5 - 02 - 2023
صادرات متوقف شد
گروه انرژی- خط لوله صادراتی گاز ایران به ترکیه روز گذشته برای دومین بار در مردادماه امسال منفجر شد.
به دنبال انفجار در خط لوله صادرات گاز ایران به ترکیه که در ۶۰ کیلومتری مرز بازرگان و در داخل خاک ترکیه رخ داد، صادرات گاز ایران به همسایه غربی موقتا متوقف شد.
این حادثه ساعت ۱:۱۰ دقیقه بامداد روز گذشته رخ داد این در حالی است که روز جمعه هفتم مردادماه سالجاری نیز خط لوله صادرات گاز ایران به ترکیه در نقطه مرزی در حوالی روستای دنالو شهرستان ماکو در ساعت ۲:۱۰ دقیقه بامداد منفجر شده بود که به دنبال آن صادرات گاز ایران به ترکیه به صورت موقت متوقف شد.
پلیس ترکیه علت انفجار حادثه نخست را حملات گروه تروریستی پژاک اعلام کرده بود این در حالی است که پلیس ترکیه احتمال تروریستی بودن حادثه روز گذشته را نیز رد نکرده است.
براساس این گزارش، این برای سومین بار است که در دو سال گذشته خط لوله صادرات گاز ایران در خاک ترکیه منفجر شده است.
به گفته شاهدان عینی، با وقوع انفجار روز گذشته شعلههای آتش ناشی از این حادثه تا ارتفاع ۶۰ متری بالا رفته بود.
جواد اوجی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با تشریح جزییات انفجار بامداد روز گذشته خط لوله صادرات گاز ایران به ترکیه که در خاک ترکیه رخ داده است، گفت: این خط لوله در ۶۰ کیلومتری خاک ترکیه و در نزدیکی تاسیسات اندازهگیری گاز بازرگان ایران ساعت ۱:۱۰ دقیقه بامداد ۲۱ مردادماه منفجر شده است.
وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر صادرات گاز طبیعی ایران به ترکیه متوقف شده است، تصریح کرد: تا پیش از این حادثه گازی روزانه حدود ۳۰ میلیون مترمکعب گاز طبیعی توسط ایران به ترکیه صادر میشد.
معاون وزیر نفت با اعلام اینکه پس از این حادثه با ارسال نامهای به بوتاش ترکیه، شرکت ملی گاز آمادگی خود را برای مشارکت در بازسازی این خط لوله گاز اعلام کرده است، اظهار داشت: در حادثه انفجار هفتم مردادماه ایران با ثبت یک رکورد جدید جهانی موفق به بازسازی خط لوله آسیب دیده صادرات گاز ایران به ترکیه شده بود.
وی با بیان اینکه برای سومین بار است که در دو سال گذشته خط لوله صادرات گاز ایران در خاک ترکیه منفجر شده، افزود: برای اعزام تیمهای پشتیبانی، فنی و عملیاتی آمادگی داریم.
بوجارزاده، سخنگوی شرکت ملی گاز نیز در تشریح جزییات این انفجار در داخل خاک ترکیه گفت: با سابقهای که از طرف ترکیه سراغ داریم، تعمیر و از سرگیری صادرات ۳ تا ۷ روز طول میکشد.وی افزود: در حال حاضر شرکت بوتاش ترکیه در حال بررسی و تلاش برای تعمیر و ترمیم بخشهای آسیبدیده است و شرکت ملی گاز ایران هم اعلام آمادگی کرده که در صورت نیاز تیم کارشناسی خود را برای برطرف کردن سریعتر این مشکل به ترکیه اعزام کند این در حالی است که بوتاش ترکیه برای بازسازی خط لوله آسیبدیده فرصتی ۴۸ تا ۷۲ ساعته از ایران درخواست کرده است.
از سوی دیگر سیدسلمان ذاکر، نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی در حادثه هفتم مردادماه خواستار اجرای طرحهای حفاظتی برای جلوگیری از تکرار حوادث مشابه در سطح شبکه ملی گاز شد و اعلام کرد که اهداف گروه پژاک در انفجار خط لوله صادرات گاز به ترکیه بسیار مشهود است.
برپایه این گزارش، تا پیش از انفجار در خط لوله گاز ایران به ترکیه به طور متوسط روزانه نزدیک به ۳۰ میلیون مترمکعب گاز طبیعی به ترکیه صادر میشده ضمن آنکه از ابتدای سالجاری تاکنون صادرات گاز ایران به کشورهای همسایه حدود هفت درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافته است.
مقامات تهران- آنکارا آگوست سال ۱۹۹۶ میلادی قراردادی ۲۵ ساله امضا کردند که براساس آن مقرر شد سالانه ۱۰ میلیارد مترمکعب گاز ایران به ترکیه صادر شود.
یکبار دیگر به دنبال انفجار در خط لوله صادرات گاز ایران به ترکیه صدور گاز طبیعی به این کشور همسایه غربی متوقف شد.
با وقوع این انفجار شعلههای آتش ناشی از این انفجار تا ارتفاع ۶۰ متری بالا رفت. این در حالی است که پلیس ترکیه احتمال تروریستی بودن این حادثه را رد نکرده است.
بامداد روز جمعه ۲۱ مردادماه به دلیل انفجار در خط لوله صادرات گاز ایران به ترکیه، صدور گاز طبیعی به این همسایه غربی کشور موقتا متوقف شده است. این انفجار در خاک ترکیه و در نزدیکی تاسیسات مرزی اندازهگیری بازرگان ایران به وقوع پیوسته و بوتاش ترکیه برای بازسازی خط لوله آسیب دیده فرصتی ۴۸ تا ۷۲ ساعته از ایران را درخواست کرده است. این در حالی است که روز جمعه ۷ مرداد خط لوله صادرات گاز ایران به ترکیه در نقطه مرزی در حوالی روستای دنالو شهرستان ماکو در ساعت ۲:۱۰ دقیقه بامداد منفجر شده بود و به دنبال آن صادرات گاز ایران به ترکیه موقتا متوقف شده بود. این در حالی است که علت انفجار خط لوله انتقال گاز ایران به ترکیه گروه تروریستی پژاک عنوان شد.
اگرچه در حمله ترویستی هفت مردادماه امسال گروه پژاک مسوول این حوادث معرفی شد اما هنوز به طور قطعی مشخص نیست که این گروه عامل اصلی این انفجارها باشد ضمن آنکه در صورت تایید این احتمال، هدف گروه پژاک برای اینگونه خرابکاریها و انفجار خط لوله گازی ایران و ترکیه که منجر به توقف صادرات گاز میشود مشخص نیست.در همین رابطه سیدسلمان ذاکر، نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی نیز خواستار اجرای طرحهای حفاظتی برای جلوگیری از تکرار حوادث مشابه در سطح شبکه ملی گاز شد و اعلام کرده بود: اهداف گروه پژاک در انفجار خط لوله صادرات گاز به ترکیه بسیار مشهود است.
اعلام آمادگی شرکت ملی گاز برای بازسازی خط لوله
به گزارش خبر گزاری ها، در همین رابطه معاون وزیر نفت با تشریح جزییات انفجار بامداد روز گذشته خط لوله صادرات گاز ایران به ترکیه در خاک این کشور همسایه اعلام کرد که شرکت ملی گاز ایران آمادگی خود را به بوتاش ترکیه برای بازسازی این خط لوله آسیب دیده اعلام کرده است.
جواد اوجی با اشاره به انفجار در خط لوله صادرات گاز ایران به ترکیه گفت: این خط لوله در ۶۰ کیلومتری خاک ترکیه و در نزدیکی تاسیسات اندازهگیری گاز بازرگان ایران ساعت ۱:۱۰ بامداد ۲۱ مردادماه منفجر شده است. مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران با تاکید بر اینکه در حال حاضر صادرات گاز طبیعی ایران به ترکیه متوقف شده است، تصریح کرد: تا پیش از این حادثه گازی روزانه حدود ۳۰ میلیون مترمکعب گاز طبیعی توسط ایران به ترکیه صادر میشد.
معاون وزیر نفت با اعلام اینکه پس از این حادثه با ارسال نامهای به بوتاش ترکیه، شرکت ملی گاز آمادگی خود را برای مشارکت در بازسازی این خط لوله اعلام کرده است، اظهار داشت: در حادثه انفجار هفتم مرداد ماه ایران با ثبت یک رکورد جدید جهانی موفق به بازسازی خط لوله آسیب دیده صادرات گاز ایران به ترکیه شده بود.
این عضو هیات مدیره شرکت ملی گاز ایران با یادآوری اینکه این برای سومین بار است که در دو سال گذشته خط لوله صادرات گاز ایران در خاک ترکیه منفجر شده است، تبیین کرد: برای اعزام تیمهای پشتیبانی، فنی و عملیاتی آمادگی داریم.
ترکیه در ترمیم لولهها کند عمل میکند
همچنین سخنگوی شرکت ملی گاز در تشریح جزییات این انفجار در داخل خاک این کشور گفت: با سابقهای که از طرف ترکیهای سراغ داریم، تعمیر و ازسرگیری صادرات سه تا هفت روز طول میکشد.
سخنگوی شرکت ملی گاز ایران اظهار کرد: این انفجار حدود ساعت ۱:۰۵ دقیقه بامداد روز جمعه و در کشور ترکیه رخ داده که موجب متوقف شدن صادرات گاز ایران به کشور ترکیه شده است. مجید بوجارزاده در توضیح بیشتر عنوان کرد: در حال حاضر شرکت بوتاش ترکیه در حال بررسی و تلاش برای تعمیر و ترمیم بخشهای آسیبدیده است و شرکت ملی گاز ایران هم اعلام آمادگی کرده که در صورت نیاز تیم کارشناسی خود را برای برطرف کردن سریعتر این مشکل به ترکیه اعزام کند چراکه معمولا ترکیه در حل مشکل کمی کند عمل میکند و گاه ترمیم لولهها بین یک تا دو هفته زمان میبرد در صورتی که ما در ایران معمولا ظرف ۲۴ ساعت این مشکل را حل میکنیم. بوجارزاده تصریح کرد: سابقهای که طرف ترک از تعمیر این خط داشته است نشان میدهد صادرات گاز ایران حداقل سه تا هفت روز به این کشور قطع خواهد بود. مدیرکل روابط عمومی شرکت ملی گاز با بیان اینکه این انفجار در ۶۰ کیلومتری مرز ایران صورت گرفته، در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با توجه به انفجارهای متعددی که در خطوط لوله کشورهای مختلف با ترکیه صورت میگیرد، آیا مقامات ایرانی برای تامین امنیت خطوط لوله خود در ترکیه با مقامات این کشور صحبتی داشتهاند، اظهار کرد: من اطلاعات دقیقی در این زمینه ندارم و مسوولان مربوطه بهتر میتوانند در این زمینه اظهارنظر کنند. وی درباره علت این حادثه نیز اظهار کرد: تاکنون دلیل انفجار مشخص نشده ولی تیم کارشناسی شرکت بوتاش ترکیه در حال بررسی این موضوع است. گفتنی است تا پیش از انفجار در خط لوله گاز ایران و ترکیه به طور متوسط روزانه نزدیک به ۳۰ میلیون مترمکعب گاز طبیعی به ترکیه صادر میشده است، ضمن آنکه از ابتدای سال جاری تاکنون صادرات گاز ایران به کشورهای همسایه حدود هفت درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافته است. به گزارش مهر، مقامات تهران – آنکارا آگوست ۱۹۹۶ میلادی قراردادی ۲۵ ساله امضا کردند که براساس این توافق مقرر شد سالانه ۱۰ میلیارد مترمکعب گاز ایران به ترکیه صادر شود.
بررسی رشد جدی حوادث نفتی در ماههای گذشته
افزایش حوادث نفتی تقریبا از اواخر فروردینماه سال گذشته کلید خورد؛ حوادثی که تاکنون جان ۳۰ نفر از کارکنان نفتی را گرفته و باعث مصدومیت ۱۰۰ نفر از کارکنان نفتی شده است. اغلب این کارکنان دچار سوختگی بین ۱۲ تا ۷۰ درصد شده بودند که حتی مصدومیت برخی از آنها باعث ترک کار و خانهنشینی شده است.
این درحالی است که این حوادث به دو بخش تقسیم میشود؛ حوادثی ناشی از حملات تروریستی که خطوط لوله گاز کشور را هدف قرار داده است.
انفجار خط لوله گاز ایران و ترکیه در اوایل مرداد ماه امسال و تکرار آن این بار در خاک ترکیه در روز گذشته نمونهای از این ادعاست؛ حوادثی که ماههای گذشته به اوج خود رسیده تا جایی که مدیرکل ایمنی، بهداشت و محیطزیست وزارت نفت اظهار داشت: در خصوص مشکلات ناشی از شخص ثالث جلسات مختلفی توسط سازمان حراست وزارت نفت برگزار شده و سازمان حراست به کمک وزارت اطلاعات، وزارت کشور و دیگر نهادهای مسوول برای آن برنامهریزی میکنند.
براساس اظهارات محمدحسین اردشیری، ما دو نامه به امضای وزیر وقت نفت در این باره برای شورای عالی امنیت ملی و وزارت کشور فرستادیم و درخواست کردیم تدابیری در این خصوص اندیشیده شود. اما خوشبختانه هیچ یک از این حملات تروریستی تلفات جانی به همراه نداشتهاند و تمام آمار تلفات جانی و مصدومیت کارکنان نفتی مربوط به حوادث ناشی از عدم رعایت قوانین HSE بوده است، مواردی چون آتشسوزی در پالایشگاه آبادان، پالایشگاه تهران و…
بها ندادن به قوانین HSE
در این بین در شرایط فعلی آنچه نگرانکننده میباشد افزایش حوادث نفتی طی ماههای اخیر است به طوری که بررسی روند حوادث نفتی در ماههای گذشته نشان از افزایش جدی این حوادث و از دست رفتن جان کارکنان نفتی دارد.
براساس اظهارات مسوولان نفتی و کارشناسان انرژی، دلیل اصلی این حوادث را باید در بها ندادن به قوانینHSE جستوجو کرد. در این بین با گذری بر علت این آتشسوزیها رعایت نکردن موارد ایمنی و بها ندادن به قانون HSE در این صنعت بالاخص در میان بخشخصوصی فعال در این صنعت کاملا مشهود است. این در حالی است که براساس اصل «۴۴» قانون اساسی خصوصیسازی در کشور به شدت سرعت گرفته به طوری که در شرایط فعلی اکثر مجتمعهای پتروشیمی به بخشخصوصی واگذار شده و به زودی نیز قرار است این شرکت تنها در نقش مدیریتی عمل کند و تمام پتروشیمیها در قالب هلدینگ به بخشخصوصی واگذار شود، این تصمیمها در شرایطی گرفته شده که بخ شخصوصی هیچگونه شناختی بر مسایل امنیتی ندارد و قوانینHSE نیز به طور جدی در مجتمعهایی که به تازگی در اختیار بخشخصوصی قرار گرفته است لحاظ نمیشود.
بر همین اساس مدیرکل ایمنی، بهداشت و محیطزیست وزارت نفت معتقد است: بررسی حوادث صنعت نفت در چهار یا پنج سال اخیر رشد این حوادث را نشان نمیدهد اما به صورت موردی به خصوص در شرکتهای واگذار شده به بخشخصوصی و در سال اول واگذاری اتفاقاتی افتاده است که خوشبختانه با نامه وزیر سابق نفت به وزیر اقتصاد و تاکید وزیر اقتصاد شرکتهای واگذار شده هماهنگی بیشتری با HSE یافتهاند. به هرحال آنچه در حال حاضر نگرانکننده میباشد روند افزایشی حوادث در صنعت نفت ایران است که باید هر چه زودتر فکری به حال آن کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد