30 - 11 - 2022
سهامداران در آسمان
هادی مومنی- در دنیای حال حاضر، استفاده از ابزار «گفتمان معقول مبتنی بر حفظ منافع» امری بدیهی و قابل دفاع برای همه کشورهاست. شرایط سیاسی- اقتصادی ایران و فشار موجود تحریمها بر کسی پوشیده نیست و همه بازارهای مالی کشور را از چند سال پیش تا به امروز تحتتاثیر خود قرار داده است. حضور رییسجمهور در اجلاس سالانه سازمان ملل متحد و استفاده از فرصتهای دیپلماتیک که با گفتوگویی تاریخی با رییسجمهور آمریکا در ساعات پایانی حضور در نیویورک به پایان رسید همه امیدهای قبلی مبنی بر گشایش فضای اعتماد بین ایران و غرب را تا حد زیادی به واقعیت تبدیل کرده است. در همین راستا یکی از بزرگترین واکنشهای این تحولات روزگذشته در بورس اوراق بهادار به عنوان یکی از دماسنجهای اقتصادی کشور روی داد و این بازار سرمایهپذیر عادت چند وقت اخیر خود که به تاریخسازی و رشدهای تصادعدی شاخص کل معاملات مربوط میشود را ترک نکرد بهطوری که روز گذشته معاملهگران در بازار از همان ابتدا با عطش سیریناپذیر صفهای خرید و فروشهای سهم را آنچنان داغ کردند که گویی همه درهای اقتصاد جهان به روی اقتصاد نفتی ایران باز شده است و سرمایهگذاران خارجی هم در صف انتظار برای سرمایهگذاری در ایران هستند. به هر روی بورس اوراق بر بستر همین رخدادها به خوبی توانست اولین روز معاملاتی هفته را با صعودی شدید آغاز و به پایان برساند. هر چند روز گذشته هم سیستم معاملات نیز عادت چند روز اخیر خود را تکرار کرد و با اختلال به استقبال سهامداران منتظر رفت اما در همان لحظه شروع معاملات در سیستم فشار دستورهای معاملاتی به میزانی بالا بود که در کمتر از یک ساعت از شروع دادوستد سهمها، شاخص کل که با ۶۳ هزار و ۴۵۵ واحد چشم به روی معاملات باز کرده بود، در کمتر از ۶۰ دقیقه و در ساعت ۹:۳۵ با ۸۰۰ واحد رشد به ۶۴ هزار و ۲۵۱ واحد رسید که با توجه به رویدادهای بالا برای بورسبازها اتفاق غریبی نبود. هر چند شتاب ادامه معاملات به میزان آغاز نبود اما در نهایت در پایان روز کاری تالار در ششمین روز پاییز در نهایت شاخص با بیش از هزار واحد رشد و دقیقا با ۱۲۴۰ واحد صعود به ۶۴ هزار و ۶۹۵ واحد رسید. نگاهی به سایر پارامترهای بازار هم نشان میدهد که روز سبز بورس در همه تالارها موج انداخته بود بهطوری که به صورت میانگین همه شاخصهای «کل، بازار اول، بازار دوم، صنعت و ۳۰ شرکت بزرگ» دو درصد رشد کردند. در کنار آن ارزش بازار نیز به عدد خیرهکننده ۳۱۵ هزار میلیارد تومان دست پیدا کرد که این رقم برای بازار سرمایه اعتبار بیشتری به همراه خواهد داشت. برای اینکه بتوانید ارزیابی جامعتری نسبت به تحولات و واکنش بورس داشته باشید تحلیل تازه کارشناسان بازار را در ادامه گزارش بخوانید.
بازار سهام طی روزهای اخیر رفتارهای نوسانی را از خود نشان میدهد که این حرکت نوسانی میتواند به واسطه تغییر چند عامل در بازار بورس رخ دهد. مدیر سرمایهگذاریهای صندوق سرمایهگذاری مشترک یکم دانا با بیان این مطلب به بورسنیوز گفت: میتوان به کاهش ریسک سیستماتیک بازار بورس ناشی از اخبار و گمانهزنیهای متفاوت پیرامون بهبود روابط بینالمللی کشور و تعاملات ایران با کشورهای خارجی به عنوان اولین عامل اثرگذار در شکلگیری این روند اشاره کرد. محمد خیری افزود: علاوه بر این، نزدیک شدن به زمان انتشار گزارشهای شش ماهه سال مالی جاری شرکتها و انتظارات معاملهگران و سهامداران از چگونگی روند سودآوری آنها طی دوره یادشده را میتوان از دیگر متغیرهای اثرگذار برشمرد. وی با اظهار امیدواری نسبت به روند آتی بازار سهام اظهار داشت: شاخص کل از لحاظ تکنیکالی از پتانسیل مناسبی برای صعود به کانالهای بالاتر برخوردار است بهگونهای که انتظار میرود طی سالجاری شاهد پیگیری روند مثبت بازار بورس باشیم چراکه سهام بسیاری از شرکتها هنوز به ارزش واقعی خود دست نیافتهاند و از توانایی رشد سودآوری برخوردارند. این مقام مسوول افزود: علاوه بر این، بحث افزایش سرمایه شرکتهای فعال بورسی از محل تجدید ارزیابی داراییها و امیدواری نسبت به آثار مثبتی که اجرایی شدن این برنامه بر وضعیت سودآوری شرکتها در پی خواهد داشت، موجب استقبال فعالان بازار از سهام شرکتهایی که داراییهای ارزندهای دارند، شده است.
ارزیابی عملکرد شش ماهه
این کارشناس بازار سرمایه در ارزیابی عملکرد شش ماهه نخست سالجاری شرکتها تصریح کرد: فعالان گروه سیمانی و دارویی از جمله شرکتهایی هستند که به نظر میرسد به دلیل رشد نرخ فروش محصولات تولیدی آنها طی اردیبهشت و خردادماه سالجاری و اعمال این رشد قیمت فروش طی دوره سه ماهه دوم، عملکرد مناسبی را در نیمه اول امسال از خود به نمایش بگذارند. مدیر سرمایهگذاریهای صندوق سرمایهگذاری مشترک یکم دانا ادامه داد: افزون بر آن برخی شرکتهای پتروشیمی و پالایشی را میتوان در زمره سهمهایی قرار داد که انتظار افزایش سودآوری آنها و پوشش مناسب سود برآوردی آنها طی دوره یادشده میرود. خیری درخصوص فعالان گروه خودرو نیز گفت: مشکل عمده شرکتهای خودروساز کمبود نقدینگی است که رفع این مساله همراه با حمایت دولت جدید از فعالان این صنعت و عملیاتی شدن برنامههای آنها جهت بهبود وضعیت تولید چندان دور از انتظار نخواهد بود. از این رو شرکتهای فعال در گروه خودرو نیز از پتانسیل عملکرد مناسب طی دوره نیمه اول امسال برخوردارند بهگونهای که میتوان به بهبود وضعیت سودآوری آنها امیدوار بود.
سود صادراتیها کم نمیشود
در همین زمینه حسین خزلیخرازی پیرامون تاثیر سفر رییسجمهور در بازارهای مالی معتقد است: همواره بازار سرمایه علاقه زیاد به آرامش داشته و حرفهای مطرح شده طی هفته گذشته در مجموع نوید برقراری آرامش و کم شدن حلقه محاصره تحریمها را میدهد که نتیجه آن بهبود فضای کسب و کار است. وی افزود: به این ترتیب میتوان انتظار داشت با تداوم این روند در شش ماهه دوم و نیز در سالهای بعدی، اقتصادی مطلوب و بورسی پررونق داشته باشیم. این کارگزار بازار سهام درخصوص تبعات ناشی از افت بهای ارز در کشور تحت تاثیر بهبود روابط سیاسی بر شرکتهای بورسی صادرکننده و درآمدهای آنها اظهار داشت: به شدت مخالف این نظریه هستم و اعتقاد دارم کاهش سودآوری برای شرکتهای صادرکننده مطرح نیست چراکه شرکتها در بودجه رسمی خود دلار را در محدوده ۲۵۰۰ تومان برآورد کردهاند و بابت تحقق سود پیشبینی شده آنها هیچ گونه نگرانی وجود ندارد. چنین تفکری مربوط به تحلیلگرانی است که در محاسبات خود دلار را بین ۳۰۰۰ تا ۳۳۰۰ تومان در نظر گرفته و بر مبنای آن انتظار ارایه تعدیلهای مثبت را از شرکتها داشتند. افزون بر این خزلیخرازی ادامه داد: ممکن است با افت بهای دلار شاهد اعلام تعدیلهای مثبت نباشیم اما از طرفی باید توجه داشت که تمام شرکتهای صادراتی، واردکننده خوراک و قطعات اولیه نیز هستند آنچنان که به عنوان مثال معضل جدی پتروشیمیها، واردات کاتالیست بوده و اگر فرآیند واردات آن تسهیل یافته، قیمت دلار در محدوده معقول آن باشد، بانکها توان گشایش LC را داشته باشند و کشتیها بدون مشکل و با در اختیار داشتن بیمههای مورد نیاز اقدام به حمل بار کنند، بهطور قطع با رونق فضای کسب و کار شرکتها شرایطی به مراتب بهتر از آنکه در دوران تحریمها و با دلار چهار هزار تومانی با آن مواجه بودند، خواهند داشت. این کارشناس ارشد بازار سرمایه به مشکلات صادرات شرکتها اشاره کرد و بیان داشت: عدم امکان تداوم تولید در برخی شرکتها، نبود کشتی برای حمل محصول، تحریم ایران توسط شرکتهای بینالمللی بیمه و از همه مهمتر عدم امکان انتقال پول مربوط به فروش محصول از بانکهای خارجی به داخل کشور از جمله مواردی است که حتی با فروش بر مبنای دلار گرانتر نیز فایدهای برای شرکتها ندارد.
بازار یک طرفه
این کارشناس بازار در ادامه میگوید: بدینترتیب برخلاف رفتار برخی از افراد که با کاهش ۵۰ تا ۱۰۰ تومانی دلار در صف فروش سهام مینشینند و هیچ توجهی به آینده ندارند، سرمایهگذار هوشمند کسی است که این روزها با دید میانمدت و بلندمدت اقدام به خرید میکند. خزلیخرازی درخصوص اینکه روند فعلی بورس متناسب واقعیتهای موجود است، گفت: مهمترین سیگنال برای حرفهایهای بازار حجم معاملات است، بهطوری که بالا بودن حجم معاملات از حضور خرد جمعی حکایت دارد اما صفهای سنگین خرید یا فروش سهام نشاندهنده بازار یکطرفه است. این کارشناس ارشد بازار سرمایه در خاتمه پیشبینی خود را پیرامون روند آتی بورس در نیمه دوم امسال چنین عنوان کرد: اگر شرایط و اطلاعات فعلی بدون تغییر باشد، در نیمه دوم امسال بازاری بسیار مثبت را خواهیم داشت و به نظر میرسد طی یک هفته آتی شاخص به کانال ۷۰ هزار واحدی صعود میکند.
اهمیت تحلیل بنیادی
در همین راستا، رییس کانون نهادهای سرمایهگذاریهای ایران نیز با اشاره به روند مذاکرات بینالمللی عنوان کرد: اتفاقی که طی روزهای اخیر در عرصه بینالمللی و مذاکرات میان مقامات کشورمان با غربیها رخ داده، اتفاقی است که اغلب فعالان بازار سرمایه انتظار آن را میکشیدند. بهروز خدارحمی ادامه داد: اما آنچه در این بین حایز اهمیت بوده این است که با وجود تعاملات مثبت شکل گرفته نباید به صورت هیجانی عمل کرد و انتظار داشت که در کوتاهمدت همه شرایط به یکباره روندی مثبت و رو به بهبود را به خود بگیرد بلکه آنچه از عملکرد کنونی دولت جدید نیز احساس میشود، حرکت و رفتارهای عاقلانه و به دور از هیجان و جوزدگی است. وی اضافه کرد: چنین عملکردی به خوبی بیانگر عزم جزم دولت جدید برای بهبود شرایط است اما در بلندمدت نه کوتاهمدت و یک شبه. این مقام مسوول پیرامون چشمانداز بازار سرمایه نیز گفت: با عنایت به همه این مطالب و شرایط پیش رو، به نظر میرسد با تحقق تدریجی برنامههای دولت، آینده بسیار روشنی را میتوان برای بازار سرمایه متصور بود و تنها با تغییر دیدگاه سرمایهگذاری از کوتاهمدت به بلندمدت میتوان بازدهی مناسبی طی نیمه دوم امسال کسب کرد. خدارحمی در ادامه میگوید: به نظر میرسد شرایط کنونی ایجاب میکند تا سرمایهگذاران برخلاف چند ماه گذشته استراتژی کوتاهمدت را در پیش نگیرند و با بررسیهای بنیادی به انتخاب سهام اقدام کنند تا بتوانند بازدهی مناسبی را به دست آوردند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد