21 - 12 - 2022
طبل تبلیغات کوبیده میشود
اسدلله قاسمزاده
بازدیدکنندگان از نمایشگاه الکامپ امسال در فضای باز نمایشگاه با یک پدیده متفاوت روبهرو بودند، صدای طبلی بازدیدکنندگان را به جلوی سالن ۳۸ مقابل غرفهای هدایت میکرد که تماما سفیدی بود، سفیدی محض، داخل غرفه شخصی که تماما سفیدپوش بود و به فاصله هرچند ثانیه بر طبل میکوبید. بازدیدکنندهها متحیر بودند که این غرفه کارش چیست و این چیدمان هنری برای چیست؟ از آقایی که اتفاقا او هم هیبت جالب توجهی داشت، پرسیدم اینجا چه خبر است اطلاع دارید؟ شما کارتان چیست؟ او گفت: خبرنگارم! من گفتم ارزش این را دارد که دقایقی برای شما توضیح دهم؛ او گفت: یکی از ادعاهای هنر معاصر، عامهگرایانه بودن یا قابل فهم بودن برای عامه مردم است به همین دلیل مکان ارایه این هنر میتواند از گالریها به میان مردم بیاید. در اغلب موارد شعاری بودن این نوع هنر آن را سطحی میکند اما یک امکان دیگر هم برایش فراهم میکند، یعنی مستعد پتانسیل اقتصادی میشود و همچنین نیازی به جایگاههای تخصصی و هنری ندارد. غالبا در گالریهای هنری شاهد چیدمانها و پرفورمنسهای سطحی و شعاری هستیم که با تغییر این جایگاه یعنی آمدن به میان اتمسفر اجتماعی و عمومی کارکرد این دیدگاه را توجیهپذیر میکند.
با توجه به این ایده بود که در یک نمایشگاه عمومی از پرفورمنس و چیدمان استفاده کردم. او گفت: چه ارتباطی این ایده و چیدمان با تبلیغات و یک مکان عمومی دارد، من گفتم: غالبا امروزه تبلیغات در کشور ما (البته من از طریق و روش تبلیغاتی در کشورهای دیگر نامطلع هستم) خود تبدیل به یک کالای مصرفی و یک عمل مصرفگرایانه شده است. به نظر من درست عکس ماموریت خود به جای اینکه امکانات و وجوه جدیدی را برای بیان بهوجود بیاورد و ایجاد نیاز کند، بیشتر شیفتگی خود را به تکنولوژی نشان میدهد. دقت داشته باشیم شیفتگی به تکنولوژی متفاوت است، با استفاده صحیح از تکنولوژی و در خدمت گرفتن آن در زمان و موقعیت زمانی که ما در آن هستیم امری مهم و حیاتی است.
ما تبلیغات را در اکثر موارد اعم از موارد چاپی، محیطی و رسانههای نوشتاری و دیداری همراه با یک رفتار و واکنش تکرارشونده میبینیم و تنها تفاوتشان را در کیفیت و تکنولوژی مواد تشکیل دهنده آن میبینیم.نقد اساسی من به غالب شرکتهای تبلیغاتی این است که توانایی ایجاد سلیقه و ذائقه جدیدی را ندارند و عوض اینکه یک وجه، نما یا امکان دیگری را در تبلیغات بهوجود بیاورند، بیشتر سازمان فروش تجهیزات موجود خود هستند؛ او گفت: بفرمایید در این غرفه که گروه آرمانی بر سردرش نوشته شده چه خبر است. من گفتم: گروه آرمانی از زمره تیمهای جذابی است که علاقهمند هستم با آنها همکاری کنم و گاهی اوقات در مورد موارد هنری با من مشاوره میکنند. جذابیت گروه آرمانی برای من این است که آنها برای خودشان یک ماموریت تعریف شده دارند. ماموریت گروه آرمانی ایجاد حجمی است که در آن ایدههای نو، ارتقای سطح سواد بصری و ایدهپردازی، وجوه این حجم را تشکیل میدهند. در همین راستا گروه آرمانی با مشاوران متخصص و نخبهای از جمله آقای دکتر محمد طاهریان که مشاور و جهتدهنده اندیشه و عملکرد گروه آرمانی در راستای ماموریت خود بوده و هچنین جناب آقای دکتر مطهرینژاد (پدر علم روابط عمومی در ایران) و عزیزان دیگر که مجال نامآوریشان در این فرصت کوتاه نیست ارتباطی تنگاتنگ برقرار کرده و ماموریت خود را برای ایجاد اتمسفری نو برای ارتباطات و تبلیغات پیگیری میکند.
گروه آرمانی در نمایشگاه الکامپ امسال سعی کرده که ایده جدیدی از تبلیغات را به مخاطبین ارایه کند، روشی که در آن به جای پر شدن از رنگ و انواع هدایا و مصرف بیرویه کاغذهای تبلیغاتی و شعارهای صوتی تبلیغاتی و دیگر روشهای رایج تبلیغاتی از مساله خالی بودن و کمرنگ بودن استفاده میکند به این ترتیب که رنگها و تراکتهای غرفههای دیگر را برای ایجاد کنتراست شدیدی که خالی بودن غرفه آرمانی داشت به نفع دیده شدن خود از آن خود میکند. گویا تمام شلوغی نمایشگاه برای آن است که این غرفه متفاوت دیده شود و مخاطبین وادار را به پرسش و تفسیر کند.
در واقع گروه آرمانی از زمره شرکتهای تبلیغاتی است که به جای شیفتگی به تکنولوژی و روزمرگی روی ایدهها حرکت میکند و بنا به ایده و موقعیت زمانی و مکانی تکنولوژی، سیستم و روش خود را انتخاب میکند، همین مساله باعث میشود که احترام به مخاطب و ارتقای سواد بصری جامعه نیز در نظر گرفته شود. همچنین استفاده از محیط و عوامل ساده و کمهزینه از عناصری است که کار این گروه را در خاطر حک میکند. او گفت: خوانندگان این مصاحبه شما را نخواهند شناخت اگر معرفی درکار نباشد: من گفتم من شاهین نوروزی نقاش هستم. او نگفت اما من میدانم که شاهین نوروزی در کارنامه خود به غیر از دهها نمایشگاه انفرادی و گروهی در سابقه خود مشاوره و طراحی و همکاری با شرکتهایی چون یونیلیور، نستله، بیایتی، موزه موسیقی ایران (طراحی و ترمیم موزه)، مشاور و طراح فستیوال فیلم مستند دوبی، جشنواره بینالمللی طنز و… را نیز دارد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد