28 - 12 - 2022
صالحی: به دنبال مکانیسم برد – برد هستیم
با گذشت یکسال از مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ در استانبول و در حالی که این مذاکرات متوقف شده بود سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان از آمادگی ایران برای از سرگیری دوباره گفتوگوها خبر داد و این بحث جان تازهای گرفت. بر همین اساس رایزنیها ادامه یافت تا اینکه دفتر اشتون خواستار پاسخ ایران به درخواست اتحادیه اروپا شد.
قابل ذکر است در نامه اشتون آمده بود که اگر ایران آماده باشد به طور جدی در گفتوگوها شرکت کند و به نگرانیها درباره برنامه هستهایاش پاسخ دهد قدرتهای جهانی حاضرند در عرض چند هفته با ایران ملاقات کنند. جلیلی به این نامه پاسخ داده و در آن قید کرد که ایران برای از سرگیری مذاکرات هستهای با قدرتهای جهانی که در آن تهران میتواند ابتکارات جدیدی داشته باشد، آماده است.
به دنبال ارسال نامه دبیر شورای عالی امنیت ملی به رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از پاسخ سعید جلیلی ابراز خوشبینی کرد و در عین حال هیلاری کلینتون، وزیر امورخارجه آمریکا نیز آن را گامی مهم خواند.
وی در نامه مورخ ۱۴ فوریه گفته ایران آماده از سرگیری گفتوگوها درباره مذاکرات هستهای در سریعترین فرصت ممکن است، مادامی که این مذاکرات حق ایران بر داشتن انرژی هستهای صلحآمیز را به رسمیت بشناسد.
بعد از ارسال این نامه، سخنگوی اشتون دریافت این نامه را تایید کرد و گفت که اشتون با شش قدرت جهانی درباره پاسخ به این نامه مشورت خواهد کرد.
اشتون که برای مذاکره با هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا درباره این نامه در واشنگتن بهسر میبرد دیروز در اینباره گفت : درباره دورنمای بازگشت ایران به گفتوگوهای هستهای با قدرتهای جهانی در پی نامهای که از تهران دریافت کرده محتاط و خوشبین است.وی در کنفرانس خبری مشترک با کلینتون تصریح کرد: خوب شد که این نامه را دریافت کردیم.اشتون ادامه داد: این احتمال وجود دارد که ایران آماده آغاز گفتوگوها باشد. ما به مذاکره ادامه خواهیم داد و اطمینان حاصل خواهیم کرد که آنچه را بررسی میکنیم، اساسی است و ما در اینباره محتاط و خوشبین هستیم.
کلینتون نیز تاکید کرد: شش کشور طرف مذاکره با ایران به بررسی دقیق این نامه نیاز دارند و به علامتهایی مثبت اشاره کرد. وی گفت: همانطور که در نامه اکتبر اشتون به ایران مطرح شده است، هرگونه گفتوگو با ایران باید با مذاکره درباره برنامه هستهای آغاز شود و پاسخ ایران به نامه اشتون ظاهرا به این امر اذعان میکند و آن را میپذیرد.کلینتون افزود: فکر میکنیم که این گامی مهم است و ما از این امر استقبال میکنیم، پاسخ ایران چیزی است که ما منتظر آن بودهایم.
منتظر پاسخ طرف مقابل هستیم
در همین رابطه علیاکبر صالحی، وزیر امور خارجه هم در نشست خبری مشترک با ساموئل سانتوز لوپز، همتای نیکاراگوئهای خود با اشاره به ارسال نامه دبیر شورای عالی امنیت ملی به مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد: از آنجایی که نظر ما برای انجام مذاکرات استانبول بود و نظر طرف مقابل نیز مثبت است، مذاکرات بعدی در استانبول برگزار میشود.وی در رابطه با مکان مذاکرات آتی ایران و ۱+۵ افزود: پیشنهاد ایران برای این مذاکرات شهر استانبول بود و حدود دو ماه پیش نیز در این رابطه با کاترین اشتون صحبتی داشتیم.
صالحی افزود: بعد از مذاکرات ما، وزیر امور خارجه ترکیه نیز اعلام کرد که این کشور آمادگی میزبانی را دارد و این اعلام آمادگی نیز به مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام شد.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه در نامه سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی به مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مورد زمان نوشته شده است، گفت: آقای جلیلی در این نامه خواستار انجام مذاکرات در اسرعوقت هستند و ما در این رابطه منتظر پاسخ طرف مقابل هستیم و علیالقاعده مکان مذاکره شهر استانبول است.
صالحی در پاسخ به سوال دیگری درخصوص هدف از انجام مذاکرات اظهارداشت: ما به دنبال مکانیسمی برای برونرفت به صورت برد- برد از موضوع هستهای هستیم.
وی اظهار داشت: ما وضعیت طرف مقابل را درک میکنیم که میخواهد به صورت آبرومندانه از وضعیت فعلی خارج شود و آمادگی داریم تا شرایط لازم را برای خروج آبرومندانه آنها فراهم کنیم.
وزیر امور خارجه تاکید کرد: ما با نگاه مثبت و حسننیت در مذاکرات با گروه ۱+۵ شرکت میکنیم و امیدواریم طرف مقابل هم از خود حسن نیت نشان دهد.
صالحی در پاسخ به سوال دیگری در رابطه با تعداد سانتریفوژهای نصب شده در سایت فردو گفت: اطلاعات لازم به اندازهای که ضرورت داشته از سوی سازمان انرژی اتمی اعلام شده است.
وی افزود: سانتریفوژها در این سایت نصب شده و تحت نظارت آژانس قرار دارد.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: در گزارش آینده آژانس بینالمللی انرژی اتمی که در ماه مارس منتشر میشود، جزییات بیشتری در این رابطه اعلام میشود.
غرب رفتارش را با ایران اصلاح کند
وزیر امور خارجه در ادامه با اشاره به تناقض در گفتار و رفتار کشورهای غربی اظهار امیدواری کرد غرب رفتار و تعامل خود را با ایران اصلاح کند.
وی افزود: ۳۰ سال است که کشورهای غربی از زبان تهدید علیه ملت ایران استفاده میکنند و چیزی عاید آنها نشده بجز آنکه بر عزت ملت ایران افزوده شده و بهتر است آنها بهجای تقابل از تعامل استفاده کنند.
وزیر امور خارجه همچنین با اشاره به اظهارات دو روز پیش وزیر خارجه انگلیس در رابطه با آغاز جنگ سرد جدید در منطقه خاورمیانه گفت: یکی از شیوههای اعمال فشار، تند کردن فضای رسانهای است.
صالحی افزود: صحبتهای برخی از مسوولان غربی جنبه تبلیغاتی دارد.
وی تصریح کرد: برخی کشورها قصد دارند با توجه به اینکه ایران با قدرت و اقتدار رو به جلو حرکت میکند نگرانیهایی را در این زمینه ایجاد کنند اما ما هیچگونه نگرانی از چنین موضعگیریهایی نداریم.
صالحی با بیان اینکه تردیدی در صلحجویانه بودن فعالیتهای هستهای خود نداریم، اظهار داشت: ما با اعتماد به نفس پیش میرویم و به اینگونه فضاسازیها توجهی نمیکنیم و اعلام کردهایم که برای بدترین سناریوها هم آمادهایم.
وزیر امور خارجه ایران گفت: رفتار برخی کشورها حاکی از تناقض است، از طرفی از نامه آقای جلیلی به خانم اشتون استقبال میکنند کمااینکه پیشتر هم اعلام کرده بودیم آماده حضور در نشست ۱+۵ در اسرعوقت هستیم و از طرف دیگر چنین صحبتهایی انجام میدهند.
صالحی با استکباری توصیف کردن برخی کشورها که هنوز یاد نگرفتهاند با عقلانیت، حکمت و روشهای انسانی با دیگران برخورد کنند، گفت: برخی کشورها میخواهند هنوز به عنوان کشورهای استعمارگر و با شیوههای استکباری و متکبرانه با سایر ملتها روبهرو شوند ولی فکر میکنم به زودی خواهند فهمید ملتهای مستقل جهان مانند ایران با استقامت و مقاومتی که دارند در مقابلشان خواهند ایستاد.
وزیر امور خارجه ایران با بیان اینکه از همکاری با مجموعه کشورهای جهان برای تامین صلح و ثبات جهانی استقبال میکنیم، افزود: به کشورهای منطقه هم اعلام کردهایم و اقدامات ما هم تاکنون نشان داده آمادگی داریم برای ایجاد صلح و ثبات با آنها همکاری و همراهی داشته باشیم.
صالحی در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری در رابطه با ادعای اخیر صهیونیستها مبنی بر دست داشتن ایران در انفجارهای دهلی، گرجستان و بانکوک اظهار داشت: بر کسی پوشیده نیست که رژیم صهیونیستی چه تعداد از دانشمندان مسلمان و به عنوان مثال «مصری» را در اروپا ترور کرده است.
وزیر خارجه ایران با اشاره به ترور یکی از مقامات دولت فلسطین در امارات گفت: کسی که خودش دستش آغشته به خون بیگناهان است و تروریسم دولتی را مشروعیت بخشیده و با افتخار از ترور مسوولان فلسطینی و حزبالله لبنان میگوید حالا مدعی است کشوری که همه افراد و بنیانش بر مبنای اخلاق و شرفتمندی است دست به اینگونه اقدامات زده است.
صالحی با بیان اینکه ایران بهترین روابط را با هند دارد، اظهار داشت: این توطئهها برای این است که در روابط ما با کشورهای دوست خدشه وارد کنند.
وی با بیان اینکه در سال ۱۳۷۶ در تایلند اتهام مشابهی مطرح و حتی یک شهروند ایرانی به اعدام محکوم شده بود، تصریح کرد: زمانی که بعد از آن اطلاعات لازم به طرف مقابل داده شد، آن تبعه ایرانی آزاد شد و از او عذرخواهی کردند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد