27 - 10 - 2017
سهم ۳۵ درصدی صنعت و معدن از سرمایهگذاری خارجی
«جهانصنعت»- در حالی که شواهد نشان میدهد ایران با توجه به نیاز و ظرفیتی که دارد در جذب سرمایهگذاری خارجی نتوانسته موفق عمل کند و همچنین با توجه به اینکه بیشتر کارشناسان معتقدند پس از برجام، تنها از سوی هیاتهای تجاری خارجی گشت و گذارهای اکتشافی در ایران انجام شده و در عمل اتفاق خاصی نیفتاده است اما مدیرکل دفتر سرمایهگذاری خارجی وزارت صنعت، معدن و تجارت معتقد است که در همه بخشهای اقتصادی کشور سرمایه خارجی جذب شده است. این در حالی است که به گفته برخی از فعالان اتاق بازرگانی، به دلیل نبود شفافیت در اقتصاد و همچنین بیتوجهی دولت به فعالان بخشخصوصی، اگر قراردادی هم در عمل اجرایی شده باشد، کسی از جزییات آن اطلاع ندارد و تنها دولتیها هستند که میتوانند به عنوان نهادهای قدرتمند، سرمایهگذاران خارجی را به سمت خود متمایل کنند. در حالی که این نوع جذب سرمایهگذاری نهتنها سودی برای کشور ندارد بلکه به عدم شفافیت اقتصادی در کشور دامن میزند.
در همین راستا و برای ارائه آخرین آمارهای مربوط به جذب سرمایه خارجی، مدیر کل دفتر سرمایهگذاری خارجی وزارت صنعت، معدن و تجارت در نشست کمیسیون سرمایهگذاری اتاق بازرگانی ایران حضور پیدا کرد و علاوه بر ارائه گزارشی در مورد وضعیت سرمایهگذاری خارجی ایران به مهمترین چالشهای پیشروی سرمایهگذاری خارجی در کشور همچون وجود انحصار، رانت و فساد نسبی در فرآیند فعالیتهای اقتصادی، ناکارآمدی سیستم بانکی و مجهز نبودن به سیستمها و نرمافزارهای مالی روز دنیا، فقدان رویه حقوقی شفاف برای حمایت از سرمایهگذاران و کارآفرینان خارجی و… اشاره کرد. وی هچنین در این نشست بر ضرورت وجود آژانس توسعه سرمایهگذاری خارجی در ایران تاکید کرد و گفت: کشورهایی که در جذب سرمایهگذاری خارجی موفق بودهاند، آژانسهای سرمایهگذاری تشکیل داده و فعالیت میکنند. این آژانسها با انجام اقداماتی در مرحله پیش و پس از سرمایهگذاری سعی میکنند که روند جذب سرمایه خارجی را تسریع بخشند.
افروز بهرامی در این نشست گفت: دفتر سرمایهگذاری خارجی دو سال است با هدف تسریع و ارتقای جذب سرمایهگذاری خارجی و استفاده از فرصتهای پس از برجام ایجادشده تا بتوانیم استفاده بهتری از برجام داشته باشیم. بهرامی در مورد جذب سرمایهگذاری خارجی گفت: اگر بخواهیم رشد هشتدرصدی پیشبینیشده در برنامه ششم توسعه را محقق کنیم سالانه به ۵۸۰ هزار میلیارد تومان منابع مالی داخلی و ۵۰ میلیارد دلار منابع خارجی نیاز داریم.
به گفته بهرامی، حجم سرمایهگذاری خارجی در ۲۰ سال گذشته، مجموعا ۴۰ میلیارد دلار یعنی متوسط سالانه دو میلیارد دلار بوده است و برای رسیدن به رقم ۵۰ میلیارد دلار در هر سال باید تلاشهای زیادی انجام دهیم و همت بالایی داشته باشیم.
مدیرکل دفتر سرمایهگذاری خارجی وزارت صنعت، معدن و تجارت در مورد آمار جذب سرمایهگذاری خارجی در کشور گفت: در همه بخشهای اقتصادی کشور سرمایه خارجی جذب شده است. ۳۶۰ پروژه در هیات سرمایهگذاری خارجی تصویبشده که حجم دلاری آن ۹۵/۲۴ میلیارد دلار بوده است. به گفته بهرامی، از این تعداد پروژه ۲۱۴ پروژه با حجم ۸/۸ میلیارد دلار در بخش صنعت معدن و تجارت بوده که ۱۲۰ پروژه در مراحل اجرایی و ۹۴ پروژه در حال بهرهبرداری هستند. بهطورکلی ۳۵ درصد جذب سرمایهگذاری خارجی در بخش صنعت و معدن بوده است.
لزوم جلوگیری از موازیکاری
همچنین رییس کمیسیون سرمایهگذاری اتاق بازرگانی ایران نیز در ادامه گفت: مهمترین موضوع برای جذب سرمایهگذاری خارجی، جلوگیری از موازیکاریها در جذب سرمایه است و باید کاری کنیم که همه امور جذب سرمایهگذاری خارجی در یک سازمان انجام شود. فریال مستوفی با اشاره به سخنان بهرامی در مورد لزوم اصلاح بعضی قوانین و مقررات در زمینه سرمایهگذاری گفت: به نظر ما هم بعضی قوانین و مقررات سرمایهگذاری باید بازبینی شود و ما این موارد را از طریق کمیته ماده «۱۲» و شورای گفتوگو پیگیری میکنیم. مستوفی با تاکید بر اهمیت انجام مشاوره سرمایهگذاری گفت: ما با شرکتهای مشاورهای برتر تفاهمنامههایی داریم تا از توانایی این شرکتهای مشاورهای استفاده کنیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد