27 - 09 - 2020
ضرورت حذف امضاهای طلایی
گروه بازرگانی- علیرضا رزمحسینی وزیر پیشنهادی وزارت صمت که تقریبا تصدی کرسی این وزارت برای او مسجل شده و در انتظار رای اعتماد به سر میبرد، دیروز با حضور در اتاق بازرگانی خواستار حمایت و هماندیشی بخش خصوصی و دولت شد. در این نشست فعالان بخش خصوصی یکی از راهحلهای برطرف کردن مشکلات معیشتی و گرانیهای بیرویه و همچنین گذر از قوانین دست و پاگیر را استفاده از تمام ظرفیتهای بخش خصوصی عنوان کردند.
رزمحسینی این وزارت را ورای جناحهای سیاسی دانسته و از بوروکراسی اداری انتقاد کرده و عبور از دیوانسالاری به مردمسالاری و حذف بروکراسی و قوانین اضافی و دست و پاگیر اداری و امضاهای طلایی را یکی از راهحلهایی عنوان کرد که میتواند با هماندیشی دولت و تشکلهای بخش خصوصی به کمتر شدن مشکلات مردم کمک کند و فضای کسبوکار بهبود یابد.
رزمحسینی بر انسجام کامل بین وزارتخانه صمت، بانک مرکزی، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت اقتصاد تاکید کرده و گرانی را نتیجه تولید نمیداند بلکه سیاستهای پولی و بانکی و هدایت نقدینگی را در این مورد دخیل دانسته و بر این باور است که نباید در امور بازار دخالت کرد بلکه میتوان با مدیریت صحیح بازار معیشت مردم را که با خطر جدی روبهرو است، سر و سامان بخشید.
او با ارائه دو طرح به مجلس دست یاری به سوی فعالان بخش خصوصی دراز کرد و خواستار حمایت آنها شد. در این میان رییس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران در حمایت از رزمحسینی او را گزینه مناسبی برای تصدی وزارت صمت و پر کردن خلأ اقتصادی کشور عنوان کرد. مسعود خوانساری رییس اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه بخش خصوصی در تصمیمگیریهای دولتی نادیده گرفته میشود، خواستار هماندیشی وزارت صمت و تشکلهای بخش خصوصی شد و گفت بیش از ۷۰ درصد مشکلات به وجود آمده در حوزه صادرات، بازگشت ارز و مواردی از این قبیل به تصمیمات غیرکارشناسی که بدون اخذ نظر بخش خصوصی اتخاذ شده، بازمیگردد.
گرانیها ناشی از سیاستهای پولی و بانکی است
وزیر پیشنهادی صمت با بیان اینکه گرانیها ناشی از سیاستهای پولی و بانکی است گفت: حل مشکل گرانیها را باید با همکاری وزرای اقتصاد، جهاد کشاورزی و رییس بانک مرکزی دنبال کنیم.
علیرضا رزمحسینی در نشست با فعالان اقتصادی در اتاق بازرگانی گفت: وزارت صمت در صورتی موفق میشود که انسجام کامل بین این وزارتخانه، بانک مرکزی، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت اقتصاد باشد. او اضافه کرد: گرانی مربوط به تولید نیست و بخش عمده آن به سیاستهای پولی و بانکی و هدایت نقدینگی برمیگردد که این را باید با همکاری وزرای دیگر و رییس بانک مرکزی دنبال کنیم.
رزمحسینی اضافه کرد: تصمیمسازی باید همراه با خردورزی و مشارکت بخش خصوصی و فراکسیونهای تخصصی مجلس یابد و بنده آمادگی دارم تصمیمات شجاعانه را اجرا کنم. وزیر پیشنهادی صمت با اشاره به اینکه امروز کشور در شرایط بسیار سختی قرار دارد، گفت: ما در حال حاضر علاوه بر اینکه با بحث تحریم مواجه هستیم، در جنگ با بیماری کرونا نیز قرار داریم بنابراین تمام مردم، دستگاههای حاکمیتی، تشکلها و اتحادیههای بخش خصوصی باید همانند دوران دفاعمقدس با هم همپیمان شوند تا بتوانیم بر این شرایط فائق آییم. او با اشاره به اینکه خوشحالم که امروز در خانه اقتصاد ایران حضور پیدا کردهام، خطاب به فعالان اقتصادی حاضر در جمع اظهار داشت: بنده از جنس خود شما هستم.
ارائه ۲ برنامه به مجلس
وزیر پیشنهادی صمت در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه دو برنامه را به مجلس شورای اسلامی ارائه کرده است، گفت: برنامه اول برای وزارت صمت مبنی بر احکام بالادستی، اقتصاد مقاومتی و برنامه ششم توسعه تدوین شده که در شرایط فعلی، امکان اجرای آن کمتر است، البته نه به این معنا که هیچ تلاشی برای تحقق اهداف نکنیم اما در فرصت کوتاهی که وجود دارد باید اقداماتی انجام دهیم که مسیر برای ما هموار شود. همچنین برنامه دوم، مردمی بودن اقتصاد مبتنی بر اقتصاد مقاومتی است که شما فعالان اقتصادی نقشآفرینی گستردهای در آن دارید.
رزمحسینی با اشاره به هفت سال فعالیت در استانهای خراسانرضوی و کرمان و حضور در بخش خصوصی اضافه کرد: بر اساس تجربیات این دوران، کتابی تحت عنوان «قوانین و مقررات مزاحم تولید و سرمایهگذاری» در حوزه مقرراتزدایی تدوین شده که در عمل، تشکلها و فعالان اقتصادی این کتاب را تدوین کردهاند و امیدواریم مجلس شورای اسلامی نیز برای رفع مقررات اضافی و زائد، اقدام فوری انجام دهد.
معیشت مردم در خطر جدی است
وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه معیشت مردم در خطر جدی قرار دارد، گفت: ما به دنبال مدیریت بازار هستیم نه دخالت در بازار و چنین اقدامی با هماندیشی و کار کارشناسی مشترک بین دولت و تشکلها اتفاق میافتد. شرایط فعلی دشوار است و باید سفره مردم را ارزانتر کنیم که این اتفاق توسط شما میتواند محقق شود.
رزمحسینی اضافه کرد: اگر نمایندگان مجلس به بنده اعتماد کنند این سنگر را که آن را سختترین سنگر بعد از انقلاب میدانم به شکلی مطلوب اداره خواهم کرد. دوران دفاع مقدس برای بنده سخت نبود چرا که در آن زمان جوانی ۱۹ ساله بودم ولی الان ریسکی بزرگ و ایثار میکنم.
او با اشاره به اینکه با کمک مجلس، فعالان بخش خصوصی و دولت حداکثر تلاشم را در این زمینه خواهم کرد، گفت: وزارت صمت مشکلات درونسازمانی زیادی دارد که به دلیل عدم ثبات مدیریت این مشکلات نمود پیدا کرده است. بنابراین بخشی از کار بنده در درون سازمان خواهد بود و من به دنبال کوچکسازی و چابکسازی هستم. وزیر پیشنهادی صمت ادامه داد: دولت دیوانسالار را باید کوچک کنیم تا نهادهای مردمسالار بزرگ شوند.
وزارت صمت بنگاه سیاسی و محل جناحبازی نیست
رزمحسینی با اشاره به تاکید بر لزوم حذف بوروکراسیهای نحس اداری برای تسهیل کار مردم، اظهار کرد: امضاهای طلایی را نیز باید کمتر و حذف کنیم. حذف مقررات زائد نیز امری ضروری است. وزارت صمت بنگاه سیاسی نیست بلکه یک وزارتخانه تخصصی است بنابراین محل جناحبازی و سیاسیکاری نیست. او تصریح کرد: امیدوارم بتوانم با اعتماد مجلس در ۱۱ ماه فرصتی که دارم اقدامات مناسب را در این حوزه انجام دهم. در حوزه صنعت باید روی ظرفیت خالی واحدهای تولیدی متمرکز شویم و در سال جهش تولید زمینه جهش تولید را فراهم کنیم که با حرف نمیشود این کارها را انجام داد. او با تاکید دوباره بر بحث مقرراتزدایی و بهبود فضای کسبوکار اظهار کرد: اقتصاد مرزی نیز باید تقویت شود.
حمایت شافعی از رزمحسینی
در این نشست همچنین رییس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران، وزیر پیشنهادی از سوی رییسجمهور برای تصدی وزارت صمت را گزینهای مناسب خواند و گفت: طرح مثلث توسعه اقتصادی که در خراسان اجرا شد، طرح موفقی بود.
غلامحسین شافعی در نشست فعالان اقتصادی بخش خصوصی با وزیر پیشنهادی صمت گفت: رزمحسینی گزینه مناسبی برای وزارت صمت است چرا که صاحب ابتکار و ابداع است. وقتی که وی به خراسان آمد طرحی تحت عنوان مثلث توسعه اقتصادی را اجرا کرد و قاعده آن را فعالان اقتصادی بخش خصوصی قرار داد و اضلاع دیگر دولت و نهادهای حقوقی و ائمه جمعه بودند. او ادامه داد: از وقتی به یاد دارم، مدیریت و اداره خراسانرضوی از مشکلترین کارها در کشور بوده که رزمحسینی به خوبی آن را انجام داده است.
شافعی با بیان اینکه وزیر پیشنهادی صمت یک نهاد مردمی را در استان خراسانرضوی تاسیس کرد، افزود: او این نهاد را کامل به بخش خصوصی سپرد که هماکنون نیز این نهاد توسط بخش خصوصی اداره میشود.
او تصریح کرد: رزمحسینی در مسائل داخلی استان یک مدیریت بدیع سازمانی را پیاده کرد که در آن تعامل، گفتوگو، نگاه فراجناحی و توجه به منافع ملی در صدر امور بود. شافعی اضافه کرد: رزمحسینی مدیری برنامهریز است و آنچه در سطح کلان در امور مدیریتی وجود ندارد و به عنوان خلأ محسوب میشود هدف و برنامه است که امیدواریم با حضور ایشان این خلأ رفع شود.
او با اشاره به اینکه تحصیلات رزمحسینی در حوزه بازرگانی و تجارت است، افزود: با توجه به شرایط کشور و اهمیت بالای وزارت صمت امیدوار هستیم مجلس با رای بالا اجازه دهد ایشان را در کنار خود داشته باشیم و آقای رزمحسینی نیز بتواند با ایجاد تعامل، همدلی و همفکری با فعالان اقتصادی غیردولتی و بخش خصوصی مقداری بر مشکلات فائق آید.
تجارت درگیر تصمیمات غیرکارشناسی
رییس اتاق بازرگانی تهران نیز با بیان اینکه تحریمهای موجود فلجکننده است، گفت: با این حال بسیاری از مشکلات کشور ناشی از تصمیمات نادرست و غیرکارشناسی است.مسعود خوانساری در این نشست با اشاره به اینکه وزارت صمت شش ماه است که وزیر ندارد، افزود: اتفاقاتی که طی سالهای اخیر در این وزارتخانه رخ داده باعث شده وزارت صمت کارایی لازم را نداشته باشد و بر این اساس مسوولیت وزیر جدید بسیار خطیر خواهد بود. او خطاب به علیرضا رزمحسینی وزیر پیشنهادی صمت گفت: درخواست بنده این است که با توجه به زمان کمی که در اختیار دارید از مشورت بخش خصوصی استفاده کنید. البته بافت کارشناسی وزارت صمت قوی است اما لازم است با بخش خصوصی نیز در امور مختلف مشورت شود.
خوانساری با بیان اینکه باید بپذیریم تحریمهای موجود فلجکننده است، گفت: با این حال بسیاری از مشکلات کشور ناشی از تصمیمات نادرست و غیرکارشناسی است که توسط برخی مسوولان اتخاذ میشود و خواهش بنده از شما این است که قبل از ابلاغ هر بخشنامه یا دستورالعملی با بخش خصوصی درباره آن مشورت کنید. بیش از ۷۰ درصد مشکلات به وجود آمده در حوزه صادرات، بازگشت ارز و مواردی از این قبیل به تصمیمات غیرکارشناسی که بدون اخذ نظر بخش خصوصی اتخاذ شده، بازمیگردد.
مشکلات عدم وجود وزیر صمت
در ادامه کاوه زرگران عضو هیات نمایندگان اتاق تهران گفت: شرایط کشور و وضعیت ارزی و تخصیص ارز باعث شده در حوزه تامین و توزیع کالاهای اساسی وضعیت مطلوبی نداشته باشیم به طوری که تا پایان شهریور ماه حدود ۵۰ درصد روغن خام و کنجاله سویای مورد نیاز کشور تامین شده که این نشان میدهد در شش ماه آینده باید صد هزار تن کنجاله بیشتر از آنچه قرار بوده وارد شود وارد کنیم تا بازار تنظیم شود.او اضافه کرد: بانک مرکزی به دلیل عدم وجود وزیر صمت تعامل لازم را در زمینه تخصیص و تامین ارز برای کالاهای اساسی نداشته به طوری که قبلا وزیر به بانک مرکزی میرفت و این مساله را مطالبه میکرد که طی پنج تا شش ماه گذشته این اتفاق نیفتاده است. او تصریح کرد: در ثبت سفارش کالاها سقف گذاشته شده که درخواست ما این است که این سقف برداشته شود تا هر شرکتی که توانایی دارد بتواند واردات انجام دهد.
قیمتگذاری دستوری عامل تعطیلی ۵۰ هزار واحد صنفی
رییس اتاق اصناف کشور نیز با بیان اینکه بالغ بر ۵۰ هزار واحد صنفی در آستانه تعطیلی قرار داشته یا تعطیل شدهاند، گفت: قیمتگذاری دستوری از جمله دلایل مهم تعطیلی این واحدها ست.
سعید ممبینی در این خصوص گفت: اتاق بازرگانی ایران، اتاق اصناف و اتاق تعاون تصمیم گرفتند با ایجاد یک دبیرخانه مشترک برای حل مشکلات بخش اقدام کنند و در این دبیرخانه به این جمعبندی رسیدیم که حمایت کنیم تا رزمحسینی به عنوان وزیر صمت برگزیده شود. او با اشاره به تأکیدات رهبر معظم انقلاب برای توجه به حوزه تولید، گفت: بخش بازرگانی طی سالهای اخیر مورد بیمهری قرار گرفته و اگر بپذیریم این بخش موتور محرکه تولید است باید توجه ویژهای به آن صورت بگیرد.
این فعال بخش خصوصی با بیان اینکه بعضاً تصمیمات و اقداماتی منجر به ایجاد تنش در بخش تجارت کشور میشود، گفت: تمام این مسائل به پای اصناف نوشته میشود، در حالی که اصناف علیرغم همه بیمهریها کنار دولت بودهاند. او با بیان اینکه بالغ بر ۵۰ هزار واحد صنفی در آستانه تعطیلی قرار دارند یا تعطیل شدهاند، عنوان کرد: عواملی مانند نرخ گذاری دستوری، عدم حمایت لازم از بخش و عدم توجه به تشکلها علیرغم شعارهای داده شده ازجمله دلایل این مساله است. ممبینی اضافه کرد: روز به روز باید اختیارات بیشتری به بخش خصوصی واگذار شود تا مشکلات مرتفع شود.
ظرفیت تعاونیها را برای تنظیم بازار فعال کنید
همچنین رییس اتاق تعاون ایران با بیان اینکه دولت طی سالهای اخیر از ظرفیت بخش تعاون به خوبی استفاده نکرده است، گفت: در حوزه تامین و توزیع کالاهای اساسی دولت میتواند از ظرفیت این بخش استفاده کند.
بهمن عبداللهی نیز با اشاره به سخنان وزیر پیشنهادی صمت مبنی بر اینکه ریسک بزرگی را پذیرفته است، گفت: حتماً این اقدام و پذیرش این مسئولیت در شرایط فعلی اجر و ثواب بزرگی دارد و امیدوار هستیم مجلس با رای بالا به آقای رزمحسینی اعتماد کند. عبداللهی با اشاره به اینکه کشور در شرایط دشواری قرار دارد، گفت: وزارت صمت بیشترین نقش را در مدیریت شرایط اقتصادی کشور دارد و اینکه آقای رزمحسینی ۲۵ سال در بخش خصوصی بوده و حالا قرار است به بدنه دولت بپیوندد، جای خوشحالی دارد، چون معمولاً این اتفاق برعکس است.
او با بیان اینکه در حوزه تعاون در کشور بالغ بر ۹۵ هزار تعاونی فعال هستند، گفت: ۱۴ هزار نفر در این تعاونیها سهامدارند و دو میلیون نفر نیز شاغلند، ضمن اینکه ۵۵ درصد تعاونیها در حوزه تولید فعال هستند.
عبداللهی اضافه کرد: طی سالهای اخیر دولت به خوبی از ظرفیت این بخش استفاده نکرده و بخش مغفول مانده است و انتظار ما از رزمحسینی این است که از تمام ظرفیتهای بخش خصوصی استفاده شود. او خطاب به رزمحسینی اضافه کرد: شما حتماً میتوانید با مدیریت صحیح و استفاده از ظرفیت بخش خصوصی، بخش عمدهای از مشکلات را حل کنید.این فعال بخش خصوصی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه در حوزه تامین و توزیع کالا با مشکلاتی مواجه هستیم، گفت: تعاونیها ظرفیت بیبدیلی در این حوزه دارند که میتوان برای رفع مشکلات موجود از آنها استفاده کرد. به عنوان مثال شش هزار فروشگاه تعاونی در کشور فعالند که برای توزیع کالاها میتوان از ظرفیت آنها بهره برد.او با اشاره به چالشهای حوزه تولید گفت: کمتوجهی، مشکلات موجود در نظام بانکی و ارائه تسهیلات، مقررات بسیار و دیگر موانعی که در این حوزه وجود دارد باید برطرف شود و وزیر صمت باید به حل این چالشها کمک کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد