14 - 12 - 2022
سومین بازگشت به مرز ۲۴ هزار واحد
ستاره شهریاری- سومین بازگشت شاخص کل از مرز حمایتی ۲۵ هزار واحدی در سال ۹۱؛ شاخص کل بورس ۲۴ هزار و ۷۴۷ واحد شد؛ دماسنج اقتصاد ۲۷۵ واحد فرو ریخت؛ افت یک درصدی میانگین بازدهی بازار سهام؛ پنجاه و سومین روز منفی بورس، شاخصهای بازار سرمایه قرمز شدند.
این جملات نمایی کلی از آمار دادوستدهای روز گذشته بورس تهران را نشان میدهد؛ دادوستدهایی که مدتی است رنگ و بوی رکود دارد و بازار سهام را از عرضاندام در اقتصاد ناتوان کرده است.
گویا سایه ابهامات اقتصادی و سیاسی بر سر بازار سرمایه چنان سنگین است که دیگر حتی جلسات اضطراری مسوولان اقتصادی کشور و حمایتهای دولتی هم دردی از بورس دوا نمیکند.
سومین بازگشت به ۲۴ هزار واحد
بازار سهام که روزگاری با رکوردهای خیرهکنندهاش در ثبت ارقام نجومی شاخص کل، حجم بالایی از نقدینگی جامعه را جذب کرده بود این روزها شاهد خروج تدریجی سرمایهگذاران است.
کارشناسان، نبود نقدینگی کافی برای سرمایهگذاری، مسایل سیاسی، تحریم ، سیاستهای غلط اقتصادی (که برخی کارشناسان از آن با عنوان قوانین سرکوبگر فعالیتهای سالم اقتصادی یاد میکنند)، چگونگی تخصیص ارز به صنایع و کاهش اعتماد عمومی به بهبود اوضاع را از مهمترین عوامل شکلگیری روزهای بد بورس میدانند.مجموعه این عوامل که مدتی است با ایجاد نوسان شدید (و در اغلب موارد منفی) در نبض بازار، سهامداران را میآزارد، دیروز نیز شاخص کل بورس را ۹/۲۷۵ واحد پایین کشید و به این ترتیب با ثبت سومین بازگشت این متغیر به رقم ۲۴ هزار واحد در سال جاری، شاخص وارد بازی الاکلنگ میان دو مرز ۲۴ و ۲۵ هزار واحدی شد.
دیروز ریزش قیمت سهام شرکتهای توسعه معادن و فلزات، سرمایهگذاری غدیر، مخابرات، نفت و گاز پارسیان، پتروشیمیهای پردیس و کرمانشاه، ملی مس، بانکهای پارسیان و ملت و مپنا هرکدام با اثر منفی ۳۴ تا ۷ واحدی، در سقوط ۱/۱ درصدی دماسنج بازار سهام تاثیرگذار شدند.
شاخص کل پیش از این در سوم تیرماه با افت ۱۸۳ واحدی برای نخستین بار در سالجاری به این کانال نزول کرده بود. بعد از آن نیز در اول مردادماه با افت ۲۵ واحدی برای دومین بار به کانال ۲۴ هزار واحدی بازگشت و دیروز سومین نزول شاخص به کانال ۲۴ هزار واحدی ثبت شد.
سومین بازگشت شاخص به کانال ۲۴ هزار واحدی درحالی رخ داد که پیشبینی میشد با انتشار گزارشهای سه ماهه و پوششهای مناسب سود شرکتها، وضعیت بورس اندکی بهبود یابد.
به شایعات وزن ندهید
در همین راستا حسن قالیباف اصل، مدیرعامل شرکت بورس به «جهان صنعت» گفت: باید توجه داشت که شاخص تابع عرضه و تقاضاست و نوسان جزیی از ذات بازار است، حال این نوسان میتواند مثبت یا منفی باشد به علاوه بورس در سالهای گذشته عملکرد مطلوبی داشته است و باید میانگین دوره متعادل بازار را در نظر گرفت.
وی با اشاره به گزارشهای سه ماهه شرکتها اظهار داشت: پوشش بالای پیشبینی سود شرکتها از وضعیت مناسب عملکرد و سودآوری صنایع بورسی حکایت دارد حال آنکه در بازارهای رقیب بورس خبر خاصی از سودهای کلان نیست.قالیبافاصل در خصوص تاثیر ابهام چگونگی تخصیص ارز به صنایع بر روند فعلی بازار میگوید: این موضوع هنوز به صورت رسمی اعلام نشده است. از سوی دیگر بسیاری از شرکتهای بورسی پیش از این نیز از نرخ مرجع استفاده نمیکردند. همچنین در صورتی که صنایع از این موضوع تاثیر بپذیرند، میزان و چگونگی اثرگذاری از طریق شرکتها به بازار اطلاعرسانی میشود و سهامداران میتوانند بر اساس تحلیل شرکتها اقدام به خرید یا فروش سهام خود کنند.
وی تاکید کرد: سهامداران نباید به شایعات وزن دهند و در تصمیمگیریهای خود بر اساس تحلیل پیش روند.مدیرعامل شرکت بورس معتقد است نرخ سود بانکی و نحوه تصمیمگیری در این خصوص از جمله عواملی است که از ابتدای سال بر بازار تاثیر منفی گذاشته است ولی همچنان بازار سرمایه به دلیل نظارتهای دقیق و تنوع ابزار معاملاتی و نیز امنیت دادوستدها بهترین گزینه سرمایهگذاری است. قالیباف اصل در پاسخ به اینکه آیا در سطح کلان تصمیماتی در راستای افزایش تعامل با بانک مرکزی برای پرهیز از اخذ تصمیمات مخرب بازار سرمایه، گرفته شده است یا خیر، گفت: رشد و توسعه اقتصادی مرهون بازار پول و سرمایه است بنابراین معتقدم باید از طریق وزارت اقتصاد هماهنگی بیشتری با بانک مرکزی انجام شود.
شرکت ها به پیشبینی ها میرسند؟
دارستانی، کارشناس بازار سرمایه، ریشه روند منفی بورس از اوایل سال را عوامل سیاسی میداند و ابراز میدارد: اگر روند فعلی ادامه پیدا کند به تدریج سهامداران خسته شده و از بازار میروند به این ترتیب کورسوی امید بازار هر روز کم نورتر میشود و با خروج نقدینگی به سمت بازارهای رقیب، حجم فعالیت در بازار سهام کاهش مییابد.
از سوی دیگر این تردید وجود دارد که با تداوم روند فعلی، شرکتها قادر به پوشش پیشبینیهای خود نباشند. این مسایل در کنار ابهامات سیاسی و اقتصادی اطمینان خاطر سهامداران را از بین برده است.وی در واکنش به این سوال که چرا گزارشهای مثبت سه ماهه شرکتها آنچنان که پیشبینی میشد، تاثیر مثبتی بر روند بازار نگذاشت، گفت: این موضوع درست است که باید وضعیت شرکتها را تکتک بررسی کرد و اوضاع بد را به کل بازار تسری نداد ولی در شرایط فعلی ابهام بازار آنچنان زیاد است که خبرهای خوب شرکتها چندان بر اوضاع کلی اثرگذار نیست.
دارستانی با اشاره به برخی گزارشهای سه ماهه با پوشش مناسب سودآوری گفت: برای مثال شرکتهای تولیدی در شرایط مناسبی برای سرمایهگذاری هستند چراکه با افزایش نرخ ارز و افزایش بهای تمام شده رقبای خارجی، اقبال به محصولات تولید داخل بیشتر میشود. اما باید این نکته را هم در نظر گرفت که نقدینگی لازم برای سرمایهگذاری وجود ندارد.
از سوی دیگر با افزایش نرخ سود بانکی و کاهش نسبتP/E بازار، شرایط فعلی قابل پیش بینی بود چراکه سرمایهگذار با تحلیل میزان بازدهی ، بازار هدف خود را انتخاب میکند.
این کارشناس بازار سرمایه اشاره میکند: شرکتها به توافقاتی که برای حمایت از بازار با وزیر اقتصاد کردند، به صورت کامل عمل نکردند و تاکنون تنها ۱۰ تا ۲۰ درصد نقدینگی حمایتی قرار شده، به بازار تزریق شده است.
بازدهی منفی یا شاخص ۳۰ هزار واحدی؟
در این شرایط پیشبینی میشود اگر خروج نقدینگی از بازار ادامه دار شود، اوضاع بورس بدتر هم میشود چراکه در نیمه دوم سال مسایل پیرامون انتخابات ریاست جمهوری سال آینده خود عاملی برای افزایش ابهام بازار میشود.
دارستانی میگوید: بر اساس تجربه، بورس در سالهای آخر ریاست دولتها وضع مناسبی ندارد چراکه ابهام از آینده مدیران و چگونگی تصمیمگیریهای اقتصادی بزرگترین ابهام بازار سرمایه در زمان انتخابات ریاستجمهوری است و در این شرایط نیز مدیران از تصمیمگیریهای کلان خودداری میکنند.
به این ترتیب با در نظر گرفتن شرایط یاد شده، فقدان حمایتهای عملی از بازار سرمایه، پابرجا بودن ابهامات اقتصادی، محدودیتهای صنایع، ابهام سه نرخی یا تکنرخی بودن دلار، مسایل سیاست بینالملل، عدم توجه نهادهای مالی به توصیههای مسوولان در جمعآوری سهام، کمبود نقدینگی و نوسان در تصمیمات کلان اقتصادی، پیشبینی میشود اگر حمایت جدی از بازار صورت نگیرد، متوسط بازدهی بازار در پایان سال منفی شود.
این درحالی است که در صورت بهبود اوضاع و ثبات در تصمیمات اقتصادی و از سوی دیگر انتشار اطلاعات مورد نیاز برای تصمیمگیری و نیز توافقی مثبت در عرصه سیاست و چنانچه افق روشن برای سرمایهگذاران ترسیم شود، شاخص کل بورس به بالای ۳۰ هزار واحد خواهد رسید.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد