24 - 04 - 2023
سیگنال وزیر بهداشت به سهامداران گروه دارویی
وزیر بهداشت خبر داد که سال ۱۴۰۲ نهتنها نرخ ارز واردات مواد اولیه داروها همان نرخ سال ۱۴۰۱ است، بلکه مجوزها برای واردات داروها و مواد اولیه هم تغییری نخواهد کرد.
در حال حاضر بازار سرمایه تا محدوده مقاومتی دو میلیون و چهارصد هزار واحد فاصله چندانی ندارد و بسیاری از تحلیلگران بازار معتقدند که ادامه حرکت رو به بالای آن وابسته به سیاستهای کلان اقتصادی از جمله قیمتگذاری دستوری، تعیینتکلیف نرخ ارز و… است. در حال حاضر یکی از گروههایی که به شدت تحت تاثیر قیمتگذاری دستوری قرار دارد گروه دارویی است. این گروه در چند ماه گذشته نسبت به سایر گروهها و حتی میانگین رشد شاخص کل بورس عقب مانده که بخشی از این موضوع تحت تاثیر همین سیاستگذاریهاست. بسیاری از سهامداران خرد منتظر اعلام قیمتگذاریهای سال جدید بودند تا بر مبنای آن، شاهد بازدهی بالاتری در گروه دارویی باشند، اما شفافسازی وزیر تغییر مخالف با پیشبینیها اتفاق افتاد. وزیر بهداشت در گفتوگو با خبرنگار بازار درباره وضعیت تخصیص ارز برای واردات مواد اولیه دارو گفت: سال ۱۴۰۲ نهتنها نرخ ارز واردات مواد اولیه داروها همان نرخ سال ۱۴۰۱ است، بلکه مجوزها برای واردات داروها و مواد اولیه هم تغییری نخواهد کرد.
بهرام عیناللهی افزود: با توجه به اینکه در مقطع کنونی مشکل خاصی برای تولید و تامین نیاز داخلی دارو وجود ندارد، روال سال گذشته دنبال میشود و هیچ داروی جدیدی واردات نخواهد شد و میزان واردات دارو هم به همان مقدار قبلی خواهد بود.
او درباره نگرانی تولیدکنندگان دارو از تاخیر در تخصیص ارز برای واردات مواد اولیه تولید گفت: در حال حاضر هیچ مشکلی برای تخصیص ارز دارو وجود ندارد و در چند ماهه اخیر هم تخصیص ارز برای واردات اتفاق افتاده و در سال جاری هم ارز مورد نیاز شرکتها تامین میشود.
دلایل عقب ماندن گروه دارویی از بازدهی شاخص
در حال حاضر بازار دارو تجربه یک مرحله کمبود شدید در پاییز ۱۴۰۱ را در کارنامه خود دارد، هرچند در آن مقطع مجوزهایی برای افزایش قیمت برخی داروها صادر شد اما رویکرد دولت دمیدن بر قیمت دارو تحت هر شرایطی نیست، از این رو به نظر نمیرسد فعلا خبری از مجوز افزایش قیمت به غیر از هزینه دستمزد کارگران باشد، به همین دلیل پیشبینی میشود که گروه دارویی در بازار سرمایه هم فعلا یک مرحله استراحت پشت سر بگذارند، هرچند برخی نمادهای بزرگ این گروه از ابتدای سال جاری تاکنون بیش از ۷۰ درصد بازدهی ثبت کردهاند.
یک کارشناس اقتصادی در گفتوگو با بازار با اشاره به اینکه قیمتگذاری دستوری منجر به کاهش تولید برخی شرکتها شده است، گفت: از آنجا که هزینهها بالا رفته و از طرف دیگر دولت اجازه افزایش قیمت برخی محصولات مانند دارو را نمیدهد برخی شرکتها در صورتهای مالی خود زیان شناسایی کردهاند، به همین دلیل در چند وقت اخیر بسیاری از سهامداران آنها سهام خود را عرضه کردهاند تا نمادهای دیگری جایگزین کنند، از این رو میتوان گفت تا زمانی که مشکل قیمتگذاری دستوری حل نشود عملا رشد گروههایی مانند دارو متوقف میماند.
همایون دارابی با بیان اینکه برخی گروهها که تحت تاثیر قیمتگذاری دستوری و بلاتکلیفی نرخ ارز هستند در صورتی که این مشکلات حل شود یک جهش را تجربه خواهند کرد، گفت: با توجه به اینکه برخی گروهها پتانسیل بالایی برای سودسازی دارند به دلیل سیاستگذاریهای غلط فعلا نتوانستهاند نقدینگی خوبی از بازار جمع کنند به همین دلیل یک خبر مثبت میتواند سیگنالی برای آغاز رشد آنها باشد.
به گزارش بازار، در هفتههای گذشته برخی از تحلیلگران بازار اعلام کردند که از اردیبهشت ماه موج جدیدی از صدور مجوز افزایش قیمت برای محصولات صادر میشود و همین مساله انگیزه برای خرید سهام برخی شرکتها خواهد بود. از این رو به نظر میرسد گروه دارویی هم پیشنهاد خود برای افزایش قیمت را ارائه خواهد کرد، اما اینکه قیمت محصولات چند درصد افزایش یابد به شرایط کنونی کشور بستگی دارد. در صورتی که کمبود دارویی وجود نداشته باشد قطعا دولت تلاش میکند تا آنجایی که ممکن است مانع افزایش قیمتها بشود، اما اگر کمبود عرضه داشته باشیم حتما دولت با تصویب مجوزهای جدید سیگنال رشد تولید را به شرکت خواهد داد. وزیر بهداشت خبر داد که سال ۱۴۰۲ نهتنها نرخ ارز واردات مواد اولیه داروها همان نرخ سال ۱۴۰۱ است، بلکه مجوزها برای واردات داروها و مواد اولیه هم تغییری نخواهد کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد