11 - 03 - 2025
شورای هنر در آستانه فصلی تازه؟
گروه فرهنگ و هنر- در آخرین روزهای سال۱۴۰۳، شورای هنر در واپسین نشست خود، صحنهای برای جمعبندی یک سال پر فراز و نشیب در عرصه هنر و فرهنگ کشور بود. این جلسه که به ریاست سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و با حضور چهرههای شاخص هنری و فرهنگی برگزار شد، فراتر از یک گزارش عملکرد سالانه، به بستری برای ترسیم آینده هنر ایران بدل گشت. همچنین تمرکز بر نقش زنان در صنایعدستی، حضور کمرنگ اما باکیفیت جوانان در جشنوارههای هنری و تلاش برای بازگرداندن رونق به سینما پس از دوران رکود کرونایی، از جمله محورهایی بود که رنگ و بوی خاصی به این جلسه بخشید. در عین حال، پیشنهاد تهیه شناسنامه برای خانوادههای فعال در صنایعدستی، تاکید بر اصلاح ساختار اصناف هنری و ضرورت توجه به برندسازی جشنوارههای هنری فجر، نشان داد که شورای هنر نهتنها بهدنبال حل چالشهای روزمره است، بلکه نیمنگاهی جدی به آینده دارد. این جلسه، با تمام بحثها و مصوباتش، یک پیام روشن داشت: هنر ایران در سالهای پیشرو، قرار نیست تنها بازتابدهنده سنتهای دیروز باشد، بلکه در مسیر خلق روایتهای تازه، با اتکا به هویت ایرانی ـ اسلامی و نوآوریهای معاصر، گام برمیدارد. حال باید دید که نقشه راه ترسیمشده تا چه حد میتواند به اجرایی شدن ایدهها و طرحهای مطرحشده، جان ببخشد.
محمدحسین ایمانی خوشخو گفت: در سال۱۴۰۳ جمعا 1۴جلسه شورای هنر برگزار شد که ۶جلسه آن در دولت جدید و ۸ جلسه در دولت قبل برگزار شد. او با تشریح فعالیتها و مصوبات این شورا افزود: در طول سال۱۴۰۳ سند ملی سینما، ماده واحده ارتقای موسسه آموزشی سوره، تحول آموزش هنر در هنرستانهای هنرهای زیبا، ایجاد شهر جهانی نوآوری و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی، سند ملی هنرهای نمایشی و طرح مکتب هنر رضوی مورد بررسی قرار گرفت و همچنین فعالیتها و اقدامات خانه سینما، جشنوارههای هنری فجر، وضعیت هنر موسیقی در کشور و فعالیتهای هنری در وزارت عتف و دانشگاه آزاد اسلامی ارائه و در مورد این موضوعات همفکری و هماهنگی انجام شد. ایمانی خوشخو ادامه داد: توجه به استانداردهای ملی و بینالمللی و برندسازی در طراحی و برگزاری جشنوارههای هنری فجر، تدوین الگوهایی برای ارتقای آموزش هنر و توجه به مناسبات بین دانشگاه و هنر، لزوم تدوین اسناد تسهیلگرایانه در عرصه هنر، توجه به هویت ایرانی اسلامی در موسیقی، تدوین نظام مسائل کلان کشور در عرصه هنر، تقویت مشارکت ذینفعان در مصوبات شورای هنر، توجه به هنر در دانشگاه، تعامل میان شورای هنر و کمیسیون فرهنگی دولت و توجه به نسل جوان و مستعد در عرصه هنر از جمله مهمترین موضوعاتی بود که توسط اعضای شورای هنر مطرح شد و در ادامه انشاءالله در دستور کار شورا قرار خواهد گرفت. او در پایان با اشاره به حکم مقام معظم رهبری به شورای عالی انقلاب فرهنگی در مورد توجه به تدوین و اجرای سندهای بالادستی در عرصههای هنری، گفت: بررسی اسناد مصوبِ این شورا در شورای عالی انقلاب فرهنگی در جریان است و انشاءالله در سال جدید نیز جلسات شورای هنر بهطور منظم و با قوت برگزار خواهد شد و بقیه اسناد مورد نیاز تدوین و تصویب خواهند شد و شورا در عرصه سیاستگذاری و تدوین موارد و اسناد مورد نیاز کارش را ادامه خواهد داد.
حضور ۶درصدی جوانان
و ۷۵درصدی زنان در جشنواره صنایعدستی
در ادامه این جلسه مریم جلالی، معاون صنایعدستی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گزارشی از نهمین جشنواره بینالمللی فجر صنایعدستی (سرو سیمین) آماده و در مورد فرآیند برگزاری این رویداد ملی از فراخوان تا داوری و نمایشگاه و مراسم اختتامیه توضیحاتی ارائه کرد. او یکی از مزیتهای اصلی این جشنواره را وبسایت آن عنوان کرد و گفت: در این دوره هنرمندان بهراحتی میتوانستند در جشنواره ثبتنام کرده، آثار خود را بارگذاری و فرآیند داوری آثار خود را نیز رصد کنند. همچنین کار ارتباط با هنرمندان برای مدیران جشنواره تخصصیتر و بهروزتر شده بود. جلالی با ارائه آماری از تعداد آثار و پراکندگی جعرافیایی شرکتکنندگان گفت: حضور صاحبان آثار نسل جوان کمتر از ۶درصد بود اما کیفیت آثار ایشان عمدتا بالا بود و این موضوع لزوم توجه بیشتر آموزشوپرورش به موضوع هنر را نمایان میکند. حضور ۷۵درصدی زنان در بین شرکتکنندگان نیز حضوری چشمگیری بود. او در پایان ابراز امیدواری کرد مشکلات ناشی از تعدد مراکز تصمیمگیری و ناهماهنگیهای بین دستگاهی موجود مرتفع شده و صنایعدستی ایران که از منظر اقتصادی، فرهنگی و قدرت نرم مهم هستند، رشد یافته و تاثیرگذاری واقعی خود را داشته باشد.
بازگشت سینما به دوران قبل از کرونا
در ادامه رائد فریدزاده، رییس سازمان سینمایی و سمعی بصری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گزارشی از چهلوسومین جشنواره فیلم فجر ارائه کرد. او گفت: در این دوره استقبال خانوادهها و مخاطبان، از جشنواره چشمگیر بود و ۷۰۰هزار تماشاگر به تماشای آثار جشنواره نشستند و خوشبختانه از این نظر به دوران قبل از کرونا رسیدهایم. رییس سازمان سینمایی با اشاره به مشکلات فنی سالن برج میلاد تاکید کرد: لزوم ایجاد خانه جشنواره و فراهمکردن امکانات استاندارد در آن امری ضروری است.
در ادامه این جلسه روند آموزش هنر به سبک استاد- شاگردی در دانشگاه استاد فرشچیان ارائه شد. همچنین بنابر اعلام روابط عمومی شورای هنر دکتر سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این جلسه از دبیر شورای هنر خواست موضوع اساسنامه اصناف هنری و اصلاح نگاه و ساختار آنها بهعنوان تشکلهای صنفی در دستور کار قرار گیرد و در صورت لزوم اصلاح شود. او با اشاره به آمار ارائهشده در مورد حضور جوانان در جشنواره صنایعدستی، تاکید کرد: اگر حضور جوانان در رشتههای صنایعدستی کم باشد، این موضوع مهمی است که باید در مورد آن تامل و بررسی بیشتری انجام شود و همه برای حل آن تلاش کنیم. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پیشنهاد داد برای خانوادههایی که در طول چند نسل در رشتههای صنایعدستی فعال هستند، شناسنامه تهیه شود تا امکانات و فرصتهای خوبی برای آنها و نسلهای بعدی شان فراهم شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد