17 - 07 - 2024
طلسم ادامهدار « مهر»
گروه مسکن- پروژه مسکن مهر که در سال ۱۳۸۶ با هدف تامین مسکن برای اقشار کمدرآمد آغاز شد، با وجود گذشت نزدیک به ۱۸ سال، هنوز به صورت کامل تحویل متقاضیان نشده است. این پروژه که به عنوان یکی از بزرگترین پروژههای ملی کشور مطرح شد به دلیل مشکلات مختلف، نتوانسته به اهداف اولیه خود دست یابد و در برخی مناطق به طور کامل به پایان نرسیده است.
یکی از دلایل اصلی تاخیر طولانی در اتمام پروژه مسکن مهر، ناکارآمدی سیاستهای حمایتی دولت در بخش مسکن بوده است. سیاستهای حمایتی دولت به جای آنکه بتوانند به صورت جامع و کارآمد به مسائل مسکن پاسخ دهند، بیشتر به صورت مقطعی و ناپیوسته اجرا شدهاند. این سیاستها اغلب بدون بررسی کامل و تحلیل دقیق از نیازهای بازار مسکن و مشکلات موجود به اجرا درآمدهاند که نتیجه آن ناتوانی در تحقق اهداف اولیه پروژه مسکن مهر بوده است.
کمبود منابع مالی و عدم تخصیص به موقع بودجههای مورد نیاز نیز یکی دیگر از مشکلات اساسی پروژه مسکن مهر است. بسیاری از پروژهها به دلیل عدم تامین بودجه کافی به تعویق افتادهاند و این امر باعث افزایش هزینهها و کاهش کیفیت ساختوسازها شده است.
مشکلات فنی و اجرایی نیز نقش مهمی در تاخیر پروژه مسکن مهر داشتهاند. عدم هماهنگی میان نهادهای مختلف اجرایی، کمبود نیروی کار ماهر و همچنین مشکلات فنی در مراحل مختلف ساختوساز، همگی به تعویق در تحویل واحدهای مسکونی منجر شدهاند.همچنین تغییرات مکرر مدیریتی و عدم ثبات در سیاستگذاریهای مرتبط با مسکن نیز از دیگر عوامل تاخیر پروژه مسکن مهر بوده است. هر دولتی که بر سر کار آمده، با تغییرات مدیریتی و سیاستهای جدید، باعث ایجاد ناهماهنگی و کندی در پیشرفت پروژهها شده است.
پروژه مسکن مهر باوجود هدفگذاریهای بلندپروازانه به دلیل ناکارآمدی سیاستهای حمایتی دولت، کمبود منابع مالی، مشکلات فنی و اجرایی و تغییرات مدیریتی مکرر، نتوانسته به صورت کامل تحقق یابد. این ناکامی نشاندهنده ضرورت بازنگری و اصلاح سیاستهای حمایتی دولت در بخش مسکن است. برای حل این مشکل و جلوگیری از تکرار چنین ناکامیهایی، باید سیاستهای جامعی تدوین و اجرا شوند که بتوانند به صورت کارآمد و پایدار به نیازهای مسکن پاسخ دهند. همچنین تامین منابع مالی کافی و مدیریت کارآمد و هماهنگ پروژهها از دیگر اقداماتی است که باید در اولویت قرار گیرند.
ساخت مسکن مهر به عنوان یک ابرپروژه اگرچه دارای ایراداتی به لحاظ جانمایی بود اما در کل پروژهای بود که تا حدودی توانست برخی از متقاضیان مسکن به خصوص متقاضیان دهک پایین جامعه را صاحب مسکن کند.
اکنون با گذشت سالها هنوز هم برخی از واحدهای مسکونی مهر یا به اتمام نرسیدهاند یا اینکه به دلیل برخی مشکلات حقوقی هنوز پیشرفت فیزیکی مناسبی بعد از گذشت سالها نداشتهاند. اتفاقا دو شهر پردیس و هشتگرد از جمله این شهرها هستند که تعداد زیادی واحد مسکن مهر در حال ساخت دارند که دارای معارض هم هستند.
سعید غفوری معاون وزیر راهوشهرسازی و مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید در پاسخ به این پرسش که در حال حاضر چه تعداد مسکن مهر باقی مانده در شهرهای جدید داریم؟
و اینکه آیا هنوز هم واحدهایی هستند که پیشرفت فیزیکی زیر ۳۰درصد داشته باشند و بلاتکلیف رها شده باشند؟ گفت: از ۱۸هزار مسکن مهر باقی مانده در شهرهای جدید حدود ۴۸۰۰ واحد مسکن مهر دارای معارض هستند. برخی از این واحدهای مسکونی معارض اساسی دارند و برخی نیز معارضهایی دارند که میتوان با برخی اقدامات آن مشکل را رفع کرد.
غفوری ادامه داد: به عنوان مثال در فاز ۸ پردیس و بخش شرقی آن یکی از پیمانکاران را با ۱۴۶۰ واحد مسکونی اقاله کرده و پروژه را جا به جا کردیم. در حال حاضر سه پیمانکار در این پروژه به کار گرفته شده است تا مراحل ساخت را پیش ببرند و اجرا کنند.
مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید به بازار گفت: عمده مسکنهای مهر باقی مانده با کمکهای صندوق ملی مسکن تزریق مالی میشود بنابراین میتوانیم تا پایان امسال آنها را به اتمام برسانیم. البته بخش دیگری که معارض دارد تصورم ما این است که تا پایان سال آینده که حدود ۴هزار واحد مسکونی است و عمدتا در شهرهای پردیس، هشتگرد و یک بخشی هم در فولاد شهر و گلبهار داریم به اتمام برسد.
غفوری در پاسخ به این پرسش که در حال حاضر چه تعداد مسکن ملی در شهرهای جدید در حال احداث است؟ گفت: بخش مسکن شهرهای جدید کشور به دو بخش تقسیم میشود. در بخش نهضت ملی مسکن بالغ بر ۱۶۸هزار واحد مسکونی آغاز شده است و در حال پیگیری برای احداث هستیم.
او افزود: از این تعداد واحد مسکونی بخشی از آنها روی پیشرفت فیزیکی بالای ۷۵درصد هستند و بخشی از آن را در شهرهای جدید سهند، پرند و فولادشهر تحویل دادهایم و خیلی از شهرهای جدید دیگر آمادگی این را داریم و در حال برنامهریزی هستیم که برشهایی که دادیم برای امسال در شهریورماه و هفته دولت افتتاحهای بیشتری داشته باشیم.
غفوری با اشاره به اینکه در حال حاضر از بحث نهضت ملی مسکن بالغ بر ۵۴۰۰ واحد مسکونی تحویل شده است، گفت: در بحث مسکن مهر بیش از ۶۰هزار واحد مسکونی را افتتاح کردیم و تحویل دادیم.
در بحث رفع نواقص در شهرهای جدید از جمله شهر پردیس اورژانس ساختمان برای رفع نواقص و ایراداتی که احتمالا بعد از تحویل واحدها و افتتاحها و زمان بهرهبرداری به وجود میآید ایجاد شده است.
مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید در پاسخ به این پرسش که در حال حاضر چه تعداد شهر جدید داریم و آیا قرار است تعداد آنها افزایش یابد، گفت: در حال حاضر ۲۱ شهر جدید داریم که قرار است با ایجاد ۲۷ شهر ساحلی جدید، تعداد شهرهای جدید کشور اضافه شود.
او ادامه داد: ۷ نقطه از ۲۷ سکونتگاه هدفگذاری شده در دولت سیزدهم شامل ۶ شهر جدید و یک شهرک ساحلی وارد مدار مدیریت اجرا و فرآیند عملیاتی شده است و نکتهای که حائز اهمیت است این است که موضوع این شهرها متفاوت با این ۲۱شهر جدید است چرا که آنها شهرهایی هستند که بر مبنای اقتصاد دریا محور تشکیل خواهند شد.
غفوری گفت: این ۶ شهر جدید و یک شهرک ساحلی، فاز اول از مدیریت اجرایی سکونتگاههای ساحلی محسوب میشود که هم به لحاظ موقعیت و هم کارکرد بهنوعی جزو پروژههای پرچمدار و پیشران در حوزه توسعه سواحل محسوب میشوند.
شهرهای جدید تیس، مکران مرکزی، شهر جدید در شهرستان جاسک، شهرهای خلیجفارس، بریس، کوشک و شهرک آفتاب از مجموعه سکونتگاههایی هستند که ضمن داشتن نقش و کارکردهای متنوع اقتصادی و اجتماعی، تلاشی برای ارائه الگوهای جدیدی از شهرسازی و معماری متناسب با شرایط اقلیمی، محلی و در عین حال توانهای منطقهای و بینالمللی هستند.
شهرهای جدید معمولا با هدف جلوگیری از گسترش بیرویه شهرهای بزرگ و جذب سرریز جمعیت آنها و نیز جلب مهاجرین احتمالی به عنوان موجگیر تاسیس میشوند. در شهرهای جدید فاصله بسیار بیشتر از شهرک با شهر اصلی است و معمولا خارج از نفوذ شهر هستند.
در ایران ۲۱ شهر جدید ساخته شده است که اکثرا اطراف کلانشهرها مانند تهران، مشهد، اصفهان، کرج، شیراز، تبریز، اهواز و اراک قرار گرفتهاند. آمارها نشان میدهد در پی جهش قیمت مسکن در کلانشهرها، تقاضای سکونت در شهرهای جدید اطراف آنها به میزان دو برابر میانگین ۲۳ ساله افزایش یافته است.
اما دولت و سیاستهای کلان پا را فراتر گذاشته و قصد دارند تا این بار علاوه بر احداث شهرهای جدید برای سکونت، شهرهایی با هدفهای اقتصادی به خصوص اقتصاد دریا پایهگذاری کنند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد