18 - 12 - 2022
صادراتی صادرات درخدمت واردات
| گروه بازرگانی| یکی از اصلیترین موضوعات مطرح پس از تاسیس مرکز مبادلات ارزی از سوی بانک مرکزی، چگونگی تامین ارز در این مرکز بود. از آنجایی که ارز حاصل از صادرات به عنوان یکی از منابع اصلی این مرکز در نظر گرفته شده بود؛ مخالفت صادرکنندگان بخشخصوصی برای ورود به این مرکز به دلیل تفاوت قیمتی نرخ ارز در مرکز مبادله و بازار آزاد مسالهساز شد تا حدی که در مراسم روز ملی صادرات معاون اول رییسجمهور با بیان اینکه دولت تضمین میکند صادرکنندگان در این میان متضرر نمیشوند از برگزاری جلسهای برای توافق با صادرکنندگان خبر داد.
این جلسات از روز چهارشنبه سوم آبانماه بین صادرکنندگان و معاون اول رییسجمهور در راستای اختصاص ارز صادراتی به واردات برگزار گردید و از جلسه دوم تصمیم بر این شد که این مذاکرات در سطح کارشناسی و بدون حضور معاون اول رییسجمهور و وزیر صنعت و معدن ادامه یابد و در نهایت نتایج حاصله برای تایید به مقامات مربوطه گزارش شود.
رییس کنفدراسیون صادرات در رابطه با چگونگی پیشرفت این جلسات و توافقات به دست آمده به «جهانصنعت» گفت: در این جلسات به توافق رسیدیم که صادرکنندگان ارز خود را در اختیار واردکنندگان قرار دهند.
سید رضی میری با تاکید بر اینکه این توافق به معنای ورود به مرکز مبادله ارزی نیست، گفت: مهم این است که تعامل میان صادرکنندگان و واردکنندگان ایجاد شود و اینکه مرکز مبادله ارزی مکان این تعامل باشد یا جای دیگر خیلی اهمیت ندارد.
رییس کنفدراسیون صادرات تصریح کرد: روند چانهزنی ادامه دارد و هنوز به نتیجه قطعی نرسیدهایم.
به گفته میری، رییس کنفدراسیون صادرات، صادرکنندگان مخالف دادن ارز خود برای واردات کالاهای اساسی نیستند اما باید سازوکار اختصاص ارز صادراتی به واردات بهطور دقیق مشخص شود تا هم صادرکنندگان و هم واردکنندگان درگیر دیوانسالاری پیچیده نشوند زیرا در تجارت وقت بسیار مهم است.
وی همچنین با تایید ادامه جلسات در سطح کارشناسی گفت: این تصمیم بسیار صحیحی بود و موجب میشود طرحهای مورد نظر چکشکاری شود و به یک نتیجه درست برسیم.
محمد لاهوتی، نایبرییس کنفدراسیون صادرات نیز در مورد جزییات جلسه ارزی صادرکنندگان با دولت و توافق حاصل شده، اظهار کرد: توافقهایی بین صادرکنندگان و دولت حاصل شد که بر اساس آن قرار شد ارز صادراتی در برخی از اولویتهای کالایی مورد استفاده قرار بگیرد.
لاهوتی با بیان اینکه البته هنوز مکانیسمهای اجرایی اختصاص ارز به واردات بهطور دقیق مشخص نشده است، خاطرنشان کرد: اختصاص ارز صادراتی به بعضی از اولویتها اجباری و در مابقی آنها به صورت اختیاری است. نایبرییس کنفدراسیون صادرات گفت: در حال حاضر باید مصوبه این طرح در شورای عالی صادرات تهیه و ابلاغ شود.
نرخ توافقی
در همین رابطه کیومرث کرمانشاهی از تلاشهایی برای ورود ارز صادرکنندگان به مرکز مبادلات ارزی خبر داد و گفت: صادرکنندگان خوشنام از این موضوع استقبال میکنند.
وی افزود: امیدواریم این تلاشها به توافقنامه منجر شود که به ساماندهی بازار اقتصادی کشور هم کمک خواهد کرد. کرمانشاهی درباره اینکه آیا ارز صادرکنندگان با نرخ مبادلهای خریداری میشود، گفت: این نرخ باید براساس توافق دو طرف صورت گیرد تا حرکت به سمت تکنرخی شدن ارز با موفقیت ادامه یابد.
کرمانشاهی با بیان اینکه مطمئن هستیم با ورود ارز صادرکنندگان به مرکز مبادلات ارزی نرخ ارز کاهش خواهد یافت، گفت: وضعی که به وجود آمده، ناشی از برخی از مشکلات بوده است که در همه کشورها معمولا پیش میآید اما از آن هم عبور خواهیم کرد.
معاون توسعه تجارت افزود: همه تلاشهای مسوولان و بانک مرکزی حرکت به سمت تکنرخی شدن ارز است، چون عمده مشکلات بازار ارز ناشی از چندنرخی بودن و رانتهای میان این نرخهاست.
کرمانشاهی، عملکرد مرکز مبادلات ارزی را بسیار اثربخش خواند و گفت: باید همه از فعالیت این مرکز حمایت کنیم.
پیشنهادی برای تشویق صادرکنندگان
در همین رابطه عطاءالله حکیمی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تعیین نرخ بینابینی آزاد و مبادلهای ارز برای عرضه ارز ناشی از صادرات را بهترین پیشنهاد برای تشویق صادرکنندگان برای عرضه ارز خود در اتاق مبادله ارزی دانست.
حکیمی با بیان اینکه سیاست اجباری و دستوری نرخ ارز مانع از ثبات بازار ارز میشود، اعلام کرد: در شرایط نابسامان اقتصادی و ارزی کشور دولتمردان باید منافع تولیدکنندگان و صادرکنندگان را مبنای تصمیمگیریهایشان قرار داده و با تعیین نرخ ارز بینابینی بازار آزاد و اتاق مبادله، صادرکنندگان را به عرضه در اتاق مبادله ارزی تشویق کنند.
وی با تاکید بر اینکه تولید و صادرات مناسبترین مکان برای اختصاص سوبسیدهای دولتی است، گفت: اگر در بخش تولید تمهیدات ویژهای اندیشیده شود و امتیازات خوبی به تولیدکنندگان اختصاص یابد، تولیدکنندگان قطعا میتوانند برای بهبود کیفیت و رونق صادرات تمرکز بیشتری کنند و اصلا هدف اقتصاد رونق تولید و توسعه صادرات است.
این نماینده مجلس هشدار داد حذف تمامی یارانهها از بخش تولید نتیجهای جز افزایش هزینههای تولید و متضرر شدن تولیدکنندگان و صادرکنندگان ندارد به همین دلیل صادرکننده ترجیح میدهد ارز ناشی از صادرات را در بازار آزاد بفروشد.
حکیمی متذکر شد: وقتی تولیدکننده و صادرکننده با شرایط موجود هیچ سودی عایدش نمیشود بنابراین تصمیم میگیرد تا برای جبران ضررها دلار ناشی از صادرات را در بازار آزاد بفروشد. نقدینگی کشور در حال حاضر بالغ بر ۴۰۰ هزار میلیارد تومان است. این حجم عظیم از پول در هر بازاری سود بیشتری کسب کند به صورت سیال به آن بازار سرازیر میشود. حال اگر دولت در قالب بسته تشویقی به گونهای عمل کند تا در حمایت از تولید حرکت کرده و تولید از زیان خارج شود و سود معقولی کسب کند، قطعا موفق خواهد شد حجم عظیمی از نقدینگی را جذب بازار تولید کند.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در پیشنهادی گفت: باید بسته تشویقی برای حمایت از صادرات تصویب شود و در این بسته باید درجات کیفی و بستههای تشویقی متناسب با آن تعریف شود.
ممنوعیتهای جدید صادراتی
در حالی که بر اساس بخشنامه جدید گمرک صادرات کالاهای اساسی تولید داخل مانند روغن، شکر، شیرخشک، مواد شوینده، گوشت قرمز و گوشت مرغ با محدودیت مواجه شده که پیشبینی میشود به زودی فهرست جدیدی از کالاهایی که قرار است صادرات آنها ممنوع یا محدود شود، منتشر خواهد شد.
چندی پیش سازمان حمایت از مصرفکننده صادرات مجدد کالاهای وارداتی با ارز مرجع را ممنوع اعلام کرد. در همین حال گمرک ایران نیز در تازهترین بخشنامه خود صادرات برخی از کالاهای اساسی تولید داخل را بدون کسب مجوز از سازمان حمایت ممنوع اعلام کرد.
دلیل اصلی مخالفت با صادرات برخی کالاها استفاده از ارز مرجع ۱۲۲۶ تومانی در تولید آنها بوده است به این ترتیب اگر در فرآیند تولید کالایی از ارز ۱۲۲۶ تومانی استفاده شده باشد، صادرات آن کالا نیز ممنوع خواهد شد، مگر اینکه صادرکننده مابهالتفاوت نرخ ارز مرجع و آزاد را به دولت پرداخت کند.
براساس اعلام برخی از صادرکنندگان قرار است فهرست جدیدی شامل دستکم ۵۰ ردیف تعرفه از سوی سازمان حمایت ارایه شود که از صادرات آنها توسط گمرکهای کشور جلوگیری به عمل خواهد آمد.
۵۰ ردیف تعرفهای که گفته میشود صادرات آنها به زودی ممنوع خواهد شد، شامل اقلامی مانند انواع پلیمر، مولیبدنها و کنجاله میشود.
فهرست کالاهای ممنوعه صادراتی بر اساس آنالیز قیمتی انجام شده از سوی سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان تهیه شده است. بر اساس اعلام سازمان توسعه تجارت هماکنون برخی کالاهای اساسی و نهادههای تولید غذا مانند گوشت، جو، ذرت، دانه سویا، کنجاله، روغن خام، شکرخام و شیرخشک صنعتی برای واردات ارز مرجع میگیرند درحالی که اولویتهای دوم تا هشتم برای واردات ارز مبادلهای دریافت میکنند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد