26 - 06 - 2023
سهم ۱۲درصدی ایران در تولید جهانی میوه خشک
در حالی که ایران سهمی ۱۲درصدی در تولید جهانی میوه خشک دارد، تولیدکنندههای این بخش با تاکید بر بالا بودن هزینههای بستهبندی میگویند که صادرات فلهای این محصول پیامد گران تمام شدن بستهبندی است.
در حالی که به گفته مسوولان سالانه بین ۱۲۵ تا ۱۳۰ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در کشور تولید و بخش قابلتوجهی از آن تبدیل به ضایعات میشود، بسیاری معتقدند باید برای اجتناب از ضایعات، بخشی از تولیدات فرآوریشده و با ارزشافزوده بالا راهی بازارهای صادراتی شوند. به این ترتیب طی سالهای اخیر در حوزه تولید میوه و سبزیجات خشک سرمایهگذاریهای نسبی شده و این محصولات به دیگر کشورها صادر میشود. با وجود این به نظر میرسد در شرایطی که میتوان فرآوردههای بسیاری از محصولات کشاورزی را تهیه کرد و ضمن پوشش دادن بازار داخلی بخشی از آن را نیز به دیگر کشورها ارسال کرد، بیشترین رغبت برای تولید انواع میوههای خشک همچون قیسی، انجیر خشک و غیره است و به همین دلیل طی سالهای اخیر تولیدکنندههای بسیاری در حوزه تولید ماشینآلات میوهخشککن خانگی و صنعتی نیز اقدام به ارائه محصولاتی کردهاند. این امر خود در کنار عواملی همچون تمایل مصرفکنندهها در سراسر جهان به استفاده از میوههای خشک در بستهبندی و بدون دخالت دست، به خصوص در زمان شیوع بیماری کرونا باعث پویایی و رونق این صنعت که جزو زیرشاخههای بخش کشاورزی است، شده است. به این ترتیب کشورهای مختلف تولیدکننده انواع میوهها سعی دارند با ارائه محصولات جدیدتر، با بستهبندیهای نوین سهم بیشتری از بازار جهانی میوه خشک به خود اختصاص دهند. کشور ایران نیز در این میان به دلیل غنی بودن از نظر محصولات باغی همچون سیب، کیوی، انجیر، زردآلو، پرتقال، نارنگی و دیگر محصولات توانسته است در حوزه تولید انواع میوه خشک فعالیت و از این مسیر نیز تا حدودی ارزآوری داشته باشد.
در واقع بر اساس آنچه از طریق سایت تحلیلی Statista و همچنین سازمان فائو اخیرا منتشر شده، در سال زراعی ۲۰۲۲- ۲۰۲۱ در حوزه تولید میوه خشک ایران نیز صاحب جایگاه است و در بین تولیدکنندگان برتر قرار دارد. در واقع بر اساس این گزارش، در مدت نامبرده ایران سهمی ۱۲ درصدی از بازار جهانی میوه خشک را دارد. از سوی دیگر بر اساس این گزارش، ایالاتمتحده سهمی ۱۵ درصدی، ترکیه ۱۵ درصد، عربستان ۷ درصد و چین نیز سهمی ۶ درصدی از تولید جهانی انواع میوههای خشک دارند.
با وجود این، تولیدکنندگانی که در حوزه تولید میوههای خشک فعالیت دارند نیز همانند دیگر تولیدکنندههای بخش کشاورزی با چالشهای بسیاری روبهرو میشوند، به طوری که محمد جواد نخعی مدیرعامل یک شرکت تولیدی که به صورت تخصصی در حوزه تولید، بستهبندی و صادرات محصولاتی در حیطه آجیل، میوه خشک و سبزی خشک فعالیت دارد، درخصوص اصلیترین چالشهایی که در فرآیند تولید با آن مواجه هستند، گفت: مانند بسیاری از صنایع دیگر، تامین مواد اولیه، اصلیترین چالش و مانع کاری ما نیز محسوب میشود. از سوی دیگر در بحث بستهبندی نوسان قیمتها بسیار زیاد است که روی قیمت مصرفکننده تاثیر زیادی میگذارد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد