25 - 02 - 2023
شیفت از دلار به بورس؟
«جهانصنعت»- بازار سهام در هفته گذشته اتفاقهای امیدوارکنندهای را پشت سر گذاشت. از حذف ارز فرزین تا حذف سقف خوراک پتروشیمیها باعث شد که بازار سرمایه در روزهای اخیر بتواند رشد بیش از ۸ درصدی را ثبت کند؛ این رشد درحالی است که بازار سرمایه در بهمنماه بازدهی منفی را ثبت کرد.
همزمان با رشد نماگرهای بورسی در هفتهای که گذشت، حقیقیها نیز با بازگشت به زمین خرید سهام، پس از چهار هفته دوری، خالص خرید ۹۴۱ میلیون تومانی را رقم زدند. ارزش معاملات خرد سهام نیز در هفته گذشته افزایش بیش از دو برابری را تجربه کرد. همچنین وزیر اقتصاد از یک بسته حمایتی جدید برای بازار سرمایه خبر داد. خاندوزی با ابراز امیدواری برای ابلاغ این بسته ظرف چند روز آینده گفت: «امیدواریم این بسته گامی در جهت چشمانداز افزایش سودآوری صنایع بورسی در سال آتی قرار گیرد.» خاندوزی درباره سیاستهای دولت برای حمایت از ورود نقدینگی ۳۴ درصدی به بازار سرمایه گفت: «چند هفته پیش بسته جدیدی در ستاد هماهنگی ستاد اقتصادی دولت نهایی شده و در روزهای آینده ابلاغ میشود. این بسته کمک میکند سودآوری شرکتهای بورسی ادامه پیدا کند و این مساله به جذب نقدینگی در این بازار منجر میشود.»
اما شاید یکی از نکات مهم و عوامل موثر در رشد بازار سهام بالا رفتن قیمت دلار بود. این موضوع همواره مورد رصد شرکتهای بورسی قرار داشته است و به نوعی سیگنال مهمی برای بازار سرمایه به حساب میآید. دلار بازار آزاد طی چند وقت اخیر روزهای عجیبی را پشتسر میگذارد. این اسکناس آمریکایی که تا اوایل آبانماه سال جاری در محدوده ۳۰ هزار تومان در بازار آزاد نوسان میکرد، پس از کاهش خوشبینیها به احتمال احیای برجام و همچنین موتور روشن تولید نقدینگی، سقفشکنیهای خود را آغاز کرده و قیمتهای عجیبی را به خود دیده است. کارشناسان معتقدند زمانی که انتظارات به سمتی حرکت میکند، احتمال وقوع آن اتفاق نیز بسیار بالا میرود و همین موضوع کافی است تا افراد برای حفظ ارزش سرمایه خود، به سمت بازارهای مختلف حرکت کنند. چرا که دلار و طلا به طور سنتی در ایران به عنوان اولین انتخابها برای فرار از تورم بوده است.
همچنین کاهش اعتماد به سرمایهگذاری در سهام طی سالهای گذشته، بدیهی است که موج صعودی اول در این بازارها شکل بگیرد اما زمان زیادی به طول نخواهد انجامید که پولها بار دیگر به سمت بازار سرمایه هجوم بیاورد. با تمام این تفاسیر، بورس تهران نیز نمیتواند چشم خود را از منظر تورمی بر دلار بیش از ۵۰ هزار تومان ببندد و این موضوع خود به افزایش تقاضا در بازار روزهای آینده منجر میشود.
وضعیت بازار سهام در هفته پیشرو
پیمان مولوی در گفتوگو با «جهانصنعت» میگوید: در حال حاضر قیمت دلاری مسکن به پایینتر از خط روند کف خود رسیده است. این نمودار به ما میگوید که روند رشد دلار میتواند کند شود و احتمالا این رشد به بازارهای دیگر منتقل میشود. وی میافزاید: همین موضوع در خصوص بازار سهام هم صدق میکند. با این تفاوت که ریسک بازار مسکن کمتر از بازار سهام است اما بازار سهام ارزندهتر است. این کارشناس اقتصادی تصریح میکند: در اقتصاد ایران هر بار که نرخ دلار رشد یکباره میکند، با یک دور استراحت مواجه میشود، این به معنای آن نیست که قیمت قرار است پایین بیاید بلکه به این معناست که یک دوره استراحت خواهد داشت. حتی اگر این قیمت پایین بیاید مانند سال ۹۷ که از ۱۸ هزار تومان به ۱۴ و ۱۳ هزار تومان نزول کرد و یک سال و نیم در این قیمتها باقی ماند اما در ادامه به رشد خود ادامه داد و تا ۳۲ هزار تومان رسید. مولوی میگوید: باید بدانیم که بازارها همیشه به صورت ممتد رشد نکرده و جای خود را به بازارهای دیگر تغییر میدهند. بنابراین کسانی که از بازاری جا میمانند میتوانند با بازارهای دیگر عقبماندگی خود را جبران کنند. این کارشناس اقتصادی اظهار میکند: بنابراین رشد دلار این هفته میتواند به سمت بازار مسکن و سهام شیفت کند هرچند این رشد در بازار سهام کمتر از مسکن خواهد بود. در واقع میتوان انتظار داشت که بازار سهام در این هفته بتواند با رشد توام با نوسان منفی و مثبت همراه باشد.
استراحت تکنیکالی بورس
پس از ثبت دو کندل مثبت بسیار قوی برای بورس تهران در دو روز ابتدایی اسفند ماه، شاخص کل بورس توانست با قدرت نسبتا خوبی از برخی مقاومتهای مهم خود از جمله مقاومت داینامیک کوتاهمدت (خط آبی رنگ) عبور کند. با این حال اما به نظر میرسد که در ادامه مسیر با کاهش قدرت صعودی همراه باشیم، زیرا مقاومتهایی وجود دارند که میتواند بورس را با استراحتی موقت همراه کند. همانطور که در تصویر پیداست، یک مقاومت داینامیک بلندمدت (خط قرمز رنگ)، سقف کانال صعودی و همچنین مرز ۷۰ اندیکاتور RSI همگی بر سر راه قرار دارند و میتوانند برای مدتی منجر به کاهش قدرت صعودی بازار شوند. با این حال اما به طور کلی به نظر میرسد که با شرایط موجود و عبور از آخرین ماه سال، شاهد تداوم روند صعودی و شکست مقاومتهای ذکرشده باشیم.
سایه ریسکهای سیستماتیک
برخی از کارشناسان عقیده دارند اخبار مثبت باعث شد که بورس در این هفته روند مثبتی را تجربه کند. در این هفته شاهد حذف سقف خوراک پتروشیمیها بودیم. بر همین اساس سقف خوراک پتروشیمیها هفت هزار تومان نخواهد بود. همچنین قرار است ارز حاصل از شرکتها در بازار دوم نیما معامله شود که این موضوع باعث سودآوری شرکتها میشود.
تداوم عرضه خودرو در بورس کالا نیز سیگنال مثبتی برای بازار سرمایه بود. اما در سوی دیگر ریسکهای سیستماتیک بازار نه تنها ماندگار هستند بلکه افزایش نیز یافتهاند. افزایش تنشهای دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران با غربیها، اخراج دیپلماتهای ایرانی از آلمان، تکذیب احتمال احیای برجام و اعلام کشف اورانیوم با غنای ۸۴ درصد توسط بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی از جمله چالشهایی است که در روزهای اخیر در سرتیتر خبرها بوده و مجموع آنها را میتوان به انزوای سیاسی تعبیر کرد؛ چالشهایی که به فعالان اقتصادی سیگنال نااطمینانی میدهد. در مجموع میتوان گفت شاخصهای بورس تهران در کانال صعودی قرار دارند و روند کلی بازار به سمت بالاست اما ریسکهای بازار میتواند به نوسانات بیشتری دامن بزند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد