18 - 01 - 2025
صدای پای ترامپ در بازارهای جهانی
گروه بورس: سرمایهگذاری در بازارهای مالی، بهویژه بورس، تنها به تحلیل بازارهای داخلی محدود نمیشود. تاثیر عوامل جهانی از جمله تغییرات در قیمت نفت، طلا، فلزات پایه، محصولات پتروشیمی و ارزهای دیجیتال، نقش بسزایی در شکلدهی روندها و فرصتهای سرمایهگذاری دارد. بازارهای جهانی بهواسطه تحولات سیاسی، اقتصادی و تصمیمات سیاستگذاران پولی، در حال نوسان دائمی هستند. برای هر سرمایهگذار حرفهای، درک این پیوندهای متقابل و تحلیل آنها ضروری است تا بتواند در شرایط متغیر بازار، تصمیمات بهتری اتخاذ کند.
در هفته گذشته، بازارهای جهانی با تحولات متعددی همراه بودند. در ایالاتمتحده، بازار سهام عملکردی نزولی داشت و شاخص نزدک بدترین افت هفتگی خود را از نوامبر ثبت کرد. در اروپا اما شاخصها رشد ملایمی را تجربه کردند در حالی که بازارهای آسیا تحت فشار کاهش نرخ رشد اقتصادی چین و گمانهزنیها درباره سیاستهای بانک مرکزی ژاپن بودند.
بازار نفت نیز با کاهش تقاضا از سوی چین و ذخایر کمتر پیشبینی شده آمریکا، افت قیمت را تجربه کرد. طلا به دلیل عدم قطعیتهای اقتصادی و افزایش تقاضا برای داراییهای امن، رشد هفتگی بیش از یکدرصد داشت و به یکی از بهترین داراییها برای حفظ ارزش تبدیل شد. در همین حال، فلزات پایه مانند مس و آلومینیوم به دلیل کاهش عرضه و رشد تقاضای چین، روند صعودی داشتند. محصولات پتروشیمی نیز شرایط متفاوتی را تجربه کردند. در حالی که قیمت متانول در چین افزایش یافت، اتیلن در جنوبشرق آسیا با افت مواجه شد.
بازارهای ایالاتمتحده
بازار سهام آمریکا در هفته گذشته عملکردی نزولی داشت. شاخصهای اصلی کاهش یافتند؛ Nasdaq Composite با افت 34/2درصدی بدترین عملکرد هفتگی خود از ماه نوامبر را ثبت کرد و شاخص Russell2000 وارد محدوده اصلاحی شد.
در ادامه، میشل بومن یکی از اعضای فدرالرزرو در سخنرانی خود اعلام کرد که تورم همچنان بهطور نگرانکنندهای بالاتر از هدف دودرصدی فدرالرزرو باقیمانده است. صورتجلسه نشست دسامبر فدرالرزرو نیز نشان داد که بیشتر مقامات تمایل دارند در جلسه ژانویه نرخ بهره را در سطح فعلی حفظ کنند چرا که ریسکهای تورمی هنوز بالاست.
روز جمعه، وزارت کار ایالاتمتحده اعلام کرد؛ اقتصاد آمریکا در ماه دسامبر 000/256 شغل جدید ایجاد کرده است که بهطور قابلتوجهی بالاتر از پیشبینی 000/155شغل بود. نرخ بیکاری در سطح 1/4درصد باقی ماند و دستمزدها نسبت به سال گذشته 9/3درصد رشد داشتند. این دادهها که با تایید بازار کار قوی، احتمال کاهش تدریجی نرخ بهره را افزایش میدهد. پس از انتشار این گزارش، سهام بهشدت نزولی شد و افت شاخصهای اصلی در هفته تثبیت شد.
بازده اوراق خزانهداری ایالاتمتحده پیش از روز جمعه افزایش یافت و پس از انتشار گزارش اشتغال، جهش کرد. بازده اوراق قرضه ۱۰ساله خزانهداری به بالاترین سطح روزانه خود از نوامبر ۲۰۲۳ رسید.
بازارهای اروپا
بازارهای سهام اروپا عملکرد مثبتی داشتند. شاخص
600 STOXX Europe با رشد 65/0درصدی همراه شد و شاخصهای ملی از جمله FTSE MIB ایتالیا و CAC40 فرانسه افزایش یافتند. با این حال، رشد شاخص FTSE100 بریتانیا محدودتر بود و تنها 30/0درصد ثبت شد.
تورم سالانه منطقه یورو به 4/2درصد افزایش یافت در حالی که تورم اصلی در سطح 7/2درصد ثابت ماند. بانک مرکزی اروپا (ECB) تاکید کرد روند کاهش تورم در مسیر درستی قرار دارد. در بریتانیا، نگرانیها درباره بدهیهای عمومی و سیاستهای مالی، بازده اوراق قرضه را به بالاترین سطح از سال ۲۰۰۸ رساند.
بازارهای اروپا همچنان تحتتاثیر تغییرات نرخ بهره و تحولات اقتصادی منطقه باقی ماندهاند. سرمایهگذاران در هفتههای آینده به دقت روند سیاستگذاری بانک مرکزی اروپا و دادههای اقتصادی را دنبال خواهند کرد.
بازار های آسیا
بازارهای سهام آسیا در هفته گذشته با نوسانات متعددی همراه بود. در ژاپن، شاخص Nikkei225 با 8/1درصد کاهش و TOPIX با 5/2درصد افت همراه بودند. این کاهش ناشی از گمانهزنیها درباره افزایش نرخ بهره توسط بانک مرکزی ژاپن (BoJ) بود. ین ژاپن نیز در برابر دلار تضعیف شد و به سطح 1/158 رسید که نشاندهنده تفاوت نرخ بهره بین ژاپن و ایالاتمتحده است. بازده اوراق قرضه ۱۰ساله ژاپن به بالاترین سطح خود از سال ۲۰۱۱ یعنی 19/1درصد رسید. بانک مرکزی ژاپن همچنان سیاست سختگیرانه خود را حفظ کرده و افزایش نرخ بهره را به بهبود شرایط اقتصادی و تورمی موکول کرده است.
در چین، بازار سهام با افت مواجه شد؛ شاخص Shanghai Composite با 34/1درصد، CSI300 با 13/1درصد و Hang Seng با 52/3درصد کاهش همراه بودند. تورم در این کشور همچنان پایین بود؛ شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) در دسامبر تنها 1/0درصد رشد کرد، در حالی که شاخص قیمت تولیدکننده (PPI) برای بیستوهفتمین ماه متوالی کاهش داشت.
با این حال دادههای مربوط به فعالیتهای خدماتی نشان داد شاخص S&P Global در دسامبر به 2/52درصد رسید که نشاندهنده بهبود این بخش است. این رشد به دنبال اجرای بستههای محرک اقتصادی توسط دولت چین حاصل شد. بانک مرکزی چین نیز با تاکید بر سیاست پولی انبساطی، وعده داد حمایت بیشتری از بخشهای فناوری و مصرف ارائه دهد و در زمان مناسب نرخ بهره را کاهش دهد. بازارهای آسیا در مجموع همچنان تحتتاثیر سیاستهای پولی و تحولات اقتصادی داخلی و بینالمللی باقی ماندهاند.
بانک مرکزی چین در بیانیهای پس از نشست فصلی خود اعلام کرد امسال سیاست پولی به نسبت انبساطی را برای حمایت از رشد اقتصادی اجرا خواهد کرد. این بانک متعهد شد حمایت مالی بیشتری را برای بخشهای فناوری، انتشار گازهای گلخانهای، بازنشستگی و دیجیتال فراهم کند. همچنین اعلام کرد در زمان مناسب نسبت به کاهش ذخایر قانونی (RRR) و نرخ بهره اقدام خواهد کرد تا مصرف را تقویت کند.
تحلیل بازار جهانی طلا
قیمت طلا در هفته گذشته در پایان با نرخ ۲۷۰۴دلار در هر اونس بسته شد و افزایش هفتگی بیش از یکدرصد را ثبت کرد. در روزهای قبل، طلا تحتتاثیر افزایش تقاضا برای داراییهای امن در پی عدم قطعیت درباره سیاستهای اقتصادی دولت ترامپ، رشد قیمت داشت. قیمت معاملات نقدی طلا با 5/0درصد افزایش به 40/688/2دلار رسید و قراردادهای آتی طلا در آمریکا نیز با یکدرصد رشد به 60/717/2دلار رسید.
حرکت قیمت طلا نشان میدهد که فروشندگان نسبتا محتاط هستند. تجربه افزایش چشمگیر قیمت در سال گذشته، معاملهگران را محتاط کرده است، زیرا هرگونه افزایش سریع ممکن است با اصلاح قیمتی همراه شود. با این حال طلا همچنان در برابر دادههای قویتر از حد انتظار اشتغال آمریکا که احتمال کاهش محدودتر نرخ بهره توسط فدرالرزرو را افزایش داده، مقاومت کرده است.
انتظارات فعلی حاکی از آن است که فدرالرزرو امسال فقط ۳۰ واحد پایه نرخ بهره را کاهش خواهد داد در حالی که پیش از این کاهش ۴۵واحد پایه پیشبینی میشد. با نزدیک شدن به مراسم تحلیف دونالد ترامپ در ۲۰ژانویه، نگرانیها درباره وعدههای او برای وضع تعرفه بر واردات و تاثیر آن بر تورم، تقاضا برای طلا را تقویت کرده است.
طلا بهعنوان پناهگاهی در برابر تورم شناخته میشود اما نرخهای بهره بالا میتواند از جذابیت آن بهعنوان دارایی بدون بازده بکاهد. باوجود این، عدم قطعیتهای اقتصادی و سیاسی همچنان عاملی حمایتی برای بازار طلا باقی مانده است.
بازار جهانی نفت
در هفته گذشته، بازار نفت با نوساناتی مواجه شد که عمدتا تحتتاثیر عوامل اقتصادی و تصمیمات سیاستگذاری بانکهای مرکزی قرار داشت. قیمت نفت برنت هفته را با 91/73دلار آغاز کرد و در پایان به 94/72دلار در هر بشکه رسید.
چین: دادههای اقتصادی اخیر چین نشاندهنده کاهش مخارج مصرفکننده است که بهعنوان یکی از بزرگترین واردکنندگان نفت، نگرانیهایی را درباره کاهش تقاضای جهانی ایجاد کرده است. شرکت سینوپک پیشبینی کرده است که مصرف نفت چین تا سال ۲۰۲۷ با حداکثر ۸۰۰ میلیون تن(معادل ۱۶میلیون بشکه در روز) به اوج خود خواهد رسید.
ایالاتمتحده: دادههای اداره اطلاعات انرژی نشان میدهد ذخایر نفتخام در هفته منتهی به ۱۳دسامبر کاهش یافته است اما این کاهش کمتر از پیشبینیها بود. میزان تقاضای کل محصولات نفتی در این هفته افزایش یافت و به 8/20میلیون بشکه در روز رسید که نشاندهنده بهبود نسبی در بازار داخلی است.
تصمیمات فدرالرزرو: فدرالرزرو نرخ بهره را 25/0درصد کاهش داد اما هشدار داد که سرعت کاهش نرخها در سالهای آینده کندتر خواهد بود. افزایش ارزش دلار به بالاترین سطح دو ساله، نفت را برای خریداران دارای ارزهای دیگر گرانتر و فشار بیشتری بر بازار وارد کرد.
پیشبینی عرضه و تقاضا: آژانس بینالمللی انرژی گزارش داده است که بازار نفت در سال ۲۰۲۵ با مازاد عرضه روزانه 000/950 بشکه مواجه خواهد شد که ناشی از رشد تولید کشورهای غیرعضو اوپکپلاس مانند ایالاتمتحده و برزیل است. این در حالی است که تقاضا بهویژه در چین به دلیل کاهش رشد اقتصادی، تحتفشار قرار خواهد گرفت.
در مجموع، بازار نفت در هفته گذشته تحتتاثیر ترکیبی از عوامل اقتصادی و سیاسی قرار داشت که منجر به نوسانات قیمتی شد. پیشبینی میشود با ادامه این روند، بازار نفت در سالهای آینده با چالشهای متعددی مواجه شود.
گذری بر بازار جهانی متانول
در هفته گذشته متانول سیافآر چین با افزایش جزئی در قیمت به طور میانگین ۳۰۷دلار بر هر تن معامله شد.
قیمتها در آسیا بسته به وضعیت عرضه و تقاضا متفاوت بوده است. در حالی که قیمتها در جنوبشرقی آسیا، کرهجنوبی و تایوان به دلیل محدودیت عرضه افزایش یافته، قیمتهای CFR چین کاهش یافتهاند.
تولیدکنندگان خاورمیانه محمولههای نقدی خود را به اروپا و هند ارسال کردهاند چرا که این بازارها نسبت به سایر بازارها بازده بالاتری دارند.
در حالی که برخی گزارشها بازار متانول در جنوبشرق آسیا را محدود توصیف کردهاند، منابع تجاری اعلام کردهاند که موجودی انبارهای متانول در تایلند بالاست و مصرفکنندگان نیازی به محمولههای نقدی ندارند.
انتظار میرود پس از تحلیف دونالد ترامپ، تعرفههای سنگینی بر محصولات پاییندست چین اعمال شود که میتواند تاثیر منفی بر بازار داشته باشد.
در بازار جهانی اتیلن چه گذشت؟
در هفته گذشته اتیلن CFR جنوبشرق آسیا با کاهش قیمت همراه شد و به ۹۱۱دلار بر هر تن رسید.
در روزهای اخیر همانند ماه گذشته میلادی تقاضای چندانی برای محصولات پاییندستی اتیلن مشاهده نشد و در نتیجه فاکتور خاصی برای افزایش تقاضای اتیلن وجود نداشت.
در فوب شمالشرق آسیا شنیدهها حاکی از تمایل خریداران برای خرید محمولههای ماه فوریه با قیمتهای بسیار پایینتر از سطوح فعلی است.
در فوب کره برخلاف سایر نقاط شاهد افزایش معاملات و تحرکات مثبتی بودیم.
به دلیل حاشیه سود پایین، تولیدکنندگان تمایل چندانی برای افزایش ظرفیت از خود نشان نمیدهند اما از طرفی حتی خاموشی چند واحد بزرگ تولید اتیلن مانند JG Summit در فیلیپن و LONG SON در ویتنام هم نتوانسته با کاهش عرضه افزایش قیمتی بهوجود بیاورد.
قیمت نفتای C+F ژاپن با افزایش قیمت جزئی به ۶۶۴دلار بر هر تن رسید. درحال حاضر کرک اسپرد نفتا-اتیلن حدود ۲۰۵دلار به ازای هر تن ارزیابی میشود.
بازار جهانی پلیاتیلنترفتالات
در هفته گذشته؛ پلیاتیلنترفتالات (PET) گرید بطری، در جنوبشرق آسیا با افزایش قیمت ۸۷۵دلار بر هر تن معامله شد.
خریداران، به دلیل مشخص نبودن شرایط اقتصادی چین و مطمئن نبودن از قیمت آینده نفت خام در خرید مردد هستند؛ بهطوری که بازار محصولات صادراتی چینی با کاهش تمایل خریداران روبه تضعیف رفته است.
معمولا شرکتهای تولید نوشیدنی در ماه مارس خرید پتگرید بطری را آغاز و شروع به انبار کردن میکنند. بنابراین فعالان بازار برای دوماه آینده انتظار شکلگیری موج تقاضا برای محصول پتبطری را دارند.
بندر شاندونگ چین به دلیل تحریمهای آمریکا بهتازگی واردات نفت خود از کشورهای روسیه و ایران را محدود کرده است و این اتفاق میتواند باعث اخلال در تولید شرکتهای پتروشیمی شود که نفتخام خود را از این بندر دریافت میکردند.
گفته شده، مالزی بهزودی سیاستهای آنتیدامپینگ بر روی محصولات وارداتی چین و اندونزی اعمال خواهد کرد.
عرضه و تقاضا در بازار پیویسی
در هفته گذشته PVC سیافآر خاور دور بدون تغییر در قیمت، به طور میانگین ۷۴۱دلار بر هر تن معامله شد.
قیمتهای PVC در تاریخ ۸ ژانویه ثابت باقی ماندند و تغییرات قیمت کمی داشتند. این بازار در حال حاضر به دلیل تعطیلات سال نو کمتحرک است.
پیشبینیها برای قیمتهای PVC در فوریه مختلط هستند. منابع بازار اشاره دارند که به دلیل احساسات منفی بازار احتمالا قیمتها کاهش مییابند.
پیشنهادهای جدید برای تحویل فوریه در چند هفته آینده اعلام خواهند شد. انتظار میرود با کاهش تقاضا این پیشنهادات کاهش یابد.
تقاضای PVC در چین احتمالا پس از تعطیلات سال نو این کشور که در پایان ژانویه آغاز میشود، بهبود خواهد یافت. برخی کارخانههای PVC در فوریه برای تعمیرات سالانه تعطیل خواهند شد.
وضعیت استایرنمنومر در بازارهای جهانی
در هفته گذشته استایرن منومر با کاهش جزئی در قیمت به طور میانگین ۱۰۱۹دلار بر هر تن معامله شد. در هفته جاری قیمتها به دلیل افزایش بازار آتی و تقاضای نسبی افزایشی در حال افزایش هستند. قیمت نفت خام برنت در معاملات آسیایی با توجه به تقاضای بالا و چالشهای تولید، به 72/77دلار بشکه رسید. میزان استفاده از ظرفیت تولید SM در چین 99/76درصد بود که کمی کاهش یافته است.
وضعیت فلز سرخ در بازارهای جهانی
قیمت مس در هفته گذشته با افزایش ۱۸۱دلاری به ۹/۰۸۱ دلار در هر تن رسید. افزایش قیمت مس عمدتا به دلیل کاهش هزینههای تصفیه و ذوب TC/RCs کنسانتره مس بوده است. موجودی مس قابل تحویل در انبارهای SHFE با 002/9 تن (14/12 درصد)، افزایش به 174/83 تن رسید.
چین از ژانویه تا نوامبر ۲۰۲۴، 03/2 میلیون تن مس ضایعات وارد کرده است که نسبت به 79/1میلیون تن در مدت مشابه سال قبل، افزایش 7/13درصدی را نشان میدهد. علاقه به واردات مس ضایعات در چین بالا بوده است که ناشی از کمبود مس کنسانتره و همچنین علاقه روزافزون به تولید مواد با انتشار کربن کم در این کشور است. در ژانویه امسال، چین تعرفه موقت واردات مس بازیافتی را برای یک سال دیگر تمدید کرد.
پیشبینی میشود تولید مس در سال ۲۰۲۵ بهبود چشمگیری داشته باشد. تعمیرات عمده کارخانه گبریل در جولای تکمیل شد و از آن زمان تا پایان فصل چهارم، میانگین تولید روزانه000/89 تن بوده است که ۵درصد بالاتر از ظرفیت طراحی شده است.
در سال ۲۰۲۴ شاهد سقوط در هزینههای تصفیه و بازیابی کنسانتره مس بودیم که در سال ۲۰۲۵ نیز این روند به قوت خود باقی است. بازگشت به منطقه منفی و رسیدن به پایینترین سطح پنجماهه در اوایل ژانویه، نشانهای از کمبود شدید عرضه در بازار کنسانتره مس است که ممکن است به تعلیق ظرفیت ذوب منجر شود.
بازار جهانی روی
قیمت روی در هفته گذشته با کاهش ۲۷دلاری به 2/866 دلار در هر تن رسید. ذخایر قابل تحویل روی در انبارهای ثبت شده در بورس فلزات شانگهای SHFE به 912/23تن رسید که نسبت به 236/30تن در هفته گذشته 324/6تن، معادل 92/20درصد کاهش یافته است. این کاهش در ذخایرها به دلیل عملیات کلی موجودیگیری مجدد توسط کارخانههای پاییندستی است.
بازار کنسانتره روی همچنان تحتتاثیر کمبود شدید مواد خام است، بهطوری که هزینههای تصفیه TCs هنوز منفی هستند. بازار شرکتکنندگان همچنان نگران این کمبود در بازار کنسانتره هستند که ممکن است به بازار فلزات تصفیه شده نیز سرایت کند. پیشبینی میشود که در سال ۲۰۲۴ کسری کلی 000/129تنی در فلزات تصفیه شده روی داشته باشیم.
بازار جهانی آلومینیوم
قیمت آلومینیوم در بورس فلزات لندن در هفته گذشته با افزایش ۷۲دلاری، به 2/568دلار در هر تن رسید. موجودی آلومینیوم در انبارهای منطقه ویژه شانگهای در دسامبر به 000/47 تا 000/48 تن رسید که نسبت به ماه قبل 1/1درصد و نسبت به سال گذشته 7/131درصد افزایش داشته است. بسته بودن پنجره آربیتراژ واردات چین باعث کاهش واردات آلومینیوم و افزایش موجودی در انبارهای منطقه ویژه شده است.
اختلاف قیمت آلومینیوم کمکربن برای محصولات با ارزش افزوده(مانند بیلتها) در اروپا بدون تغییر باقی ماند اما تقاضا برای این محصولات به دلیل کاهش تقاضای کلی بیلت کاهش یافته است. قیمت واردات ضایعات آلومینیوم در چین افزایش یافته است که دلیل آن کاهش نرخ جمعآوری در زمستان و افزایش هزینههای ورودی بوده است.
تقاضای پایین در صنعت خودروسازی اروپا که اصلیترین مصرفکننده بیلت آلومینیوم ثانویه است، فشار بیشتری به بازار وارد کرده و زمان بهبود تقاضا نامشخص است. بازار بیلت آلومینیوم ثانویه در شرایطی نامطمئن و بدون معاملات فعال قرار دارد و تولیدکنندگان هنوز منتظر نشانههایی از بهبود
تقاضا هستند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد