1 - 02 - 2023
سوخت نسیه هواپیما کمر پالایشگاهها را خم کرد
محمد حسین مهرزاد- مشکلات داخلی وزارتخانهها پس از نفت و نیرو در خصوص سوخت نیروگاهها و گم شدن آن حالا به وزارت نفت و وزارت راه و شهرسازی رسیده است.
ایرلاینها میگویند توان پرداخت سوخت لیتری ۴۰۰ تومان را ندارند و وزارت نفتیها نیز به پشتوانه قانونی شدن بنزین هواپیما بهازای هر لیتر ۴۰۰ تومان هیچ چیزی فراتر از قانون نمیخواهند و تنها اجرای قانون را ملاک قرار دادهاند.
رییس انجمن شرکتهای هواپیمایی به خبرنگار «جهانصنعت» میگوید: از ۲۹ آذرماه شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی سوخت هواپیما را به قیمت لیتری ۴۰۰ تومان در صورتحساب ایرلاینها محاسبه میکند و این یعنی چهار برابر شدن هزینه سوخت.
عبدالرضا موسوی ضمن بیان این مطلب تاکید میکند: با وجود این افزایش قیمت اما ایرلاینها همچنان همان لیتری یکصد تومان را پرداخت میکنند و وزارت نفت نیز این پرداختیها را در قالب علیالحساب محاسبه میکند و مابهالتفاوت را به عنوان دیون ایرلاینها در نظر میگیرد.
وی با ذکر پیشینهای از برخورد وزارت نفت با ایرلاینها تصریح میکند: اواخر فروردینماه که شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی تصمیم گرفت ارایه سوخت را منوط به تسویهحساب شرکتهای هواپیمایی کند پروازهای متعددی به دلیل عدم سوخترسانی با تاخیر مواجه شد و پس از آن توافق کردیم تا در ستاد هدفمندی یارانهها برای این معضل چارهای اندیشده شود.
موسوی با اشاره به اعمال افزایش قیمت ۹ تا ۱۹ درصدی قیمت بلیت هواپیما از ۲۷ تیرماه میگوید: این میزان افزایش قیمت به هیچوجه پاسخگوی هزینه ایرلاینها نیست زیرا هزینههای دیگری نظیر خدمات فرودگاهی، ناوبری و حتی دفتری هم افزایش یافته است.
رییس انجمن شرکتهای هواپیمایی در پایان یک هشدار هم میدهد. وی میگوید: اگر برای این وضعیت چارهاندیشی نشود ایرلاینها به زودی ورشکسته میشوند.
اما این تنها مشکل ایرلاینها نیست. وزیر راه و شهرسازی معتقد است: افزایش قیمت بلیت هواپیما نهتنها مشکلات آنها را حل میکند بلکه براساس تعهدی که دادهاند باید خدمات را هم افزایش دهند.
علی نیکزاد با صراحت میگوید: ایرلاینی که دو یا سه هواپیما دارد را اصلا ایرلاین نمیداند. او برایش سه شرکت هواپیمایی بزرگ کشور مهم هستند و توافق با آنها را به معنای توافق با کل شرکتها میداند؛توافقی که البته موسوی آن را رد میکند و میگوید: هیچ نمایندهای را برای مذاکره با وزیر راه معرفی نکردهایم و در جریان توافق با این وزارتخانه در خصوص افزایش قیمت بلیت هواپیما نیستیم.وی سعی میکند با حفظ حریم وزیر راه انتقادش را هم به او بیان کند، پس اینگونه ادامه میدهد: اینکه وزیر محترم راه و شهرسازی مدعی شدهاند براساس نامه ایرلاینها و با توافق آنها این میزان افزایش قیمت را اعمال کردهاند درست نیست.
موسوی در ادامه اشارهای هم به توافق با ایرلاینهای بزرگ میکند، میافزاید: مذاکره با دو یا سه ایرلاین بزرگ به نمایندگی از تمامی ایرلاینها امر پسندیدهای نیست چراکه ایرلاینها انجمن صنفی دارند و برای هر مذاکرهای که منافع تمامی آنها در میان باشد باید از این انجمن نمایندهای حضور داشته باشد.این اما تمام مشکلات ایرلاینها نیست. آنها از یکسو با وزارت راه طرف هستند و برای افزایش بیشتر قیمت بلیت چانه میزنند و از سوی دیگر حالا باید فکری به حال قیمت سوخت کنند چراکه وزارت نفتیها ساکت ننشستهاند و برخلاف بار قبلی که کوتاه آمدند و دوباره سوخت ارایه کردند گویی این بار نه سکوت را ترجیح میدهند و نه تماشا را!
روز گذشته معاون وزیر نفت از بدهی بیش از ۳۰۰ میلیارد تومانی شرکتهای هواپیمایی داخلی به وزارت نفت خبر داد و گفت: کمر پالایشگاهها به دلیل فروش سوخت نسیه به هواپیماها خم شده است.علیرضا ضیغمی در گفتوگو با مهر درباره میزان بدهی شرکتهای هواپیمایی به وزارت نفت گفت: در حال حاضر شرکتهای هواپیمایی بیش از ۳۰۰ میلیارد تومان بدهی دارند.معاون وزیر نفت با اعلام اینکه شرکت ملی پالایش و پخش نفتی به نیابت از پالایشگاهها مسوول وصول بدهیهای نفتی ایرلاینها را بر عهده دارد، تصریح کرد: پالایشگاهها به عنوان یک بنگاه اقتصادی در شرف واگذاری به بخش خصوصی توان این حجم از بدهی را ندارد.مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی با تاکید بر اینکه براساس سیاستهای اصل«۴۴» قانون اساسی باید تمامی پالایشگاههای نفت ایران به استثنای آبادان و امام خمینی شازند به بخش خصوصی واگذار شود، اظهار داشت: تاکنون سهام پالایشگاههای اصفهان و تبریز واگذار شده است و با دستور رییسجمهور امسال سهام پالایشگاههای باقیمانده هم واگذار میشود.
این عضو هیاتمدیره شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه پول حاصل از فروش سوخت به هواپیماها باید به پالایشگاه بازگردانده شود، بیان کرد: وزارت نفت مسوول مشکلات شرکتهای هواپیمایی نیست.وی درباره قیمتگذاری فروش بنزین به هواپیماها توضیح داد: تا پیش از اجرای قانون هدفمندی یارانهها بنزین با قیمت یکصد تومان به شرکتهای هواپیمایی عرضه میشد اما با نظر دولت پس از هدفمندی یارانهها قیمت سوخت هواپیما به ۴۰۰ تومان افزایش یافت.ضیغمی با اعلام اینکه قیمت فروش سوخت به هواپیماها توسط دولت تعیین میشود، تاکید کرد: با این وجود، اکثر ایرلاینها اسفندماه سال گذشته برای بنزین موردنیاز خود قیمت سابق یکصد تومانی را پرداخت کردهاند.مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران با تاکید بر اینکه از تیرماه امسال ستاد هدفمندی یارانهها به منظور کاهش هزینههای افزایش قیمت بنزین، بهای بلیت هواپیماها را افزایش داده است، گفت: بر این اساس به نظر میرسید این افزایش قیمت بلیت به نوعی هزینههای شرکتهای هواپیمایی را جبران کند.معاون وزیر نفت با یادآوری اینکه در حال حاضر پالایشگاههای نفت به اندازهای سودآوری ندارند که بتوانند بدهیهای شرکتهای هواپیمایی را تحمل کنند، افزود: باید با هماهنگی وزارت نفت، راه و ستاد هدفمندی یارانهها مشکلات شرکتهای هواپیمایی مرتفع شود.
دوشنبه هفته جاری سید عبدالرضا موسوی، رییس انجمن شرکتهای هواپیمایی با اعلام اینکه هزینه این شرکتها پس از اجرای هدفمندی یارانهها ۵۰ درصد افزایش یافته، گفته است: وزارت نفت به شرکتهای هواپیمایی اعلام کرده که اگر بدهی خود را نپردازند باید برای هر پرواز به صورت نقدی سوخت خریداری کنند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد