شناسه خبر : 326773
17 - 12 - 2022
17 - 12 - 2022
شاخصهای بانک مرکزی غیرمنطقی است
| گروه اقتصادی| غیرواقعی بودن شاخصهای بانک مرکزی برای اعلام نرخ تورم و توقف انتشار برخی گزارشهای آماری و اقتصادی بانک مرکزی واکنش بسیاری از نمایندگان مجلس و کارشناسان اقتصادی را به دنبال داشت.
انتشار آمارهای اقتصادی از شاخص قیمتها و شاخص قیمت خردهفروشی که به صورت هفتگی در سایت بانک مرکزی قرار میگرفت از نیمه تیرماه متوقف شده است.
در بخش شاخص قیمت هم تنها گزارش فروردینماه منتشر شد و پس از آن گزارشی در این باره روی سایت بانک مرکزی قرار نگرفت.
البته مسوولان مربوطه علت عدم انتشار گزارشها را تغییر محتوایی این گزارشها اعلام کردند اما تاکنون هیچ تغییری در این گزارشها صورت نگرفته است.
این اتفاق در گذشته هم سابقه داشته است. وقتی رشد اقتصادی در سال ۸۷ و ۸۸ کاهش یافت، از اعلام آن تا سال ۹۰ امتناع شد. چرا؟ چون رشد اقتصادی ۸۷ حدود ۵/۰ درصد و رشد سال ۸۸ هم ۵/۳ درصد بود البته این اعداد و ارقام ابتدا به صورت شفاهی و تنها برای سال ۸۸ اعلام شد.
در همان زمان معاون اقتصادی وقت بانک مرکزی دلیل اعلام نکردن رشد اقتصادی سال ۷۸ را نهایی نشدن اعداد و ارقام آن سال عنوان کرد غافل از اینکه نهایی نشدن این ارقام دلیلی به غیر از پایین بودن رشد اقتصادی نداشت.
با این حال بانک مرکزی در غیاب مرکز آمار نرخ تورم ماهانه را اعلام میکند و براساس آخرین گزارش منتشره شده، بانک مرکزی نرخ تورم در ۱۲ ماهه منتهی به تیرماه ۱۳۹۱ نسبت به ۱۲ ماه منتهی به تیرماه ۱۳۹۰ را معادل ۹/۲۲ درصد و تورم نقطه به نقطه تیرماه امسال را ۰۶/۲۷ درصد اعلام کرده است.
اما نمایندگان مجلس و کارشناسان اقتصادی شاخصهای بانک مرکزی برای اعلام نرخ تورم را غیرمنطقی میدانند و بر این باورند که شاخصهای بانک مرکزی با اعلامنظرهای منطقی فرسنگها فاصله دارد.
سبد کالاییبانک مرکزی
در همین حال ابراهیم نکو، عضو هیاترییسه کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه شاخصهای مدنظر بانک مرکزی در اعلام نرخ تورم باید اصلاح شود، به نارضایتی عمومی مردم و کارشناسان اقتصادی از اعلام نرخ تورمهای غیرواقعی بانک مرکزی اشاره کرد و گفت: شاخصهای بانک مرکزی با اعلامنظرهای منطقی فاصله دارد.
نکو تصریح کرد: شاخصهای موردنظر بانک مرکزی برای اعلام نرخهای تورم غیرمنطقی و دور از نظرات کارشناسی است.
نماینده مردم رباطکریم و بهارستان در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه نرخ تورم باید از میان کالاهای موردنیاز مردم محاسبه شود، افزود: در شرایط کنونی در سبد کالایی بانک مرکزی نشانی از کالاهایی که مردم با آنها درگیر هستند، نیست.
وی ادامه داد: برخی اجناس که مبنای محاسبه نرخ تورم قرار گرفته به طور کامل از سبد کالایی مردم خارج است.
نکو نرخ تورم اعلام شده برای تیرماه که ۹/۲۲ اعلام شده است را غیرواقعی خواند و یادآور شد: زمانی که عموم مردم و کارشناسان اقتصادی از اعلام نرخ تورم اظهار نارضایتی میکنند، حتما باید درباره رقم اعلامشده شک کرد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: شورای عالی آمار باید هرچه سریعتر مرکز آمار را ملزم به انتشار آمار تورم کند و تورم از سوی مرجع اصلیاش به موقع و بهنگام اعلام شود.روحالله بیگی، نایبرییس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در این خصوص به خبر نگار «جهان صنعت»گفت: قطعا نرخ تورم واقعی بیشتر از تورم اعلامی توسط بانک مرکزی است و بانک مرکزی باید به دور از مسایل سیاسی و به عنوان یک نهاد و سازمان مستقل واقعیتها را در نظر بگیرد و با تغییر در سبد کالایی که براساس آن نرخ تورم را محاسبه میکند، تورم واقعی را اعلام کند.
وی افزود: طی یکسال گذشته قیمت تمام اقلام و کالاها به شدت رشد شدیدی داشته است و در بعضی از کالاها شاهد رشد بالای ۵۰ درصدی بودیم بنابراین شواهد نشاندهنده چیز دیگری است و قطعا نرخ تورم بسیار بالاتر از تورم اعلامی بانک مرکزی است.
بیگی خاطرنشان کرد: برای اصلاح روند اعلامی نرخ تورم توسط بانک مرکزی باید مرکز پژوهشهای مجلس سبد کالایی و چگونگی محاسبه شاخصهای اقتصادی را بررسی کند تا از این پس نرخ تورم براساس واقعیتها اعلام شود.
تشدید رکود تورمی
همچنین بهمن آرمان، کارشناس اقتصادی در واکنش به نرخ تورم اعلامی توسط بانک مرکزی به «جهان صنعت» گفت: پس از بر سر کار آمدن دولت نهم و دهم شیوه انتشار آمار دچار دگرگونی بسیار شدیدی شد بهطوری که کسی به آمار و حتی اخبار اعلامی توسط این سازمان اعتقاد ندارد.
وی افزود: چند سالی است که در آمار منتشره توسط بانک مرکزی یا مرکز آمار شک و تردید وجود دارد و بنده به عنوان یک کارشناسان اقتصادی نه رقم بانک مرکزی را تایید میکنم و نه رقمهای اعلامی دیگر که توسط سایر نهادها اعلام میشود و بر این باورم که وارد شدن در جزییات چنین امری بدون در نظر گرفتن واقعیتهای کشور کار بیهودهای است و نتیجهای هم به دنبال نخواهد داشت.آرمان بیان کرد: انتشار آمار و ارقام غیرواقعی موجب از بین بردن اعتماد مردم به دولت میشود و به همین دلیل است که فروش اوراق مشارکت دولتی مورد استقبال قرار نمیگیرد و منابع مالی سرگردان بیشتر به دنبال سرمایهگذاری در فعالیتهای سوداگرایانه هستند.
وی خاطرنشان کرد: دولت بهجای اینکه واقعیت را به مردم بگوید، مرتب در تلاش است که این واقعیت را پنهان کند و همین امر موجب گرفتار شدن اقتصاد ایران به رکود تورمی شدید شده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد