14 - 07 - 2022
سقوط نفت به زیر ۱۰۰ دلار
هر چه به زمان سفر جو بایدن رییسجمهور آمریکا به خاورمیانه نزدیک میشویم، بازار معاملات نفت ریزشیتر میشود. آنچه در بازار اتفاق افتاده بیشتر جنبه گمانهزنی دارد، چه آنکه تقاضایی در بازار کم نشده و شرایط تغییر نکرده است. تنها یک عامل روانی باعث شده که قیمت نفت روند کاهشی به خود بگیرد و آن هم گمانهزنیها درباره خواسته بایدن از پادشاه عربستان است که تولید نفتش را بیشتر کند.
از روزی که امانوئل ماکرون رییسجمهور فرانسه به جو بایدن گفته که عربستان توان افزایش ۵/۱ میلیون بشکه نفت دیگر علاوه بر میزان نفت تولیدی خود دارد، این فکر در ذهن سیاستمداران آمریکایی افتاده تا پیرمرد ۷۹ ساله را برای چانهزنی راهی ریاض کنند شاید عربستان بپذیرد تولید نفت خود را به ۱۲ میلیون بشکه برساند. با این حال هنوز مشخص نیست که آیا عربستان چنین خواستهای را از آمریکایی میپذیرد یا نه؟
کارشناسان میگویند، عربستان ممکن است این خواسته را نپذیرد زیرا اولا توانایی تولید نفت بیشتر را به دلیل شرایط کرونا در دوسال گذشته کاهش داده و بسیاری از چاههای نفت این کشور که پیش از کووید کار میکردند از مدار تولید خارج شدهاند. موضوع دیگر همراهی و همقسم شدن عربستان در اجلاس اوپکپلاس است. به نظر میرسد، مواضع نفتی عربستان بسیار نزدیک به روسیه است. چه آنکه این کشور حتی حمله روسیه به اوکراین را هم محکوم نکرده است.
با این حال، عربستان متحد ایالات متحده آمریکاست و هر چرخشی دور از انتظار نیست. از همین رو هم هست که هر چه به زمان سفر بایدن به خاورمیانه نزدیکتر میشویم، شتاب کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی بیشتر میشود.
ترس از رکود
علاوه بر سایه سیاست بر بازار نفت، شرایط اقتصادی دنیا و ترس از رکود هم مزید بر علت کاهش قیمت نفت شده است. قیمت نفت در معاملات دیروز بازار آسیا تحت تاثیر آماری که رشد ذخایر نفت و فرآوردههای نفتی آمریکا را نشان داد و همچنین نگرانیها از رکود اقتصاد جهانی، کاهش پیدا کرد.
قیمتهای نفت از بالاترین رکوردی که در مارس امسال داشتند، نزول کردهاند و از آن زمان، نفت برنت ۲۹ درصد و وستتگزاس اینترمدییت ۲۷ درصد کاهش پیدا کرده است.
سرمایهگذاران به دلیل نگرانی از افزایش پرشتاب نرخهای بهره که با هدف مهار تورم صورت میگیرد و بیم رکود اقتصادی و آسیب دیدن تقاضا برای نفت را برانگیخته است، قراردادهایشان در بازار نفت را فروختند.
وارن پترسون رییس راهبرد کالا در موسسه آیانجی در این باره گفت: ترسهای تداوم رکود همچنان وارد بازار میشود، در حالی که قدرت دلار و شعلهور شدن موارد ویروس کووید۱۹ در بخشهایی از چین بیشک کمکی نخواهد کرد.
استفان اینس شریک مدیریت دارایی موسسه اسپیآی نیز به تاثیر انتشار احتمالی دادههای شاخص قیمت مصرفکننده ایالات متحده در اواخر روز چهارشنبه اشاره کرد.
از سویی، تجدید محدودیتهای جدید سفر برای مقابله با شیوع کووید۱۹ در چین، از عوامل منفی تاثیرگذار بر فضای بازار بود. شهرهای متعددی در چین که دومین اقتصاد بزرگ جهان و بزرگترین واردکننده نفت در جهان است، محدودیتهای جدیدی را اعمال کردهاند که شامل تعطیلی کسبوکارها و قرنطینههای گسترده بوده تا مانع گسترش سویههای جدید به شدت مسری کووید۱۹ شوند.
رشد ذخایر نفتی آمریکا
در این بین، گزارش موسسه امریکن پترولیوم نشان داد ذخایر نفت آمریکا در هفته منتهی به هشتم ژوئیه، به میزان حدود ۸/۴۸ میلیون بشکه رشد کرده است در حالی که ذخایر بنزین، به میزان سه میلیون بشکه و ذخایر سوختهای دیگر حدود ۳/۳ میلیون بشکه افزایش داشته است.اداره اطلاعات انرژی آمریکا رشد تولید و تقاضا برای نفت در سال ۲۰۲۲ همسو با رشد اقتصاد این کشور را پیشبینی کرد.جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخسفید دوشنبه، هفته جاری گفته بود جو بایدن، رییسجمهور آمریکا قرار است در دیدار هفته جاری خود با سران کشورهای منطقه خلیجفارس در عربستان سعودی، درخواست تولید بالاتر نفت از سوی اوپک را مطرح کند.
با این حال، منابع آگاه و کارشناسان صنعتی تردید دارند عربستان سعودی که اکنون ۵/۱۰ میلیون بشکه در روز نفت تولید میکند، توانایی افزودن سریع ۵/۱ میلیون بشکه در روز دیگر به تولیدش داشته باشد. ظرفیت مازاد تولید در اوپک کاهش پیدا کرده و اکثر تولیدکنندگان در نهایت ظرفیت خود نفت تولید میکنند. اوپک روز سهشنبه پیشبینی کرد تقاضای جهانی برای نفت به میزان ۷/۲ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۲۳ رشد میکند که اندکی کمتر از سال ۲۰۲۲ خواهد بود.بر اساس گزارش رویترز، شاخص دلار در برابر سبدی از ارزهای رقیب صعود کرد و به ۵۶/۱۰۸ واحد رسید که بالاترین رکورد از اکتبر سال ۲۰۰۲ بود. نفت به دلار قیمتگذاری میشود و دلار قویتر، این کالا را برای خریداران غیرآمریکایی گرانتر میکند.
در عین حال سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در جدیدترین گزارش ماهانه خود پیشبینی کرد تقاضای جهانی برای نفت در سال ۲۰۲۳ به میزان ۷/۲ میلیون بشکه در روز معادل ۷/۲ درصد رشد میکند. این گروه پیشبینی خود از رشد تقاضا برای نفت در سال میلادی جاری را تغییر نداد و همچنان ۳۶/۳ میلیون بشکه در روز حفظ کرد.استفاده از نفت در مقایسه با اوج بحران همهگیری کرونا در سال ۲۰۲۰، بهبود یافته است و انتظار میرود امسال از سطح سال ۲۰۱۹ عبور کند. چشمانداز سال ۲۰۲۳ نشان میدهد محدودیت عرضه ممکن است استمرار پیدا کند زیرا رشد تولید غیراوپک تحت تاثیر تحریمها علیه روسیه، از رشد تقاضا عقب خواهد ماند.
در گزارش اوپک آمده است: در سال ۲۰۲۳ با توجه به انتظارات برای رشد اقتصادی مطلوب جهانی با بهبود تحولات ژئوپلیتیکی و پیشرفت در مهار کووید۱۹ در چین، پیشبینی میشود مصرف نفت تقویت شود.پیشبینی اوپک از تقاضا برای نفت در سال ۲۰۲۳، خوشبینانهتر از آژانس بینالمللی انرژی و همچنین دیدگاه اولیه نمایندگان اوپک است که کندی شدیدتر رشد تقاضا به دلیل قیمتهای بالا را پیشبینی کرده بودند.اوپک اعلام کرد در پیشبینیها برای سال ۲۰۲۳، فرض بر این گرفته شده که جنگ در اوکراین تشدید نمیشود و ریسکهایی مانند تورم، به رشد اقتصاد جهانی آسیب نمیزنند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد