29 - 10 - 2023
سه سناریو از آینده غزه
گروه بینالملل- در حالی که رژیم صهیونیستی در طول سه هفته گذشته به طور مداوم ادعای عملیات زمینی در غزه را مطرح کرده و در طول این مدت با بمباران و حملات بیامان خود به غزه بیش از ۷۵۰۰ نفر از مردم و غیرنظامیانه که عمده آنها زن و کودک هستند را کشته است، از روز جمعه زمزمههایی از عملیات پراکنده ارتش اسرائیل در خاک غزه به گوش میرسد؛ عملیاتی که تقریبا تمامی بازیگران منطقهای و فرامنطقهای نسبت به آن هشدار دادهاند و حتی ایالاتمتحده آمریکا به عنوان حامی اصلی اسرائیل در این جنگ به صراحت با آن مخالفت کرده است.
در چنین شرایطی سوال مهم این است که آیا با توجه به اقدامات اسرائیل، دامنه جنگ و کشتار از غزه به سایر مناطق خاورمیانه گسترش مییابد یا اینکه سرانجام راهکاری برای توقف خشونتها علیه غیرنظامیان فلسطینی یافت میشود. در همین رابطه شبکه خبری الجزیره در تازهترین تحلیل خود سه سناریو در مورد آینده جنگ غزه به عنوان پیشفرض در نظر گرفته است. نخست آغاز یک جنگ طولانی و گسترده که با شروع عملیات زمینی اسرائیل در غزه کلید خواهد خورد. دومین سناریو مربوط به تلاشهای جامعه جهانی به منظور یافتن راهحلی برای کاهش خشونتها و رسیدن به یک آتشبس است؛ امری که هر چند مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامهای را در راستای آن تصویب کرده، اما فعلا حامیان غربی اسرائیل مانند انگلیس و آمریکا گزینه آتشبس را قبول نداشته و به جای آن معتقد به یک وقفه کوتاهمدت در جنگ هستند، اما سناریوی سوم که افراطیترین گزینه است، مربوط میشود به اشغال دوباره غزه از سوی اسرائیل و کوچاندن اجباری فلسطینیها از این منطقه.
چهره خونبار غزه
زوران کوسوواچ تحلیلگر و مشاور استراتژیک در گفتوگویی که با الجزیره داشته موضوع تهاجم زمینی اسرائیل به نوار غزه را مقدمهای از یک جنگ طولانیمدت میداند که ممکن است همان چیزی باشد که بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی به دنبال آن است.
در واقع کارشناسان بر این باورند که تمایل نتانیاهو برای درگیری طولانیمدت منحرف شدن از پروندههای فساد چندساله او و همچنین اعتراضات هفتگی علیه اصلاحات اساسی دولتش در سیستم قضایی اسرائیل است. در نتیجه او که با پرونده فساد دست و پنجه نرم میکند و به احتمال فراوان پس از فروکش کردن تنشها از کار برکنار خواهد شد، حالا میخواهد به قیمت از بین بردن غیرنظامیان غزه، خود را به عنوان قهرمان مبارزه با حماس جلوه دهد. پس او نهتنها نگرانی خاصی از هزینههای اسرائیل در عملیات طوفان الاقصی ندارد، بلکه در مورد اسرای اسرائیلی که این همه نیز روی آنها مانور داده میشود چندان دغدغهای ندارد.
به همین دلیل است که کوسوواچ تاکید میکند جنگ طولانیمدت که شامل تهاجم زمینی به غزه باشد به احتمال زیاد خونینترین جنگ شهری خواهد بود که تا به حال دیدهایم، زیرا در چنین وضعیتی میزان خسارت و تلفات به غیرنظامی بسیار وحشتناک و غیرقابل توصیف خواهد شد. از سوی دیگر غزه با شبکه تونلهای زیرزمینی و مزیتی که حماس در آن دارد، میتواند سنگری برای دفاع در مقابل ارتش صهیونیستی محسوب شود.
جنون خشونت
از سوی دیگر زاخاری فاستر کارشناس مسائل فلسطین از دانشگاه پرینستون معتقد است: میزان خشونتی که اسرائیل علیه مردم غزه اعمال کرده در مقایسه با اقدامات این رژیم در سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۱۴ غیرقابل مقایسه است. براساس گزارش دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل، در سال ۲۰۰۸، ۱۳۸۵ فلسطینی طی ۲۲ روز کشته شدند، در حالی که در بمباران ۵۰روزه اسرائیل در سال ۲۰۱۴ جان ۲۲۵۱ فلسطینی را گرفت، اما حالا اسرائیل در ۵ روز اول جنگ بیش از ۶ هزار بمب بر سر مردم غزه ریخته و تعداد شهدا در طول ۲۱ روز گذشته چندین برابر سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۱۴ است.
به گفته فاستر، اسرائیل پیش از این مکانها و ساختمانهای خاصی را هدف حمله قرار میداد، اما اکنون به صورت بیمحابا و بدون کوچکترین دغدغهای، تمام خیابانها، محلات و گذرگاههای غزه را با خاک یکسان کرده است. در این حملات همچنین هیچ تمایزی بین اهداف نظامی، شهروندان غیرنظامی، زنان و کودکان وجود ندارد. علاوه بر این محاصره کامل غزه با قطع کردن آب، غذا و برق هم در نوع خود اقدامی بوده که از لحاظ خشونتهای اعمال شده بیسابقه است؛ موضوعی که میتواند مصداق نسلکشی باشد.
این تحلیلگر مسائل فلسطین همچنین در ادامه میافزاید: حمله زمینی اسرائیل به غزه نهتنها میتواند جبهه جدید درگیری این رژیم یا حزبالله لبنان را ایجاد کند، بلکه برای نیروهای نظامی این رژیم نیز مرگبار خواهد بود، چراکه حماس از طریق راهبرد جنگ چریکی و استفاده از تونلهای زیرزمینی میتواند نبرد زمینی غزه را تبدیل به کابوسی برای اسرائیلیها کند؛ مسالهای که طبیعتا صهیونیستها نیز میخواهند از آن اجتناب کنند. بنابراین راهحل دیپلماتیک برای توقف خشونتها بهترین گزینه محسوب میشود، هرچند که مشخص نیست این کانال چه زمانی آغاز به کار میکند. آیا قرار است تعداد غیرنظامیان کشته شده غزه همینطور بالا برود تا در نهایت بازیگران منطقهای و فرامنطقهای یک فکر اساسی برای کاهش و توقف حملات اسرائیل میکنند؟
بنبست دیپلماتیک
در این رابطه به گفته تحلیلگران، عادیسازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل در سالهای اخیر مانع محکومیت شدیدتر اقدامات رژیم صهیونیستی در غزه شده که این قضیه به نوبه خود هم راهحلهای دیپلماتیک را با مانع روبهرو کرده و هم خطر تشدید بحران در سراسر منطقه را به دنبال دارد.
به همین دلیل چند مولفه مهم در شرایط کنونی ایجاد شده است؛ نخست اینکه رهبران عرب حالا باید به خاطر عادیسازی روابط و دست کشیدن از آرمان فلسطین به ملتهای خود پاسخگو باشند، از طرف دیگر به واسطه وتو کردن قطعنامههای شورای امنیت، بحث آتشبس همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد. علاوه بر این اقدامات آمریکا طی هفتههای اخیر و حمایت تام و تمام این کشور از نحوه عملکرد اسرائیل نیز به دامنه تنشها افزوده است.
در نتیجه به گفته ناظران، امروز بازیگرانی که خواهان یافتن یک راهحل مسالمتآمیز برای توقف کشتار در غزه هستند، نفوذ کافی در سازمان ملل ندارند و حرفشان به جایی نمیرسد.
این موضوع در حالی رقم خورده که رهبران غربی که پس از عملیات طوفان الاقصی خود را به سرزمینهای اشغالی رساندهاند نهتنها بر حق رژیم صهیونیستی در دفاع از خود تاکید دارند، بلکه به صراحت اعلام کردهاند که مخالف هرگونه آتشبس در غزه هستند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد