16 - 11 - 2022
سهامداران در انتظار اتفاق بزرگ
مسعود کریمی- بالا و پایین رفتن شاخص بورس در روزهای ابتدای سال به خوبی نشان میدهد که فعلا از تعادل و ثبات در تالار شیشهای خبری نیست در شرایطی که بازار با جو مثبت کار خود را شروع کرد و نماگر بورس نیز با ثبت یک رکورد به فراتر از ۴۰ هزار واحد نیز رسید همگان انتظار آن را داشتند که سهامداران با شور و اشتیاق بیشتری با دادوستد سهمها برای هفتههای آغازین سال نقشههای زیادی کشیده باشند. اما برخلاف انتظارها بورس این روزها به یک ساعت پاندولی بیشتر شبیه شده است چراکه گاه در آن بالاها سیر میکند و گاه در پایین و نمیتواند در یک وضعیت ثبات و متعادل قرار بگیرد. به هر حال تحولات سیاسی و اقتصادی در ابعاد داخلی و خارجی از یکسو و در دیگر سو نگرانی سرمایهگذاران همه بازارها و البته بازار سرمایه کشور به این موج نامتعادل و تا حدی ابهامآمیز کمک کرده است. در بخش سیاست و در سطح بینالملل ما شاهد آن هستیم که آخرین دور مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ تنها به توافق تکراری در برگزاری جلسهای دیگر منتهی شد و عملا بازتاب مثبت یا به نهایی شدن تصمیم بزرگی منتهی نشد در آن سو یکی از حساسترین انتخابات تاریخ کشور را در پیش رو داریم که میتواند تحولات غیرقابل پیشبینیای در همه سطوح اقتصادی و تصمیمسازیهای کلان به وجود آورد. این دو رویداد تاثیرگذار، سرمایهگذاران را در حالت سردرگمی بزرگ قرار داده است و میتوان ردپای یکی از ریشههای نامتعادل بودن بورس را در آن دید. در بخش اقتصادی نیز تورم و البته رکورد سایر بازارها در ماه نخست سال که یک سنت در مجموعه فعالیتهای اقتصادی کشور در آغاز سال است به تردیدهای سرمایهگذاران دامن زده است. با این تحولات، آینده بورس در سه ماه نخست و حتی تا پایان نیمه نخست سال با پیشبینیهای روشنی همراه نیست چراکه همه صنایع فعال در بورس متاثر از تحلیلهای بالا در وضعیت مبهمی به فعالیتهای خود ادامه میدهند در این بین کارشناسان نیز نظرات متفاوتی را بیان میکنند و حتی نمیتوان دو کارشناس با دو نظر مشابه را پیدا کرد که بتوانند از یک تحلیل همسو به بازار سرمایه کشور نگاه کنند.
تحریم و انتخابات دو محور اصلی بازار
در گفتوگوی جهانصنعت با شاهین شایانآرانی کارشناس ارشد بازار سرمایه در خصوص پیشبینی وضعیت بورس اوراق بهادار در سال ۹۲ عنوان شد: بورس اوراق بهادار فعل و انفعالاتی که در بازار سرمایه اتفاق میافتد را نشان میدهد و از جمله عوامل اصلی که بازار سرمایه را تحتالشعاع قرار میدهد، مساله تحریم و بحث انتخابات ریاستجمهوری است.
شایانآرانی معتقد است: اگر مساله تحریم حل شود و محور فکری رییسجمهور جدید توسعه اقتصاد باشد بهطور قطع بورس پررونق میشود.
افزون بر این اگر مساله تحریمها حل نشود و محور فکری رییسجمهور آینده سیاسی باشد در نتیجه شاهد رونق در بازار سرمایه نخواهیم بود.
وی گفت: بدترین حالت ممکن آن خواهد بود که تحریمها بر جای خود باقی بمانند و محور فکری رییس دولت آینده هم سیاسی باشد که در این صورت قطعا رکود جدی در بورس خواهیم داشت.
شایان آرانی گفت: اوایل هر سال همیشه رشد وجود دارد و وضعیت بازار را قبل از انتخابات نمیتوان پیشبینی کرد اما به نظر میرسد که وضعیت فعلی تا مدتی به همین شکل خواهد بود.
این کارشناس بازار سرمایه در خصوص تاثیر مذاکرات با گروه ۱+۵ بر بورس اظهار داشت: تا به حال شواهدی از مثبت بودن مذاکرات دیده نشده است اما مذاکرات باید منجر به از بین رفتن تحریمها شوند و تاکنون تحریمها بر جای خود باقی ماندند بنابراین نمیتوان اثر قطعی مثبتی از این عامل بر بورس عنوان کرد.
اثرگذاری مذاکرات بر بازار سرمایه
همچنین امیر افسر، کارشناس بازار سرمایه درخصوص پیشبینی وضعیت بازار در سال ۹۲ عنوان کرد: روند کلی شاخص در پایان سال نسبت به ابتدای سال رشد خوبی خواهد داشت و با توجه به اینکه بازار سهام نسبت به بازار موازی (طلا، ارز و مسکن) رشد نکرده است و همچنین خیلی از شرکتها رشد خوبی نکردهاند، میتوان به صعود بورس امیدوار بود.
وی افزود: وضعیت بازار متناسب با خبرهایی است که در مورد مذاکرات سیاسی است و همچنان بر اقتصاد اثر دارد به تبع آن به بازار سرمایه هم اثر میگذارد.
این کارشناس بازار سرمایه درباره عرضه هلدینگ خلیجفارس در ۲۷ فروردینماه و پیشبینی چگونگی استقبال بازار از این سهم اظهار داشت: اگر سازمان خصوصیسازی قیمت را پایین بیاورد، بازار به دلیل استقبال سهامداران که سهمهای خود را به نقدینگی تبدیل میکنند و منتظر عرضه میشوند، منفی میشود.
وی خاطرنشان کرد: در صورتی که قیمت تا سقف ۵۰۰ تومان باشد حتما این عرضه با استقبال روبهرو خواهد شد.
امیر افسر درخصوص تاثیر مذاکرات سیاسی کشورمان با ۱+۵ در بورس تصریح کرد: در حال حاضر نتایج مشخص نیست و در دو ماه آینده مشخص میشود و فعلا اظهارنظرها براساس حدس و گمان است.
نبود شفافیت در عرضه هلدینگ خلیج فارس
افزون بر این در گفتوگو با عسگریمارانی، کارشناس ارشد بازار سرمایه در خصوص پیشبینی وضعیت بازار در سال ۹۲ عنوان شد: در دو هفته آینده کمیسیون تلفیق بودجه پیشبینی درآمد دارد و در آن زمان بهتر میشود در مورد بازار تصمیمگیری کرد.
وی افزود: بازار سرمایه همیشه روندی رو به رشد خواهد داشت و اگر دولت قیمتگذاری بعضی از محصولات مانند سیمان که مشمول قیمتگذاری است را آزاد کند باعث تحکیم این روند میشود چراکه در شرایطی که در محاصره اقتصادی هستیم، قیمتگذاری معنا ندارد و آزادسازی قیمتها میتواند به رونق و رشد صنایع کمک کند.
عسگریمارانی درباره عرضه هلدینگ خلیج فارس در ۲۷ فروردینماه اذعان داشت: من از بیانات معاون خصوصیسازی که اعلام کرد ما به نگاه بازار و سرمایهگذاران توجه میکنیم استقبال میکنم. در عرضه آخرین روز کاری سال ۹۱ خرد جمعی سرمایهگذاران یک عددی را اعلام کرد و عرضهکننده محدودیت داشت که خود را تطبیق دهد همچنین بورس هم پافشاری برای کشف قیمت نکرد بنابراین عرضه سهم به معامله نینجامید ولی با در نظر گرفتن این موارد استقبال خوبی از سهام یادشده صورت میگیرد.
وی گفت: به نظر میرسد شفافیت کافی در عرضه هلدینگ خلیج فارس وجود ندارد.
این کارشناس ارشد بازار سرمایه در خصوص تاثیر انتخابات بر روند بورس تصریح کرد: به دلیل اینکه بازار بزرگ شده است هر کسی که رییس دولت آینده شود تاثیری روی روند بازار نخواهد گذاشت.
وی درباره تاثیر عرضه پالایش نفت بندرعباس، مپنا و ایرالکو بر بازار اظهار داشت: هرکدام از این عرضهها قسمتی از پول نقد بازار را خارج میکنند برای مثال با فرض اینکه نفت و گاز پارسیان خواهان خرید پالایش نفت بندرعباس باشد، نفت و گاز پارسیان مجبور است که سهم شرکتهای زیرمجموعه را بفروشد و در نتیجه با خروج از این سهام موج منفی به بازار میرسد.
احتمال بازدهی ۷۰ درصدی
همچنین درباره آینده بورس و شرایط بازدهی آن یک کارشناس بازار سرمایه با مثبت ارزیابی کردن شرایط از احتمال رسیدن بازدهی بازار به ۷۰ درصد گفت. مدیر عامل شرکت سبدگردانی سرمایه ایرانیان با پیشبینی این روند صعودی برای نیمه دوم سالجاری در گفتوگو با بورسنیوز اظهار داشت: مهم نیست چه شخصی و از چه جریان سیاسی ریاست امور کشور را بر عهده بگیرد، بلکه مهم این است که فرد منتخب در راستای ایجاد ثبات سیاسی و اقتصادی قدم بردارد و تحقق این امر به منزله فراهم آوردن امکان رشد بورس طی شش ماهه دوم است. وی ادامه داد: طی روزهای گذشته گرچه بورس روندی رو به رشدی را در پیش گرفت اما به نظر میرسد این روند مثبت به خاطر تاخیری بود که در اواخر سال قبل تحتتاثیر عرضه ناموفق هلدینگ خلیجفارس و اقدام سرمایهگذاران به فروش سهام برای خرید سهم یادشده، بورس را به روند منفی کشاند.
از اینرو تا زمان برگزاری انتخابات برای بازار سرمایه رشد بالایی تصور نمیشود. این کارشناس ارشد بازار سرمایه با تاکید بر برآورد بازدهی ۶۰ تا ۷۰ درصدی بورس طی سالجاری اظهار کرد: طبق اعلام صندوق توسعه ملی جهت تخصیص حدود ۴۰ میلیارد دلار برای سرمایهگذاری در تولید و پروژههای موجود در کشور به نظر میرسد حماسه اقتصادی در نیمه دوم سالجاری اتفاق افتاده و بسیاری از تهدیدها به فرصت سرمایهگذاری تبدیل شود. صفاری افزود: در چنین شرایطی با اطمینان میتوان گفت قیمت سهام که هم از لحاظ اسمی و هم دلاری نسبت به دو سال گذشته پایین آمده باید از این پس روندی صعودی را در پیش گیرد. چراکه قیمت محصولات بسیاری از شرکتها به نسبت دو سال گذشته دو تا سه برابر شده اما قیمت سهام آنها در بورس چندان تفاوتی را نشان نمیدهد، به عبارتی ارزش اینگونه سهام تحت تاثیر شرایط اقتصادی موجود بسیار پایین آمده اما پیشبینی میشود بازار این وقفه را در سالجاری پرکند بهطوری که میتوان گفت امسال زمانی مناسب برای رشد بورس بوده و وقفه دو ساله در حرکت بازار از این پس میتواند جبران شود.
همچنین مدیرعامل شرکت سبد گردانی سرمایه ایرانیان افزود: انتظار میرود پس از برگزاری انتخابات و ثبات شرایط سیاسی، سرمایهها به سمت بازار سرمایه و بخش مولد سوق یابد و این جزو مولفههای اقتصاد مقاومتی است البته پس از آن زمان برای رشد قیمتها در بازار مسکن فراهم شده و دلار و سکه نیز میتوانند در حد نرخ تورم موجود افزایش قیمت داشته باشند بهطوری که طی دو تا سه ماه آینده ارز و سکه توان بالا رفتن دارند اما پس از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری میتوان ثبات قیمتها را در این دو بازار پیشبینی کرد که این به معنای فراهم شدن زمینههای لازم برای صعود بازار سرمایه و بورس است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد