24 - 05 - 2020
شکایت بهتر از سکوت است
گروه سیاسی- ایران برای حفظ منافع خود در برجام و جلوگیری از تحریمهایی که دور نخست آن از ۱۵ مرداد آغاز میشود به پیمان «مودت، روابط اقتصادی و حقوق کنسولی» متوسل شد؛ پیمانی که در سال ۱۹۵۵ میلادی مصادف با ۱۳۳۴ شمسی میان ایران و آمریکا امضا شده و براساس آن طرفین باید به حقوق کشور مقابل احترام بگذارند و در صورت بروز اختلاف به دیوان بینالمللی دادگستری لاهه مراجعه کنند. از این رو مقامات کشورمان اواخر تیرماه امسال شکایتی را به دیوان دادگستری لاهه تقدیم کردند که قرار است از ۵ تا ۸ شهریورماه جلسه رسیدگی به شکایت ایران در آن بررسی شود. به همین دلیل براساس اصول و قواعد حقوقی، رییس دیوان بینالمللی دادگستری لاهه در نامهای رسمی به مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد آمریکا از دست زدن به هر اقدامی که روی این پرونده اثرگذار است خودداری کند. حسن روحانی رییسجمهور کشورمان هم در جلسه هیات دولت در واکنش به این نامه، آن را نخستین موفقیت ایران در طرح شکایت از آمریکا نامید. وی در ادامه گفت: «این به نوعی به عنوان قرار تامین و موقت محسوب میشود و این هشدار را به وزیر خارجه آمریکا صادر کرد که باید مراقب اعمال و برنامههای خود در این زمینه باشند و این هشداری به آمریکا از زبان بالاترین مرجع حقوقی دنیا و رییس دیوان دادگستری لاهه است.» این سخنان در حالی مطرح شد که به گفته کارشناسان حقوق بینالملل احکام دیوان دادگستری لاهه ضمانت اجرایی ندارد و اگر هم در آن حکمی علیه آمریکا صادر شود این کشور میتواند از این حکم تبعیت نکند. سابقه اینگونه برخوردها در قبال حکم دیوان از سوی آمریکا وجود دارد. حتی سابقه چنین برخوردهایی نیز در ماجرای گروگانگیری سفارتخانه آمریکا و شکایت مقامات این کشور از ایران، از سوی مقامات کشورمان دیده شده است. حال سوالی که مطرح میشود این است که چرا با وجود آنکه حکم دادگاه ضمانت اجرایی ندارد مقامات کشورمان از موفقیت ایران در شکایت از آمریکا سخن گفتهاند؟ آیا این به نوعی بزرگنمایی نیست؟ بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری خود با اصحاب رسانه در پاسخ به این سوال «جهان صنعت» گفت: «جمهوری اسلامی ایران برای احقاق حقوق خود و نشان دادن تعهداتش در برجام و با توجه به خروج غیرقانونی آمریکا از این توافق بینالمللی و اینکه آمریکا تعهدات خود را انجام نداده است، از این ساز وکار و از همه ساز و کارهای دیگر موجود در جهان استفاده میکند. این اقدام هم در همین چارچوب انجام شده و شکایت ایران در دادگاه لاهه اعلام وصول شده و شهریورماه توسط این دادگاه جلسه استماع برگزار خواهد شد و باید دید سیر قضایی و حقوقی آن چگونه طی خواهد شد.» وی در ادامه افزود: «ما برای صیانت از منافع خودمان از همه ابزارها استفاده خواهیم کرد و این اقدام بهتر از سکوت است. در این زمینه باید کمی صبور بود چراکه یک بحث حقوقی است و ما آن را پیش خواهیم برد و تلاش خواهیم کرد و امیدوار هستم که بتوانیم به نتایج مطلوبی برسیم.»
جنگی بین ایران و آمریکا متصور نیستم
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه نشست خبری خود در پاسخ به اینکه چرا ترامپ میگوید ایران دیگر آن کشور سابق نیست و مطمئن است مقامات ایرانی برای توافق تماس میگیرند، گفت: این سوال را از ترامپ بپرسید، هر بامداد که بیدار میشود با تصور اینکه با حضور خود در کاخ سفید، جهان از نو متولد میشود، اظهارات جدیدی دارد. قاسمی تصریح کرد: ترامپ خیلی قابل اطمینان نیست و شاید وی در اطراف خود تغییراتی میبیند که آن را به همه جهان تسری میدهد.
علاوه بر این وی در پاسخ به سوالی درباره ادعای یکی از سناتورهای جمهوریخواه مبنی بر برنامهریزی برای فروپاشی ایران همانند آنچه در شوروی سابق اتفاق افتاد، گفت: این حرفی بیربط و آرزویی خام است که تعبیر نخواهد شد. جمهوری اسلامی ایران طی چهار دهه نشان داده است که چگونه در کنار مردم و با مقاومت مردم مقابل انواع توطئهها و فشارهای خارجی بایستد و از مراحل دشوار به خوبی عبور کند و این مرحله را هم حتما طی خواهیم کرد.
قاسمی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا امکان جنگ بین ایران و آمریکا وجود دارد یا یک بلوف است، گفت: سیاستهای خصمانه ترامپ ادامه مییابد و ایران هم برای این رفتار خود را آماده کرده و با تمام توان تلاش میکند توطئهها و سیاستهای خصمانه این کشور را خنثی کند. وی افزود: فکر میکنم در این موضوع ایران و مردم پیروز میدان خواهند بود و ترامپ باید روزی برگردد و خواستههای خود را به شکل دیگری از ایران مطرح کند. سخنگوی دستگاه دیپلماسی یادآور شد: با توجه به توانمندیهای ایران به عنوان قدرت منطقهای و مردم دلاور و شجاع آن که ویژگیهای خود را در طول تاریخ نشان دادهاند، جنگی را بین ایران و آمریکا متصور نیستم.
خوشبینی قاسمی از ادامه گفتوگوها با اروپاییها
بهرام قاسمی در پاسخ به این سوال که سیدعباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امورخارجه گفت که مهلت اروپا برای پیشنهادات ارائه شده ۱۵ مرداد است و با توجه به اینکه یک هفته به این مهلت باقی مانده، مذاکرات در چه وضعیتی است، گفت: تماسهای دائم بین ایران و طرفهای اروپایی ادامه دارد و خوشبینیهایی نیز وجود دارد در کلیات علامت مثبتی دیده میشود. سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: گامهای رو به جلو برداشته شده و جزییاتی باقی مانده است که دنبال میشود، امیدواریم به شرایط نسبتا مطلوب در زمان مقتضی برسیم و بتوانیم در یک دور جدید از همکاریها و روابط با اتحادیه اروپا گامهای بلندتری را برداریم. قاسمی درباره آخرین وضعیت گفتوگوهای ایران و چهار کشور اروپایی درباره یمن اظهار داشت: گفتوگو با کشورهای اروپایی در حوزههای مختلف ادامه دارد و بحث یمن هم در دستور کار ما و چهار کشور اروپایی است که در این راستا دو نشست را برگزار کردهایم. وی ادامه داد: در زمان مقتضی و در فرصتهای آتی میتوانیم با وجود تلاش برخی کشورها برای ممانعت از این اجلاس و گفتوگوها کار را ادامه دهیم. با این حال با توجه به وضعیت بسیار وخیم یمن و نیازهای مردم این کشور، ادامه این گفتوگوها یک ضرورت است.
استفاده از واژه ناتوی عربی اشتباه است
همچنین سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی درباره احیای طرح ناتوی عربی از سوی رییسجمهور آمریکا اظهار داشت: این موضوع بحث جدیدی نیست و در گذشته هم برخی اندیشکدهها و نهادها آن را مطرح کردند اما امروز این موضوع با صدای بلندتری مطرح میشود. بهرام قاسمی خاطرنشان کرد: ناتو با توجه به وضعیت زمانی و برخی ضرورتها و ظرفیتها تشکیل شد اما با مسایلی که در حوزه کشورهای عربی به عنوان واقعیات روشن وجود دارد، استفاده از چنین واژهای اشتباه است و نمیتوان شباهتی بین این مجموعه با کشورهای پیمان آتلانتیک شمالی برقرار کرد. وی ادامه داد: آنچه در روابط بینالعربی دیدهایم، شرایط موجود، عدم انسجام و فاصلهای که بین این کشورها وجود دارد، باید به این موضوع بیشتر در حد شعار توجه کرد. اگر چه ترامپ در دوران ریاستجمهوری خود نشان داده که از ضعف کشورهای عربی و اسلامی و درآمدهای نفتی آنها به نفع خود استفاده میکند. قاسمی تصریح کرد: بنابراین نمیتوان برای تحقق چنین سازمان یا پیمانی اظهار خوشبینی کرد و به نظر میرسد این اقدام عمدتا برای بهرهبرداریهای خاص در منطقه انجام میشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری درباره اظهارات رییسجمهور مبنی بر اصلاح روابط با عربستان، امارات و بحرین، اظهار داشت: رییسجمهور سیاست کلی جمهوری اسلامی را مطرح کرده است، هدف ما ارتقای روابط با همه همسایگان و تلاش برای ایجاد محیطی امن در منطقه و تثبیت اوضاع و مبارزه با تروریسم است. قاسمی یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران در سطوح مختلف آمادگی خود را اعلام کرده است اما سخنان رییسجمهور در سمینار سفرا بر اهمیت موضوع میافزاید. وی ادامه داد: اما اینکه چگونه میتوان با توجه به کجاندیشی برخی کشورها و نفوذ عناصر ثالثی که منطقه را امن و با ثبات نمیخواهند، به وضعیت مطلوبتری رسید، بحث پیچیدهای است. سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: ما از هر ابزاری برای امنیت و ثبات منطقه استفاده خواهیم کرد و امیدواریم دیگران هم این ضرورت را با توجه به منافع ملی خودشان مدنظر قرار دهند.
فرد دو تابعیتی سفیر نمیشود
قاسمی در پاسخ به سوال دیگری درباره حضور مدیران دو تابعیتی در بین سفرا هم گفت: فرد دو تابعیتی سفیر نمیشود؛ این موضوع بحث عجیبی در کشور شده و برخی ناآگاهانه آمار و لیست منتشر میکنند در حالی که ارگانهای امنیتی این لیستها را تکذیب میکنند. وی ادامه داد: این موضوع درباره یکی از سفرا هم مطرح شد که دروغ محض و افترا بود. همه کسانی که از مسوولیت برخوردار میشوند قبل از صدور حکم درباره آنها تحقیق میشود، ما چنین افرادی را نه در وزارت امور خارجه و نه در میان سفرا داریم.
قاسمی در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری درباره اخراج دیپلماتهای ایرانی از هلند و اینکه چرا ایران از اقدام متقابل خودداری کرده است، گفت: دستگاه دیپلماسی در پیگیری منافع و مصالح کشور سعی میکند بهترین گزینهها را انتخاب کند، بعد از اقدام دولت هلند روز بعد سفیر این کشور احضار و مراتب اعتراض ایران به وی ابلاغ شد. وی اضافه کرد: اما به دلایلی ما خبر احضار را بعد از چند هفته اعلام کردیم و تاریخ احضار را هم قید نکردیم اما بلافاصله بعد از این حادثه سفیر هلند احضار شد. سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: ما با دولت هلند در تماس و در حال گفتوگو هستیم و در عین حال جمهوری اسلامی ایران این حق را برای خودش قائل است که در شرایط مقتضی اقدام متقابل را انجام دهد. این اقدام بستگی به بررسیهای ما و سیاستهایی که دنبال میکنیم، دارد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد