، به نظر میرسد که نقش دلار بازار آزاد در این وضعیت بیشتر از قبل باشد.
طی روزهای گذشته نیز بار دیگر شاهد خبرهای ضد و نقیضی حول مباحث توافق هستهای بین ایران و غرب بودهایم و همچنان خبرهایی در رابطه با یک توافق مطرح میشود و از سمت دیگر نیز کشورها بحث توافق موقت را با قدرت تکذیب میکنند و همین موضوع باعث شده است که دلار فردوسی نوسانی رفتار کند. از این رو باید در بورس روزهای آینده نیز این موضوع را در نظر داشت که احتمالا انتشار هرگونه خبری که باعث تغییر قیمت در دلار باشد، میتواند روند بازار سهام را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
بررسی تکنیکالی شاخص بورس تهران
شاخص بورس تهران در جریان سهماهه ابتدایی سال ۱۴۰۲ بازدهی ۱۱ درصدی را به ارمغان آورد هرچند که در این مدت رشد خوبی را تا میانه اردیبهشتماه داشت، اما با افت سنگین در نیمه دوم اردیبهشتماه سال جاری تمام این رشد در نهایت به ۱۱ درصد تا روز ۲۷ خردادماه ۱۴۰۲ رسیده است.
شاخص با توجه به واکنشهای خوب هفته گذشته به محدوده ۱۶۱ درصدی فیبوناچی موج قبلی در تایم میانمدت توانست خود را تا محدودههای ۲ میلیون و ۲۱۸ هزار واحدی نزدیک کند، اما همانطور که چندی پیش عنوان شد سایه سنگین میانگین ۵۵روزه شاخص بر سر این نماگر بازار سرمایه سنگینی میکند.
میانگین ۵۵روزهای که تا هفتههای پیش بهعنوان یک سطح حمایتی خیلی محکم برای شاخص بورس مدنظر بود با اخبار و حواشی هفته گذشته شکسته شده و حالا با تغییر ماهیت برای شاخص کل بورس تهران بهعنوان یک سطح مقاومتی عمل میکند.
با نوسان جزئی در شاخص کل بورس تهران نمیتوان خیلی به ادامهدار بودن روند صعودی و یا نزولی اشاره کرد، چراکه به نظر میرسد بازار تا پایان هفته متعادل باشد مگر اینکه باز هم شاهد انتشار اخبار بنیادی برای بازار باشیم که بازار را تا سطوح حمایتی یا مقاومت جابهجا کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد