8 - 03 - 2022
سمت و سوی بورس در سایه توافق وین
بازار سرمایه از ماهها قبل منتظر تعیینتکلیف مذاکرات بوده و روند این بازار به نوعی به مذاکرات وین گره خورده است. بسیاری از فعالان بازار سرمایه منتظر آن هستند که با تعیین تکلیف مذاکرات، این بازار هم بعد از چندین ماه درجا زدن استارت حرکت را بزند. طی روزهای اخیر هم شاهد آن بودهایم که شاخص کل توانسته است مجددا از مرز یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد عبور کند. این رشد همزمان با رشد شاخص هموزن رخ داده و به نظر میرسد بازار به صورت متعادلی پیشروی میکند. در همین حال ارزش معاملات خرد هم طی روزهای اخیر افزایشی شده و روز گذشته نیز رکورد چهارماهه را شکست. بر این اساس ارزش معاملات خرد بازار در روز گذشته به پنج هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان رسید.
تحلیلگران بر این باورند که در صورت رشد پایدار ارزش معاملات بازار و ورود نقدینگی بازار رونق دوبارهای را تجربه خواهد کرد. ایمان رییسی کارشناس بازار سرمایه در تحلیل وضعیت بازار بیان کرد: از منظر تحلیلی به نظر میرسد اگرچه خبر توافق در کوتاهمدت، جو روانی مثبتی ایجاد کرده و تحرکی در پی خواهد داشت اما با توجه به آن که در صورت توافق و احیای برجام، نرخ دلار تثبیت شده و انتظارات تورمی کاهش خواهد یافت، در بازار سرمایه هم خبری از رشدهای آنچنانی نخواهد بود.
این کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: رفع تحریمها شرایط تولید و فروش در شرکتها را تسهیل کرده و گشایشهایی که به رفع تحریم و احیای برجام مربوط است در اقتصاد ما حاصل خواهد شد. وی افزود: رفع تحریم آثار مثبتی برای شرکتها و صنایع بورسی به دنبال خواهد داشت و حداقل میتوان خوشبین بود که بازار سرمایه روند باثباتتری در پیش بگیرد.
رییسی افزود: دلار در سامانه نیما در حال حاضر در کانال ۲۴ هزار تومانی قرار دارد و اگر بعد از توافق، نرخ ارز در سامانه نیما در همین حوالی تثبیت شود، دغدغهای متوجه بازار سرمایه ما نیست. وی بیان کرد: اتفاقا با توجه به تسهیل شرایط صادرات و انتقال ارز، شرکتهای صنایع بورسی از رفع تحریمها منتفع خواهند شد.
ضرورت حذف رانت
این کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با بورسنیوز تصریح کرد: امیدواریم با سیاستگذاریهای صحیح از جمله حذف قیمتگذاریهای دستوری و عرضه محصولات در بورسکالا شرایطی فراهم شود که سود تولید و فروش، نصیب تولیدکنندگان شده و رانتهایی که به سبب سیاستگذاریهای نادرست شکلگرفته، حذف شود. رییسی تاکید کرد: در مجموع توافق و احیای برجام به نفع اقتصاد ما خواهد بود و فعالان بازار سرمایه از این اتفاق استقبال خواهند کرد.
بیاعتمادی فرصتسوز
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه در رابطه با تاثیر افزایش قیمتهای جهانی بر بازار سرمایه گفت: اگرچه افزایش قیمتهای جهانی و رشد خیرهکننده قیمت نفت و چشمانداز رشد بیش از اینها برای نفت، اتفاق خوشایندی برای بازار سرمایه و برخی صنایع بورسی خواهد بود اما هنوز بیاعتمادی در بازار سرمایه ما موج میزند و کماکان برخی سهامداران به دنبال فرصتی برای خروج هستند. وی افزود: علاوه بر این شرایط بازار سرمایه بهگونهای است که به نظر میرسد قیمتها کنترل میشود تا بازار در همین محدوده بماند و فعلا رشدی نکند.
رییسی عنوان کرد: حتی اگر این بازار واقعا کنترل نشود، رفتار برخی حقوقیها به گونهای بوده که این سیگنال به سهامداران خرد داده شده که بازار کنترل میشود و قیمتها فعلا رشد نخواهد کرد.
تعمیق بازار با عرضه شرکتهای سودده
رییسی در خاتمه با اشاره به عرضه استقلال و پرسپولیس در بازار سرمایه اظهار کرد: ورود شرکتهای جدید به بازار سرمایه به خودی خود اتفاق مثبتی است، مشروط بر آنکه شرکتهای سودآور در قیمت مناسب عرضه شوند تا هم عمق بازار افزایش یابد و هم با افزایش تنوع در این بازار، سرمایهگذاران جدیدی جذب این بازار شوند و هم به واسطه سود حاصل از خرید عرضههای اولیه، بخشی از ضرر و زیانی که فعالان بازار سرمایه در ۱۸ ماه گذشته متحمل شدهاند، جبران شود. این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: در مورد عرضه استقلال و پرسپولیس هم باید در نظر داشت که باشگاه پرسپولیس با یک بار نایبقهرمانی این تیم، به سود رسید. اتفاقاتی از جمله امکان حق پخش تلویزیونی و مسائلی از این دست در به سود رسیدن این باشگاهها موثر است.
وی افزود: به نظر میرسد متولیان بازار سرمایه اگر روی قیمتگذاری شرکتهایی که وارد این بازار میشوند، نظارت داشته باشند تا عرضه در قیمتی انجام شود که بازدهی مناسبی برای خریداران داشته باشد، عرضههای اولیه میتواند به پویایی بیشتر این بازار کمک کند. رییسی همچنین با اشاره به تحول برخی قوانین معاملاتی در بازار سرمایه گفت: نمایش عمق مظنه هم اقدام مثبت دیگری است که در بازار سرمایه انجام شده است. با توجه به کاهش نرخ سود بانکی، سهمهایی که قیمتهای مناسبتری دارند، جذاب خواهند شد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد