17 - 12 - 2022
شفافیت جایگزین رانت و ابهام
مدتی کوتاه از اعمال قانون جدید معاملات سکه آتی نمیگذرد و در همین زمان کوتاه بازخورد مثبتی را به دنبال داشته است. بیشترین تغییر در زمان معاملات روی داده و با این اتفاق پیشبینی قیمت سکه نقدی به رصد قیمت در لحظه تبدیل شده است و معاملهگران و کارگزاران با تحلیل واقعبینانهای برای معاملات روبهرو شدهاند. بر این اساس مقررات جدیدی از دو هفته قبل در معاملات آتی بورس کالا اعمال شده که به گفته کارگزاران و معاملهگران سکه آتی این مقررات بازار را نظاممندتر از گذشته کرده است. به گزارش سنا، یکی از کارگزاران معاملات آتی سکه در خصوص مقررات جدید این بازار گفت: در دو هفته اخیر چهار تغییر درمعاملات آتی سکه رخ داده است که هم اکنون معاملهگران رضایت کامل را از تغییر و تحولات دارند. احمد بیات افزود: تغییر ساعات معاملات، اختصاص نیم ساعت نخست معاملات به عنوان پیش گشایش، اعمال گره معاملاتی و دادن تخفیف در وجه تضمینها، چهار اقدام بورس در معاملات آتی بوده که این چهار اقدام به روانتر شدن بازار کمک زیادی کرده است.
هدف تغییر ساعت معاملات
وی در خصوص تغییر ساعات معاملات گفت: از روزهای شنبه تا چهارشنبه دو ساعت از بازار کم شد به طوری که معاملات از ساعت ۱۲ تا ۱۷ دنبال میشود اما در روز پنجشنبه به ساعات بازار اضافه شد و معاملات به جای اینکه از ساعت ۱۱ تا ۱۳ ادامه یابد از ساعت ۱۲ تا ۱۶ دنبال میشود. بیات در خصوص دلایل تغییر ساعات معاملات اظهار داشت: دلیل رسمی از سوی بورس کالا برای این کار اعلام نشد اما به نظر میرسد که کارشناسان بورس قصد داشتند تا پس از آغاز بهکار بازار نقدی سکه و کشف قیمتهای جدید در ساعات ۱۱ تا ۱۱:۳۰، معاملات آتی نیز فعالیت روزانه خود را شروع کند. این کار کاملا به سود معاملهگران است زیرا در گذشته که بازار از ساعت ۱۰ آغاز میشد همه باید قیمتهای بازار نقدی را حدس میزدند که با این کار معاملهگران پس از مشاهده قیمتهای بازار نقدی، اقدام به انجام معامله میکنند.
کشف قیمت در ۳۰ دقیقه
این کارشناس بورس کالا درخصوص زمان پیش گشایش بازار گفت: براساس قوانین جدید نیم ساعت نخست بازار (۱۲ تا ۱۲:۳۰) به زمان پیش گشایش اختصاص دارد به طوری که در این زمان سفارشها روی تابلو درج میشود اما در صورت وجود خریدار یا فروشنده، معاملهای انجام نمیشود که به نوعی میتوان گفت مظنه قیمتها در این ۳۰ دقیقه کشف میشود. به گفته کارگزار شرکت نهایتنگر، این کار نیز به طور قطع به نفع معاملهگران است زیرا دیگر هیچ فردی بدون داشتن دید قبلی سفارش نخواهد داد و از زیان معاملهگران کاسته میشود. وی درباره گره معاملاتی افزود: گره معاملاتی نیز به زمانهایی مربوط میشود که به دلیل تحولات قیمتی، خرید و فروشی در بازار آتی انجام نمیشود و به نوعی گرهی در معاملات افتاده است در این زمان بورس با افزایش حد نوسان خریدار یا فروشنده را به انجام معامله ترغیب میکنند که این کار هفته گذشته در بازار انجام شد.
ورود بیشینه به بازار
بیات درباره آخرین مقررات بازار آتی که از روز گذشته در معاملات اجرایی شد، گفت: از روز شنبه قانونی به نام «بیشینه» در بازار اعمال میشود که به وجه تضمین اولیه مربوط میشود به طوری که در حال حاضر وجه تضمین اولیه برای هر قرارداد هفت میلیون تومان است. در این شرایط اگر یک فرد دو موقعیت خرید در بازار داشته باشد باید ۱۴ میلیون تومان وجه اولیه بپردازد که اگر همان فرد دو موقعیت فروش در بازار باز کند دیگر نیازی به واریز وجه تضمین ندارد و با همان ۱۴ میلیون تومان میتواند در معاملات شرکت کند. این کارشناس در پایان از روانتر شدن روند معاملات آتی با مقررات جدید خبر داد و گفت: قیمت سکه در بازار نقدی حد نوسان ندارد و امکان رشد قابل توجه قیمتها در یک روز وجود دارد اما وجود حد نوسان در بازار آتی و مقررات جدید از روند غیرمنطقی قیمت سکه جلوگیری میکند و قیمتها به مراتب متعادلتر از بازار نقدی است.
آربیتراژهای سوخته
در سویی دیگر تحولات بازار معاملات آتی در هفته گذشته و قیمتهای داخلی و جهانی طلا با نوسانهای جالب توجهی روبهرو شد به طوری که اوایل هفته گذشته بازار تحت تاثیر اتفاقات هفته پیش از آن بود و فشارها و اقدامات برای نزول قیمتها با جدیت پیگیری میشد اما از اواسط هفته این اقدامات ادامه نداشت و با افزایش قیمتها، روند حرکتی بهای سکه نقدی و آتی نیز مثبت شد.
این میان در زمان کاهش قیمتها، سکه به نزدیکی مرز یک میلیون و ۱۴۰ هزار تومان و دلار تا سه هزار تومان عقبنشینی کردند و به نظر میرسید پیگیریها برای کاهش قیمتها نتیجهبخش باشد اما پس از آن بار دیگر روند افزایشی آغاز شد و در پایان هفته هر سکه تمام بهار آزادی طرح جدید به یک میلیون و ۲۵۰ هزار تومان رسید. دلار نیز که در مرکز مبادلات ارزی با قیمت ۲۵۴۸ تومان معامله میشد در بازار آزاد روی ۳۴۰۰ تومان را دید و در نتیجه با وجود نرخ ۲۸۵۰ تومانی پیشنهادی به صرافان برای نرخ دلار همچنان خرید و فروشی در بازار ارز صورت نمیگرفت. حال آن که اواخر هفته گذشته با صعود قیمت سکه نقدی، قیمت سکه در بازار آتی نیز رشد قابل توجهی گرفت و فاصله آن با قیمت سکه نقدی بیش از پیش شد.
نگاه مثبت در بازار آتی
یکی از کارشناسان بازار آتی سکه طلا در اینباره به بورسنیوز گفت: شاید دلیل افزایش چشمگیر قیمت در بازار آتی، دیدگاه مثبت فعالان بازار نسبت به قیمت سکه در ماههای آتی باشد.
همچنین با توجه به روند افزایش وجه تضمین قراردادها از فرصت آربیتراژ ایجاد شده چندان استفاده نمیشود و خود این امر باعث شده تا فاصله قیمتی سکه نقدی و آتی غیرمنطقی شود با این حال ادامه این روند به وضعیت سکه نقدی وابسته است و اگر سکه نقدی نتواند با رشد قیمتهای بازار آتی همگام شود به طور حتم سکه آتی محکوم به بازگشت خواهد بود.
این کارشناس درباره وضعیت بازار طی هفته جاری میگوید: به نظر میرسد سکه نقدی روند افزایشی آرام و گام به گام خود را حفظ کند اما تمامی حرکت صعودی و نزولی سکه نقدی وابسته به دلار است چراکه دلار اوایل هفته گذشته با اقدامات کنترلی تا زیر سه هزار تومان عقبنشینی کرده بود اما با توجه به کافی نبودن عرضه نسبت به تقاضای موجود بار دیگر از مرز سه هزار تومان عبور کرد باید دید اقدامات کنترلی و روند عرضه در روزهای آینده به چه نحو خواهد بود و کشتی پرنوسان دلار و سکه به کدام سو خواهد رفت؟
شدیدترین سقوط جهانی اونس
اما در رویدادهای جهانی حرکت قیمت طلا، خبرگزاری رویترز در گزارشی اعلام کرد، روز جمعه اونس طلا در بازارهای جهانی با کاهش قیمت به ثبت رکورد بیشترین کاهش هفتگی خود طی دو ماه گذشته نزدیک شد. با این حال قیمتها در مدت ۱۱ ماه گذشته با توجه به بلاتکلیفی منطقه یورو در رابطه با اوضاع اقتصادی اسپانیا و نجات آن از شرایط فعلی در بهترین وضعیت به سر میبرد. طلای خالص طی ساعات معاملاتی با کاهش یک درصدی به ۱۷۴۹ دلار و ۲۰ سنت در هر اونس رسید.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد