20 - 12 - 2022
شناورها ایمنی ندارند
«جهانصنعت»- بیستمین همایش هماهنگی ارگانهای دریایی روز گذشته در حالی در جزیره کیش افتتاح شد که مشکلات سالهای گذشته همچنان در عرصه دریا خود را نشان میدهد. این مشکلات به حدی رسیده است که فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران در حضور تمامی مقامات لشگری و کشوری حاضر لب به انتقاد از سازمان بنادر و دریانوردی گشود و از هماهنگ نبودن ارگانهای دریایی گفت.
سردار فدوی با انتقاد از حوادث دریایی رخ داده و جان باختن تعدادی از هموطنانمان نسبت به عدم ایمنی کامل شناورها انتقاد کرد و آنها را دور از شان ملت بزرگ ایران دانست.
فرمانده نیروی دریایی سپاه با تاکید بر اینکه ۲۰ سال است عنوان این همایش هماهنگی ارگانهای دریایی است اما هنوز این هماهنگی وجود ندارد، گفت: در حال حاضر سواحل کشور همچنان توسعهنیافتهترین جای کشور است در حالی که ثروت اصلی ما از دریاست و همه نفت و گاز کشور از این مناطق حاصل میشود. وی تاکید کرد: عواملی که میتواند ما را به سرانجام برساند، نیازمند تصمیم سریع است. سردار فدوی اضافه کرد: در حال حاضر تهدید ایران از طریق دریا بیشتر شده و مدعی این تهدید بزرگترین ابرقدرت دنیاست اما توان بازدارنده در کشور به وجود آمده است و از هر اقدامی علیه این آب و خاک جلوگیری میکند. فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران گفت: ما وابستگی شدیدی به نفت داریم؛ این نفت در خلیج فارس حاصل میشود و با توجه به دریا باید شکلی توسعهیافته به خود بگیرد. وی اضافه کرد: استان هرمزگان یک هزار کیلومتر ساحل دارد، استان سیستانوبلوچستان نیز سواحل فراوانی دارد اما مورد توجه نیستند زیرا صنعت دریایی کشور در حال حاضر با مشکلات فراوانی مواجه است. سردار فدوی با تاکید بر اینکه کارگروه دریایی باید به حل مشکلات دریایی کشور بپردازد، گفت: شناوری که با شأن ملت ایران باشد باید استانداردهای کافی را جهت جابهجایی مسافر داشته باشد؛ وقتی شناوری کاملا ایمن نداریم، توسعه دریایی با مشکلات بزرگتری مواجه خواهد بود. فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران اضافه کرد: شناورهای ما باید سیستمهای ایمنی داشته باشند اما ما برای نصب این تجهیزات باید به جایی مثل دوبی برویم که این مورد عدم وجود هماهنگی بین ارگانهای دریایی را نشان میدهد.
برای توسعه بنادر هزینه کنید
وزیر راهوشهرسازی از سازمان بنادرو دریانوردی خواست به منظور حفظ جایگاه بنادر کشور در منطقه از همه توان و منابع درآمدی خود برای توسعه این بخش استفاده کند. علی نیکزاد نیز در مراسم افتتاح این همایش گفت: اگر فرصت را از دست بدهیم بنادر کشورهای منطقه توان رقابت را از ما خواهند گرفت از این رو از سازمان بنادر و دریانوردی میخواهم تمام توان و منابع درآمدی خود را در جهت توسعه بنادر هزینه کنند. وزیر راهوشهرسازی با بیان اینکه ضروری است در کنار بخش بندری، شبکه حملونقل جادهای نیز توسعه یابد، گفت: در زمینه توسعه ریلی کشورموفق نبودهایم به طوری که بیشتر بار صادرات کشور برعهده شبکه حملونقل جادهای و دریایی است این در حالی است که با توجه به موقعیت استراتژیک کشور و لزوم رقابت با کشورهای منطقه، برخورداری از شبکه حملونقل دریایی، ترکیبی و ترانزیتی کشور ضروری است. نیکزاد بر لزوم توسعه سرمایهگذاری خارجی در بنادر گفت: توسعه فعالیتهای بندری و دریایی میتواند ما را به تحقق اهداف سند چشمانداز ۱۴۰۴ نزدیکتر کند. وی توسعه پایدار،بهبود نقش و جایگاه دریانوردی کشور، حفاظت از محیطزیست و کاهش سوانح دریایی را از موضوعاتی دانست که تحقق آنها در برنامه پنجم تکلیف شده است. وزیر راهوشهرسازی با بیان اینکه توسعه فعالیتهای بندری، دریایی، شیلاتی و فراساحل در رونق اقتصادی و محرومیتزدایی از کشور نقش کلیدی دارد درباره نقش ترانزیت کالا گفت: اگر ترانزیت را از ۱۰ میلیون تن به ۱۲میلیون تن برسانیم در زمینه ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی کار ارزشمندی صورت خواهد گرفت.
امیر دریادار حبیبالله سیاری، فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران هم یکی دیگر از سخنرانان این همایش بود. وی در اظهارات خود بر تدوین راهبردی استراتژیک ملی و دریایی و تمرکز بر توانمندیهای موجود در منطقه برای کمرنگ شدن حضور کشورهای فرامنطقهای در آبهای منطقه تاکید کرد. سیاری درباره اقدامات نیروی دریایی درمقابله با دزدیهای دریایی گفت: نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی با اعزام ۱۹ ناوگروه و دریانوردی بیش از ۴۸۴ هزار کیلومتر از دریای سرخ تا جنوب هندوستان از کشتیهای تجاری عبوری در برابر حملات دزدان دریایی صیانت کنند. وی ادامه داد: امروزه کشورهای ابرقدرت جهان با استفاده ابزاری از دزدان دریایی، موجب افزایش هزینههای حملونقل دریایی و تاثیر آن بر توان رقابتی کشورها شدهاند.
سیاری گفت: متاسفانه هماکنون پدیده دزدی دریایی دهها میلیون دلار خسارت به اقتصاد جهانی و یک هزار و ۹۰ نفر گروگان دریایی را رقم زده است. فرمانده نیروی دریایی ارتش تمرکز بر توانمندیهای موجود در منطقه برای کاهش حضور کشورهای فرامنطقهای را پیشنهاد کرد و افزود: تدوین راهبرد استراتژی ملی دریایی، اصلاح قوانین و مقررات، تبادل اطلاعات در سطح بینالمللی و منطقهای، کسب آمادگی برای مقابله با تهدیدات بینالمللی و افزایش آگاهی و هوشیاری از طریق آموزش کشورهای دریایی از جمله اقداماتی است که باید در این بخش مورد توجه قرار گیرد.
هدفگذاری تبدیل ایران به قطب بندری منطقه
سردار احمد وحیدی، وزیر دفاع و نیروهای مسلح که سومین مقام نظامی همایش هماهنگی ارگانهای دریایی بود با تاکید بر لزوم تدوین طرح جامع حملونقل دریایی کشور گفت: تیدیل ایران به قطب بندری در منطقه خلیجفارس باید در هدفگذاریها مورد توجه قرار یرد. وی با اشاره به فرصتها و ظرفیتهای دریایی ایران افزود: هنوز این ظرفیت به خوبی استفاده نشده است.
وی با تاکید بر لزوم توسعه صنایع دریایی، بندری و دریانوردی کشور و مواردی همچون فشارهای وارده به صنعت کشتیرانی کشور در شرایط فعلی گفت: اینگونه موارد در کنار مباحثی چون حقوق بینالملل باید در یک نقشه جامع مورد توجه قرار گیرد تا نقش این بخشها به خوبی مشخص شود. وزیر دفاع در زمینه سفارش ساخت به داخل نیز اظهار داشت: ما نمیتوانیم تا وقتی که کشتیسازان ما برنامه مدونی برای ساخت ندارند سفارشات خود را به شرکتهای خارجی ارایه دهیم.
حاشیه نگاری خبرنگار «جهانصنعت»
* هنگام برگزاری مراسم افتتاحیه بسیاری از مدعوین فضای بیرون از سالن را به شنیدن سخنرانیها ترجیح دادند و مشغول نوشیدن چای و خوردن کیک شدند تا افتتاحیه با طعم صبحانه مهمانان همراه شود.
* در حالی که در بنرهای مختلف به حمید بهبهانی با عنوان پروفسور خوش آمد گفته شده بود و بنا بر ریاست وی بر پنل اول با موضوع «اقتصاد حملونقل دریایی و چالشهای پیشرو» بود اما عدم حضور وزیر سابق راهوترابری تمام معادلههای میزبان را به هم زد. این روزها حمید بهبهانی به دلیل برگزاری دادگاه فساد بزرگ مالی نامش بیشتر شنیده میشود.
* در حالی که طبق عرف برگزاری این همایش سالانه، مسوولان حاضر در نشست خبری پاسخ سوالات نمایندگان رسانهها را میدادند اما روز گذشته این اتفاق نیفتاد. برخی منابع علت آن را مسایل مهمی چون ابهام در برگزاری مزایده بندر شهیدرجایی و انعقاد قرارداد ۳۰۷ میلیون دلاری با شرکت جعلی عنوان کردند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد