29 - 12 - 2022
شروط ژاپن برای خرید نفت از ایران
گروه انرژی- دلار از مبادلات نفتی تهران- توکیو هم حذف شد. این در شرایطی است که به گفته کارشناسان بیشترین آسیب از حذف دلار در معاملات نفتی ایران متوجه کشور خودمان است اما به دلیل تحریم نفتی برخی کشورهای اروپایی علیه ایران و مقابله به مثل تهران برای تحریم برخی کشورها، چارهای به غیر از حذف دلار از معاملات نفتی باقی نمانده است.
سفیر ژاپن در تهران روز گذشته با اعلام حذف دلار از مبادلات نفتی تهران- توکیو در خصوص دلایل کاهش واردات نفت ژاپن از ایران گفت که پالایشگاههای ژاپن برای خرید نفت سه شرط اصلی را در نظر گرفتهاند که عبارت است از قیمت، اطمینان از عرضه بلندمدت و اخیرا هم قوانینی که آمریکا علیه ایران وضع کرده است. کین ایچی کومانو درباره آخرین وضعیت صادرات نفتخام ایران به پالایشگاههای ژاپنی همزمان با افزایش تحریمهای بینالمللی اظهار داشت: در حال حاضر خرید نفت در ژاپن توسط شرکتها و پالایشگاههای نفت خصوصی انجام میگیرد.
سفیر ژاپن در ایران با اعلام اینکه در شرایط فعلی شرکتهای ژاپنی نفت مورد نیاز ژاپن را از منابع مختلف و متنوعی تامین میکنند، تصریح کرد: هماکنون علاوه بر ایران، کشورهایی همچون عربستان سعودی، کویت، امارات متحده عربی و برخی کشورهای آسیایی مانند اندونزی به ژاپن نفت صادر میکنند.
این مقام ژاپنی از قیمت و اطمینان از عرضه بلندمدت انرژی به عنوان دو معیار پالایشگاههای ژاپن برای خرید نفتخام از کشورهای مختلف یاد کرد و افزود: در مجموع میتوان گفت که کل صادرات نفت به ژاپن از منابع مختلف و براساس اجماع نظر کمپانیهای خصوصی ژاپنی است. وی با یادآوری اینکه در حال حاضر یک معیار جدید برای خرید نفت ایران توسط پالایشگاههای ژاپن ایجاد شده است، اظهار داشت: شرایطی که دولت آمریکا در مورد تجارت نفت با ایران وضع کرده که میتواند عامل موثری برای تصمیمگیری شرکتهای نفتی ژاپن باشد.
کاهش صادرات نفت ایران به ژاپن
کومانو در پاسخ به سوال مهرمبنی بر اینکه روزنامه یومیوری اعلام کرد صادرات نفت ایران به ژاپن ۱۱ درصد کاهش یافته، آیا این به معنی تحریم نفت ایران از سوی ژاپن است؟ بیان کرد: میدانیم که مسوولان دولت ژاپن در مدت پنج سال گذشته تقریبا به صورت متوسط در هر سال ۱۱ درصد کل واردات نفت از ایران را کاهش داده است.
سفیر ژاپن در ایران ادامه داد: ممکن است روزنامه یومیوری چنین رقمی را ذکر کرده باشد که البته پایهای هم ندارد.
این مقام مسوول در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه یعنی شما کاهش صادرات نفت ایران به ژاپن را نمیپذیرد، تاکید کرد: البته مسوولان دولت ژاپن روند کاهشی از لحاظ واردات نفت از ایران به ژاپن را ذکر کردهاند.
در همین حال سیدمحسن قمصری، مدیر امور بینالملل شرکت ملی نفت پیشتر در گفتوگو با مهر ضمن بیان اینکه میزان واردات نفت ژاپن در سالهای اخیر از ۵/۵ به ۵/۳ میلیون بشکه در روز کاهش یافته است، گفته بود: عمده پالایشگاههای ژاپن قراردادهای خرید نفت از ایران را تمدید کردهاند.
از سوی دیگر گزارش ماه گذشته رویترز نشان میدهد، سال ۲۰۱۰ شرکت ملی نفت ایران به طور متوسط روزانه ۳۷۴ هزار بشکه نفتخام به ۱۱ شرکت ژاپنی تحویل داده است اما در اکتبر سالجاری میلادی (مهر و آبانماه سال ۱۳۹۰) میزان فروش روزانه نفت ایران به ژاپن با حدود ۱۱۲ هزار بشکه کاهش همراه بوده است.
همچنین در مهر تا اواسط آبانماه سالجاری (اکتبر ۲۰۱۱) شرکت ملی نفت ایران روزانه ۲۶۲ هزار بشکه نفت به سرزمین آفتاب تابان صادر کرده است.در همین حال پلاتس چند هفته گذشته با انتشار گزارشی به نقل از وزارت اقتصاد، بازرگانی و صنعت ژاپن اعلام کرده است: در ماه نوامبر (آبان و آذرماه ۱۳۹۰) ایران با صادرات ۲۲۸ هزار بشکه در روز نفتخام به ژاپن پس از عربستان، امارات، کویت و قطر رتبه پنجم را به خود اختصاص داده است.
افزایش صادرات نفت قطر به سرزمین آفتاب تابان
کومانو در پاسخ به این سوال که صادرات نفت قطر به ژاپن در سالهای ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ نسبت به ایران افزایش یافته است، آیا این موضوع صرفا به دلیل قیمت بوده یا تحریم توضیح داد: شرکتهای نفتی ژاپن متعلق به بخش خصوصی است و آنها در زمانی که کل نفت مورد نیاز را محاسبه میکنند و هر یک از کمپانیها نیازهای نفتی خود در طول سال را بررسی میکنند.
وی تاکید کرد: بعد از آن منابع وارداتی متنوعی را بررسی میکنند و ایران یکی از آن کشورهاست و برای پر کردن چنین حجمی از نیازها با یکایک کشورهای صادرکننده نفت مذاکره میکنند و قرارداد منعقد میکند.
حذف دلار از مبادلات نفتی ایران- ژاپن
سفیر ژاپن در ایران درباره حذف دلار از مبادلات نفتی ایران- ژاپن گفت: در گذشته هم ژاپن نفت خریداری شده از ایران را با پول ژاپنی ین پرداخت کرده است و در حال حاضر نیز مبادلات نفتی دو کشور با ین انجام میشود.
این مقام ژاپنی از ادامه مبادلات نفتی ایران- ژاپن با ین خبر داد و در پاسخ به این سوال که آیا در حال حاضر فشارهای تحریمی آمریکا به ژاپن برای کاهش خرید نفت از ایران وجود دارد، تصریح کرد: فشار کلمه صحیحی نیست اما همه کمپانیهای ژاپن و شرکتهای نفتی دارای دادوستدهای بزرگی با آمریکا هستند.
به گفته این مقام ژاپنی، این شرکتهای نفتی به ناچار تحت تاثیر قانون گذاری در آمریکا هم قرار میگیرند.
چارهای جز حذف دلار از معاملات نفتی نداریم
محمدعلی صادقی، کارشناس نفت و انرژی در خصوص تغییر مبادلات نفتی ایران با کشورهایی مثل هند، ژاپن و چین بر مبنای واحد این کشورها به ایلنا گفت: با حذف دلار از مبادلات نفتی، واحد پولی کشورهایی که با آنها مبادله میکنیم را قویتر کرده و به نوعی به آنها تخفیف میدهیم.
وی با اشاره به اینکه ژاپن و چین در معاملات بین خود، واحد پولی کشورهای خود را به جای دلار جایگزین کردهاند، گفت: مبادلات نفتی ایران با کشورهای مختلف بر مبنای هر واحد پولی که باشد، همان واحد پولی تقویت میشود.صادقی تاکید کرد: با وجود بحران مالی اخیر که گریبان برخی از کشورهای اروپایی را گرفته، بهترین کار برای آنها همین جایگزینی دلار با واحدهایی مثل ین و یوآن بوده است.
این کارشناس نفت و انرژی با بیان اینکه نمیتوان به دلیل بسته شدن LC از سوی اروپا، مبادرت به وارد کردن حجم زیادی از کالا از کشورهایی مثل هند کرد، گفت: بیشترین آسیب از حذف دلار در معاملات نفتی ایران متوجه خود ماست چراکه حتی کشورهایی مثل آمریکا هم در مبادلات خود با چین از واحد دلار استفاده میکنند.
وی ادامه داد: در شرایط فعلی که تحریم برخی کشورهای اروپایی به ایران وارد شده و ایران مبادرت به تحریم زودهنگام برخی کشورها کرده، چارهای به غیر از حذف دلار از معاملات نفتی نداریم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد