15 - 12 - 2022
سوال از رییسجمهور منتظر ۹ امضا
| مژگان فرجی| «وضعیت بازار ارز طبیعی نیست» این جمله شمسالدین حسینی، وزیر امور اقتصادی و دارایی در حاشیه هیات دولت است اما وقتی حسینی به مجلس آمد تا درباره همین موضوع به توضیح بپردازد تنها به یک جمله بسنده کرد و آن هم این بود که بحث مورد نظر به من مربوط نمیشود و مسوول این موضوع شخص دیگری است.
این روزها دیگر بر کسی پوشیده نیست که افزایش شتابنده نرخ ارز از سال ۱۳۹۰ تا به امروز ارزش پول ملی را به شدت کاهش داده است و مهمتر از این امر نوسانات شدید حاصل از این موضوع و آثار مخربش بر تولید و توزیع درآمد ملی است. کارشناسان اقتصادی نظیر احمد توکلی، نماینده مجلس افزایش نقدینگی را یکی از مهمترین عوامل این موضوع معرفی کردهاند اما با این وجود شکی نیست که تحریم خصمانه و مغایر قوانین بینالمللی اعمال شده به رهبری آمریکا، دست دولت را برای مدیریت بازار ارز تنگ کرده است ولی اگر دولت هم هشدارها را مورد توجه قرار میداد شاید شرایط با امروز متفاوت بود. بر همین اساس ظاهرا قرار است مجلس در جلسه مشترکی با اعضای فراکسیون طرحها و لوایح قیمت ارز را مورد بررسی قرار دهد.
حسینعلی حاجی دلیگانی در همین رابطه به فارس گفته است که در جلسه مورد اشاره موضوع قیمت ارز در کشور مورد بحث و بررسی قرار میگیرد و نمایندگان در اطلاعیهای حمایت خود از طرح فراکسیون در ارتباط با مابه التفاوت قیمت ارز را اعلام خواهند کرد. علاوه بر این کار مجلسیها بناست تا برای بار دوم احمدینژاد به مجلس آید و به سوالات اعضای خانه ملت پاسخ دهد.
حجتالاسلام حبیبالله برومند، نماینده بیلهسوار و یکی از طراحان سوال از رییسجمهور در این رابطه به باشگاه خبرنگاران گفت: تاکنون ۶۴ امضا برای طرح سوال از رییسجمهور جمعآوری شده و تنها ۹ امضا باقی مانده تا طرح سوال از رییسجمهور در صحن علنی مطرح شود.
برومند خاطرنشان کرد: به دلیل تعطیلی این هفته مجلس امضاهای باقیمانده از هفته آینده در صحن علنی جمع آوری خواهد شد.
نماینده بیله سوار در خانه ملت با اشاره به دلایل طرح سوال از رییسجمهور گفت: نوسانات اخیر بازار ارز از مهمترین محور طرح سوال از رییسجمهور است چراکه پاسخگویی شفافی در این زمینه وجود ندارد.
وی تصریح کرد: در جلسهای که وزیر اقتصاد و امور دارایی به مجلس فراخوانده شده بود تا در خصوص وضعیت بازار ارز توضیح دهد به جای توضیح گفت من کارهای نیستم.
برومند همچنین اضافه کرد: رییس کل بانک مرکزی نیز حاضر نشد تا در این خصوص به مجلس توضیحاتی ارائه دهد بنابراین در راستای وظیفه خودمان طرح سوال از رییسجمهور را مطرح کردیم.
این طراح سوال از رییسجمهور در پاسخ به اینکه آیا هیاترییسه میتواند مانع از در دستور کار قرار گرفتن این طرح باشد یا خیر گفت: هیاترییسه به هیچ وجه نمیتواند مانع طرح سوال از رییسجمهور باشد چراکه تقریبا یک سوم نمایندگان با این کار موافقت کردهاند.
وی با اشاره به امضاکنندگان این طرح ادعا کرد: به خاطر تعداد زیاد امضاکنندگان اسامی آنها را نمیدانم ولی یک نماینده کرج و دو نماینده اردبیل با این منطق که نیازی به این کار نیست این طرح را امضا نکردند.
علی مطهری نیز که از دیگر طراحان اصلی طرح سوال از رییسجمهور به شمار میرود به ابراز نظرات احمدینژاد در حین سفر به نیویورک نیز اشاره کرده و این بحث را یکی از محورهای سوال دانسته است.
گفتنی است سال گذشته نیز علی مطهری با پیگیریهایی تابوی طرح سوال از رییسجمهور را شکست و این کار را عملی ساخت. اما به دلیل شیوه پاسخگویی احمدینژاد جمعی از نمایندگان در مجلس معتقد بودند که نحوه پاسخگویی احمدینژاد به سوالات مجلس که آن را به شوخی و خنده برگزار کرد، درست نبود و در واقع به آنها جواب نداد.
به اعتقاد تعدادی از اعضای خانه ملت این امر نشاندهنده این موضوع است که قانون سوال از رییسجمهور نیاز به اصلاح و ضمانت اجرا دارد تا از این پس هیچ رییسجمهوری نتواند سوال مجلس را شوخی بگیرد و بیاهمیت بشمارد. پس از طرح این بحثها نمایندگان مجلس درصدد برآمدند تا قانون موجود در رابطه با طرح سوال از رییسجمهور را تغییر دهند. به عبارتی دیگر نمایندگان با اصلاح قانون درصدد برآمدند تا هنگام طرح سوال مورد نظر رییسجمهور فکر نکند به او تریبونی برای یک ساعت سخنرانی داده شده است بلکه وی باید به سوالات به معنای واقعی پاسخ دهد که این کار نیاز دارد تا نمایندگان پس از پایان سخنان رییسجمهور مجددا حق توضیح در خصوص سوال خود را داشته باشند.
بنابراین نمایندگان که درصدد اصلاح قانون فوق برآمدند در اصلاحیه تصویب کردند که مدت طرح سوال یا سوالات از طرف نمایندگان منتخب سوال کنندگان حداکثر ۳۰ دقیقه و مدت پاسخ رییسجمهور حداکثر یک ساعت است که طرفین میتوانند وقت خود را به دو بخش تقسیم کنند.
در این صورت همه سوالات و پاسخها در بخش اول وقت هر یک دو طرف بیان میشود و در بخش دوم، ابهامات سوالکنندگان و پاسخهای رییسجمهور مطرح خواهد شد.
با تمام اینها به نظر میرسد آنچه در این بین سوال اصلی است اینکه آیا طرح سوال از رییسجمهور عملی خواهد شد و این امضاها از تریبون هیات رییسه قرائت میشود. در پاسخ باید توضیح داد در صورتی که هیات رییسه به این نتیجه برسد طرح سوال فوق لازم است و درصدد میانجیگری در این زمینه برنیاید همچنین اگر احمدینژاد حرکت جدیدی انجام دهد تا سبب واکنش منفی نمایندگان شود شکی باقی نمیماند که پیش از پایان ریاستجمهوری او این سوال چه پاسخ داده شود و چه نشود مطرح خواهد شد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد