23 - 10 - 2017
سناتورها به میدان آمدند
«جهانصنعت»- خبرگزاری آسوشیتدپرس در تازهترین اخبار خود از جزییات طرح آمریکا برای محدود کردن فعالیتهای موشکی ایران خبر داده است؛ طرحی که اجرای آن به معنای تحریمهای جدید علیه ایران خواهد بود و تضعیف فعالیتهای دفاعی ایران را در بر میگیرد. این طرح را سناتور باب کورکر، رییس کمیته روابط خارجی سنا و سناتور ارشد تام کاتن در راستای خواسته دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا پس از سخنرانی ۱۳ اکتبر وی در بازبینی سیاستهای آمریکا نسبت به ایران طراحی کردهاند. این طرح هنوز در مرحله پیشنویس است و به اعضای کنگره آمریکا ارائه نشده است. براساس این نسخه پیشنویس اگر ایران اقدام به آزمایش پرواز، تولید یا استقرار موشکهای بالستیک قارهپیمای قادر به حمل کلاهک هستهای کند، تحریمهای کنگره علیه تهران به صورت خودکار بازخواهد گشت. براساس این طرح، این مورد شامل تبدیل موشکهای ماهوارهبر به موشک بالستیک قارهپیما و هر تلاشی برای دستیابی پنهانی به مواد هستهای یا تجهیزات هستهای برای تولید آن از خارج از ایران نیز میشود. این طرح همچنین مفاد مربوط به محدودیت ایران در غنیسازی و ذخیره اورانیوم و بهرهبرداری از انواع خاصی از سانتریفوژها را بهطور موثر دائمی میکند. افزون بر این، اگر ایران از ارائه دسترسی کافی به هر سایتی از جمله سایتهای نظامی در صورت درخواست آژانس بینالمللی انرژی هستهای سرباز زند، برجام را نقض کرده است. مهمتر از همه آنکه این طرح همه تاریخهای انقضای مربوط به محدودیتهای پیشبینی شده در برجام در مورد فعالیتهای هستهای را یکجا لغو میکند. به عنوان مثال تعداد سانتریفوژهایی که ایران مجاز به استفاده از آنهاست در حال حاضر محدود به ۵۰۶۰ است که این محدودیت براساس متن برجام پس از ۱۰ سال از میان خواهد رفت. این در حالی است که طرح کورکر-کاتن میگوید تهران تا زمانی نامعلوم نباید بیش از ۵۰۶۰ سانتریفوژ فعال داشته باشد. همچنین ایران تا اطلاع ثانوی از تولید اورانیوم غنی شده بیش از ۶۷/۳ درصد محروم بوده و مجاز به ذخیره بیش از ۳۶۰ کیلوگرم از این مواد نیست.
طرح مذکور ضربالاجل ۹۰ روزه برای گزارش پایبندی ایران به برجام از سوی دولت آمریکا به کنگره را به شش ماه افزایش داده اما در عین حال موارد مورد گزارش را گسترش و از مفاد برجام به دیگر رفتارهای ایران تعمیم میدهد. این رفتارها ممکن است مواردی مثل نقض حقوق بشر یا استفاده نظامی از هواپیماها، اجزا یا خدمات بازرگانی که مجوز آنها از سوی آمریکا صادر شده را دربرگیرد. گفته میشود این نسخه پیشنویس هنوز میان سناتورهای آمریکا توزیع نشده اما دموکراتهای سنا اعلام کردهاند که با هراقدامی برای بازنویسی یا خنثی کردن معیارهای موجود در برجام برای بازگرداندن تحریمهای ایران مخالف هستند. با وجود اظهارنظرهای روشن از سوی دموکراتهای آمریکا، برخی از کارشناسان معتقدند دموکراتها، جمهوریخواهان را در تصویب این طرح یاری خواهند کرد همانطور که حتی اروپاییها با وجود تاکید بر حمایت از برجام، خواستار افزایش فشارها بر ایران در زمینه برنامههای موشکی و اقدامات بیثباتکننده در منطقه هستند. با این حال هنوز نمیتوان بهطور قطع گفت که آیا این دو سناتور آمریکایی میتوانند ۴۰۰ و اندی دیگر از اعضای کنگره را برای تصویب این طرح قانع کنند یا نه. اساسا مشخص نیست شانس این دو سناتور برای راضی کردن سایر اعضای کنگره چقدر است. هرچند برخی از کارشناسان از تصویب زودهنگام این طرح خبر میدهند اما به نظر میرسد ترامپ و سناتورهای همراه او باید برای رسیدن به اجرای این طرح گامهای زیادی را بردارند؛ گامهایی که ممکن است این طرح را به سمت و سوی دیگری سوق دهد.
آمریکا چتر امنیتی اروپاست
محسن جلیلوند، کارشناس مسایل بینالملل در گفتوگو با روزنامه «جهان صنعت» درباره این طرح گفت:« فکر میکنم با توجه به سخنان ترامپ در سازمان ملل این طرح از قبل میان اعضای سنا، کنگره و دولت هماهنگ شده بود. اگرچه دموکراتها بیشتر در مساله برجام با ترامپ مخالفت میکنند ولی در بحث برنامههای موشکی ایران و بیثباتسازی خاورمیانه با هم هماهنگ عمل خواهند کرد و گمان میکنم در این زمینه اختلاف نظر جدی میان آنها نباشد. در این زمینه هم باید گفت تحریمهای قبلی باز نمیگردد بلکه تحریمهای جدیدی اعمال میشود. چرا که تحریمهای گذشته به برنامه هستهای ایران مربوط بود اما در این طرح تحریمهایی شبیه تحریم گذشته، بر برنامه موشکی ما اعمال میکنند.» وی در ادامه گفت: «مشکل آمریکا با عملکرد ایران در دو بخش است؛ یکی برجام و برنامه هستهای ایران که ترامپ بحث بازنگری مجدد آن را مطرح کرده است و دیگری بحث برنامههای موشکی که در این زمینه ترامپ سه خواسته مطرح کرده است: محدودیتها در برنامه موشکی، عدم حمایت از تروریسم و بیثباتسازی منطقه و دیگری رعایت حقوق بشر. اروپا و کشورهایی مثل چین و روسیه در زمینه حفظ برجام و برنامه هستهای ایران مقاومت میکنند اما بحث برنامه موشکی طبیعتا موضوع جداگانهای است. از آن طرف به نظرم به احتمال قوی دموکراتها هم به این طرح رای مثبت خواهند داد چراکه آنها در بحث برجام مخالف میکنند ولی در این قضیه خیلی مخالفت نمیکنند.»وی در ادامه درباره اهداف ترامپ از اجرای چنین طرحهایی گفت: «مقامات آمریکایی میخواهند ما واکنشهای هیجانی نشان دهیم تا آنها بتوانند از این رفتارها بهرهبرداری و یک اجماع بینالمللی علیه ما ایجاد کنند، اساسا کار ترامپ همین است. آمریکاییها در کوتاهمدت به دنبال رفتار هیجانی ایران و در بلندمدت به دنبال تضعیف ایران هستند. اوباما در زمان خودش نقطه ضعف ایران یعنی اقتصاد را مورد هدف قرار داده بود درحالی ترامپ نقطه قوت ما یعنی سپاه پاسداران و نیروهای امنیتی ما را مورد حمله قرار میدهد. بنابراین ترامپ میخواهد آنقدر ما را تضعیف کند که به اهداف خودش برسد، آن هم از طریق نقاط قوت ما که همین نیروهای سپاه، نیروهای نظامی و امنیتی ما هستند. اروپاییها به نظر من در تحلیل نهایی خود پشت آمریکا را میگیرند چراکه آمریکا چتر امنیتی اروپاست و اروپاییها ثبات و امنیت خودشان را مدیون آمریکا میدانند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد