4 - 12 - 2022
سناریوهای مقابله در دست رییسجمهور
گروه اقتصاد- پس از اینکه رییس کل بانک مرکزی نوسانات نرخ ارز را ناشی از مسایل سیاسی و روانی دانست سخنگوی اقتصادی دولت روز گذشته از برنامههای جدید برای کنترل بازار ارز خبر داد.
نوسانات شدید نرخ ارز و آشفتگی بازار، اعضای اقتصادی کابینه را بر آن داشت تا گرد هم آیند و دلایل و علل آشفتگی بازار و مشکلات اقتصادی را بررسی کنند و راهکارهایی برای برونرفت از این مشکلات
ارایه کنند.
دولت که تاکنون نتوانسته بازار را کنترل کند و بر مشکلات اقتصادی فائق آید عزم خود را جزم کرده تا با برنامههای از پیش تعیینشده اوضاع اقتصادی را آرام کند و ثبات نسبی را بر بازار حاکم کند.
در همین حال سیدشمسالدین حسینی، سخنگوی اقتصادی دولت از برگزاری جلسه ویژه با حضور رییسجمهور و اعضای اقتصادی کابینه درباره مسایل روز اقتصاد کشور از جمله ارز خبر داد و گفت: در روزهای اخیر هم جلسات اختصاصی با برخی مسوولان ذیربط، وزرای مرتبط، رییس کل بانک مرکزی و خودم و با رییسجمهور برگزار کردیم و مستقل از آن هم جلساتی برگزار شد و در این جلسات برنامههای آینده آنها را پیشبینی کردیم و متناسب با آن وارد عملشدیم.
وزیر اقتصاد گفت: وضع نوسان ارز را تقریبا یک سال است که به صورت جدی داریم اما آن چیزی که بسیار آزاردهنده بود، این بود که برنامهریزیهای اقتصادی کشور چه در بخش دولتی و چه در بخش غیردولتی به فضای بازار وصل شده و در بسیاری از موارد فضای روانی بر آن حاکم بوده است.
وی بیان کرد: با پشتوانهای که درخصوص درآمدهای ارزی داشتیم و بازبینی در آن به گونهای تلاش کردیم که با برنامهریزی مواد را تامین و تولید کشور را از وابستگی و اثرپذیری از این نوسان ارز دور کنیم.
سخنگوی اقتصادی دولت ادامه داد: بنابراین در این شرایط بود که بانک مرکزی نرخ مرجع را اعلام کرد و گفت که بر اساس این نرخ مرجع از بازار کالاهای اساسی و مواد اولیه
پشتیبانی میکند.
حسینی تصریح کرد: همچنان این برنامه در دستور کار ماست یعنی در این شرایطی که احساس میکنیم مدام با فضاسازیهای رسانهای دنبال این هستند که در بازار موازی ارز قیمت را تحت تاثیر قرار دهند در بازار مرجع ثباتی نسبی ایجاد کنیم که این ثبات ایجاد شده است و این برنامه هم ادامه خواهد داشت.
وی گفت: برنامههای تحریم اقتصادی دو بخش دارد؛ یک بخش عملیات واقعی است که نقل و انتقال پول را دشوار میکند و آنها هر کاری که میخواستند بکنند تا حالا کردهاند، یعنی احساس میکنم که بخش عمدهای از فشار آنان در این زمینه تخلیه شده ولی آن چیزی که از آن دستبردار نیستند بخش روانی بازار است.
سخنگوی اقتصادی دولت با طرح این پرسش که آیا طی چند روز گذشته درآمدها و ذخایر ارزی ما کاهش یا تقاضای ارز ما افزایش یافته است، گفت: در میدان عمل چنین اتفاقی نیفتاده و طبیعی است که با یکسری کارهای روانی میتوانند به آن بازار روانی دامن بزنند.
حسینی افزود: در روزهای اخیر هم جلسات اختصاصی با برخی مسوولان ذیربط، وزرای مرتبط، رییس کل بانک مرکزی و خودم و با رییسجمهور برگزار کردیم و مستقل از آن هم جلساتی برگزار شد. وی ادامه داد: در این جلسات برنامههای آینده آنها را پیشبینی کردیم و متناسب با آن وارد
عمل شدیم.
سخنگوی اقتصادی دولت گفت: امروز به طور مشخص درخصوص بازار متمرکز شدهایم و دقتمان هم در رصد کردن آن بیشتر شده است یعنی فعل و انفعالات بازار را میدانیم و جابهجاییهای ارزی که صورت میگیرد، برای ما مشخص است.وی تصریح کرد: در بخش واقعی ارزی در زمینه تامین ارز مورد نیاز کالاهای اساسی همه ارزها تخصیصیافته است و حتی تا مرحله اینکه جابهجاییها هم به موقع و درست اختصاص یافته باشد خودمان هم در این زمینه دقیق شدهایم.
وظایف بانک مرکزی
محمود بهمنی، رییس کل بانک مرکزی نیز در خصوص افزایش قیمت سکه و ارز در بازار گفت: یکی از وظایف بانک مرکزی سیاستگذاری و برنامهریزی برای بازار ارز و طلاست.
رییس کل بانک مرکزی با اشاره به آمادگی این بانک برای عرضه سکه به میزان لازم به بازار در اجرای طرح پیشفروش سکهها افزود: سرمایهگذاری در بازارهایی مانند سکه همواره با ریسک همراه است.
وی با تاکید بر اینکه مردم باید به سمت سرمایهگذاری در بازارهای با اطمینان بروند، تصریح کرد: ریسکپذیری در بازار سکه بالاست.
بهمنی تصریح کرد: بانک مرکزی با اجرای طرح پیشفروش سکه بازار سکه را اشباع کرد به طوریکه هنوز برخی از افرادی که در این طرح ثبتنام کردهاند هنوز برای تحویل سکه مراجعه نکردهاند.
تاثیر مسایل سیاسی
وی خاطرنشان کرد: بانک مرکزی پیش از این اوراق مشارکت با نرخ ۲۴ درصد را به جای تحویل سکه به متقاضیان پیشنهاد میکرد این در صورتی است که به نظر نمیرسد میزان سود سرمایهگذاری در بازار سکه به ۲۴ درصد در سال برسد.
رییس کل بانک مرکزی ادامه داد: ممکن است نوسانات باعث افزایش قیمت سکه در برخی از روزها شود اما این افزایش مقطعی است. وی عنوان کرد: سرمایهگذاری به صورت بلند مدت و حتی میان مدت روی سکه، طلا و ارز یک کشور خارجی همواره با ریسک همراه است.بهمنی با بیان اینکه متقاضیان سکه کاهش یافته است، افزود: نمونه بارز آن عدم مراجعه برخی از پیش خریداران سکه برای تحویل است، حتی بسیاری از افراد پیش از این از روشهای جایگزین تحویل سکه استفاده کردهاند.
وی عنوان کرد: کسانی که وارد سرمایه گذاری در بازارهایی مانند سکه و ارز میشوند، قطعا زمانی که قیمتها واقعی شود با زیان روبهرو میشوند.
رییس کل بانک مرکزی با اشاره به تاثیرات مسایل سیاسی روی بازار سکه و ارز گفت: نباید اجازه دهیم که اینگونه مسایل روی قیمتها در بازار داخلی تاثیر بگذارد و قیمتها در زمان کوتاهی با افزایش شدید
مواجه شود.
بهمنی اظهار داشت: ما نمیخواهیم نرخ رسمی دلار را بالا ببریم و بگوییم این نرخ با نرخ آزاد دلار یکی شده، این کاری ندارد اما تمام سعی ما این است که بازار را به سمت خود بکشیم و این را هم در دستور کار خود داریم.
وی در ادامه درخصوص تازهترین نرخ طلا در بازار عنوان کرد: روز گذشته قیمت هرقطعه سکه تمام طرح جدید ۷۶۰ هزار تومان و طرح قدیم ۷۷۰ هزار تومان بود.
دلار ۲ هزارتومانی
همچنین رییس اتحادیه کشوری طلا و جواهر با بیان اینکه قیمت هر قطعه نیم سکه طلا ۳۸۲ هزارتومان است، قیمت هر قطعه ربع سکه را هم ۱۹۲ هزارتومان اعلام کرد.
وی با اشاره به اینکه قیمت هر اونس طلا در بازار جهانی روز گذشته به یکهزار و ۵۶۷ دلار رسیده است، گفت: قیمت هر قطعه سکههای یک گرمی ۱۱۲ هزار تومان است. به گفته کشتی آرای، قیمت یک گرم طلای ۱۸ عیار ۷۶ هزار و ۷۵۰ تومان شده است. کشتی آرای همچنین در بیان تازهترین نرخ ارز در بازار گفت: به دلیل اینکه عصر روزپنجشنبه صرافیهای مجاز بانک مرکزی تابلوهایشان سفید بود وروز گذشته هم هیچ مبادلهای انجام نمیشد، نمیتوان تازهترین قیمت ارز در بازار را به طور دقیق اعلام کرد.گفتنی است، قیمت دلار روز پنجشنبه در بازار تهران برای دومین بار از ۲۰۰۰ تومان گذشت. قیمت این نوع ارز برای نخستین بار زمستان سال گذشته که بازار ارز با نوسانات شدید مواجه شد این نرخ را تجربه کرده بود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد