27 - 01 - 2017
صدور فرامین جنجالی از طرف ترامپ ادامه دارد
هنوز یک هفته از روی کار آمدن دونالد ترامپ در کاخ سفید به عنوان رییسجمهور جدید آمریکا نمیگذرد که طبق شعارهای انتخاباتیاش وارد عمل شده و یک به یک به آنها جامه عمل میپوشاند. اقدامات افراطی که بیشتر به نوعی ژست سیاسی میماند و همانطور که از یک پوپولیست انتظار میرود، جنبه خودنمایی دارد. او آغاز به از بین بردن میراث هشت ساله اوباما کرده و در روز نخست کاری خود، «اوباماکر» که دستاوردش پوشش ۲۰ میلیون نفری بیمه بود را لغو کرد، از پیمان ترانس پاسیفیک خارج شد، دو خط لوله نفتی کی استون و داکوتا را که اوباما به دلیل آسیبهای زیستمحیطیاش را لغو کرده بود دوباره راه اندازی کرد و در اقدامی تازهتر دیروز دستورات اعمال محدودیت بر پناهجویان، ویزا و مهاجرت را امضا کرد. این طور که پیش میرود جهان باید بیش از پیش از حضور یک پوپولیست عملگرا بترسد.
دیوارکشی در مرز آمریکا – مکزیک
رسانههای آمریکا گزارش دادند، رییسجمهور جدید آمریکا دیروز دستورات اجرایی را برای اعمال محدودیت بر پناهجویان، ویزا و مهاجرت امضا کرد؛ اقدامی که نشان میدهد دونالد ترامپ یک به یک به وعدههای انتخاباتی افراطیاش عمل میکند. واشنگتن پست و سی.ان.ان گزارش دادند، دونالد ترامپ دیروز در جمع کارمندان وزارت امنیت داخلی که مسوول رسیدگی به حوزه مهاجرت است سخنرانی و دستورات اجرایی را درخصوص پناهجویان و امنیت ملی امضا کرد. ترامپ اواخر سهشنبه گذشته در توئیتر نوشت: فردا روز بزرگی برای امنیت ملی است. در بین مسایل مختلف، ساخت دیوار معروف نیز قرار دارد. ترامپ کمپین انتخابات ریاستجمهوریاش را با وعده ساخت دیواری در مرز آمریکا با مکزیک آغاز کرد.
محدودیت ویزا برای ایرانیان
وی همچنین درخواست کرده تا زمانی که مقامات بتوانند نظارت، کنترل و بررسی بهتری بر افرادی که وارد آمریکا میشوند، داشته باشند، ورود مسلمانان به این کشور به طور کامل متوقف شود اما هنوز مشخص نیست که جان کلی، وزیر امنیت داخلی آمریکا چطور این دستورات را اجرا خواهد کرد چراکه در جلسه تاییدش اعلام کرد که این دیوار مرزی به زودی ساخته نخواهد شد.
انتظار میرود ترامپ فردا دستورات اجرایی را هم درخصوص مهاجرت و شهرهای حفاظت شده امضا کند؛ شهرهایی که در آنها مقامات محلی از همکاری با مقامات دولت فدرال در خصوص مسایلی چون رسیدگی به مهاجران غیرقانونی برای اخراج از کشور امتناع میکنند.
براساس گزارش واشنگتن پست این دستورات مهاجرت و دسترسی به آمریکا را برای پناهجویان و دارندگان ویزا از «کشورهای خطرناک مسلمان» عراق، ایران، لیبی، سومالی، سودان، سوریه و یمن محدود میکند. شهروندان بسیاری از این کشورها در حال حاضر با موانع بزرگی در به دست آوردن ویزای آمریکا مواجه شدهاند. در لیست کشورهایی که به این بهانه از سوی ترامپ تهیه شده نام عربستان که اتباع این کشور در حملات ۱۱ سپتامبر دست داشتند یا پاکستان و افغانستان دیده نمیشود.
کارشناسان مهاجرت به این روزنامه گفتند: این دستورات پذیرش کل پناهجویان از جمله افرادی که از جنگ داخلی سوریه فرار کرده و به دنبال پناهگاه هستند را به مدت ۱۲۰ روز و صدور ویزای مهاجرت و غیرمهاجرت را برای افرادی که از کشورهای با اکثریت مسلمان میآیند به مدت ۳۰ روز متوقف خواهد کرد.
واشنگتن پست به نقل از مقامات مطلع نوشت: استیو بانون، استراتژیست ارشد ترامپ، جف سشنز، دادستان کل آمریکا و دیگر مشاوران ارشد رییسجمهور به شدت در تصمیمگیریها در خصوص این دستورات دخالت داشتهاند.
باراک اوباما، رییسجمهور قبلی آمریکا استدلال میکرد که چنین اقداماتی به احساسات ضدآمریکایی دامن میزند و بهانهای برای جذب نیرو به تروریستها میدهد و بعضی کشورهای خاورمیانه را که آمریکا برای مبارزه با افراطگرایی خشن به آنها نیاز دارد، خواهد رنجاند.
به گزارش ایسنا، با این حال در دسامبر سال ۲۰۱۵ قانونی در کنگره آمریکا وضع شد و به امضای باراک اوباما رسید که محدودیتهایی برای ورود به آمریکا را برای شهروندان ۳۸ کشور اعمال میکرد. اگر شهروندان این ۳۸ کشور در پنج سال گذشته به سوریه، عراق یا کشورهای حامی تروریسم از نظر وزارت خارجه آمریکا (ایران، سودان و سوریه) سفر کرده باشند، نمیتوانند مانند گذشته بدون ویزا وارد آمریکا شوند.
به علاوه کسانی که تابعیت دوگانه این کشورها را هم دارند، از جمله ایرانیهایی که شهروند کشورهای معاف از ویزا مانند انگلیس، استرالیا یا فرانسه هستند، باید با اجرای قانون تازه برای سفر به آمریکا درخواست ویزا کنند.
احیای پروژه ساخت دو خط لوله پر مناقشه نفت
رییسجمهور جدید آمریکا در جدیدترین اقدام خود برای خنثی کردن سیاستهای اجرا شده در دوران باراک اوباما پروژه دو خط لوله انتقال نفت مناقشهبرانگیز را که اوباما به دلیل آسیبهای زیستمحیطی متوقف کرده بود، احیا کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، دونالد ترامپ با پروژه ساخت این دو خط لوله شامل خط لوله مشهور کیاستون ایکس ال که نفت استخراج شده از ماسههای نفتی کانادا را به پالایشگاههای آمریکا در منطقه ساحل خلیج منتقل میکند و همچنین خط لوله انتقال نفت مناقشهبرانگیز عبورکننده از منطقه داکوتای شمالی بهطور مشروط موافقت کرد. هر دوی این خط لولهها در دوران اوباما به حالت تعویق درآمدند.
ترامپ که به دنبال عمل به وعدهاش برای سختگیری در معامله است گفته هر دو پروژه خط لوله تنها تحت شرایطی که با مذاکرات مجدد حاصل میشود ساخته خواهد شد. ترامپ گفت: ما قصد داریم درخصوص برخی از شرایط این پروژهها مذاکرات مجدد انجام دهیم و اگر آنها نیز بپسندند میتوانیم این خط لولهها را بسازیم.
ترامپ از زمان تحلیف تاکنون دست به اقداماتی نظیر مقابله با بودجه سقط جنین، حمایت از اسراییل، توقف استخدام دولتی و سهلگیری در قوانین زیستمحیطی کرده است. دولت او همچنین به دنبال کنترل سختتر بر وزارتخانههایی است که ممکن است با سیاستهای او هم راستا نباشد. براساس یک یادداشت داخلی، وزارت کشور دولت ترامپ در روز اول این دولت به کارمندانش دستور داده هرگونه مکاتبه انجام شده از سوی کنگره، فرمانداران، گروههای محیطزیستی یا سازمانهای صنعتی را گزارش کنند.
رییسجمهور جدید آمریکا همچنین گفته یکی از تمرکزهای مذاکرات مجدد مربوط به این خط لولهها این است که چه کسی آنها را بسازد. ترامپ در یک دستور اجرایی جداگانه در سهشنبه گذشته دستور داده که این خط لولهها باید به دست آمریکاییها ساخته شود.
ترامپ گفت: من تاکید شدید دارم که اگر بخواهیم این خط لولهها را در آمریکا بسازیم لولههایش باید در آمریکا ساخته شده باشد. ما میخواهیم این لولهها بسازیم تا تعداد زیادی از کارگران بخش فولاد به سرکارشان بازگردند.
دولت آمریکا در زمان باراک اوباما در سال ۲۰۱۵ میلادی، پروژه کی استون را متوقف کرد. این پروژه به منظور انتقال نفتخام از کانادا به پالایشگاههای آمریکایی طراحی شده است. این خط لوله ۱۴۰۰ کیلومتری، قرار بود نفت را از آلبرتا در کانادا به ایالت نبراسکای آمریکا ببرد تا نفت از آنجا از طریق خط لولههای موجود در آمریکا به تگزاس و خلیج مکزیک منتقل شود.
خط لوله نفتی «کیاستون اکس ال» اولین بار بیش از شش سال قبل پیشنهاد شد اما مسکوت ماند چون برای عبور از مرز بین دو کشور نیازمند مجوز دولت فدرال بود. سال گذشته ارتش آمریکا تصمیم گرفت به اکتشاف راههای دیگری برای خط لوله داکوتا بپردازد که به تظاهرات گسترده شهروندان آمریکایی منجر شد.
گروههای حامی محیطزیست میگویند این پروژهها ایجاد شغل نخواهد کرد و تنها نابودی محیطزیست را دربر خواهد داشت. به گفته آنها احداث این خط لوله انتشار گازهای کربنی را افزایش خواهد داد و به گرمایش زمین دامن خواهد زد. انتشار خبر امضای فرمان اجرایی این دو پروژه خشم فعالان محیطزیست را در بر داشته است. مایکل برونه، مدیر عامل سازمان «کلوپ سی یه را»، یکی از سازمانهای حامی محیطزیست در آمریکا گفته است: دونالد ترامپ تنها چهار روز است که رییس جمهور آمریکا شده و نشان داده تهدید بزرگی برای محیطزیستی است که از آن میترسیدیم.
مکزیک در اندیشه خروج از نفتا
رییسجمهور جدید آمریکا دوشنبه گذشته در راستای اجرای یکی دیگر از وعدههای انتخاباتی خود، حکم خروج ایالات متحده از معاهده تجاری کشورهای منطقه اقیانوس آرام و آمریکا، تیپیپی، را صادر کرد. پیشتر انتظار میرفت ترامپ همزمان با فرمان خروج از تیپیپی، دستور تجدید مذاکرات در مورد پیمان نفتا را هم صادر کند.
در همین راستا به گزارش رویترز، یک مقام مکزیکی گفت در صورتی که مذاکرات درباره آینده نفتا برای این کشور سودی نداشته باشد از این پیمان خارج خواهد شد.
وزیر اقتصاد مکزیک سهشنبه گذشته گفت مکزیک در صورتی که مذاکره مجدد بر سر مفاد پیمان تجارت آزاد آمریکای شمالی (نفتا) به نفع این کشور- دومین قدرت اقتصادی آمریکای لاتین- نباشد از آن خارج خواهد شد. گواخاردو درباره خارج شدن این کشور از پیمان تجاری با کانادا و ایالات متحده گفته است: هیچ گزینه دیگری وجود ندارد. برای چیزی کمتر از آنچه در حال حاضر داریم نمیمانیم. ماندن ما هیچ دلیل منطقی نخواهد داشت.
پیمان نفتا که از سال ۱۹۹۴ بین سه کشور آمریکا، کانادا و مکزیک به اجرا گذاشته شد، از جمله مواردی بود که ترامپ در طول کارزار انتخاباتی از آن انتقاد کرده بود. وی وعده داده مذاکره مجدد درباره این پیمان را به جریان خواهد انداخت. وزیر اقتصاد مکزیک با اشاره به اینکه استراتژی پیمان نفتا باید واحد باشد و همه از آن منتفع شوند، گفته است: غیرممکن است که بتوان توافقی را به مردم کشور قبولاند بدون اینکه هیچ منفعت روشنی برای مکزیک داشته باشد. پیمان نفتا و سایر معاهدات تجاری آمریکا در دهههای اخیر یکی از دلایل اصلی نارضایتی ساکنان مناطق صنعتی در نواحی مرکزی آمریکا بوده است که دونالد ترامپ توانست با جلب آرای آنها به پیروزی برسد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد