7 - 07 - 2017
سهم ۱۵ درصدی توتال
وزیر نفت پس از مدتها ایستادگی در مقابل منتقدان و مخالفان در نهایت توانست قراردادی به ارزش حدود پنج میلیارد دلار با شرکت فرانسوی توتال برای سرمایهگذاری در ایران به امضا برساند.
این قرارداد که نخستین قرارداد بزرگ نفتى پس از لغو تحریمهاست و نخستین قرارداد نهایى است که براساس الگوى جدید قراردادهاى نفتى امضا شد، بیشک میتواند نقش بسزایی در بهبود روابط بینالمللی و اقتصادی ایران داشته باشد.
بر همگی روشن است که در این شرایط با توجه به اینکه تحریمهای اقتصادی علیه ایران طی چهار سال منجر به از بین رفتن اعتماد فعالان اقتصادی برای سرمایهگذاری در کشور شده است نسخه جدید قراردادهای نفتی موسوم به IPC میتواند بهترین گزینه برای بازگرداندن اعتماد و تمایل کشورهای خارجی برای فعالیت در ایران و سرعت بخشیدن به ازسرگیری تعاملات بینالمللی ایران باشد.
این در حالی است که آنهایی که ابتدا هر آنچه در توان داشتند، انجام دادند تا مانع تصویب قراردادهای جدید نفتی و بعد از آن مانع انعقاد قرارداد با شرکتهای خارجی شوند، همچنان با وجود اینکه اولین قرارداد جدید نفتی امضا شده و راه را برای امضای قراردادهای بعدی هموار کرده است، آرام نگرفته و دوباره سراغ کلیدواژه فساد رفتهاند.
متاسفانه این مخالفتها و انتقادهای تند و بیجا که منشأ سیاسی دارد، به کشور آسیب خواهد زد و امنیت اقتصاد ایران را به خطر میاندازد در حالی که اگر منازعات سیاسی را کنار بگذاریم و هزینه و فایده را مدنظر قرار دهیم این پروژه برای ایران برگ برندهای خواهد بود.
زنگنه با وجود اینکه یکتنه در برابر منتقدان ایستادگی کرد و طلسم سرمایهگذاری در ایران را شکست، بار دیگر در حاشیه جلسه هیات دولت به شایعات و تعبیرهای بیاساس دلواپسان پاسخ داد.
بیژن زنگنه در حاشیه جلسه هیات دولت در ارتباط با قرارداد نفتی با شرکت توتال یادآور شد: پیش از این توضیحات لازم را ارائه کرده بودم و باز هم الان میگویم که ارزش خالص آنچه سرمایهگذاری کردیم، حدود پنج میلیارد دلار است، البته توتال بیش از این و نزدیک شش میلیارد دلار ارزش خواهد آورد. برآورد ما این است که یک میلیارد آن صرف مالیات و عوارض به دستگاههای دولتی خواهد شد.وی ادامه داد: همانطور که پیش از این هم گفته بودیم، ۱/۵۰ درصد این قرارداد سهم توتال و ۳۰ درصد سهم شرکت ملی نفت چین است و ۹/۱۹ سهم شرکت ایرانی پتروپارس است. اصل پول و سود آن حداکثر ۵۰ درصد تولید میدانی است.
زنگنه در پاسخ به برخی شایعات گفت: بعضیها گفتهاند ۵۰ درصد و بعضیها گفتهاند ۷۰ درصد کل درآمد میدان را به خارجیها دادهایم، این حرف غلط است. ما گفتهایم درآمد ما از این میدان در طول عمرش با نفت ۵۰ دلار حدود ۸۴ میلیارد دلار خواهد شد ولی آنچه توتال و مجموعهاش طی ۲۰ سال، طبق آنچه که به تصویب شورای اقتصاد هم رسیده حدود ۱۲ میلیارد دلار خواهد بود، یعنی چیزی حدود کمتر از ۱۵ درصد درآمد کل میدان در طول عمر میدان خواهد بود.وزیر نفت در همین راستا ادامه داد: وقتی که دوره بازپرداخت طولانی میشود، طبیعتا مبلغ هم بیشتر میشود. در قراردادهای متقابل هم که داشتیم همین مقدار دو برابر را تجربه میکردیم. این کاری است که نوعی سرمایهگذاری خارجی تلقی میشود و در شرایطی که بعضیها از جمله دشمنان ما در آن طرف اقیانوسها و چه دشمنان ما در منطقه، میخواستند تحریمها ادامه پیدا کند و هرگونه سرمایهگذاری خارجی در ایران شکل نگیرد ما این حرکت بزرگ را توسط دو شرکت بزرگ معتبر نفتی دنیا انجام دادهایم. امیدواریم که این کار برای بخش نفت و سایر بخشها راهگشا باشد.وی در ارتباط با حضور شرکت توتال در حوزه پتروشیمی نیز گفت: بحث ایجاد سرمایهگذاری زنجیرهای توسط شرکت توتال انجام شده است که در دست مذاکره جدی است. یادداشت تفاهم آن برای نهایی شدن مذاکره میشود. بحثها را تا نهایی نشدند خیلی اعلام نمیکنیم، وقتی که نهایی شد انشاءالله آن را اعلام میکنیم.
زنگنه در ادامه این گفتوگو تصریح کرد: ما اولویتهایمان را در جلسه قرارداد با توتال اعلام کردهایم و گفتهایم که میدانهای مشترک اولویت ما هستند. میدان آزادگان، میدان یاران، میدان یادآوران، میدانهای پارسجنوبی و میادین مشترکی که در ایلام داریم و همینطور میدانهایی برای افزایش بازیافت نیز جزو اولویتهای ما هستند.
وزیر نفت در ارتباط با شرکتهای مورد مذاکره قرار گرفته شده، خاطرنشان کرد: با شرکتهای مختلفی مذاکره شده است و اصلا ما فرآیند مناقصه را هم شروع کردهایم. از یکسری از شرکتهایی که تشخیص صلاحیت داده شدهاند، دعوت کردهایم که بیایند اطلاعات را بگیرند و پیشنهادهایشان را ارائه دهند.وی در ادامه خاطرنشان کرد: توتال هیچگاه قرارداد خود با ایران را لغو نکرد، هیچ قراردادی با ما نداشتهاند که برای توسعه صنایع بالادستی حضور داشته باشند و آن را لغو کرده باشند. تضمینهای لازم برای قراردادهای صورت گرفته هم دیده شده است. اگر زمانی به هر دلیلی آنها نتوانند کار را انجام دهند، تمام سرمایهگذاری که کردهاند همینطور باقی میماند و بازپرداختها روزی انجام میشود که میدان به تولید برسد.زنگنه در پایان گفت: ایران صرفا از محل بخشی از میدان پرداخت را انجام میدهد. این کار مهمترین ضمانت برای این است که طرفهایی که سرمایهگذاری میکنند مانع هرگونه اقدامی شوند که سرمایهگذاری آنها را به خطر بیندازد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد