9 - 07 - 2017
طالبیان: جلوگیری از اثر منفی بر مجموعه نقش جهان
پرونده متروی اصفهان چند سالی است که باز است. عبور از محلههای تاریخی و تاثیرات منفی بر بناهای باستانی باعث شده است مطالعات جدی در این زمینه انجام شود. حفظ حریم بناهای به جا مانده از دوران صفوی، مخصوصا میدان نقش جهان در اولویت است. حالا خبر میرسد یونسکو بابت عبور مترو از زیر شهر اصفهان حساس شده و خواستار دریافت گزارش از چگونگی انجام این طرح است.
حفظ حریم آثار ثبت شده برای یونسکو اهمیتی فوقالعاده دارد و ایران نیز باید برای جلوگیری از مشکلات بعدی در این زمینه جنبه احتیاط را رعایت کند.
گزارش وضعیت حفاظتی بخشهای مختلف دنیا از جمله آسیاپاسیفیک روز پنجشنبه (۱۵ تیر)، در چهلویکمین نشست کمیته میراث جهانی یونسکو بررسی شد که از آن جمله گزارشهای میدان نقش جهان و محوطه جهانی شوش نیز مورد بررسی قرار گرفتند.
محمدحسن طالبیان که برای بررسی پرونده شهر تاریخی یزد در این اجلاس شرکت کرده، به ایسنا توضیح داد: قبلا گزارشی درباره وضعیت عرصه و حریم اقدامات مرمتی گذشته و آینده این دو محوطه جهانی به یونسکو فرستاده شده بود که بررسی شده و برخی پذیرفته شدند و برای برخی از موضوعات مختلف نیز پیشنهادات ویژهای از سوی یونسکو مطرح شد.
او در توضیح نتیجه گزارش میدان نقش جهان بیان کرد: با توجه به اینکه دولت ایران برای عبور نکردن خط ۲ مترو از زیر میدان نقش جهان کمک قابل توجهی کرده، جای خوشحالی داشت اما در مورد اینکه چطور پایش میشود و کنترل کنیم تا این موضوع اثرات منفی روی مجموعه جهانی نقش جهان نگذارد، پیشنهاداتی ارائه شد.
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی بیان کرد: پیشنهاد شد یک گروه چند رشتهای درباره این موضوع گزارش بسیار دقیقی را در فواصل منظم برای میدان نقش جهان ارائه کنند و تا پیش از اول فوریه ۲۰۱۸ این گزارش باید برای یونسکو برود.
او اضافه کرد: در این زمینه همچنین در ارتباط با تهدیدات درباره اصفهان، چالشها بررسی و قرار شد ایران به دقت گزارش تفصیلی ارائه کند. همچنین براساس مجموع پیشنهادات و گزارشهای ایران، پیشنهادات مرکز میراث جهانی مورد موافقت انحصار کمیته میراث جهانی نیز قرار گرفت تا اجرایی شوند.
طالبیان درباره ارائه گزارش محوطه جهانی شوش نیز اظهار کرد: درباره بحث منظر فرهنگی شوش نیز گزارشی از ثبت این محوطه تا امروز و اتفاقات و کارهای انجام شده در این حوزه و برنامههای پژوهشی، مرمتی و معرفی که باید انجام شود، ارائه دادیم؛ چون براساس دستورالعمل میراث جهانی تدوین شده بود، آنها نیز با توجه به اینکه ثبت جهانی شوش متاخرتر بود، این گزارش را بررسی کردند و پیشنهاداتی ارائه دادند.
به گفته معاون میراث فرهنگی، این معاونت موظف شد یک گزارش حفاظتی و ادواری تنظیم و با جزییات بیشتر تا پیش از فوریه ۲۰۱۹ برای کمیته میراث جهانی ارسال کند تا توسط این کمیته کنترل شود و در صورت نیاز به حضور کارشناسان یونسکو در هر کدام از محوطهها، این اقدام انجام شود.او همچنین توضیح کوتاهی درباره دیگر پروندههای ارائه شده در روز گذشته اجلاس یونسکو داد. طالبیان بیان کرد: در اجلاس روز پنجشنبه، درباره پرونده جادهای در کنار باغ لاهور پاکستان و برجی که مرکز وین را تحت تاثیر قرار داده بود، بحث شد و موضوعات در ارتباط با میراث طبیعی نیز چالشبرانگیز بودند و بحثهای مختلف حفاظتی درباره محوطههای مخالف تاریخی جهانی شده نیز بررسی شدند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد